גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

Wix תגלה שהיא מעסיקה יותר מדי עובדים. והיא לא האחרונה

בין 2019 ל-2021 מספר עובדי חברת בניית האתרים כמעט והוכפל, מ-3,071 ל-5,929 ● השנה סנטימנט השוק השתנה, וחברות הטכנולוגיה גילו שכמו בכלכלה הישנה, הכנסות וצמיחה זה לא מספיק ● אחרי שנים בהן שכרו עוד ועוד עובדים ומשרדים, נרשמת האטה בגיוס כוח-האדם, לצד פיטורים, בחברות ציבוריות וגם בסטארט-אפים

בניין וויקס החדש בגלילות / צילום: יוסי כהן
בניין וויקס החדש בגלילות / צילום: יוסי כהן

ביחד עם פרסום דוחותיה לרבעון הראשון, הודיעה חברת בניית האתרים הישראלית וויקס  כי היא מתכוונת להתמקד בייעול תפעולי במטרה לשפר את תזרים המזומנים שלה. הודעה זו היא שינוי פוקוס משמעותי אחרי שנים שבהן יישמה החברה תוכנית גדולה להרחבת תחומי הפעילות שלה ולכניסה לעולמות חדשים כמו תשלומים וטיפול בסוכנויות בניית אתרים.

■ קפיצה בהפסדי וויקס ברבעון הראשון; המניה צונחת ב-11% במסחר המוקדם 

תוכנית התרחבות זו הגדילה משמעותית את הכנסותיה של Wix, שצמחו ב-66% בשנתיים מ-2019 ל-2021. אלא שבאותה תקופה לשם השוואה זינק מספר העובדים ב-Wix בשיעור גדול אף יותר, מ-3,071 ל-5,929 - עלייה של 93%. הוצאות השיווק והמכירה של Wix גדלו באותן שנתיים פחות או יותר באותו שיעור שבו גדלו ההכנסות, עוד סימן לא מזהיר.

 

כל זה לא היה בעייתי בימים ששוק ההון נתן קרדיט מורחב לחברות אינטרנט, למצות את הפוטנציאל ולגדול ככל יכולתן על סמך הבטחות עתידיות מרשימות, בלי צורך להצדיק זאת כאן ועכשיו. בעידן הכסף הזול והריבית האפסית, כאשר משקיעים ציפו לתשואה רק שנים קדימה, העיקרון המנחה של השוק היה קריאה לצמיחה בכל מחיר. שפרו את השורה העליונה מהר וכל השאר יסתדר, זה היה פחות או יותר המסר.

הצמיחה עלתה יותר מדי

הלך הרוח השתנה דרמטית עם העלאות הריבית, האינפלציה והמלחמה באוקראינה ששינו את הסנטינט בשוק ב-2022. בתנאים אלו חלק מהמשקיעים כבר חושבים קדימה אל עבר מיתון כלכלי משמעותי. בתנאים אלו מבינים ב-Wix שהם חייבים לספק תוצאות לא רק בשורה העליונה, אלא גם בשורת הרווח ובעיקר ביצירת תזרים מזומנים החופשי, במילים פשוטות: לייצר כסף.

במידה רבה, סיפורה של Wix הוא הסיפור של לא מעט חברות טכנולוגיה בשנים האחרונות. הטיעון הבסיסי בשנים האחרונות של מי שטענו כי שוק הטכנולוגיה אינו בועתי ומנופח היה כי בניגוד למשבר הדוט.קום של שנת 2000, הפעם חברות האינטרנט הן חברות אמיתיות. בניגוד לסוף המילניום אז חברות הנפיקו ופרחו על בסיס נתונים על מספר המשתמשים שנכנסו לאתריהם, חברות האינטרנט של היום מייצרות הכנסות משמעותיות וצומחות היטב. זה נכון.

אבל הבעיה שעומדת מאחורי הקריסה הנוכחית הזו בשווקים, גרסת 2021-2022, היא אחרת. הבעיה הנוכחית היא שחברות פשוט הוציאו יותר מדי כסף כדי לייצר את ההכנסות ולממן את הצמיחה היפה שהציגו. בין השאר הן גדלו יותר מדי במספר העובדים כדי לבנות תחומים חדשים או בציפייה להמשך צמיחה בביקושים כפי שחוו בימי סגרי הקורונה, ימים בהם התפוצץ הביקוש לכל מה שדיגיטלי - ממנויים של נטפליקס ועד להקמת אתרים ב-Wix.

עודף, מעובדים ועד נדל"ן

לאורך הקורונה, אמזון  סבלה ממחוסר כוח-אדם במחסנים שלה והתקשתה לעמוד בביקוש למסחר מקוון, אבל כעת ענקית הקמעונאות סובלת מבעיה הפוכה, אחרי שקפצה פי שניים במספר עובדיה מאז 2019. המחסנים של אמזון "עברו ממחסור לעודף בעובדים", אמר לאנליסטים סמנכ"ל הכספים של החברה, אף שבחברה עדיין לא דיברו על פיטורים. ברבעון החולף אמזון רשמה את ההפסד הראשון שלה מאז 2015 כאשר פעילות המסחר המקוון שלה רשמה ירידה חריגה בהכנסות.

"החברות הטובות מחזיקות בכוח-אדם כפול ממה שהן צריכות", צייץ לאחרונה מארק אנדריסן, אחד המשקיעים המובילים בעמק הסיליקון. "החברות הגרועות מחזיקות בכוח-אדם גדול פי ארבעה ממה שהן צריכות".

וזה לא רק עובדים, אלא גם יותר נדל"ן למשל. אפילו שרוב חברות הטכנולוגיה עברו לעבודה מהבית, הן שכרו יותר משרדים. שטח המשרדים של Wix בישראל לבדה עמד למשל על 26,350 מ"ר בסוף 2021, על פי הדוח השנתי שלה, לעומת כ-21 אלף מ"ר שהיו לחברה בשכירות בארץ בסוף 2019, עלייה של 25%. כל זה לפני המעבר של החברה אל המטה החדש שלה בצפון תל אביב, מעבר שיתחיל השנה. שם יהיו לה כבר לא פחות מ-78 אלף מ"ר בשכירות.

מחשבות מסלול מחדש

עכשיו רבות מחברות הטכנולוגיה מחשבות מסלול מחדש, מבינות שזהירות היא שם המשחק ותקופת ההרפתקאות הסתיימה, לפחות בינתיים. מי שתפס את רוח התקופה החדשה מהר והגדיר אותה בצורה הטובה ביותר הוא מנכ"ל אובר דארה קוסרובשהי ששלח החודש מכתב ישיר לעובדים. קוסרובשהי התייחס לכך שהתביעה החדשה של שוק ההון היא לא רק בשיפור שורות הביניים של רווח תפעולי (EBITDA), אלא היא מתייחסת ליצירת מזומנים בפועל.

"אנחנו צריכים להבטיח שכלכלת היחידה שלנו (Unit economics: הרווחיות של מכירה ללקוח בודד, א"ד) עובדת לפני שאנחנו מכוונים גבוה", הוסיף קוסרובשהי. "ההוצאות הכי פחות אפקטיביות על שיווק ותמריצים יצומצמו". כלכלת היחידה הוא מושג טרנדי כבר הרבה שנים, אבל נראה שאף אחד לא שם אליו לב בימי הכסף הזול. עכשיו זה משתנה. בשנים האחרונות כולם חלמו בגדול והוציאו בהתאם.

אובר הודיעה החודש על האטה בגיוסי כוח-האדם שלה והצטרפה לשורה של חברות ענק אחרות שהכריזו כי יעצרו גיוסים. רשימה זו כוללת גם את מטא  (פייסבוק) וטוויטר . "אנחנו צריכים לבחון שוב על סדרי העדיפויות שלנו ולקבל החלטות קשות לגבי איזה פרויקטים אנחנו לוקחים בטווח הקצר והבינוני כדי להשיג את יעד ההוצאות שהתחייבנו אליו. זה ישפיע כמעט על כל צוות בחברה", כתב סמנכ"ל הכספים של מטא בתזכיר פנימי. מטא גייסה יותר עובדים ברבעון הראשון של השנה מאשר בכל 2021, אך כעת משנה כיוון.

במקרים אחרים חברות כבר הודיעו על פיטורים, כמו אתר הרכב המשומש קארוונה ואפליקציית המסחר רובינהוד, אחת מכוכבות שוק ההון של השנה שעברה. רובינהוד הודיעה בחודש שעבר על פיטורי 350 עובדים, כ-9% מכוח-האדם שלה. בקארוונה הגדילו והכריזו על פיטורי 2,500 עובדים, אחרי שהמניה של החברה קרסה ביותר מ-80% מאז תחילת השנה. רבים מעובדי קארוונה פוטרו דרך זום.

הכנסות זה לא הכל

לכל אלו מתווספים דיווחים על קיצוץ כוח-אדם בסטארט-אפים, שעדיין אינם נסחרים בבורסה. לפי אתר המידע הטכנולוגי קרנצ'בייס, בשבוע שהחל ב-2 במאי פורסמו 43 איתותים על פיטורים בדיווחים תקשורתיים - המספר הגבוה ביותר מאז ספטמבר 2020. עם זאת המספר עדיין נמוך מכמות דיווחי הפיטורים בחודשים הראשונים של הקורונה, בחורף 2020, אז הגיעו מספר האיתותים שנקלטו על ידי קרנצ'בייס ל-70-80 בשבוע. ב-Wix בכל מקרה הכחישו כי הם מתכוונים לפטר עובדים אלא רק להאט את גיוס כוח-האדם החדש.

המשקיע ביל גורלי מקרן בנצ'מרק, שחזה גם משברים שלא קרו בפועל, התייחס גם הוא בחודש שעבר לתהליך הכואב של התפכחות עובר על יזמים בימים אלו. יזמי טכנולוגיה התרגלו כי המכפיל החשוב היחיד לקביעת השווי של החברה הוא מכפיל ההכנסות, כאשר לאיכות ההכנסות ואיך הושגו יש פחות חשיבות. "אתם תהיו בשוק לגלות שיהיו אנשים שירצו להעריך את החברה שלכם על בסיס הרווח או תזרים המזומנים החופשי", צייץ גורלי.

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי