המו"מ הקואליציוני: משרד החינוך מעביר סמכויות לארבעה משרדים נוספים

לאחר שתוכניות ההעשרה נמסרו לאבי מעוז והאגף לתרבות יהודית לאורית סטרוק, ש"ס קיבלה את החברה למתנ"סים למשרד הפנים ודורשת גם את החינוך הטכנולוגי למשרד הרווחה • מרבית התקציב יישאר במשרד החינוך, אולם חלקו הארי מיועד לשכר המורים

אורית סטרוק, אריה דרעי, אבי מעוז / צילום: יוסי זמיר, רפי קוץ
אורית סטרוק, אריה דרעי, אבי מעוז / צילום: יוסי זמיר, רפי קוץ

המשא־ומתן הקואליציוני בין הליכוד לבין ש"ס, שמגיע לישורת האחרונה בימים אלו, חושף טפח נוסף מהארגון המחודש של משרד החינוך - בעל התקציב בסך כ־60 מיליארד שקל - לקראת השבעת ממשלת נתניהו החדשה. לצד הדרישה, הכמעט מסורתית יש לומר, להעברת זרוע העבודה על 900 עובדיה למשרד חדש - הפעם למשרד הרווחה שיהיה בשליטת אחד משריו של אריה דרעי, דורשים בש"ס לקבל זרוע פעילות חשובה לא פחות ממשרד החינוך ולהעבירה למשרד הפנים: החברה למתנ"סים. ההעברה הזו מצטרפת לשני תחומי אחריות נוספים אשר ייצאו מהמשרד שיישאר בליכוד, ככל הנראה בידי אלי כהן, ויעברו לידי השותפות הקואליציוניות: נעם והציונות הדתית.

הסיבה האמיתית להתייקרות חשבון החשמל נחשפת, והיא לא משבר האנרגיה | ניתוח
במשרד האוצר משוכנעים שירידת מחירי הדירות כבר בפתח
כך השיג בצלאל סמוטריץ' סמכויות רחבות לטובת ההתיישבות ביהודה ושומרון

בין השאר, כבר סוכם ונחתם על העברת היחידה לתוכניות חיצוניות במשרד החינוך (גפ"ן) לידי ח"כ אבי מעוז, בשבתו כסגן שר במשרד רה"מ. האגף לתרבות יהודית יעבור למשרד למשימות לאומיות בראשו תעמוד ח"כ אורית סטרוק, וכן באחד מסעיפי ההסכם עם סמוטריץ' נקבעה גם שליטת יו"ר הציונות הדתית במינוי מועצת החמ"ד שאחראית על החינוך הממלכתי דתי. על פי ההסכם, למרות העובדה ששרת החינוך היוצאת יפעת שאשא ביטון רק מינתה את חברי המועצה שנבחרת לתקופה בת ארבע שנים, תבצע הממשלה הנכנסת תיקון חקיקה בהוראת שעה שיאפשר את מינוי חברי המועצה מחדש שיבצע סמוטריץ' בתיאום עם שר החינוך.

אלף שלוחות עם כ־40 אלף עובדים

החברה למתנ"סים, חברה ממשלתית שמגלגלת מחזור פעילות בן כ־850 מיליון שקל בשנה ויושבת באופן מסורתי תחת אחריות שר החינוך, היא הון פוליטי בטוח מבחינת מי שיחזיק בה - וזו הסיבה לאחת המחלוקות בין ש"ס לליכוד.

לחברה השפעה חברתית כמעט בכל בית בישראל מגילאי לידה ועד זקנה, דרך אלף שלוחות, 170 רשויות מקומיות וכ־40 אלף עובדים. המרכזים הקהילתיים של החברה למתנ"סים מגלגלים מחזור של 4 מיליארד שקל בשנה. החברה מפעילה את רשת מעונות היום הגדולה במדינה, רשת הצהרונים הגדולה ביותר וכמובן חוגים, לימודי תעסוקה, השלמת השכלה ואגפים נוספים שמייצרים השפעת מקרו על החברה הישראלית.

באופן מסורתי, שרי החינוך לדורותיהם לא הבינו את מוטת ההשפעה דרך החברה, והיא התנהלה בעצמאות מוחלטת. יש שיטענו כי העצמאות נבעה מחוסר אכפתיות של הדרג הפוליטי, למעט החלק הנחשק של מינויי הדירקטורים. בש"ס, לעומת זאת, דרעי מבין את היכולת שלו להעצים את השליטה והקשר עם הרשויות והציבור, בעיקר בפריפריה. לכן, בכוונתו לייחד לחברה זרוע פעילות נפרדת תחת שר הפנים.

על פי התכנון, תוקם מועצה ציבורית לפיתוח הפריפריה החברתית, ימונה לה מנכ"ל, ותחתיה יישבו שאריות ממשרד הנגב והגליל שעבר לידי עוצמה יהודית בדמות רשות סטטוטורית חדשה לפיתוח הפריפריה שתעבוד לצד החברה למתנ"סים.

מי שמכיר את פעילות החברה טוען כי ש"ס צפויה לבקש עם השליטה בחברה גם תקציב ייחודי נוסף להפעלתה. שיחות על הגדלת תקציב התקיימו כבר בזמן השרה היוצאת, אך לא הגיעו לידי ביצוע. היעד: 50־100 מיליון שקל נוספים שיוכוונו להקמת מרכזים נוספים ותקני העסקה. הסיבה היא שכיום תקציב החברה כולו כבר "צבוע". אם השר המיועד ירצה להסיט תקציבים לקהלי יעד חדשים, הוא יידרש להביא נדוניה תקציבית נוספת.

 
  

לגלובס נודע כי ש"ס דורשת להוציא ממשרד החינוך גם את האגף לחינוך טכנולוגי, ולרכז את עבודתו במשרד הרווחה - לצד זרוע העבודה שעוסקת בתחומים דומים. האגפים שיעבדו תחת אותו קודקוד, כך מאמינים בש"ס, יוכלו לבצע עבודה מתואמת יותר עבור הציבור הרחב, במקום לבזר סמכויות בין המשרדים השונים כפי שהיה עד כה.

האגף לתרבות יהודית ממשיך לעבור משרדים

מסמך ההסכמות שנחתם עם הציונות הדתית חושף צלע נוספת של תחום אחריות שתועבר, כאמור, לידי השרה לעתיד אורית סטרוק ממשרד החינוך: האגף לתרבות יהודית. כאן, לא מדובר באגף רווי תקנים או אמצעים. למעשה, מקור 90% מתקציבו בכספים קואליציוניים שבאופן מסורתי מגיע ממפלגות המגזר הסרוג לדורותיו, והוא מתנייד תדיר. בממשלה הקודמת הוא נדד עם שר ההשכלה הגבוהה זאב אלקין למשרד אחר, ובשנים קודמות התיישב במשרד החקלאות. למעשה במפלגתו של סמוטריץ' ייצרו את תיק "המגזר הסרוג" עבור סטרוק אשר תרכז סמכויות שיאפשרו את ביסוס אחיזת המפלגה במגזר דרך האגפים השונים שעברו מהחינוך, מהדתות וממשרדים נוספים לידיה.

ולקינוח, העברת הסמכויות שמסעירה את המדינה: היחידה לתוכניות חיצוניות בשם גפ"ן במשרד החינוך, שתועבר לידיו של סגן השר במשרד ראש הממשלה לעתיד ח"כ אבי מעוז. מדובר ביחידה שמרכזת תוכניות לבחירת מנהלי בתי הספר במגוון נושאים, הוקמה וישבה כל השנים במשרד החינוך - וכעת תועבר לידיו של הח"כ השנוי במחלוקת.

היחידה מייצרת מכרזים לתוכניות השונות עם בעלי המקצוע במשרד החינוך שדרכם עוברות התוכניות עד לכניסתם למאגר בן אלפי תוכניות. מדובר, בין השאר, בנושאי שפות, תחום רגשי, מניעת התנהגויות בסיכון, חינוך פיננסי ודיגיטל.

התוכניות שעוברות מכרזים מצטרפות למסלול ירוק, וזוכות למימון מדינתי על סך 2 מיליארד שקל לכלל בתי הספר. התוכניות שלא עברו מכרז מסומנות בכחול, ובהן מנהלי בתי הספר יכולים לבחור ללא תקצוב מצדו של משרד החינוך. התקציב לא יינתן לאבי מעוז משום שהוא נמצא בידי מנהלי בתי הספר בעקבות הרפורמה לעצמאות ניהולית שיזמה השרה היוצאת שאשא ביטון. במטרה להוציא תוכניות מהמאגר הקיים או לשנות מכרזים באופן מהותי יידרש מעוז לשינויי חקיקה או נהלים שייבחנו בלשכה המשפטית של משרד החינוך כפי שקרה בעבר, ועליהם יידרש לחתום גם שר החינוך או לחלופין מנכ"ל משרד ראש הממשלה.

המאגר שקוף לציבור כך, ששינויים יהיו פתוחים לביקורת תדיר של הציבור כולו כמו גם מנהלי בתי הספר. עד היום תוכניות נפסלו במאגר בשל ערכים המנוגדים למגילת העצמאות או ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. בממשלה היוצאת קידמו פנימה סל חדש של תוכניות לטובת חיים בשותפות, והשר הקודם דרש תוכניות לחינוך פיננסי. מעוז יקבל לידיו גם שליטה מוגבלת בתכנים נוספים של תלמידי בתי הספר.

מה צפוי להישאר במשרד לאחר הפיצולים?

מעבר לכך, רוב פעילות משרד החינוך תישאר בידיו, ובמרכזה האחריות על העסקת המורים והגננות, אגף החינוך המיוחד, בתי הספר, אגף גנים ומעונות יום, פנימיות, המינהל הפדגוגי שכולל את האחריות הראשית על תכני הלימודים, מינהל החינוך הדתי, ומינהל חברה ונוער.

ניהול כוח האדם של מוסדות החינוך יישאר אף הוא בידי שר החינוך הבא, לצד תכני הלימוד המרכזיים. השר הבא יידרש לחשוש ממהלך אחד נוסף שעשוי להתרחש אם הדרישה לתיקים בליכוד תגבר: חזרתו של השר להשכלה גבוהה, שיוציא תחתיו גם את המל"ג למשרד חדש.