גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה באוקראינה מספקת לצפון קוריאה סיבות להתקרב לרוסיה

פיונגיאנג מתכננת לשלוח פועלים למזרח אוקראינה, ובכך לפתוח אפיק חדש להכנסה שמשטר קים זקוק לה בדחיפות

מפגש ולדימיר פוטין עם קים ג'ונג און, היחסים בין המדינות מתהדקים / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko
מפגש ולדימיר פוטין עם קים ג'ונג און, היחסים בין המדינות מתהדקים / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko

הפלישה הרוסית לאוקראינה יצרה לצפון קוריאה הזדמנות, וזו חיזקה את קשריה עם מוסקבה והפכה לאחת התומכות הקולניות ביותר שלה.

פיונגיאנג רוצה לשלוח פועלים לאיזורים במזרח אוקראינה בשליטת רוסיה - דונצק ולוהנסק - ולספק לקים ג'ונג און מקור נחוץ בדחיפות של הכנסה זרה. הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין הבטיח לספק לבני בריתו כלי נשק מתקדמים וציוד צבאי, בדיוק בזמן שצפון קוריאה מנסה לייצר כלי נשק חדשים כמו טילים על קוליים. מוסקבה יכולה להגביר את המסחר מעבר לגבולותיה במזון וסיוע ולנצל את מושבה במועצת הביטחון של האו"ם על מנת לבלום כל החמרה של הסנקציות נגד צפון קוריאה.

צפון קוריאה הייתה אחת מחמש מדינות בלבד שהצביעו במרץ נגד החלטה של האו"ם שדרשה מרוסיה לסיים את פלישתה לאוקראינה, ופיונגיאנג האשימה את ארה"ב ובנות בריתה בניהול "מדיניות הגמונית" שהייתה הסיבה הבסיסית לכך. ביולי, צפון קוריאה הפכה לאחת המדינות הראשונות להכיר באופן רשמי בדונצק ובלוהנסק כרפובליקות עצמאיות, צעד שגרם לקייב להפסיק קשר דיפלומטי עם פיונגיאנג.

"בשביל צפון קוריאה, תמיכה בפוטין פותחת את הדלת להתחמקות יותר משמעותית מסנקציות ושיתוף פעולה טכנולוגי רגיש", אמר פטריק קרונין, מנהל מחלקת ביטחון באסיה והאוקיינוס השקט במכון הדסון, מכון מחקר מוושינגטון.

פועלים צפון קוריאניים עשויים עוד לשחזר מבנים שנפגעו מהמלחמה באוקראינה

האו"ם אסר על פועלים מצפון קוריאה לעבוד בחו"ל אחרי תאריך סיום שנקבע ב־2019, ובכך בלם מקור מרכזי של הכנסה זרה למשטר קים. עם אוכלוסייה של כ־30 אלף פועלים זרים מצפון קוריאה, רוסיה הייתה אחת המארחות הגדולות ביותר של עובדים זרים מהמדינה, לפני תאריך היעד. פועלים צפון קוריאנים היו אטרקטיביים מבחינת הרוסים בגלל שהשכר שלהם כפי שפורסם על ידי חברות רוסיות נמוך ב־30% עד 50% מהשכר של עובדים זרים אחרים באיזור, שלרוב מגיעים מאוזבקיסטן וקירגיזסטן.

רוסיה צפויה לטעון שדונצק ולוהנסק הם מחוזות עצמאיים ולא נתונים להפרה של סנקציות בינלאומיות בגלל שאינם חברים באו"ם. השגריר של צפון קוריאה לרוסיה, בפגישה מוקדם יותר החודש עם שליח מדונצק, חשף תוכניות לשלוח פועלים לאיזור מרגע שיוסרו מגבלות הקורונה של משטר קים.

פועלים מצפון קוריאה יכולים לעזור לשחזר מתקנים בדונצק שנפגעו בזמן המלחמה באוקראינה, כך אמר בחודש שעבר אלכסנדר מצגורה, השגריר הרוסי לצפון קוריאה, בריאיון עם העיתון הרוסי איזבסטיה.

צפון קוריאנים רוצים לקנות חלקי חילוף המיוצרים באיזור כדי לבנות מחדש את יכולות הייצור במדינה, אמר מצגורה, מבלי לפרט. העסקאות האפשריות מנבאות מאמצים אחרים שכן עלולים להוות הפרה של סנקציות של האו"ם.

"לפיונגיאנג אין מה להפסיד בכך שהיא עומדת לצד מוסקבה, ואין לה מה להפסיד בכך שהיא מכעיסה את וושינגטון כי השיחות תקועות בלאו הכי", אמר ארטיום לוקין, פרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה הפדרלית במזרח הרחוק, מוסד רוסי.

ממשל ביידן הציע להיפגש עם צפון קוריאה בכל עת, אם כי פיונגיאנג מפנה לוושינגטון כתף קרה. שתי המדינות לא ערכו שיחות גרעין רשמיות במשך כמעט שלוש שנים.

היחסים בין פיונגיאנג ומוסקבה מתהדקים

הידוק הברית בין מוסקבה לפיונגיאנג ממשיך ברמות הגבוהות ביותר. מוקדם יותר החודש, מנהיגי רוסיה וצפון קוריאה החליפו מכתבים, כך נכתב בתקשורת המדינתית בפיונגיאנג. פוטין הביע רצון להרחיב את היחסים, וקים ג'ונג און ציין שקשרים הדדיים הגיעו לשיא חדש "בחזית המשותפות לסיכול האיום הצבאי והפרובוקציות של הכוחות היריבים" - ניסוח המשמש לעתים קרובות לתיאור ארה"ב ובנות בריתה.

צפון קוריאה הייתה אחת המדינות הראשונות שסגרו את גבולותיהן בתחילת 2020 כשהתגלתה הקורונה בסין השכנה. מוקדם יותר השנה, חידשה צפון קוריאה את המסחר מעבר לגבול באופן חלקי, לפני שהתפרצות נוספת גרמה למדינה הענייה להטיל סגר על גבולותיה שוב.

אבל החודש, קים הכריז על ניצחון בבריאות הציבור והבטיח להקל את הסגר מהרמה המקסימלית. מרגע שיתחדש המסחר מעבר לגבול, תוכל רוסיה לספק לצפון קוריאה באופן לא חוקי פחם או לייצא אליה סחורות יוקרה אסורות, כך אמר אנתוני רינה, מומחה ליחסי רוסיה־צפון קוריאה ב־Sino-NK, אתר מחקרי המתמקד בסין ובצפון קוריאה.

"אם צפון קוריאה יכולה להציג עצמה כנכס אסטרטגי למוסקבה ביריבות האסטרטגית שלה עם וושינגטון, בדומה לדרך בה סין רואה אותה, אולי תוכל לעזור לרוסיה לחתור תחת ההשפעה האמריקאית בפריפריה הרוסית", אמר רינה.

פוטין נפגש עם קים באופן אישי ב־2019, חודשים בודדים אחרי שהמנהיג הצפון קוריאני לא הצליח להגיע להסכם על הגרעין עם הנשיא האמריקאי לשעבר דונלד טראמפ בוויטנאם. למרות שלא הזכיר את צפון קוריאה בשמה, פוטין הבטיח לאחרונה בכנס ביטחון "לחזק את הצבאות ומבני הביטחון האחרים" על ידי משלוח מערכות נשק מתקדמות וציוד צבאי לבנות בריתה.

הסובייטים עזרו לבנות את הכור הגרעיני ביונגביון, וזה הפך למתקן הגרעיני העיקרי בצפון קוריאה. בשנות ה־90, מדענים רוסים סיפקו לצפון קוריאה טכנולוגיות דלק שעזרו לפיוגיאנג בתוכנית פיתוח הטילים שלה. מנוע הדלק הנוזלי שמשמש בזמן שיגור של טילים לטווח בינוני ורחוק מבוסס על טכנולוגיה שפותחה בברית המועצות, כך כתוב בדו"ח מ־2017 של המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים, מכון מחקר מלונדון.

יותר לאחרונה, נשק טקטי מונחה שחשפה צפון קוריאה ב־2019 דומה מאוד לעיצוב רוסי. בזמן שצפון קוריאה מחפשת טכנולוגיית כלי נשק חדשה ומבקשת לפתח את הטילים העל־קוליים שלה וטילים המשוגרים מצוללת, רוסיה יכולה לספק לה רכיבי מפתח או טכנולוגיית מנועים מתקדמת, כך אומרים מומחי ביטחון.

"פיונגיאנג ומוסקבה רואות קווים מקבילים ברורים בין המצבים שלהם ויש להן מכנה משותף בהתנגדות לסנקציות ול"סדר המערבי" שארה"ב מובילה, כך אמרה פטרישיה מ' קים, עמיתה במכון ברוקינגס מוושינגטון. "הסולידריות הגוברת תחריף את התחרות בין מעצמות גדולות באיזור".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"