גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחורה חמה: איך נחשפים לסקטור שמרוויח מהמשברים הגלובליים

בעולם התחוללו בשנים האחרונות שלושה משברים בולטים, שהמשותף להם הוא השפעתם הדרמטית על שוקי הסחורות ● מלחמת הסחר ארה"ב-סין, מגפת הקורונה ומלחמת רוסיה-אוקארינה גרמו פקקים בשינוע ובשרשראות האספקה, השבתת יצרניות של חומרי גלם מרכזיים וזינוקים בביקושים ● כל אלה ממשיכים לייצר הזדמנויות השקעה בסקטור - שחשיפה עקיפה אליו מתאפשרת באמצעות תעודות סל

איך נחשפים לסקטור שמרוויח מהמשברים הגלובליים / אילוסטרציה: Shutterstock
איך נחשפים לסקטור שמרוויח מהמשברים הגלובליים / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא שותף מנהל בקרני פמלי אופיס

שנתיים של בעיות מתמשכות בייצור ובשרשראות האספקה תרמו לעלייה משמעותית במחירי הסחורות - ושוקי ההון לא נותרו אדישים. שלושה משברים גלובליים התרחשו בשנים האחרונות בזה אחר זה, ולשלושתם מכנה משותף. מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, מגפת הקורונה, ומלחמת רוסיה-אוקראינה השליכו שלושתן באופן ישיר ודרמטי על שוק הסחורות.

מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, שנבעה משאיפת ממשלת ארה"ב לנתק את התלות האמריקאית בסין ולעודד ייצור מבית, התבטאה בהעלאת מכסים אמריקאיים על יבוא מסין. בפועל, הדבר הוביל לכך שמקור יבוא זול יחסית של נפט וסחורות מוגמרות הפסיק להיות זול. נוצר "פקק" בייצור אצל חברות אמריקאיות רבות שנשענו על חומרי גלם מיובאים מסין, שאין להם תחליפים מקומיים. מלחמת הסחר יצרה ניתוק בשרשראות המסחר בין שתי המדינות, ועיכוב בייצור ואספקה בארה"ב, שכמובן באים לידי ביטוי בהעלאת מחירי הסחורות.

 

מגפת הקורונה יצרה משבר מסחר גלובלי. האטה - ובחלק מהמקרים בלימה - בתהליכי ייצור ושינוע סחורות מסין למדינות אחרות, ובהמשך במדינות נוספות בכל רחבי העולם, יצרו מחסור וביקוש אדיר לסחורות. משבר הקורונה תרם לעלייה חדה במחירי חומרי הגלם, ביניהם: ברזל, אלומיניום, נחושת, עץ, זכוכית ועוד, וכן לעלייה במחירי סחורות חקלאיות ואנרגיה.

המשבר השלישי, מלחמת רוסיה-אוקראינה, השבית כמעט במלואו שתי מדינות חזקות מאוד בייצור חומרי גלם. אוקראינה מובילה בייצור ויצוא עולמי של חיטה. רוסיה היא אחת המדינות המובילות בייצור אנרגיה - נפט, גז ופחם.

נוסף על כך, 40% מהמתכת פלדיום בעולם מיוצרת ברוסיה, לפי נתוני הסקר הגיאולוגי של ארה"ב ב-2019, והיא משמשת למגוון עצום של רכיבים (שבבי זיכרון, חיישנים ובעיקר ממירים קטליטיים שנמצאים במערכות הפליטה של כלי רכב) ואין לה הרבה תחליפים בעולם.

החרמת רוסיה על ידי מדינות האיחוד האירופי וארה"ב הובילה אף היא לעצירת יחסי המסחר ומעברי מסחר גלובליים. מעבר לעניין הייצור והאספקה ברוסיה ובאוקראינה, חברות מערביות רבות נחשפות לסחורות מרוסיה ומאוקראינה דרך חברות טיר 2 (2 Tier) - הספקים של הספקים.

מבדיקה שערכה דלויט עלה כי החברות הגדולות ברחבי העולם נחשפו למשבר באוקראינה יותר דרך ספקי טיר 2 מאשר ספקי טיר 1. נתוני דלויט חשפו כי ברוסיה יש 100 ספקי טיר 1 המשרתים באופן ישיר את הארגונים, ו-850 ספקי טיר 2 שמספקים לחברות טיר 1 במערב. באוקראינה יש עשר חברות טיר 1 ו-100 חברות טיר 2.

מלחמת רוסיה-אוקראינה מהווה את המשבר השלישי, שהצטרף לרצף משברים קודמים שגרמו האצה בצריכה ופקקים בתובלה הימית העולמית. המשברים העולמיים מייצרים לחצים אדירים על הייצור ועל שרשרת האספקה הגלובליים, וההשפעה המרכזית שלהם היא על מחירי הסחורות. הבנק העולמי צופה כי מחירי האנרגיה יעלו ב-50% בשנת 2022 וכי ומחיר החיטה יעלה ב-40%.

כיצד זה מתורגם לשוק ההון?

הביקוש האדיר לסחורות, שהתעצם משמעותית בשנתיים האחרונות כתוצאה מהמשברים הגלובליים מחד, והאצת הצריכה והייצור מאידך, תורגם כמעט סימולטנית לביקוש לסקטור הסחורות בשוק ההון. הבנת פוטנציאל הרווח המטאורי של חברות לייצור סחורות שנסחרות בבורסה חלחלה גם למשקיעים. סקטור הסחורות הפך לאופציית מסחר מעניינת בשוק ההון, שתופסת יותר ויותר תאוצה בשנים האחרונות.

האינפלציה הובילה אף היא להעצמת הביקוש לסחורות, שכן כאשר האינפלציה עולה, מחירי חומרי הגלם עולים יחד איתה. החשש מעליית מחירי הסחורות האיץ אף הוא את הביקוש והצריכה, ובהתאמה לכך, הגדיל את העניין בשוק הסחורות בקרב המשקיעים.

שוק הסחורות מחולק לשישה תחומים עיקריים: שוק האנרגיה - הכולל נפט, גז, פחם, ועוד, שהוא השוק המוביל והגדול ביותר; שוק המתכות הפשוטות (תעשייתיות) - אלומיניום, פלדה, עופרת, נחושת ועוד; שוק המתכות היקרות - זהב, כסף, פלטינה; שוק הגרעינים - חיטה, תירס, סויה, אורז, כותנה; שוק הסחורות הרכות - סוכר, קקאו, קפה; ושוק הבשר - בקר וחזירים בעיקר.

סחורות כגון ברזל, נפט גולמי, זהב, אלומיניום, פלדה, חיטה ועוד, הן חומרי הגלם המניעים את הכלכלה העולמית, והן מציעות הזדמנויות ייחודיות למשקיעים שמרוויחים מהמחירים המשתנים ללא הרף.

אופציית מסחר מעניינת, שתופסת יותר ויותר תאוצה בשנים האחרונות, היא מסחר בסחורות באמצעות קרנות סל. קניית קרנות סל מאפשרת למשקיעים להיחשף לסחורות וליהנות מיתרונות הרווח, ללא צורך בהחזקה ישירה בסחורות עצמן, וכן ליהנות מדמי ניהול נמוכים יחסית המאפיינים שיטת מסחר זו.

ארה"ב מציעה מגוון קרנות סל חזקות למשקיעים שמעוניינים להיחשף לסחורות, ביניהן הקרנות XLB ,VAW ו-IUMS LN. קרן XLB היא הקרן הגדולה והסחירה ביותר בסקטור הסחורות בפער משמעותי מול הקרנות האחרות, עם סך נכסים תחת ניהול של כ-6.3 מיליארד דולר. היא מורכבת בעיקר מכימיקלים (65%) ומחברות כרייה (11%), ומחזיקה ב-29 מניות הקשורות לסקטור הסחורות, הכלולות במדד S&P 500, במשקלי שווי שוק. קרן VAW מחזיקה כ-115 מניות במשקלי שווי שוק. קרן IUMS LN מחזיקה באותה כמות כמו XLB, אך רשומה באירלנד (קרן UCITS).

חשיפה סקטוריאלית והתאמה למצב הריאלי

חשוב לשים לב לכך שהחשיפה הסקטוריאלית בקרנות הסל ממוקמת בכרייה ובכימיקליים, ולכן היא אינה מגלמת קשר ישיר בין תשואות קרנות הסל ובין ביצועי שוק הסחורות הרחב. עם זאת, יש לקרנות קורלציה תואמת למדי למדדים כגון Bloomberg Commodities.

משקיעים שבוחרים להשקיע בסחורות באמצעות קרנות סל צריכים לבחור בעיקר בין קרנות שהן large cap וקרנות שהן mid cap. כך לדוגמה, משקיעים שזקוקים לנזילות יבחרו לרוב בקרנות large cap, כגון קרן XLB, שהמחזורים בנייר שלה גבוהים לעומת האחרות.

קרנות סל מובילות נוספות שמומלץ לעקוב אחר ביצועיהן הן קרן הסל הגלובלית למתכות ולכרייה, PICK, המחזיקה בחברות כרייה מגוונות מהגדולות בעולם, כגון BHP ו-RIO, ומציעה חשיפה לחברות בשווי שוק גבוה (כ-65 מיליארד דולר בממוצע); REMX היא קרן מתכות נדירות שמחזיקה ברובה במניות סיניות. קרנות נוספות הן איי-שיירס כסף, איי-שיירס קרן זהב, ספרוט כסף פיזי, אברדין קרן זהב.

קרנות סל נוספות, למסחר בסחורות בענפים נוספים שאינן בתחום הכימיקליים והכרייה, הן טאוקריום חיטה, איי פת' בלומברג כותנה, טאוקריום סוכר, טאוקריום תירס, גלובל איקס כורות כסף, ויש עוד רבות נוספות.

סחורות הן חומרי הגלם שאנו משתמשים בהם באופן יומיומי, והמשמעות היא שלמאפייני הצריכה שלנו יש השפעה ישירה וכמעט מיידית על שוק ההון. שוק הסחורות מגלם כיום הזדמנויות אדירות למשקיעים, ומאפשר להם להיחשף לענף בעל פוטנציאל רווח פנומנלי, במידה מבוקרת ובדמי ניהול נמוכים.

הכותב הוא שותף מנהל בקרני פמילי אופיס. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ניירות ערך או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה