גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמי לוי תוקף: "קרפור נכנסת לארץ? היא בסך-הכול נתנה זיכיון; השביתה נגד הרפורמה לא מוצדקת"

מייסד רשת הדיסקאונט מסביר כיצד ניתן להילחם בעליית המחירים ("לצרכן יש כוח עצום בידיים"), לא חושש מהמותג קרפור ("כשרשת בינלאומית באה, היא נכנסת בעצמה"), צופה במפתיע ירידת מחירים השנה ("עלויות התובלה והתשומות ירדו") ומסתייג ממחאת אנשי העסקים ("כשאתה קורא לא להשקיע בארץ, זה פוגע")

רמי לוי / צילום: תמר מצפי
רמי לוי / צילום: תמר מצפי

הסביבה השקטה שבה ממוקם המרכז הלוגיסטי של רמי לוי, בפאתי העיר מודיעין, יכולה להטעות. נכנסנו למשרדו של מייסד רשת הסופרמרקטים המוזלים שנסחרת לפי שווי של כמעט 3 מיליארד שקל בבורסה בת"א, כמה ימים לפני חג הפסח, ולאחר שנה סוערת במיוחד בענף הקמעונאות שבו פועלת הרשת.

רכש 3 דירות יוקרה בלי לבקר בהן: מאחורי הקלעים של עסקת ענק בשווי 14 מיליון שקל באשקלון 
מפת האינטרסים מאחורי עסקת היצוא הביטחוני הגדולה בהיסטוריה של ישראל | ניתוח

זו הייתה שנה שבה נחתכו שיעורי הרווח של רוב החברות בענף על רקע עלייה במחירי התשומות וההובלה, אינפלציה שהובילה להתייקרויות מחירים, וטלטלות ניהוליות וארגוניות שחוו שתיים מהמתחרות הגדולות - שופרסל ויינות ביתן, שנפגעו קשה בתוצאותיהן.

על רקע כל אלו פרסמה רמי לוי בשבוע שעבר דוחות כספיים חזקים לשנת 2022, עם תוצאות מוצלחת ביחס למתחרות. רשת הדיסקאונט רשמה זינוק של 9% בהכנסות למחזור שנתי של 7 מיליארד שקל, ושמרה על הרווח התפעולי השנתי ברמה של 320 מיליון שקל. בשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 173 מיליון שקל, ירידה של 15%.

 

לדברי רמי לוי, המייסד ומנכ"ל הרשת, "הדוחות מצוינים, יחסית כמובן למצב. מה שבעיקר משמח אותי הוא שגדלנו במכירות בחנויות הזהות (Same Stores). זה נתון שהוא מעניין וחשוב במיוחד בתקופה כזאת, שיש בה שחיקה אצל האחרים. ראינו שהמתחרים העיקריים שלנו ירדו במכירות בחנויות זהות בשנת 2022".

הרווח הנקי ירד ביחס ל־2021, ממה זה נבע?
"זה בעיקר בגלל שעשינו מבצעים יותר מעמיקים לצרכנים שלנו. התוצאה הייתה ירידה ברווח הגולמי, שהובילה לירידה ברווח הנקי, אבל מבחינתנו מה שחשוב זה שעלינו בכמות הלקוחות שלנו".

מה צפוי לכם מבחינת הביצועים ב־2023?
"מאמינים שב־2023 נראה עלייה במכירות שלנו, אולי אפילו בקצב דו־ספרתי. לאנשים יש פחות כסף, ואנחנו רואים אותם נוהרים לרשת. גם המותג הפרטי שלנו מתחזק".

התוצאות הטובות יחסית התבטאו גם בביצועי מניית רמי לוי, שירדה בשנה האחרונה ב־12%, משמעותית פחות מהמתחרות הנסחרות בבורסה. מי שקנה את המניה כשהחלה להיסחר בבורסה ביוני 2007, והחזיק בה עד היום, נהנה מתשואה של קרוב ל־1000%, כשבדרך חולקו לא מעט דיבידנדים שמנים לבעלי המניות וללוי בראשם.

"יותר לקוחות מצביעים ברגליים ובאים לרשת, כי הם רוצים להמשיך לקנות בזול, ויודעים שאצלנו המחיר הוא לא על חשבון האיכות והשירות", מדגיש לוי.

"המותג הפרטי שלנו התחזק כשהלקוחות הבינו שהוא לא פחות טוב מהלידרים (המוצרים המובילים) באיכות, ובמחיר הוא זול בעשרות אחוזים. אנחנו קוראים לצרכנים לקנות חכם, ומי שיעשה כך ברשת שלי יכול לחסוך באחוזים ניכרים.

"אם הוא בוחר למשל בתה של המותג שלי הוא יכול לחסוך עד 40%. לצרכן יש כוח עצום בידיים, אם הוא ינצל אותו ולא יקנה בכל מחיר, הוא יכול לעזור להוריד את יוקר המחיה. האיכות לא פחות טובה, לפעמים הרבה יותר. אם פעם הצרכן היה מתבייש לקנות מותג פרטי, אז היום הוא מתגאה בכך כאילו הוא עוזר להילחם ביוקר המחיה".

המותג הפרטי מהווה היום כרבע ממכירות של הרשת, והוא כולל מגוון של יותר מ־5,500 מוצרים (לא כולל מוצרי מעדניה), ביניהם פסטות ואורז, דגני בוקר, מוצרי עוף ובשר, ממרחים, תבלינים, שמן, חטיפים ומתוקים, קפואים ומוצרי ניקיון וטואלטיקה.

לאן עוד תיכנס במותג הפרטי?
"השנה הכנסנו כמעט אלף מוצרים חדשים, ואנחנו ניכנס לכל הקטגוריות, חוץ מפורמולה לתינוקות. את זה לא נעשה בשום פנים ואופן. היינו הראשונים שרצו להשיק מותג פרטי לפורומולה לתינוקות, עוד לפני עשר שנים. הפסדנו בניסיון הזה כמעט מיליון דולר. האמא עדיין פוחדת היום ממה שקרה בתקופת רמדיה. אז היא לא לוקחת סיכונים, ואני מבין את אותה. אבל למחית (כמו גרבר) כן ניכנס, כי זה לא תחום שמסכן את הילד. למעשה, כל תחום שיאפשרו לנו מבחינת רגולציה, ניכנס אליו עם המותג הפרטי, ונביא לארץ".

רווחי שיא בישראייר

לוי חולש כיום על יותר מ־55 סניפים של רשת הדיסקאונט "רמי לוי שיווק השקמה". מדובר במעצמה קמעונאית, שיצאה כבר מזמן מעולם הסופרמרקטים, ושולטת גם ביותר מ־50 סניפי רשת הדרגסטור גוד פארם, ובכ־400 סניפי רשת בתי הקפה קופיקס בארץ ובחו"ל.

בשנים האחרונות השתלט לוי גם על חברת התעופה ישראייר, בעת שזו הייתה נתונה בקשיים, השקעה שהשתלמה בשנת 2022 - שגם עבורה הייתה שנה מצוינת מבחינה עסקית. ישראייר הציגה מכירות שיא, וסיכמה את השנה עם רווח שיא של 20 מיליון דולר.

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

לאלה יש להוסיף את עסקי הנדל"ן הפרטיים של לוי, שהיקפם נאמד במאות מיליוני שקלים (וחלק גדול מהם מושכר לרשת שבשליטתו), החזקות בתחום התקשורת הסלולרית, בתי אריזה, ומהשבוע גם רשת של מכוני כושר - שר פיטנס שנרכשה על ידי גוד פארם לאחר שנקלעה לקשיים.

מדובר באחד מאנשי העסקים הנזילים במשק. שווי מניותיו ברשת שייסד לבדן (40%) עומד כיום על 1.1 מיליארד שקל. בתוספת דיבידנדים שקיבל, מניות שמכר ועלויות שכרו ברשת במהלך השנים שחלפו מאז ההנפקה, מתקבל סכום יותר מכפול.

 

מאידך, אנו מדווחים חדשות לבקרים כי יותר ויותר משפחות בישראל מתקשות למלא את סל הקניות שלהן, לנוכח הקיטון בהכנסה הפנויה בעקבות עליית הריבית והתייקרות המחירים ברשתות המזון.

אילו שינויים יעזרו לדעתך להוריד את המחירים?
"מי שאחראי ליוקר המחיה זו המדינה. שולי הרווח הגולמי שלי נמוכים משל רשתות דיסקאונט גדולות בעולם. אז איפה יוקר המחיה? בעלויות התפעוליות - הרגולציה, המכסים, המסים, כל אלה מכבידים על העלויות האלה. אם יחליטו למשל להוריד 10%-12% במע"מ על מוצרים בסיסיים, המחיר של המוצר לצרכן יירד ב־10%".

בקרוב אמורה להיכנס לארץ קרפור הצרפתית, עם מותג פרטי בינלאומי גדול (באמצעות רשת יינות ביתן). איך אתה מתכוון להתמודד עם זה?
"הרשת שלנו תיתן תמיד את הסל הזול ביותר. אפשר לראות את זה בכל הסקרים, אפילו בזה של משרד הכלכלה. תחרות זה דבר טוב ואנחנו מחוללים אותה. כל מה שיכול להוזיל לצרכן זה טוב. אני מאחל להם בהצלחה".

למה רשתות בינלאומיות רוצות בכלל לבוא לישראל?
"הן לא ממהרות כל כך לבוא ולהיכנס לכאן".

דיברנו על קרפור, גם ספאר ההולנדית מגיעה.
"הן בעצמן נכנסו? לא, הן נתנו זיכיון. כשרשת בינלאומית באה היא נכנסת בעצמה. היא מוכרת לזכיין סחורה, ומרוויחה כסף עליו. יש הבדל ממצב שבאה רשת ומשקיעה כסף ונכנסת לארץ. בכל מקום בעולם הם נכנסים בעצמם".

"לא להביע עמדה"

לוי סיפר כבר בעבר לא פעם כיצד החל את דרכו לפני יותר מ־45 שנה במחסן קטן בשוק מחנה יהודה בירושלים, אותו קיבל מאביו. "הלכתי לסיטונאים וקניתי מהם מוצרים בקרטונים, ואז שמתי שלט גדול 'במחיר סיטונאי לצרכן'. ככה התחלתי למכור במחירי עלות בהתחלה, כי זה מה שהבטחתי. בהמשך התחלתי לרדוף אחרי הסוכנים שמכרו את הסחורה לסיטונאים. ולאט לאט הגעתי לאן שהגעתי. זו התוכנית העסקית כולה. מתי זה קורה? כשאתה מיטיב עם מי שאתה משרת".

אנשי עסקים רבים התבטאו לאחרונה בחריפות נגד קידום הרפורמה במערכת המשפט על ידי הממשלה הנוכחית והשפעתה על הכלכלה. מה עמדתך?
"אנחנו רואים שגם כשאתה שואל את אלו שמפגינים נגד, הם רוצים רפורמה, אבל בהידברות - וגם אני חושב כך. חילוקי הדעות לא צריכים להביא אותנו לכך שנזיק למדינה. אני נגד זה שקוראים לא להשקיע ולא לפתוח פה עסקים.

"הנזק שנגרם מכך הוא בעיה קשה מבחינתי ולא הייתי עושה את זה. גם לא הייתי מכניס את הצבא לפוליטיקה, כי זו הפיכה צבאית. צבא זה צבא. זה בסוף יסתדר, הנה, עצרו את הרפורמה. אבל כשאתה קורא לא להשקיע ומכניס את הצבא, זה פוגע וקשה אחר כך לסדר את זה".

שביתת הענק שהוכרזה במשק לאחר פיטורי שר הביטחון יואב גלנט הייתה מוצדקת לדעתך?
"לא. לגמרי לא מוצדקת. אתה לא יכול לחבר את העסק שלך לפוליטיקה, וחברות שעשו זאת טעו. יש לך לקוחות מכל הסוגים. ברגע שאתה מביע עמדה מסוימת יש לקוחות שבעמדה אחרת. כחברה ציבורית שמחזיקים מניות שלך אתה לא יכול לנקוט עמדה. לא באתי להשקיע אצלך בשביל זה, מה אתה מערב את העסק הפרטי?".

"כשאני בא, הסל יורד"

הסערה הגדולה של השנה האחרונה הייתה סביב עליות המחירים ומאבקי רשתות השיווק בספקים, יבואנים ויצרנים שייקרו את מוצריהן. לוי מספר על מאחורי הקלעים של השיחות עם הספקים, ומתעקש שלא מדובר באירוע חריג, וגם מסרב להגדיר את המדפים הריקים כחרם או סירוב חד צדדי.

מה עשיתם כשהספקים דרשו מכם בסוף השנה שעברה להעלות מחירים?
"לא שברנו את הכלים ואמרנו שלא רוצים לעבוד איתם יותר. ניהלנו משא ומתן, נפגשנו פעם בשבוע־שבועיים. כשאתה בא לחברה ואומר 'לא מתאים לי שתעלה מחיר', הם מנסים לשכנע אותך למה. ואז אני משכנע אותם למה לא כדאי להעלות את המחיר. כבר עשרים שנה אנחנו עובדים בצורה הזו. בתכלס, במשא ומתן עם ספק תמיד יש חילוקי דעות. אבל לא שברנו את הכלים".

לשים שלטים על המדפים זה לא לשבור את הכלים?
"לא. אני שמתי שלטים שהסבירו לצרכן שאנחנו לא קונים כרגע בגלל העלאות המחיר. בסוף אתה משרת את הצרכן, צריך להסביר לו למה אין מוצר על המדף".

ובסוף קיבלתם מחיר יותר זול? מתנובה, למשל?
"אצלנו קיבלו יותר זול. מי שרצה לייקר ב־10% קיבל בסוף 3%. ככה זה מתנהל כל הזמן. פעם היו שתי רשתות גדולות, שופרסל ומגה. אז עוד לא יצאנו עם 'עוף בשקל', היינו קטנים, והרשתות הגדולות והספקים התחלקו ביניהם; הרשת באה ואמרה לספק 'תביא עוד 2% הנחה', היה אומר 'אין בעיה, אני מוציא מחירון, מוסיף 4% למחיר וקח שניים הנחה', וככה היו מתחלקים ביניהם.

"כשהתחלנו לעורר תחרות, זה נבלם. לאט לאט גם המחאה החברתית באה - והתקשורת עשתה עבודת קודש בקטע הזה - וזה התחיל להשתנות. לכל אזור שבאנו הורדנו את הסל בעשרות אחוזים".

"יותר לקוחות חדשים"

בזמן המאבק בהתייקרויות כולם דיברו על מותג פרטי. אבל גם המחירים של המותג הפרטי עלו.
"מה ההבדל בין המותג הפרטי למוצרים האחרים? כשאתה בא לחברה בינלאומית ומייצר שם את המותג הפרטי שלך, הם גם מעלים לך מחיר. חלק אנחנו סופגים, אבל אנחנו לא מעלים את שיעור הרווח הגולמי ביחס למוצר. אפילו כשהמחיר עלה, המותג הפרטי עדיין זול בעשרות אחוזים מהלידרים. אבל אתה לא יצרן, אתה קונה מיצרן".

הצפי הוא שהשנה יהיו עוד עליות מחירים.
"אני דווקא צופה לקראת חצי השנה הקרובה ירידת מחירים. מחירי ההובלה ירדו, התשומות מתחילות לרדת. עכשיו נתחיל לראות את זה".

זו בשורה, מה שאתה אומר עכשיו. מה יירד?
"בשנה האחרונה מחירי התירס עלו, וכל מה שקשור לדגני בוקר והשמנים התייקר. חלק מזה נובע ממלחמת רוסיה־אוקראינה (שתיהן יצרניות חיטה גדולות). אם תיפסק המלחמה או נדע לייבא ממדינות אחרות, נראה ירידות מחירים".

איך הקניות לפסח ביחס לשנים עברו?
"יותר לקוחות חדשים אצלי ברשת. לאנשים יש פחות כסף והם רוצים לקנות בזול. אם פעם היו קונים בשכונה, היום מתאמצים קצת כדי לקנות יותר בזול. הסל שלנו כמעט לא עלה ביחס לשנה שעברה".

העולם הכלכלי משתנה. חשבת להיכנס לתחומים חדשים שבעבר לא שקלת?
"בכל מה שאני מייצר סינגריה ומיטיב עם הצרכן שלי, שם אנחנו נהיה. לישראייר הייתה תקופה קשה בקורונה, אבל אני קונה עסקים לטווח ארוך. דווקא כי אנחנו רוצים לייצר סינרגיה ולעשות כרטיס מועדון משותף, הרעיון הזה היה מצוין. הרווחיות הייתה מצוינת השנה, גבוהה יותר מ־2019, טרם הקורונה. ישראייר זה לא רק תעופה אלא גם תיירות - אנחנו מייצרים סינרגיה גם בקניית בתי המלון, ובסופו של דבר נוכל לייצר מחירים זולים יותר לצרכנים שלנו גם בתחום הזה".

עוד כתבות

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?