גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוח של צנזורה: למעלה מאלף ספרים על גזענות, להט"ב ושואה נאסרו ללימוד בארה"ב

בין יולי 2021 לאפריל השנה, בארה"ב הוחרמו 1,145 ספרים מספריות והוצאו מתוכניות הלימודים, כולל ביוגרפיות מאוירות על רוזה פארקס ומרטין לותר קינג ● בין הסופרים שהוחרמו גם זוכי פרס נובל ופוליצר כגון מחברת "חמדת" טוני מוריסון, ניצול השואה אלי ויזל, וכן ארט ספיגלמן, שהרומן הגרפי על השואה שלו "מאוס" נאסר ללימוד בטנסי

ספרים שנאסרו ללימוד בארה”ב / צילום: צילום כריכה
ספרים שנאסרו ללימוד בארה”ב / צילום: צילום כריכה

יותר מ־1,100 ספרים בעיקר בנושאי גזענות, גזע, להטב"ים, ביקורת חברתית ונושאים נוספים נאסרו להחזקה בספרייה או לימוד בבתי ספר אמריקאים בתשעת החודשים האחרונים, כך על פי דוח חדש שיצא בסוף השבוע בארצות הברית. בין הסופרים והספרים שהוחרמו: ניצול השואה וחתן פרס הנובל לשלום, אלי ויזל, וספרו "הלילה"; כלת פרס נובל לספרות, טוני מוריסון וספריה "חמדת" ו"העין הכי כחולה"; זוכה פרס פוליצר, ארט ספיגלמן והרומן הגרפי על השואה, "מאוס"; חתן פרס הנובל לספרות, ג'ון סטיינבק וספרו "על עכברים ואנשים"; ג'יימס מתיו ברי וספרו "פיטר פן"; ולדימיר נבוקוב וספרו" לוליטה"; מרג'אן סטרפי, מחברת הרומן הגרפי "פרספוליס", עתיר הפרסים, על עליית חומייני לשלטון באיראן; מרגרט אטווד וספרה "סיפורה של שפחה"; כלת הפוליצר, נל הרפר לי, וספרה "אל תיגע בזמיר", שעלילתו מתרחשת על רקע הגזענות בדרום ארה"ב; ד"ר סוס; ג'ונתן ספרן פויר, ריינה טלגמאייר ועוד.

בסך הכול מחברי הדוח, PEN America, מצאו 1,145 ספרים מאת 874 מחברים שונים, 198 מאיירים ותשעה מתרגמים, ובסך הכל 1,081 איש הוחרמו, הוסרו ממדפי הספריה או הוצאו מתוכנית הלימודים ב־26 מדינות בארה"ב בין ה־1 ביולי 2021 ל־31 במרץ 2022. ההחרמות השפיעו על 2,899 בתי ספר ועל יותר משני מיליון תלמידים רשומים. טקסס הרפובליקאית נמצאה כשיאנית ההחרמות עם 713 ספרים ב־16 מחוזות.

מדובר בדו"ח הראשון מסוגו המפרט על היקף החרמות הספרים בבתי ספר אמריקאים על ידי PEN America, ארגון ללא מטרות רווח, שמטרתו "הגנה על חופש ביטוי בארצות הברית ובעולם באמצעות קידום ספרות וכן זכויות אדם". בארגון חברים למעלה 7,200 סופרים, עיתונאים, כותבי עיון, עורכים, משוררים, פובליציסטים, מחזאים, מוציאים לאור, מתרגמים ועוד. מעבר לארה"ב יש ברחבי העולם עוד 100 מרכזי PEN.

נאסרו: 41% מהדמויות הראשיות - לא לבנות

בין הכותרים שנאסרו להפצה חוזרים כמה נושאים המשקפים את השיח הציבורי המתמשך בארה"ב על הוראת סוגיית הגזע והגזענות בהיסטוריה האמריקאית, על זהויות של להט"ב וכן על חינוך מיני בבתי הספר.

 

מהכותרים שנאסרו, 467 כללו דמויות ראשיות או משניות בולטות שהן לא לבנות (41%) ו־247 ספרים עוסקים באופן ישיר בנושאים של גזע וגזענות (22%); 379 כותרים (33%) עוסקים באופן מפורש בנושאים להט"ב או שיש בהם דמויות ראשיות או דמויות משניות בולטות שמתוארות כלהט"בים; 283 כותרים מכילים תוכן מיני מסוגים שונים (25%), כולל רומנים על מפגשים מיניים וכן ספרי מידע על בגרות מינית, מין או מערכות יחסים; 184 ספרים (16%) הם ביוגרפיות או ספרי היסטוריה ועוד 107 כותרים כוללים נושאים הקשורים לזכויות ולאקטיביזם (9%).

יש ברשימה גם 184 כותרים (16%) המכסים נושאים או דמויות היסטוריות ומתוך אלה, 111 מרוכזים בגיבורים שאינם לבנים. זה כולל 42 ספרי תמונות לילדים, כולל ביוגרפיות של רוזה פארקס, מרטין לותר קינג ג'וניור, דיוק אלינגטון, סזאר שאבז ונלסון מנדלה.

מרגרט אטווד, שספרה "סיפורה של שפחה" נאסר ללימוד בטקסס ואף הוסר ממדפי הספרייה, התייחסה במכתב פתוח: "חשבתי שאמריקה היא נגד טוטליטריות. אם אכן כך, אז חשוב שאנשים צעירים יוכלו לזהות את הסימנים המזהים של הטוטליטריות. אחד מהסימנים האלה הוא איסור על ספרים. אני צריכה להגיד יותר מזה?".

תמונות עירום של עכברות

אחד המקרים המפורסמים ביותר בשנה החולפת התרחש באחד המחוזות של טנסי בחודש ינואר, כאשר מועצת ההורים הצביעה על הוצאת הרומן הגרפי, "מאוס" מבתי הספר ומתוכנית הלימוד של כיתות ח'. בין הסיבות: שימוש בביטוי "אלוהים אדירים" (God Damn), ציורי עירום של גופות של עכברים ועכברות וכן "הצגה של עכברים תלויים ורצח של ילדים שאין שום סיבה שמערכת החינוך תקדם". מחבר הרומן, ארט ספיגלמן, הגיב לדברים בראיון בסי.אן.אן ואמר שהוא "לא מצליח להבין איך אנשים שהם ככל הנראה לא נאצים, יחליטו לאסור על לימוד ספר גרפי על השואה".

רומן גרפי אחר עתיר פרסים שהוצא לאחרונה מתוכנית הלימודים של תלמידי כיתות ט' בפנסילבניה הוא "פרספוליס" של מרג'אן סטרפי, שמתאר כיצד איראן הפכה למדינה דתית־קיצונית תחת חומייני. להוצאת הרומנים הגרפיים (יש 31 כאלה ברשימה) יש חשיבות מיוחדת, שכן זו סוגה שלעתים קרובות עוזרת לקרב אנשים שבדרך כלל סולדים מקריאת ספרים.

יצא בחוץ: סוסוני ים מזדווגים

במחוז וויליאמסון, גם הוא בטנסי, לאחר מאבק לא קטן של קבוצה "אימהות למען החירות", נאסר להקריא לתלמידים את העמודים 12־13 בספר הילדים "סוסון הים: הדג הביישן ביותר בים" מאת כריס באטרוורת, שבהם נראים סוסון ים, חיית‏־מים שבה הזכר נכנס להריון ולא הנקבה, מזדווג עם סוסון ים אחר.

PEN מסבירים כי החרם על הספרים או הוצאתם מהספריות ומתוכניות הלימודים מוכרז על ידי ההורים או דמויות פוליטיות מקומיות לאחר שהכותרים נבחרו בתהליך חינוכי על ידי ספרנים ומחנכים מורים כחלק מההיצע החינוכי לילדים. לכן, בארגון לא מתייחסים להחלטה של סגל החינוך לא ללמד ספרים מסוימים כחלק החלטות חינוכית-פדגוגיות כ"חרם" אלא רק לאחר שהתנגדות, של אנשים שאינם אנשים מקצוע במערכת החינוך - הורים ופוליטיקאים - מביאה להגבלת הגישה לספר, לתוכן מסוים בספר או להסרתו באופן מלא.

על פי הדוח, 41% (644 איסורים נפרדים) מהספרים הוחרמו בעקבות הוראות של פקידי ממשלה או מחוקקים נבחרים.

ברשימה זוהו 247 כותרים (22%) הנוגעים לנושאים הקשורים לגזע ולגזענות. זה כולל כותרים שנאסרים לעתים קרובות, כמו "לצאת מהחשיכה" מאת אשלי הופ פרז, "איך לא להיות גזען" מאת איברם קנדי, ו"מרטין היקר" מאת ניק סטון. בנוסף, זיהו ב־PEN כותרים הנוגעים לזכויות ואקטיביזם, כולל סיפורי מאבקים היסטוריים ועכשווים הנוגעים לזכויות אדם כמו "כולנו נולדים חופשיים: ההכרזה הבינלאומית של זכויות האדם בתמונות" של ארגון אמנסטי, שנאסר בפנסילבניה.

"סימנים מזהים של טוטליטריות"

מחברי הדוח מציינים כי בהחלט יכולים להיות מחוזות חינוך רבים שבהם נוהלה מדיניות נכונה של בחינה־מחדש, והתקבלו החלטות להותיר ספרים על מדפי ספריות ובכיתות, אך יחד עם זאת "עצם מספר האיסורים מראה שישנם מקומות בארה"ב שמתחילה לנשוב בהם רוח של צנזורה".

הממצאים בדוח זה תואמים ממצאים לגבי שנת 2021 שפורסמו על ידי איגוד הספריות האמריקאי. האיגוד תיעד מספר חסר תקדים של החרמות ואיסורים על ספרים בספריות ציבוריות ובתי ספר. קשה להתעלם מההשפעה של איסורי ספרים על חופש הביטוי והזכויות המוקנות בתיקון הראשון לחוקה שאוסר על חקיקת חוקים שמפרים את חופש הדיבור, חופש העיתונות והזכות לבקר את השלטון.

"הסרת או הגבלה של ספרים קוויריים מהספריות בבתי הספר דומה ללחתוך קו חיים לנוער קווירי, שאפילו אולי לא יודע איזה מונחים לרשום בגוגל כדי לגלות יותר על הזהויות שלהם, על הגוף שלהם ועל בריאותם", אמרה באחרונה מאיה קובבה, מחברת הספר "ג'נדר קוויר", ל"וושינגטון פוסט", בהתייחסות לחרם שהוטל על ספרה.

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי