לקראת פיטורים של כאלף עובדים בנהריה: מפעל טכנולוגיית להבים, לשעבר של משפחת ורטהיימר – ייסגר

8 שנים אחרי שנמכר לחברת Pratt & Whitney, מפעל טכנולוגיית להבים צפוי להיסגר ב-2024 • אלף עובדים קיבלו על כך הודעה היום • המנכ"ל: "המפעל צובר הפסדים משמעותיים" • בהסתדרות הודיעו כי בכוונתם להכריז על סכסוך עבודה בעקבות הפיטורים המתוכננים • חשיפת גלובס

בניין טכנולוגיית להבים בנהריה / צילום: בר - אל
בניין טכנולוגיית להבים בנהריה / צילום: בר - אל

מכה קשה לתעסוקה בצפון הארץ בכלל ובעיר נהריה בפרט. לאחר יותר מ־50 שנות פעילות, ייסגר מפעל טכנולוגיית להבים (BTL) בנהריה, וכ־900 עובדים יפוטרו. החברה עוסקת בייצור להבי מנועי סילון, ושייכת כיום לחברת "פראט אנד וויטני" (Pratt & Whitney) האמריקאית. לחברה יש שלושה מפעלים בישראל, בנהריה ובתפן.

במכתב ששלח מנכ"ל טכנולוגיית להבים, איגור קרפובינסקי, לעובדי החברה, הוא כתב כי "במשך עשרות שנים מהווה טכנולוגיית להבים לרבים מאיתנו - מנהלים ועובדים כאחד - לא רק מקור פרנסה, אלא אף מקור גאווה ובית. לצערנו, מזה תקופה ארוכה שהמפעל צובר הפסדים משמעותיים שהולכים וגדלים. תהליכי הייצור הקיימים כיום בטכנולוגיית להבים אינם מאפשרים לעמוד בפריון באופן שתהיה לו היתכנות כלכלית, כשברקע, ירידה בביקוש ללהבי קומפרסור".

פיטורי הענק בנהריה: הסיכוי למצוא קונה למפעל הוא אפסי | פרשנות
הערים שבהן התשואות על השקעות נדל"ן הכי גבוהות, ואיפה כדאי להיזהר | בדיקת גלובס
יזמי הטכנולוגיה הישראלים בוול סטריט איבדו השנה מיליארדים. אלו ה"שיאנים" 

לפיכך, עודכנו העובדים שפראט אנד וויטני החליטה על סיום פעילות ייצור להבי הקומפרסור בישראל, בתהליך שיושלם במהלך 2025. כתוצאה מכך, בשנים 2024־2025 יפוטרו מרבית העובדים, כ־900 במספר. במכתב לעובדים כתב המנכ"ל קרפובינסקי כי בחברה מבינים את משמעות ההודעה ואת החשש לעתיד התעסוקתי של העובדים, והבטיח לסייע ככל שניתן.

מנגד, שני מפעלים אחרים של החברה שבהם מועסקים כיום יותר מ־350 עובדים, מפעל IBR שבו מיוצרים להבים בטכנולוגיה שונה, ומפעל לייצור להבי טורבינה הממוקם בתפן - ימשיכו את פעילותם. מפראט אנד וויטני נמסר כי הכוונה היא להרחיב את הפעילות במפעל IBR.

בשנים האחרונות השקיעו טכנולוגיית להבים מאמצים לשימור יכולת הייצור ולשיפור תהליכי הייצור, אך כעת הנהלת פראט אנד וויטני הגיעה למסקנה כי בטכנולוגיה הקיימת אין היתכנות כלכלית והיא הגיעה למיצוי - דבר שמחייב מבחינתם את סגירת המפעל.

מטכנולוגיית להבים נמסר כי במהלך 2023 פעילות ייצור להבי הקומפרסור תימשך כרגיל. תהליך הסגירה, כאמור, יחל ב־2024 ויסתיים ב־2025. החברה הודיעה לוועד העובדים ולהסתדרות על ההחלטה, והיא תנהל איתם מו"מ בנוגע לתנאי העובדים. העובדים במפעל שייסגר מאוגדים בחוזה קיבוצי.

קרן הריט לבורסה: "הנכס המושכר לא יושפע"

חשיפת גלובס על תוכנית הפיטורים של להבים הובילה לטלטלה במניות קרן הריט מניבים. מניות הקרן, המשקיעה בנכסים בתחומי התעשייה, הלוגיסטיקה, המשרדים והמסחר בארץ, צללו ביותר מ־9%, בשעות הצהריים של יום ראשון. זאת, משום שלחברה כמה נכסים שקשורים במפעל. בקרן הריט מיהרו להגיב בבורסה, ולציין כי הנכס שהיא משכירה ללהבים לא צפוי להיות מושפע, צעד שצמצם את הנפילה במניה לירידה של 5.7% - חצי שעה לאחר הודעת ההרגעה.

מניבים המנוהלת על ידי עופר אברם, היא קרן ריט שבה מושקעים גופים מוסדיים רבים. הקרן צפויה לסכם את השנה עם הכנסות מדמי שכירות נטו (NOI) שינועו בין 147 ל־150 מיליון שקל, עלייה של 31% עד 34% ביחס ל־NOI אשתקד. כאמור, לקרן יש כמה נכסים שקשורים במפעל, העיקרי הוא "קמפוס להבים", שממוקם באזור התעשייה בתפן. הקמפוס המשתרע על פני 80 דונמים, כולל תשעה מבנים - ומושכר עד ליוני 2029.

במניבים מיהרו להגיב לפרסום של גלובס, וציינו כי טכנולוגיית להבים (שהינה חברה בת של פראט אנד וויטני, חלק מתאגיד ריית'יאון), הינה לקוח מהותי של מניבים. אותה חברה "קיבלה החלטה על סגירת חלק מפעילותה בישראל בעיקר במפעל בנהריה, במהלך 2025".

בקרן הריט הבהירו כי בשיחה שהתקיימה עם נציגי טכנולוגית להבים, נמסר לקרן הריט, כי "בכוונתה של טכנולוגית להבים לעמוד בכל התחייבויותיה על פי הסכמי השכירות שהינם כאמור בתוקף עד ליום 30 ביוני 2029, וכן כי סגירת הפעילות שדווחה על ידי טכנולוגית להבים, מתייחסת בעיקר לפעילותה במתחם בנהריה".

ההסתדרות: "לא ננהל מו"מ על סגירת המפעל"

בהסתדרות הודיעו כי בכוונתם להכריז על סכסוך עבודה. יו"ר מרחב גליל מערבי בהסתדרות, אשר שמואלי, מסר: "הנהלת המפעל הודיעה לעובדים על רצונה של החברה האם פראט אנד וויטני לסגור את המפעל בנהריה לגמרי ולצמצם את פעילות המפעל בתפן, במהלך השנים 2024־2025, ולפטר 900 מתוך כ־1,400 עובדות ועובדים. בעקבות כך, הודעתי להנהלה, יחד עם ועד העובדים - כי ההסתדרות לא תנהל מו"מ על סגירת המפעל, אלא תפעל לשימור פעילות המפעל החשוב, המספק פרנסה לעובדים בצפון. המטרה שלנו היא שהחברה תמצא רוכש חלופי שיפעיל את המפעל כעסק חי".

שמואלי הוסיף שההסתדרות תפעל גם מול משרדי הממשלה בעניין זה. יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד אמר כי "לא נאפשר פיטורים המוניים במחי יד ובמחי מכתב שנשלח כך באמצע יום עבודה, לעובדים". בעבר היה במפעל סכסוך עבודה, כשנה לאחר מכירתו לפראט אנד וויטני. העובדים טענו באותה עת כי לא קיבלו תוספות שכר במשך כמה שנים, וכי חלקם מקבלים משכורת מינימום.

מפעל שהוקם לטובת סיוע לחיל האוויר

את המפעל בנהריה, שנקרא בעבר "להבי ישקר", הקים סטף ורטהיימר על רקע האמברגו שהטילה צרפת על ישראל לאחר מלחמת ששת הימים, אשר הותיר את מטוסי המיראז' של חיל האוויר הישראלי ללא להבים למנועי הסילון. בשנות התשעים של המאה הקודמת הרחיבה החברה את פעילותה גם לחו"ל, וכאמור ב־2014 נמכרה לפראט אנדי וויטני.

עוד קודם לכן, משפחת ורטהיימר הפכה לאחת העשירות בישראל, בעקבות מכירת אימפריית התעשייה ישקר, שהוקמה כמפעל משפחתי קטן בנהריה בשנות ה־50 של המאה הקודמת, ובחלוף השנים הפכה לאחת החברות המובילות בעולם בייצור כלי חיתוך ממתכת קשה. מניות ישקר נמכרו בשני שלבים לידי ברקשייר הת'וואיי - חברת ההשקעות של וורן באפט. ב־2006 רכשה ברקשייר הת'וואי 80% מהחברה תמורת 4 מיליארד דולר, ושבע שנים לאחר מכן רכשה את ה־20% הנותרים תמורת כ־2 מיליארד דולר.