גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדדי אג'יו לתיקי השקעות: השווקים נעים לעבר תימחור מחדש

מדדי תיק האג"ח ירדו בחדות באפריל, חודש רביעי ברציפות השנה ● מדדי המניות בארץ עלו קמעה, והירידות בחו"ל התקזזו במעט עקב פיחות השקל, אך זה לא מנע ירידות גם בתיקי המניות ● כך הולכת ומתייצבת מגמה שלילית בתיקי ההשקעות של הציבור

הבורסה בתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי
הבורסה בתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הכותב הוא מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות. באתר החברה ניתן למצוא מדדי בנצ'מרק וחתכים נוספים. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק.

תיקי ההשקעות של ציבור המשקיעים והחוסכים, המשיכו לרדת באפריל ולהעמיק את הירידות שנוצרו מתחילת השנה. הסיבות לכך הן כעת ברורות: הטעות שעשה ה'פד' בקו המתון בנוגע לריבית. עד לאחרונה, בחסות קו זה הוא שידר כי יעלה את הריבית לאט ומעט והדבר איפשר התפרצות אינפלציונית יחד עם ריבית אפס. כעת, עליו לרדוף אחר האינפלציה ולהעלות את הריבית במהירות, יחד עם מכירת אג"ח בשווקים הפתוחים, דבר שמאיץ את קצב עליית התשואות. עליית התשואות יוצרת הפסדים באג"ח, מביאה לתימחור מחדש של המניות ולתנועה גדולה של משקיעים אל מחוץ לשני האפיקים בו זמנית.

ה'פד' אינו אשם בטעותו, את האשמה יש לתלות בטבע האנושי. כמו ציבור המשקיעים, גם נגיד הבנק המרכזי של ארצות הברית קיווה כי האינפלציה זמנית וכי דברים יחזרו לקדמותם, למצב שהיה טרום השינוי החד. את אותה טעות בנק ישראל מטפח מזה כמה חדשים ונראה שתקוות השווא לפיה ישראל חסינה לאינפלציה, מתחילה להתפוגג. גם האנליסטים בבתי ההשקעות ואיתם שאר המשקיעים קיוו כך וההערכות הרווחות היו כי האינפלציה היא אירוע זמני שלא יגרור עלייה בריבית, כי הנזילות עדיין גבוהה וכי 'אין איפה לשים את הכסף', כי הדבר 'יפגע בשוק הדיור', אבל המציאות מכתיבה את הצורך, לא התקוות. כעת, נראה כי השווקים נמצאים בתהליך של התפכחות כואבת והדבר מתבטא בתשואות שליליות, זה חודש רביעי ברציפות. מסיבות אותן נסביר בהמשך, הירידות היו חזקות יותר במדדי תיק האג"ח מאשר במדדי המניות, אך ככל שהימים עוברים, החולשה בשוקי המניות הולכת וגוברת ומתפתחת לאירוע משמעותי, כשנראה שהרע עוד לפנינו.

כך, מדד תיק האג"ח ירד באפריל בשיעור של 0.84% וצבר ירידה בשיעור של 4.2% מתחילת השנה. מדד תיק המניות ירד בחודש זה ב- 2.44% וצבר ירידה בשיעור של 3.7% השנה. מדד תיק הביניים, המכיל 30% מניות ירד באפריל בשיעור של 1.32% שהצטברה לירידה של 4.04% בארבעת החדשים הראשונים של השנה.

מדדי אג'יו מהווים בנצ'מרק מקובל לביצועי תיקי השקעות מנוהלים מבוססים על נתונים מבתי ההשקעות המובילים בישראל ביניהם פסגות, אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, אי.בי.איי, מיטב דש, הראל פיננסיים, תפנית דיסקונט, UNIQUE , ואנליסט. הנתונים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר 'תיק ההשקעות המצרפי' של הציבור ומהווים מדדי ייחוס והשוואה (בנצ'מרק) אובייקטיביים לצורך השוואת ביצועים ותוצאות של גופי ייעוץ וניהול השקעות, ביצועי תיקי השקעות מנוהלים, קרנות השתלמות ועוד.

 

עצור. עליית ריבית לפניך!

כמו בארה"ב, גם בישראל מה שמוביל את הירידות בשווקים הוא הריבית שכבר החלה לעלות. עליית הריבית שוחקת את אגרות החוב הארוכות בצורה משמעותית, בין השקליות ובין צמודות המדד. מחירי האג"ח יורדים בצורה נרחבת, גם בחלק מהאפיקים צמודי המדד, למרות שהגורם לעלייה בריבית הוא האינפלציה. בכל זאת, שני אפיקים סובלים מחולשה משמעותית מזה תקופה. הראשון הוא האג"ח הממשלתיות השקליות, שהארוכות בהן ירדו החודש בכ- 1% וביותר מ- 9% השנה. גם צמודות המדד הארוכות מצויות במגמה שלילית וירדו החודש בכ- 1.4% לאחר שהחששות מפני השפעת עליית הריבית גברו על הפיצוי שגלום בהן בגין ההצמדה למדד. הממשלתיות הקצרות שמרו על יציבותן החודש אך ירדו בכ- 1% השנה, אך לעומתן הצמודות הקצרות כבר עלו השנה בכ- 1.5%.

גם אגרות החוב הקונצרניות ירדו החודש לכל אורך הקו, הן באפיק הצמוד והן בשקלי, תוך שהן סובלות הן מהצפי לעלייה בריבית והן מהתרחבות מרווחי הסיכון ביחס לממשלתיות. רבים מהאנליסטים סבורים כי ירידת המחירים ועליית התשואות בקונצרניות הינה מספקת כדי לשוב ולהגדיל מרכיב זה בתיקים, אך יש לזכור כי טרם ראינו את הציבור הרחב שמגיע בהמוניו במצבים של חולשה בשוקי המניות ומוכר בבהלה מכל הבא ליד. אם וכאשר זה יקרה, או אז אולי תהיה תחילתה של הזדמנות רכישה באפיק הקונצרני.

בשוקי המניות התגובה איטית יותר מאשר באפיקי האג"ח, משתי סיבות. האחת היא שהשפעתה של עליית הריבית על תימחור המניות היא איטית יותר, מאוחרת. השניה היא שתיאבון הסיכון של ציבור המשקיעים לאחר תריסר שנים של עליות מחירים אינו אובד במהירות. ראוי לציון גם ההבדל בין מדדי המניות בישראל שעלו עד לאחרונה, לעומת המדדים בארה"ב שירדו. שוב, המשקיעים בישראל חשים חסינות לעליית הריבית עקב אותה טעות בדיוק שעושה בנק ישראל כמו שעשה ה'פד', כשאותת לשווקים כי האינפלציה לא תתפרץ והריבית לא תעלה. כדי לתת להבדל ממד ברור נדגיש כי התרומה של מדדי ישראל לתיקים היתה כ- 5.5% באפריל, כאשר מתחילת השנה ההפרש רחב מאוד, מעל 11% עקב עליה של כ- 2.4% במדדים הישראליים לעומת ירידה של כ- 8.7% במניות חו"ל המצויות בתיקים. אם נוסיף לחשבון זה את העובדה כי בממוצע הקיים בשוק, משקל מניות חו"ל בתיקים גבוה מהמשקל הקיים במניות בישראל, הרי שמנהלים שהתמקדו במניות בישראל השיגו תשואה עודפת על הבנצ'מרק, כמו גם על מנהלים אחרים.

תרומת הדולר לתיקים

ההפרש בין המניות בישראל לבין השפעת המניות בחו"ל על התיקים הישראליים היה יכול להיות עמוק עוד יותר אלמלא השפעת פיחות השקל. שיעור הפיחות שרשם השקל במהלך אפריל מול הדולר ומטבעות מובילים אחרים בתיקים הוא כ- 4.5% והדבר מיתן את הירידה במניות בכ- 1.5%, מכ- 6.5% לכ- 5%, על פי הרכבם בתיקים. תרומה דומה היתה גם למרכיב אגרות החוב בחו"ל, אפיק שאינו אהוד על מנהלי התיקים בישראל. במונחי התיק הכולל, הרכיב הדולרי מהווה קרוב ל- 20% מהנכסים, אצל המוסדיים מעט יותר ואצל ציבור החוסכים והמשקיעים בתיקים מנוהלים, מעט פחות מכך.

כך, אם נניח כי הדולר גלום בכ-20% ממרכיבי התיק, הרי שפיחות השקל ביחס לדולר בכ-4.5% תרם קרוב ל-1%, לעומת תיק ישראלי שאינו מושקע בחו"ל בכלל או שכן נמצא בחו"ל ועושה זאת במכשירים אשר מגודרים לשקל. בפרספקטיבה של תחילת השנה ועד אפריל, שיעור זה התחזק עוד ונמשך ביתר שאת גם במאי.

ידוע כי בעיתות משבר, בשווקים הפיננסיים, הריאליים או הגיאופוליטיים כגון מלחמות, משברי אנרגיה או אחרים, משקיעים רצים אל הדולר כאל חוף מבטחים. הפעם כל אלו מתרחשים יחדיו ובעולם אכן מדד הדולר התחזק בכ-10% מתחילת השנה, והמגמה בעיצומה. כעת, לאחר שנים של שקל חזק והפסדי שער של המשקיעים ישראליים, השקל מצטרף אל המגמה העולמית. עדיין, יש לשקל כברת דרך ארוכה של היחלשות בטרם יסגור את מלוא הפערים עם הדולר החזק בעולם ויתמוך בכך גם משבר מניות הטכנולוגיה, שעלול להכות בהייטק הישראלי באופן בולט עקב האטת ההשקעות, יש מקום להיחלשות נוספת של השקל.

לאן מכאן? סטגפלציה

קשה לראות מגמות בהתהוותן ולרוב אנו מבינים אותן בדיעבד, אולם עיננו הרואות בתקופה, האחרונה דברים רבים משתבשים ויוצרים התפתחויות ממושכות ובעלות השפעה רבה. כדי להבהיר את הדברים, נמקד את הדעת בשני כוחות: מגמת עליית הריבית בעולם והחיכוכים הגיאופוליטיים. שני הכוחות מצויים בשלבים מוקדמים ונראה כי לפנינו שנתיים של עליית ריבית ושנים של חיכוכים גיאופוליטיים. בנוגע לראשון, נראה כי שיבושי הכלכלה והאינפלציה הינם ממושכים וחורגים מיכולות ההכלה של הנגידים ומהימנעותם להעלות ריבית.

בנוגע לחיכוכים הגיאופוליטיים, העולם התחלק זה מכבר לגוש ארה"ב וגוש סין והמלחמה באוקראינה הינה הטריגר להתפרצותה של חזית בניהם. השאיפות של סין ברורות ולאחרונה נראה כי היא פועלת בכיוון שיאפשר לה לחזק את עמדותיה. די להזכיר את הדיונים שלה בנושא של השפעת סנקציות כלכליות שעשויות לחול עליה במצבים שונים ואת פעולותיה למציאת נקודות אסטרטגיות על פני הגלובוס עבור הצי הענק שלה, קרוב לנתיב המרכזי באוקיינוס הפאסיפי.

עליית הריבית והחיכוכים הגיאופוליטיים עלולים להמשיך ולתדלק האטה אינפלציה, האטה בצמיחה וריבית גבוהה יותר והם למעשה מובילים לתרחיש הסטגפלציה עליו כתבנו כאן בשנה האחרונה. סביר להניח כי שוקי המניות יגיבו לכך בשלילה ובנוסף הם צפויים לסבול מתימחור נמוך יותר עקב אחד מהמשניים: מחסור בעובדים עקב פרישה ולכן עלויות גבוהות יותר, לצד ירידה בביקושים. נראה כי כל הקלפים הסתדרו כנגד המשקיעים ב- 2022, כאמור הן במניות והן באג"ח.

האוזן האנושית אינה חובבת צלילים צורמים והדעת האנושית אינה אוהבת חדשות רעות ולכן מכלול דעות פסימיות כמו המתוארת כאן אינה מתקבלת באהדה ופעמים רבות היא אף נדחית בחוסר הסכמה. מסיבה זו, האנליסטים בבתי ההשקעות משמיעים הערכות מתונות ואף אופטימיות, שתפקידן להרגיע את השומעים ולמנוע מהמשקיעים לעשות טעויות. יחד עם זאת, עלינו לנתח את התרחישים בצורה מפוקחת, גם אם הם בכיוון שלילי. מזה תקופה ארוכה אנו צופים ומסבירים בטור זה את המתרחש היום בשווקים, אבל רוב השומעים אינם מקבלים את נבואות הזעם. כיום, ציבור המשקיעים מתחיל להבין כי תוחלת האפשרויות הינה שלילית וחלקם עשויים לפעול כדי לצמצם נזקים בעתיד, מה שעלול להוביל להחמרת הירידות בשווקים.

בטורים הבאים נדבר על ההזדמנויות שיכולות לנבוע מכך.

עוד כתבות

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?