גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגלל הבנקים? "מי שיש לו 100 אלף שקל בעו"ש, מפסיד הכנסה פאסיבית של 4,000 שקל בשנה"

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מציע להפריד את מערכי ייעוץ ההשקעות מהבנקים, ובהמשך למכור אותם לחברות פיננסיות מישראל ומחו"ל ● "בעבר הבנקים היו מתקשרים ללקוח ואומרים לו שהכסף שלו בעו"ש נשחק, היום זה לא קורה" ● איגוד הבנקים: "הבורסה מציעה להפוך מערך ייעוץ השקעות אובייקטיבי ומקצועי לייעוץ אינטרסנטי כדי להגדיל את רווחיה"

איתי בן זאב. מנכ''ל הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: איל יצהר
איתי בן זאב. מנכ''ל הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: איל יצהר

אירוע חריג התחולל השבוע כשהבורסה לניירות ערך פרסמה עמדה הנוגעת לכמה מבעלי המניות העיקריים שלה - הבנקים, שבה קראה לממשלה להתערב בניהול עסקיהם. בבורסה קוראים ליישום רפורמה מהותית הכוללת הפרדת מערכי ייעוץ ההשקעות מהבנקים ומכירתם לצדדים שלישיים, ישראלים או זרים.

עדכון המדדים בבורסה מתקרב: מי תיכנס לת"א 35 ואילו חברות ימצאו את עצמן מחוץ לת"א 125? | בדיקת גלובס
● דסק"ש מתניעה מחדש את מהלך מכירת השליטה בסלקום | בלעדי

"בישראל קיים כשל מובנה ועמוק בפעילות הייעוץ הפיננסי הנגיש לציבור הרחב", הסבירו בבורסה, והמחישו זאת באמצעות נתונים מתוך דוח רשות ניירות ערך שפורסם לאחרונה בנושא "פעילות מערכי הייעוץ בבנקים".

הדוח הראה כי מספר היועצים בעלי הרישיון לעסוק בייעוץ השקעות הצטמצם בכ־30% בתוך חמש שנים בלבד, כי מדובר בתחום ריכוזי מאוד כש־94% מהיועצים עובדים במערכת הבנקאית ומעניקים שירותי ייעוץ בפועל למי שמחזיקים בממוצע כ־950 אלף שקל בחשבון.

"נתונים אלו, לצד הר העו"ש העצום הקיים בישראל ומהגבוהים בעולם, העומד כיום על כ־520 מיליארד שקל, ממחישים את הכשל המהותי שבפעילות מערכי הייעוץ בבנקים. עליית הריבית בחודשים האחרונים היוותה הוכחה חד משמעית לכך שייעוץ ההשקעות אינו נגיש לציבור הרחב, בשל העובדה שהתנהלות פיננסית נכונה קריטית ותלויה יותר מתמיד ביכולת של משקי הבית להתמודד עם יוקר המחיה העולה.

"חישוב פשוט מעלה כי בסביבת הריבית הנוכחית, ישראלי שלרשותו יתרת עו"ש של כ־100 אלף שקל, מפסיד הכנסה פאסיבית שנתית של כ־4,000 שקל בשנה, בשל האינפלציה ששוחקת את הכסף", הסבירו בבורסה.

"השיטה היא הבעיה. ברור מה לא עובד"

בשיחה עם גלובס אמר מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב, כי הוא צופה שהתגובה הרווחת לדברים תהיה 'כיצד בבורסה יוצאים נגד חלק מבעלי המניות?', אבל כשחושבים על כך לעומק, העמדה שפורסמה ברורה.

"יש יועצים מצוינים בבנקים, אבל המוקד הוא השיטה, ובה יש בעיה", טוען בן זאב. "מאז רפורמת בכר ב־2005 מערכי הייעוץ לא נתפסים כקווי עסקים מבחינה אסטרטגית עבור הבנקים, וגם לא יכולים להיות כאלה, כי הרגולציה של בנק ישראל לא מאפשרת למדוד את פעילות היועצים.

"כשמחברים את זה לחוק הייעוץ שלא מותאם לעולמות ההנגשה, הדאטה והאנליזה החדשים, יחד עם ניגודי העניינים המובנים בתוך הבנקים, בשל העובדה שהכסף ש'שוכב' בעו"ש - לא צריך לשלם בגינו ריבית, בטח בשנה כזו כשהריבית עולה, כל אלו מאפשרים לבנקים להגדיל את המרווח הפיננסי על העו"ש אל מול הריבית בהלוואות. אז ברור מה לא עובד. וכשאין חינוך פיננסי וחלקים גדולים בציבור לא מבינים מה הם יכולים לקבל, הם מאבדים כסף ואפילו לא מודעים לכך", מסביר בן זאב.

הוא מוסיף כי בעוד שהפצת מוצרים פיננסיים קיימת בכל מדינה מערבית בשוק פתוח ותחרותי, בישראל זרוע ההפצה נשלטת על ידי הבנקים הלכה למעשה. "אם מערכי הייעוץ יהפכו להיות חברות בנות, והבנקים ייאלצו למכור אותם, יהיו גופים גם מחו"ל שיהיו מעניינים להעמיק, לגייס יועצים ולמדוד אותם. כך התחרות והמגוון שהצרכן הישראלי יקבל יהיו גדולים יותר. רשות ניירות ערך מצאה שהשווי של חשבון מיועץ הוא כמעט מיליון שקל. למה אנשים עם 100 או 200 אלף שקל לא יכולים לקבל ייעוץ השקעות?", תוהה מנכ"ל הבורסה.

על פי נתוני רשות ניירות ערך מדוח שפורסם לאחרונה, ישנם כיום בישראל כ־355 אלף חשבונות מיועצים, בהם מנוהלים 350 מיליארד שקל. היועצים בבנקים, כך עולה מהדוח, מעדיפים בבירור להפנות את הציבור לקרנות נאמנות, כש־67% מפעולות הרכישה המיועצת נעשים בקרנות הללו. היתר מתחלק בין רכישת מניוח ואג"ח בישראל (49.5% מהיתרה), מניות ואג"ח בחו"ל (כ־30%), מוצרי השקעה זרים אחרים (19%) ושיעור קטן של מוצרים בארץ.

 

נתון מפתיע על פניו (אך כזה שיכול להעיד על אובייקטיביות מצד היועצים) מגלה שקרנות הנאמנות הכספיות, מוצר המתחרה בפיקדונות הבנקאיים, היו המוצר המיועץ ביותר בתשעת החודשים הראשונים של 2022. כך 11 מיליארד שקל מתוך נכסים מיועצים בהיקף 70 מיליארד שקל בתקופה זו, הופנו לקרנות כספיות.

"ברגע שהריבית עלתה אפשר לשים את הכסף בקרן נאמנות כספית, ולקבל ריבית של כמה אחוזים, עם נזילות. אבל חלקים גדולים בציבור לא מודעים לאפשרות הזו", מציין בן זאב.

"אנחנו בעולם כלכלי אחר, ואחרי בריאות ואושר - כסף הוא דבר חשוב בכל משפחה, והציבור בישראל לא מספיק מבין ולא יודע שהכסף שלו נשחק", הוא מוסיף. "אין סיבה בעולם שאם הריבית עולה ואפשר לחלוק אותה עם הצרכן, שזה לא יקרה.

"למה, כי הוא לא מבין? לפני 20-30 שנה כשהריבית הייתה עולה, היו מתקשרים מהבנק ללקוחות ומציעים להפקיד בריבית יותר גבוהה. היום הכסף של הלקוח נשאר לשבת בריבית אפס או בריבית ישנה. בשוק משוכלל ותחרותי הדברים האלה לא היו קורים", מוסיף בן זאב "יש כעת ממשלה חדשה שתבחן את מה שקורה, ואפשר לחייב את הבנקים בחקיקה למכור את פעילות הייעוץ".

"לבנקים לא איכפת ממחיר מניית הבורסה"

בן זאב כאמור לא מתכחש לכך שחלק מהבנקים (הבינלאומי, מזרחי והפועלים) הם בעלי מניות בבורסה , ומחזיקים קרוב ל־20% מהחברה הציבורית שהוא מנהל. "זה סוג של תקלה בחקיקה שאפשרו לבנקים להישאר עם המניות, וזה ללא ספק מצב לא בריא", הוא אומר. "אבל זו הסיטואציה, וצריך לזכור שהם בעלי מניות מסוג אחר.

"המחוקק הגביל את התשואה, ונוצר מצב אבסורדי שאנחנו החברה הציבורית היחידה עם שני סוגי בעלי מניות, כי המחוקק הגביל את התמורה המקסימלית שהבנק יכול לקבל אם הוא מוכר את המניות. המשמעות היא שלבנק לא איכפת ממחיר המניה של הבורסה. בכל מקרה, אנחנו כבורסה של מדינת ישראל מחויבים לפיתוח הכלכלה ושוק ההון בכללותו, ונדחוף לדברים שיקדמו את השוק בכללותו, בלי קשר למבנה הבעלות שלנו", מדגיש בן זאב.

מה דעתך על ההמלצה של הצוות לבחינת חוק הריכוזיות לאפשר לבנקים להיות שוב עושי שוק במניות, כחלק מהניסיון להגדיל את הסחירות בבורסה? בן זאב: "זה היה מאוד עוזר לנזילות ולסחירות של שוק ההון המקומי אם הם היו הופכים לעושי שוק במניות, ומאפשר למוסדיים עם סכומי כסף גדולים להיות יותר פעילים במסחר, ולא רק לקנות מניות ולהחזיק אותן לטווחי זמן ארוכים. אבל אני מתחיל את השנה השביעית שלי בבורסה, ולצערי לא נראה לי שהם יהפכו להיות עושי שוק בקרוב בפעילות בבורסה.

"אשמח שזה יקרה, אבל אני לא חושב שזה באג'נדה שלהם. אנחנו מנסים לקדם גופים זרים שיבואו להיות עושי שוק, כי אין ספק שצריך לשפר את הנזילות בבורסה, וזה לטובת שוק ההון שתהיה כמה שיותר נזילות וכמה שיותר סחירות".

הבנקים: "בבורסה מטעים את הציבור"

מאיגוד הבנקים נמסר בתגובה: "תמוה מאוד שהבורסה מציעה להפוך את מערך ייעוץ ההשקעות האובייקטיבי והמקצועי של הבנקים (כפי שטוען בהודעתו מנכ״ל הבורסה) לייעוץ אינטרסנטי 'מטעם', במטרה להגדיל את רווחי הבורסה על חשבון אינטרס הלקוחות. נראה כי הבורסה לא מהססת לנקוט בכל האמצעים על מנת להגדיל את רמת הסיכון בכספי הלקוחות בתקופה מאוד מסוכנת זו.

"בדרכו להשגת המטרה, מנכ"ל הבורסה גם לא מהסס להטעות את הציבור, כאשר מדבריו משתמע כאילו רק לקוח שמחזיק בתיק השקעות של 950 אלף שקל יכול לקבל ייעוץ השקעות.

"המערכת הבנקאית מעניקה שירות ייעוץ אובייקטיבי ללקוחותיה, בפריסה ארצית מלאה, מתוך אחריות לניהול כספי ההשקעות של הלקוח בזהירות, בהתחשב בצרכיו השונים והמגוונים, במגוון המוצרים הפיננסיים הקיימים בשוק ובהתאם לרמת הסיכון המועדפת עליו. אין שום תחליף קיים בשוק ההון הישראלי לשירות פיננסי זה", מסכמים באיגוד הבנקים.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם