גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפון קוריאה לומדת שניסויי הטילים שלה כבר לא מרשימים אף אחד

פיונגיאנג רמזה שתתחיל מחדש בניסויים בכלי נשק גרעיניים או בטילים לטווח ארוך – אבל מדובר בהימור מסוכן

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און / צילום: Reuters, KCNA/Pool / Latin America News Agency
מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און / צילום: Reuters, KCNA/Pool / Latin America News Agency

בינואר עשתה צפון קוריאה שישה ניסויים בטילים - כמות זהה לכמות הניסויים שעשתה בכל השנה שעברה. בעבר, הסלמת הפרובוקציות הביאה לפיונגיאנג תשומת לב דיפלומטית. הפעם הדברים עלולים להיות שונים.

משטרו של קים ג'ונג און מעולם לא הגביר את רמת הניסויים הצבאיים עד כדי כך, וירה גם בכלי נשק לטווח קצר וגם בטילי שיוט במקביל לאיום לחזור לניסויים בכלים חזקים יותר. פרובוקציות חזקות כאלה היו אמורות פעם לטלטל את העולם כדי שייכנס לדיאלוג עם צפון קוריאה.

אבל כעת צפון קוריאה מתמודדת עם סיכונים גדולים אם ממש תחזור לניסויים גרעיניים או לשיגורי טילים בין יבשתיים לאחר פער של יותר מארבע שנים. לעשות כך עלול להביא לניכור של בנות ברית חשובות של צפון קוריאה, סין ורוסיה, שחסמו בעבר ניסיונות להעניש את המשטר המבודד לגבי הניסויים בכלי נשק לטווח קצר ואפילו ביקשו להקל בצעדי הענישה נגד פיונגיאנג.

כל זה לא משאיר למשטרו של קים הרבה אפשרות להפתיע, כשהוא עושה ניסויים רבים בכלי נשק המשפרים את הכוחות הקונבנציונליים של המדינה. במסגרת שישה הניסויים החודש, שיגרה פיונגיאנג רקטות מקרון רכבת, עשתה שני ניסויים בטילים טקטיים מונחים וטענה שביצעה את הניסוי המסכם בטכנולוגיה על־קולית שפיתחה.

"עשינו טעות בכך שלא לקחנו יותר ברצינות את הניסויים בכלי נשק לטווח קצר - ונתנו לקים לעשותם ללא שום השלכות", אמר ברוס בנט, אנליסט ביטחון מוביל בתאגיד ראנד, מכון מחקר פדרלי הנמצא בסנטה מוניקה, קליפורניה.

ניסיון לתפוס את תשומת לבו של ביידן

כמה מומחי ביטחון רואים את הפעילות בראש ובראשונה כהתנהגות שנועדה למשוך תשומת לב לצפון קוריאה הנואשת לעלות למקום גבוה יותר בעדיפויות מדיניות החוץ של הנשיא ג'ו ביידן. אבל נראה שלפיונגיאנג אין מצב רוח לשוחח, ובנאום סוף השנה שלו, המנהיג קים ג'ונג און נמנע מלהזהיר את ביידן או את ארה"ב.

שתי המדינות לא ערכו משא ומתן רשמי במשך יותר משנתיים. ממשל ביידן מתמודד עם העוינות הרוסית כלפי אוקראינה, שיחות הגרעין עם איראן והמשך המתיחות מול סין. ממשל קים נותר משותק מהמגפה, לאחר שסירב להצעות של מדינות אחרות לקבל חיסוני קורונה והזהיר ממחסור אפשרי במזון. בהיעדר שינוי דרמטי בעמדה של מי מהצדדים, נראה שיהיה קשה להחזיר את השיחות, כך אומרים מומחי ביטחון.

"צפון קוריאה כל כך מבודדת, אז קל לייחס להם כל כך הרבה", אמר גורדון פלייק, מומחה לקוריאה ב־Perth USAsia Centre, מכון מחקר על מדיניות חוץ באוניברסיטת מערב אוסטרליה. "כל מדינה אחרת בעולם עסוקה עד מעל הראש בקורונה. למה שנניח שצפון קוריאה שונה מבחינה זו?"

