גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרעלת המזון במעון של דנאל ומותם של 3 חוסים הותירו שובל של סימני שאלה

שבוע אחרי סערת הריקול בשטראוס התרחשה בחברת דנאל תקלה תברואתית טרגית הרבה יותר: עשרות דיירים במעון חוסים בחולון חלו ושלושה מתו לאחר הרעלת מזון ● אלא שבמקרה הזה איש לא לקח אחריות, התקשורת לא געשה, וגם תגובת המשקיעים מתונה ביחס לחומרת האירוע ● דנאל: "לא מקלים ראש באירוע הקשה. יחד עם זאת, עד כה לא הובהר מה גרם לפטירת הדיירים באופן חד-משמעי"

מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן
מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן

שבוע לאחר ששטראוס הודיעה על הריקול הגדול בתולדות המדינה, אירע מקרה טרגי הקשור גם הוא בזיהום מזון. במעון "בית דפנה" בחולון נפטרו שלושה חוסים ו-33 דיירים חלו. אבל בניגוד לפרשת הסלמונלה בשטראוס שעוררה סערה ציבורית ותקשורתית נרחבת, הטרגדיה הזו נשארת כמעט מתחת לרדאר. מנתונים שמסרה לגלובס "יפעת", סיקור המקרה קטן פי 8 ממספר הכתבות על פרשת הסלמונלה בשטראוס.

בניגוד לדיווחים השוטפים שמסרה שטראוס למשקיעים ולציבור, קבוצת דנאל, החברה אם של בית אקשטיין שמחזיקה במעון, לא פרסמה שום דיווח עד שהסיפור הגיע לתקשורת.

ביום שלישי, שבוע אחרי הפרסומים, בית דפנה ורשת בית אקשטיין הוציאו הודעה ראשונה לציבור: "בית אקשטיין מתייחסת לאירוע בכובד ראש ובחרדת קודש, ועושה כל שלאל ידה על מנת לאתר את הגורם לפטירת דיירי המעון, לתקן את הדרוש תיקון ולנקוט באמצעים כדי שמקרים כאלו לא ישנו בעתיד".

 

עדיין מוקדם להגיד מה הוביל לטרגדיה בחולון וכיצד ניתן היה למנוע אותה. אבל לפי דוח של משרד הבריאות, שפורסם רק בתמצות, נמצאו ליקויים חמורים בתחזוקה וברמת הניקין במוסד ובמטבח. בהודעה נכתב כי לא היו נוהלי עבודה תקינים לטיפול במזון וגם ניקיון הכלים עצמם לקה בחסר. עוד התגלה כי התחלואה של 33 החוסים נבעה מזיהום בבשר שהתפתח עקב טיפול לקוי בו.

 

משרדי הבריאות והרווחה מגלגלים אחריות

במסדרונות הרגולטור נראה שכל משרד מגלגל את האחריות למשרד הבא. במשטרה מחכים לתוצאות הבדיקה המלאה של משרד הבריאות ורק אם יעלה חשד לרשלנות יוכלו לפתוח בחקירה. במשרד הרווחה, הרגולטור הרשמי של המעון, אומרים כי אין בסמכותם לבצע ביקורות תבוראתיות במסגרות לאנשים עם מוגבלויות ומדגישים כי למרות שתזונאיות מטעם המשרד עורכות ביקורות קבועות במקום, הסמכות לביקורת תברואתית היא של משרד הבריאות.

אבל גם במשרד הבריאות לא ממהרים לשאת באחריות. המשרד לא מבצע בדיקות שגרתיות במעונים כאלה, אלא בשלושה מקרים: מעמד קבלת הרישוי או חידושו, בעקבות בקשה של משרד הרווחה, או באירועים של התפרצות מחלה. אז מי ימנע את המקרה הבא?

את הביקורת שגילתה את הממצאים עשה צוות של לשכת הבריאות המחוזית תל אביב - צוות הרבה פחות בכיר מזה שביקר במפעל שטראוס בגליל. מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש וראש שירותי בריאות הציבור לא הגיעו למטבח הסגור של בית דפנה בחולון. בכירים במשרד הבריאות עוקבים אחר ההתפתחויות ונמצאים בקשר עם המעורבים ולדברי בית דפנה, גם בכירי משרד הרווחה מטפלים בנושא: "מלווים את הפעולות לתיקון הליקויים באופן אישי, ברגישות ובמקצועיות בדרך שתאפשר לימוד והפקת לקחים מסודרת".

אבל כל הבכירים הללו לא הגיעו לדיון שעסק בטרגדיה ביום שלישי בוועדת הבריאות של הכנסת. יתר על כן, חברי הוועדה לא קיבלו את דוח הליקויים המלא, וגם בכנסת נדהמו לגלות שלא ניתן לדעת מהי סיבת המוות של שלושת הנפטרים.

אף אחד לא בדק מה סיבת המוות

יו"ר הוועדה, ח"כ עידית סילמן, מתחה ביקורת על היעדרות בכירי המשרדים. "היה ראוי שנציגים בכירים של המשרדים, המנכ"לים והשרים, יגיעו לדיון כזה. יש כאן מציאות טראומטית שמישהו צריך לקחת עליה אחריות".

ההודעה שיצאה מטעם משרד הבריאות ציינה כי הדוח המלא הועבר למשרד הרווחה ולמשטרה, ובפתיחת הדברים ביקשה סילמן לקבל לידיה את הדוח המלא, ומתחה ביקורת קשה לאחר שנחשפה לתוכנו: "זיהום משני של המוצרים, הסירים עשויים מאלומיניום וחלקם פגומים, רשת הגנה של המאווררים מטונפים, פתחי האיוורור מלוכלכים, בקיצור כמעט כל דבר פה ממה שאני מבינה בעייתי. חתולים מסתובבים במטבח, מכרסמים, מזיקים. מה כתוב בדוח בסופו של דבר? מה סיבת המוות והתחלואה?".

במשרד הבריאות הסבירו כי לא ניתן היה לקחת דגימות מהנפטרים, ולכן לא ניתן לדעת מהי סיבת המוות. "איך קורה דבר כזה?", שאלה סילמן הנסערת. "טיפת אחריות. שלושה חסרי ישע מתו במדינת ישראל בשנת 2022 ולא נדע למה הם נפטרו? בעיניי זה בלתי נתפס.

גלי ברמי, אמא לילדה עם צרכים מיוחדים, פנתה ליגאל נחתומי, מנכ"ל רשת בית אקשטיין שהשתתף בדיון, וסיפרה כי הם ניסו להתריע על איכות האוכל במעונות הרשת. "יש דברים שאתם לא יודעים. הייתה אסיפה של הורים בה התלוננו על האיכות והטעם. אתם לא קיבלתם את הביקורת", אמרה. "הפטירה של שלושת האנשים היקרים בבית דפנה היה אירוע טרגי שיכול היה להימנע".

גם בגזרת המשקיעים יש אדישות יחסית

הטרגדיה במעון של קבוצת דנאל הביאה לירידה משמעותית במניית החברה - כ-15% בשבוע, אבל בהתחשב בירידות החדות שנרשמות בבורסות בארץ בשבועות האחרונים, זו אולי דווקא תגובה מתונה של המשקיעים.

ד"ר טיראן רוטמן, מנכ"ל חברת הייעוץ והמחקר הבינלאומית פרוסט אנד סאליבן ישראל מסביר: "בשטראוס (ריקול ענק בעקבות מציאת סלמונלה במפעל הממתקים ש"ס) הנזק הוא כלכלי. סגרו את המפעל, לא מוכרים, היה ריקול לכל המוצרים, אז יש סיבה כלכלית שמחיר המניה של שטראוס ירד. בדנאל אין נזק כלכלי אמיתי, קרה מקרה נורא אבל מבחינה כלכלית אין נזק, יש נזק פסיכולוגי. אני חושב שזה יחזור לעצמו יחסית מהר בשתי החברות בשבועות הקרובים.

"השוק כנראה תופס את האירועים כמשהו שאפשר להכיל. מדובר בהשקעות דפנסיביות, בהן הסיכון לא גבוה. תמיד יקנו שוקולדים, תמיד יצטרכו שירותי סיעוד. אלו שירותים שתמיד יצטרכו ומתישהו השוק יחזור לעצמו".

דנאור ארז, מנהל מערך השקעות בפסגות קרנות נאמנות, מעריך כי הירידה בשווי המניה של דנאל, לא נובעת בהכרח מהטרגדיה במעון בחולון, אלא מהתוצאות העסקיות של החברה. "מפברואר השנה, אז הייתה ברמות השיא, מניית דנאל ירדה בכ-40%, כאשר חלק נכבד מהירידה נובעת מאכזבה מהתוצאות העסקיות. החברה צמחה בקצב מאוד גבוה, במיוחד בתקופה הקורונה... כרגע, בעקבות התוצאות הכספיות של הרבעון הרביעי של 2021 השוק הבין שהצמיחה תהיה נמוכה מהצפי, והוריד את רמת התימחור שלה בהתאם לצמיחה העתידית, שהינה נמוכה מהביצועים בשנתיים האחרונות.

"בין לבין, גם בעל עניין הוריד חלק מהפוזיציה שלו בחברה, וגם סמנכ"ל הכספים הודיע על עזיבה. האירוע הנקודתי בשבוע שעבר תרם לביצועי החסר".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

פתיחה מעורבת בתל אביב; אופקו הלת' צוללת בכ-7%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 יורד ב-0.2% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע