גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי חברות ישראליות מטיסות מצרכים ברחפנים בארה"ב, אך מי תשלוט בשמיים?

פלייטרקס ופלייטאופס מובילות המבורגרים, חיתולים ותרופות ללא מרשם בשמי טקסס וצפון קרוליינה ● כל אחת מהן נוטלת, בנפרד, חלק באסטרטגיית וולמארט להרחבת המשלוחים המעופפים ● יצרנית רחפנים מול יוצרת מערכת הפעלה: מי תכבוש את האמריקאים?

יריב בש, מנכ''ל פלייטרקס; ושי לוי, מנכ''ל פלייטאופס / צילום: אייל פישר, יח''צ פלייטאופס
יריב בש, מנכ''ל פלייטרקס; ושי לוי, מנכ''ל פלייטאופס / צילום: אייל פישר, יח''צ פלייטאופס

 

שתי חברות ישראליות ממלאות תפקיד בולט בפרויקט הרחפנים השאפתני של וולמארט, שמטרתו לשלח כבר בשנה הבאה כמיליון חבילות דרך השמיים. שתי החברות, פלייטרקס של מייסד החללית ספייס איי. אל יריב בש, ופלייטאופס של יוצאי התעשיות הביטחוניות, מטיסות כל אחת בדרכה חיתולים, גלידות וסוללות מסניפי הרשת ועד חצר בית הלקוח.
הרחפנים מנווטים אל כתובת היעד ומשלשלים את החבילה שהוזמנה באמצעות כבל מיוחד, אל הדשא בחצר או שביל הכניסה לבית. מעבר לגימיק ולמהירות, מבקשות חברות להפחית את רמת העומס וזיהום האוויר בכבישים שנגרמים, בין השאר, בגלל שירותי המשלוחים בכלי רכב ממונעים.

הרחפנים אינם תחליף למשלוחים השבועיים מהסופר. הם מיועדים לשאת 3 ק"ג - ומשמשים בעיקר להזמנות מוצרי נוחות, כמו חטיפים, ארוחות מהירות או טואלטיקה. עם זאת, שתי החברות הישראליות פועלות בשוק שונה. פלייטרקס (Flytrex), הותיקה שביניהן, מעוניינת להשתלט על כל שרשרת הערך: היא פיתחה תוכנה להטסת רחפנים, בנתה רחפן, עברה את דרך החתחתים של תהליך הרישוי של רשות התעופה האמריקאית (FAA), וכיום פועלת כחברת משלוחים. היא השיקה אפליקציית משלוחים לצרכן, והחתימה עד היום רשתות מזון וקמעונאות דוגמת צ'יליז, פאפא ג'ונס ויוניליוור. במילים אחרות, אם וולט ויצרנית הקטנועים סאן יאנג היו מתמזגות לשירות אחד, הן היו המקבילה של פלייטרקס על הקרקע.

מנגד, פלייטאופס (FlightOps), פועלת בתצורה שיותר מזכירה את מיקרוסופט: היא פיתחה מערכת הפעלה לרחפנים, שאדישה לסוג הרחפן עליו היא פועלת. את ה"מוח" שלה, תוכנה המאפשרת לבצע משימות כמו משלוחים, הצלה או אבטחה, היא מתקינה במבחר רחפנים מדגמי מדף המשמשים ליישומים אזרחים וצבאיים. ביניהם: רחפני סדרת מטריס של DJI, רחפני פריזם ומד, המסוקים הבלתי מאויישים של אלפא, והרחפנים הצבאיים של אירו־סנטינל.

פלייטאופס משרתת את וולמארט באופן עקיף: היא משמשת כספקית התוכנה של חברת שירותי הרחפנים האמריקאית דרונאפ (DroneUp), שזכתה בחודש מאי במכרז של ענקית הקמעונאות לפריסת השירות ב־34 סניפים באריזונה, פלורידה, ארקנסו, טקסס, וירג'יניה ויוטה. במסגרת השירות צפויות דרונאפ ופלייטאופס להפעיל בין 150 ליותר מ־300 רחפני, כאשר וולמארט מעוניינת להגיע לסך של מיליון משלוחים כבר בשנה הבאה.

פלייטרקס מדמה את עצמה ל"וולט" מעופף

בעוד שפלייטאופס פועלת כמערכת ההפעלה, ומעוניינת לדמות את עצמה ל"מיקרוסופט" של עולם התעופה הלא מאויש - הרי שפלייטרקס, אשר אותה הקימו יריב בש ועמית רגב, נוהגת לדמות עצמה ל"וולט" מעופף. אולם, וולט איננה מייצרת בעצמה קטנועים או רכבים, וייתכן כי היא מזכירה יותר את חברת אפל במיצוב שלה בשוק. ולכך, יש עלויות לא מעטות.

היא בונה רחפן, מציידת אותו בתוכנת שליטה משלה, ומספקת שירות לצרכן באמצעות אפליקציית משלוחים ייעודית. למרות ההוצאות שכרוכות בפיתוח האבטיפוס, בהליך הרישוי ברשות התעופה האמריקאית, בשיווק, ובגיוס המסעדות - פלייטרקס גייסה 60 מיליון דולר. היא ייצרה בעברה הכנסות ממכירת מערכת הפעלה לרחפנים בעצמה, וכיום היא מכניסה מעמלות משלוחים. עם זאת, ספק אם הדבר יספיק לה כדי להגיע להיקפי שירות גדולים. נכון להיום היא עדיין מוגבלת למספר מצומצם של פרברים בפאתי ערים, כמו ראלי ופאייטוויל בצפון קרוליינה ופורט־וורת' בטקסס.

בבחירתה להפוך לאפליקציית משלוחי נוחות, הציבה את עצמה פלייטרקס בענף שצבר סנטימנט משקיעים שלילי בחודשים האחרונים, בהם נסגרו או צומצמו שירותים דומים. חברת משלוחי המכולת "גו פאף", שהחלה כשירות משלוחים מהירים של טבק או אלכוהול בשעות הקטנות של הלילה, פיטרה החודש 1,500 עובדים, שהם 10% מכוח האדם. בד בבד, אפליקציית המשלוחים "גטיר" פיטרה אלפי עובדים, וגם "אבו" הישראלית נאלצה לבצע קיצוצים. כל זאת, על רקע הפסדים כבדים ועלויות תפעול גדולות. באותה עת, פלייטרקס החלה לספק משלוח ללא עלות ללקוח. משלוחי רחפנים עשויים להרוויח מצמצום השירותים הקרקעיים, כיוון שהם זולים בכעשירית בממוצע ממשלוחים ממונעים ויש להן יכולת לצמוח במשבר כלכלי.

פלייטרקס מחזיקה בשיא: היא הייתה הראשונה להשיק לפני שנתיים שירות משלוחים מעופף בארה"ב בתיאום עם רשויות התעופה. גוגל התחרתה עם רחפן משלה באוסטרליה, ורק כמה מספר חודשים החלה לספק את השירות בארה"ב. אמזון התעכבה בהשקת צי הרחפנים, תוך שספגה כמה כישלונות טכנולוגיים - אך השנה היא החלה בכמה פיילוטים בקליפורניה ובטקסס. כעת, פלייטרקס מחזיקה ביכולת לשאת את המשקל הגבוה ביותר, 3 ק"ג. אם אמזון תשיק את הרחפן שלה, היא תוכל לשאת עד 40 ק"ג.

 

פלייטאופס מספקת תוכנת ניווט ושליטה

פלייטאופס, שנוסדה על ידי יוצאי חיל האוויר והתעשייה האווירית לפני שנתיים, נהנית מהיותה חברה קטנה, יעילה וזולה. היא לא מפתחת רחפנים ומסתפקת באספקת תוכנת תכנון, ניווט ושליטה. אולם, תוכנה כזו ניתנת להחלפה בקלות. היא ממצבת עצמה כמערכת ההפעלה הרשמית של התחום, אבל טרם הגיעה למעמד שווינדוס הגיעה אליו בימי המחשבים האישיים הראשונים.

חברת התוכנה הימרה על קלף שהתברר לבסוף כמנצח: היא חברה לספקיות שירותי רחפנים כמו דרונאפ האמריקאית, שבאמצעות רחפני "פריזם" של חברת וואטס האמריקאית עם התוכנה הישראלית של פלייטאופס ועוד שורה של ספקיות אחרים - הצליחה לגבור על חברות שמספקות שירות מא' ועד ת', דוגמת זיפליין ופלייטרקס.
החברה הישראלית מחזיקה בשותפות עם המתחרה של דרונאפ, וולאטוס הקנדית. וולמארט, יותר משנזקקה לרחפן אמין - גם השתכנעה כי חברת אינטגרציה המספקת שירות שירותים עדיפה לה מאשר חברות מוצר. עם זאת, פלייטרקס מחזיקה בכמה נכסים ייחודיים, כמו סטארט־אפ המשלוחים היחיד שנמצא בהליך רישוי תעופתי אמריקאי, כמה מסעדות שחתמו על הסכמים, והיעדר משקולת בדמות השקעת ענק. לפיכך, היא עשויה להיות יעד אטרקטיבי לרכישה על ידי חברת משלוחים או אפילו חברת תעופה.

שתי החברות, פלייטאופס ופלייטרקס, עדיין סובלות ממחלות הילדות של תעשיית המשלוחים המעופפים: הן מסוגלות לשאת משקלים נמוכים (פלייטאופס נושאת באמצעות רחפן פריזם 2 ק"ג, ואילו פלייטרקס תשיק בקרוב רחפן המסוגל לשאת עד 5 ק"ג). מעבר לכך, גשמים כבדים ורוחות של מעל 55 קמ"ש משביתות את השירות. המשלוחים אינם יכולים להגיע למרכזי הערים, אלא מוגבלים לבתים צמודי קרקע - אזור המכסה כשליש מכלל תושבי ארה"ב. אולם, שתי החברות נמצאות בעמדת זינוק מעניינת להתרחב למדינות רבות בארה"ב, ולהיות שותפות לשלב החלוצי בתחום משלוחי המכולת המעופפים שצובר גובה.

עוד כתבות

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

ירידות בתל אביב; אי.בי.אי השלימה את רכישת קרנות הנאמנות של פסגות

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? מדד הבנקים יורד ב-1.5% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס מזנקות ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה מזנקת ב-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לישראל יש הזדמנות להכריע את איראן, וזה לא בעזרת הצבא

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?