במהלך השנים מדיניות ה"תחזיקו אותי" של משטר קים כללה ניסויים בנשק גרעיני או טילים לטווח ארוך המסוגלים לפגוע בארה"ב. אבל הפעם, פנתה פיונגיאנג לכלי נשק שנועדו להגן עליה בקרבות קרוב לבית, שינוי שמפחית מהדחיפות הפוליטית להתמודד עם המדינה אצל המדינות שאינן סמוכות אליה גיאוגרפית.

וכך, אפילו אם משטר קים מחפש בעיקר את תשומת הלב של האמריקאים, הצעדים שלו כנראה לא יעבדו, בהתחשב בכך שהדפוס של יצירת משבר, פרסום איומים וזכייה בוויתורים - בייחוד בהיעדר פרובוקציות משמעותיות, נעשה מוכר לעייפה, כך אמר אנדרי לנקוב, אקדמאי רוסי שלמד באוניברסיטת קים איל סונג בפיונגיאנג.

"אנשים מתרגלים אליהם", אמר לנקוב, כיום פרופסור באוניברסיטת קוקמין בסאול. "הם צריכים טריקים חדשים".

האליטות הצבאיות בצפון קוראיה חסרות מנוחה

לצפון קוריאה גם סיבות פנימיות להפגין עוצמה צבאית, על פי חוקרים של המדינה. לאחר שלא ביצעה ניסוי גרעיני או שיגור של טיל לטווח ארוך מאז 2017, האליטות הצבאיות במדינה אולי נעשות חסרות מנוחה, בהתחשב בכך שהחלטת ממשל קים להפסיק בניסויים כאלה לא הביאה למשטר שום דבר בתמורה.

לאחרונה הופיע קים בשיגור הטיל הראשון שלו מזה כמעט שנתיים. בדיווח בתקשורת המדינתית, נראה המנהיג בן 38 מבקר במפעל תחמושת שייעודו לעשות "קפיצת דרך בייצור כלי נשק משמעותיים".

השנה היא שנה משמעותית בגלל ציון שלושה דורות של הנהגת משפחת קים - ההתחלה של העשור השני של קים ג'ונג און בשלטון ושנה שבה יחגגו 80 שנה ו־110 שנה להולדתם של שני קודמיו. החגיגות צפויות להיות מלוות במצעדים צבאיים גרנדיוזיים, כשהטילים החדשים שעורכים בהם ניסויים וודאי יוצגו כסימן של עצמה גם של המדינה וגם של קים עצמו, כך אמרה ג'ין ה' לי, עמיתה בכירה בתוכנית קוריאה במכון ווילסון, מכון מחקר לא מפלגתי מוושינגטון.

"כל ניסוי עוזר לתקן שגיאות וכך הוא יכול לטעון שהצליח לפתח כלי נשק חדשים", אמרה לי.

למשטר קים סיבות אחרות להימנע מפרובוקציה גדולה בשבועות הקרובים, כשסין מתכוננת לארח את אולימפיאדת החורף. בדרום קוריאה יתקיימו במרץ בחירות לנשיאות שעשויות להסית את סאול מהמדיניות הנוכחית שלה, שדוגלת בשמירה על דיאלוג עם הצפון.

ניסוי בנשק גרעיני או בטילים לטווח ארוך עלול לשים את ממשל ביידן בעמדה לא נוחה. עוד לא ברור אם פרובוקציה גדולה כזו תגרום לסין או לרוסיה להסכים לסנקציות נוספות.

אם ארה"ב תרצה במצב כזה לצנן את המתיחות על ידי הסכמה לתנאי מו"מ שיהיו מספיק נוחים כדי להביא את צפון קוריאה לשולחן הדיונים, ממשל ביידן מסתכן בלהיראות כאילו התקפל בפני פיונגיאנג, כך אמר אנדרו יאו, עמית בכיר העוסק בצפון קוריאה במכון ברוקינגס, מכון המחקר מוושינגטון.

"זה יראה לאחרים שאם אתה דוחף את ארה"ב מספיק, אתה יכול לגרום לה לתת וויתורים שונים", אמר יאו.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי