גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצאו את הפירצה: כך ממוסמס המס על כוסות קפה חד-פעמיות

המס על כלים חד-פעמיים בדרך לריכוך משמעותי: לאור בקשת המסעדנים, ועדת הכספים תדון היום בהפחתת המס על כוסות נייר המצופות בפלסטיק ● לפי הפשרה שהושגה, כוסות הנייר ימוסו לפי שיעור הפלסטיק שבהן, מה שעשוי להפוך את שיעור המס לזניח ● בארגון אדם טבע ודין מתנגדים: "הוועדה תסרס את החוק; ייצור כוסות נייר אחראי לכריתת 15% מהעצים בעולם מדי שנה"

כוסות קפה חד-פעמיות / צילום: איל יצהר
כוסות קפה חד-פעמיות / צילום: איל יצהר

המס על הכלים החד-פעמיים בדרך לריכוך משמעותי: לאור בקשת המסעדנים, ועדת הכספים של הכנסת תדון היום (ג') בהפחתת המס על כוסות נייר, זאת למרות שהמס כבר נכנס לתוקפו, ולמרות הנזקים הסביבתיים הנגרמים בשל שימוש בכוסות הנייר, המכילות אחוז נמוך של פלסטיק ומותירות חותם סביבתי כבד אף הן. לגלובס נודע כי לפי הפשרה שהושגה, כוסות נייר, בהן נעשה שימוש הולך וגובר בקרב בתי קפה ומסעדות, ימוסו לפי שיעור הפלסטיק שבהן. זהו הסדר שעשוי להפוך את שיעור המס לזניח, שכן מרבית כוסות הנייר מכילות כ-5% פלסטיק.

המס החדש, שנכנס לתוקף מתחילת נובמבר, משית 11 שקל של מיסוי לכל קילו מוצר חד-פעמי, במטרה להפחית את השימוש בכלים הנותרים לזהם את הסביבה לאורך שנים רבות לאחר תום השימוש בהם.

תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", הוביל את ההתנגדות של ענף המסעדנות למס, ומברך על הפתרון המסתמן עבור המגזר אותו הוא מייצג. לדבריו, "בישראל נמכרות כמיליון כוסות שתייה חמה ביום, כך שפועלנו לצמצום המס על כוסות הנייר בא כדי להגן על הפגיעה הכלכלית שהמס ישית על בתי הקפה בכל רחבי הארץ. כוס קפה הפכה להיות מוצר צריכה בסיסי עם ביקוש קשיח ומהווה חלק משמעותי מהכנסת סיגמנט בתי הקפה. אנו מאמינים בצורך להיגמל מפלסטיק מזהם, ולכן לא התנגדנו למיסוי על מיסוי כוסות פלסטיק לשתייה קרה". 

במשרד להגנת הסביבה יציגו היום פתרון אחר לסוגיה, לבקשתו של יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר. מאחר שכוס הנייר כבדה יותר מכוס פלסטיק, נכון להיום המס שמחושב לפי משקל, מוביל לכך שכוסות הנייר יקרות יותר - למרות שמדובר בשני מוצרים המייצרים נזק סביבתי זהה. לכן, במשרד להגנת הסביבה יציגו פתרון לפיו יבוצע תקנון של 11 השקלים הנגבים היום כמס, כך שכוס נייר תמוסה בדומה לכוס פלסטיק, לפי היחס המשקלי הכולל.

אך בארגוני הסביבה חוששים שהוועדה עלולה להחליט היום להקל באופן משמעותי את המס דווקא על מוצר צריכה שהביקוש לו עולה, למרות שהוא פוגע בסביבה ולמרות החלופות הקיימות. הנטל הסביבתי הנגרם בשל השימוש הרגעי בכלים המזיקים הולך וגדל משנה לשנה, בשל הפופולריות שלהם בקרב הציבור הישראלי - אחד מצרכני החד"פ המובילים בעולם.

כלי הפלסטיק החד-פעמיים יוצרים נזק סביבתי אדיר בעומסי מיקרו-פלסטיק על הסביבה ובגרימת גזי חממה, נזק לבעלי חיים ועומס על מערכות פינוי הפסולת. ואולם, גם לכלים חד-פעמיים העשויים מנייר או מחומרים אחרים ישנו משקל סביבתי בשל השימוש הרב במשאבים הנדרש לייצורם, שינועם והטיפול בהם כפסולת בסוף חייהם. לכן, במשרדי הגנת הסביבה והאוצר החליטו למסות באופן דומה את כלל הכלים החד-פעמיים, במטרה לדרבן את הציבור לעבור לחלופות בנות-קיימא, רב-פעמיות.

כעת עולה החשש שכוסות הנייר המצליחות לחמוק מהמס כמעט לחלוטין, למרות שמרביתם המכריע של המוצרים הנמכרים היום מצופה בשכבת פלסטיק, ידרבנו למעשה את השימוש באלטרנטיבה החד-פעמית, המזיקה אף היא לסביבה.

בארגון אדם, טבע ודין מוחים על כך ומזהירים כי דרישת המסעדנים, שלפי הצפי תתקבל על-ידי חברי הוועדה, "תסרס את החוק". לדברי עו"ד מירב עבאדי, יועצת משפטית לתחום פסולת וקיימות בארגון אדם טבע ודין, "כלים אלה מזהמים ומזיקים לא פחות מפלסטיק, גם בשל העובדה שלשם ייצורם כורתים עצים, וגם משום שהם כבדים יותר וממילא מייצרים כמות גדולה יותר של פסולת. אנחנו קוראים לוועדה שלא לאפשר את התיקון האנטי-סביבתי שסותר את מטרת החוק. בעניין זה ראוי ללמוד את הלקח העצוב מהאופן שבו בחרו הרשתות לעקוף את חוק השקיות באמצעות מעבר לשקיות נייר או לשקיות עבות מזהמות שאינן חוסות תחת החוק. ניסוח נכון של החוק על מיסוי החד-פעמי ימנע התמודדות עם תופעה שלילית".

"לא סביבתי ולא מוסרי" 

לאורך השנים האחרונות גדל בהתמדה השימוש של הציבור הישראלי בכלים חד-פעמיים. לפי בדיקת ארגון אדם טבע ודין, משפחה בת חמש נפשות הבוחרת לאכול רק בכלים חד-פעמיים, מוציאה בשנה סכום של משכורת חודשית (כ-6,130 שקל), עוד לפני עליית מחירי הכלים בשל המיסוי החדש. זאת, לעומת הוצאה מקסימלית של 1,213 שקל עבור שימוש בכלים רב-פעמיים (לרבות הוצאות בגין השטיפה של הכלים, כולל חימום המים ועלות סבון הכלים והסקוטש).

כלים חד-פעמיים העשויים מנייר, אשר ברובם הכמעט מוחלט גם מצופים בפלסטיק, הם חלק בלתי נפרד מכך ואינם מהווים חלופה סביבתית. "זו לא כוס נייר, זו כוס חד-פעמית עם תדמית של חומר ממוחזר ומתכלה - נייר", אומר פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות מהמכללה האקדמית סמי שמעון. "החרגה של כוסות כאלה או הפחתת העלות בשל הכמות הקטנה של הפלסטיק רק תשדר שהכוס פחות בעייתית, אפילו שמדובר במצב הפוך, ותדרבן את השימוש בהן, מבלי שהצרכנים יפנימו את משמעות הנזק הסביבתי שנגרם מהשימוש הרגעי שלהם בכוסות. מיחזור של כלים חד-פעמיים הוא כמעט בלתי אפשרי, גם כאשר מדובר בכוסות נייר מצופות פלסטיק. צריך לאסוף את הכוסות, להפריד אותן מהפסולת, וככל שיש פחות פלסטיק והוא מעורבב עם חומרים אחרים, ההפרדה והמיחזור של הנייר מהכוס קשים אפילו יותר. כמו כן, חשוב לזכור שהייצור כמו גם המיחזור של כלים חד-פעמיים מצריכים משאבים גדולים של חומר ואנרגיה, כגון מים ודלקים מאובנים, וגורמים לפליטות מזהמים וגזי חממה".

בארגון אדם טבע ודין בדקו עד כמה משפיע השימוש האנושי בכוסות החד-פעמיות העשויות נייר על הסביבה, כדי להמחיש בפני חברי הכנסת את הנזק שייגרם בשל ויתורם על הצבת "תג מחיר" עבור שימוש בכלים הגורמים לזיהום ודורשים משאבי ייצור.

ראשית, ייצור כלים חד-פעמיים מנייר כרוך בכריתת עצים, כאשר הרוב המכריע של הכלים אינו עשוי מחומר ממוחזר. "כלים מנייר מיועדים לשימוש חד-פעמי. זאת אומרת שאיפה שהוא בעולם גדלים עצים, מורידים אותם, מובילים אותם, מכינים מהם נייר, מהנייר מכינים כלי אוכל חד-פעמיים, ובתוך דקות ספורות של שימוש הכלים מוצאים עצמם בפח האשפה. זה לא סביבתי ולא מוסרי", אומר ראש תחום פסולת בארגון, עמיעד לפידות.

עץ אחד שנכרת לטובת השימושים האנושיים מספק ייצור של 2,461 כוסות חד-פעמיות מנייר. כלומר, אדם שמבצע שימוש יומי בשתי כוסות נייר "בלבד", אחראי באופן ישיר לכריתתו של עץ בתוך שלוש שנים. לפי לפידות, אזרח העולם הממוצע אחראי כיום בשנה באופן ממוצע לכריתה של שני עצים לשם שימושים שונים אותם מבצעים בני האדם - מרהיטים לכלים חד-פעמיים, כאשר העצים שאנו כורתים לצורך ייצור כוסות מנייר מהווים כ-15% מהעצים הנכרתים מדי שנה בעולם.

תהליך הייצור של כוס נייר גורם לפליטה של גזי חממה, המחוללים את משבר האקלים. ככל שגובר השימוש האנושי במוצרים החד-פעמיים, כך גם גוברת פליטת הגזים המצטברים באטמוספירה ודוחפים כלפי מעלה את הטמפרטורה ואת הסיכוי להתרחשותם של אירועי אקלים קיצוניים.

ייצור של כוס חד-פעמית גורר פליטה של כחצי ק"ג גזי חממה. כוס נייר שמשקלה כ- 10 גרם פולטת לאחר הטמנתה כמות גזי חממה נוספים של 9 גרם לכוס. לפי לפידות, הייצור וההטמנה של כוס נייר משחררים לאטמוספירה כמות גזי חממה כמו של הפעלת מדיח כלים מלא בטמפרטורה של 55 מעלות.

כוסות נייר אף מכבידות על מערך פינוי הפסולת, ובכך בפועל הבחירה האישית להשתמש בהן, גוררת 'מס' אוטומטי עבור כלל התושבים - גם אלה אשר לא מבצעים שימוש בכלים חד-פעמיים, אך משלמים תעריף ארנונה אחיד, דרכו מממנת העירייה את פינוי כמויות הפסולת ההולכות וגדלות.

משקלה של כוס חד-פעמית מנייר הוא כ-10 גרם - פי 7 מכוס חד-פעמית מפלסטיק שמשקלה 1.45 גרם. כלומר, אם כיום כלי הפלסטיק המיוצרים לשימוש חד-פעמי שוקלים בכללותם בישראל כ-68,000 טון, עם המעבר לכלי נייר, המשקל של הפסולת יגדל גם הוא פי 7 ויעמוד על כ-500,000 טון. עלות הטיפול בפסולת זו תגדל מ-191 מיליון שקל בשנה כעת לכמיליארד שקל. בנטל יישאו הרשויות המקומיות.

מיקרו-פלסטיק נוצר כתוצאה משימוש בכלים חד-פעמיים מפלסטיק. הם אינם מתכלים לעולם, אלא מתפרקים לשברירי פלסטיק קטנים, הנותרים לזהם את הסביבה, פוגעים בבעלי החיים ואף חוזרים לשרשרת המזון האנושית ונמצאים גם בצלחות ובשתייה שלנו. אך השימוש בכוסות נייר כלל לא פותר את אותה בעיה כבדת-משקל. כלים חד-פעמיים מנייר מצופים בפלסטיק שמשחרר חלקיקיי מיקרו-פלסטיק זעירים הפוגעים בבריאות ובסביבה אף הם. "קיבלנו מצב בו עברנו לכאורה לשימוש בכלים מנייר, אך עדיין נשארנו עם עלויות סביבתיות ובריאותיות גדולות", מסביר לפידות.

ההחלטה, ככל שתתקבל היום, להיענות לדרישת המסעדנים ולבטל כמעט לחלוטין את המס על כוסות הנייר, משמרת לדברי לפידות את תרבות ה"השתמש וזרוק". לדבריו, "השימוש בכלים מנייר או כל חומר אחר לא פותרים אותנו מאותה תרבות קלוקלת המחלחלת אל התפישה הערכית שלנו - גישה המתייחסת לחומרים שחולצו מהסביבה והיו כרוכים בזיהום ובאובדן של משאבים, כמיועדים לשימוש חד-פעמי בלבד. התרבות הזו פוגעת בנו סביבתית, בריאותית וחברתית. הנתונים האלה צריכים להיות לנגד עיניהם של חברי הוועדה".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "יו"ר ועדת הכספים אמר בסיום הדיון הקודם כי יש למצוא פתרון לנושא כלים חד-פעמיים העשויים נייר ומצופים פלסטיק. ואכן, גורמי המקצוע של המשרד להגנת הסביבה יציעו פתרון היום בדיון הוועדה, כפי שסוכם. ייתכן כי החרגה של כוסות הנייר מהמס היא משאלת לב של היבואנים והמשווקים, ואולם זה אינו הכיוון של המשרד להגנת הסביבה.

"כוס נייר מצופה פלסטיק אינה עדיפה סביבתית על כוס פלסטיק. יחד עם זאת, מכיוון שמשקל של כוס נייר מצופה פלסטיק גבוה ממשקל כוס פלסטיק, נשקלת אפשרות להפחית את המס על ק"ג מוצרי נייר מצופי פלסטיק, בהתאם ליחס בין משקל של כוס עשויה פלסטיק לבין משקל של כוס עשויה נייר מצופה פלסטיק, כך ששיעור העלייה במחיר של הכוסות האלה יהיה זהה לעלייה במחיר של שאר כלי הפלסטיק".

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו