בניגוד למגמה העולמית: מדד המחירים לצרכן בישראל בחודש אוגוסט צפוי להיות שלילי

מדד המחירים לצרכן בישראל לחודש אוגוסט יתפרסם מחר, ולראשונה השנה הוא צפוי להיות שלילי • הירידה הצפויה נובעת, בין היתר, מירידת מחיר הדלק • על פי חלק מהתחזיות, גם מדד ספטמבר צפוי להיות נמוך ואף שלילי • מדד המחירים בארה״ב עמד על קצב שנתי של 8.3% וגרר אכזבה קשה בשווקים

תורים בסופר אושר עד / צילום: יונתן כיתאין
תורים בסופר אושר עד / צילום: יונתן כיתאין

מדד המחירים לצרכן בישראל לחודש אוגוסט יתפרסם ביום חמישי, ולראשונה השנה הוא צפוי להיות שלילי. על פי ההערכות בשוק, המדד יירד ב-0.1%-0.2%, וזאת לאחר שטיפס עד כה השנה בצורה חדה יחסית. קצב האינפלציה השנתי נכון לחודש יולי עומד על 5.2%.

מדד המחירים לצרכן בארה"ב שפורסם אתמול חזר לעלות בחודש אוגוסט, בשיעור של 0.1%. בחישוב שנתי, נתוני אוגוסט משקפים קצב אינפלציה שנתית של 8.3% בעוד שההערכות דיברו על כך ששיעור האינפלציה השנתי יירד ל־8.1% מה שגרם לאכזבה בשווקים.

● האינפלציה רותחת והכלכלנים בטוחים: העלאות ריבית חדות לפנינו. ואיך יפעל בנק ישראל?
● לא לנתונים האלו חיכו בשווקים: האינפלציה בארה"ב חיסלה את האופטימיות הזהירה

הירידה הצפויה באוגוסט תתרחש, בין היתר, כתוצאה מירידת מחיר הדלק (מחציתה בשל הפחתת מס הבלו). על פי חלק מהתחזיות, גם מדד ספטמבר צפוי להיות נמוך ואף שלילי.

נתוני האינפלציה עשויים להשפיע על גובה הריבית במשק. עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר, קבוצת הראל ביטוח ופיננסים, מעריך כי בנק ישראל עשוי ליישר קו עם הבנקים המרכזיים בארה"ב ובגוש האירו ולהעלות בחדות את הריבית בתחילת אוקטובר לרמה של 2.75%. לפי קליין, "למרות הצפי למדד שלילי, לאחר עליית הריבית החדה של הבנק המרכזי בגוש האירו והסיכויים למהלך דומה גם של הבנק המרכזי בארה"ב, הדבר מגביר את הסיכוי שגם בנק ישראל ילך בדרכם ויעלה את הריבית ב-0.75% באוקטובר".
כלכלני בנק לאומי, לעומת זאת, מעריכים שבנק ישראל יעלה את הריבית בחצי אחוז, לרמה של 2.50%.