גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפון קוריאה יכולה לייצר יותר אורניום לפצצות גרעיניות ממה שחשבו בעבר

משטר קים ג'ונג און מייצר חלק קטן מכמות החומר הבקיע שניתן לשימוש בפצצה, כך אומרים במחקר חדש המבוסס על ניתוח צילומי לוויין

מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Shutterstock, Alexander Khitrov
מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Shutterstock, Alexander Khitrov

לצפון קוריאה יש אפשרות לייצר יותר רכיבי יסוד לפצצות גרעיניות ממה שחשבו בעבר, על-פי מחקר חדש, מה שמצביע על כך שלמשטר קים ג'ונג און יש אפשרות להאיץ את שלבי הייצור הראשוניים לקראת נשק גרעיני.

תוצר האורניום במדינה - חומר בקיע לכלי נשק גרעיניים כשהוא מועשר - הוא רק חלק קטן ממה שניתן להפיק, על-פי מחקר חדש ממרכז אוניברסיטת סטנפורד לשיתוף-פעולה וביטחון בינלאומי.

ההנחה הזו מבוססת על ניתוח צילומי לוויין של הציוד ושל גודל מתקן העיבוד במכרה האורניום הפעיל היחיד המוכר של צפון קוריאה במחוז פיונגסאן, כ־48 קילומטר צפונית לאזור המפורז בין הקוריאות. יכולת העיבוד הזו מנוגדת לייצור המוערך של צפון קוריאה, המבוסס על רמות הפסולת שהוצאו ממפעל העיבוד.

מעבר לכך, חוקרים עקבו אחר רמות בירוא היערות על-מנת לחקור את פעילות הכרייה מ־2017 עד 2020, תוך שימוש באלגוריתם המנתח צילומי לוויין ומזהה שינויים בשימוש בקרקע.

הפער בין הייצור הפוטנציאלי לייצור בפועל עשוי להצביע על כך שמשטר קים מרוצה מרמות ההעשרה הנוכחיות שלו, שאין לו מספיק מרבצי אורניום או שישנם צווארי בקבוק בשלבים מאוחרים יותר של פיתוח החומר הבקיע, כך אמרה סולגיה פארק, המחברת המובילה של הדוח ועמיתת מחקר בנושא בטיחות גרעינית בסטנפורד.

"צפון קוריאה משתמשת בעשירית או בחלק העשרים של יכולת ההעשרה שלה", אמרה פארק. "השאלה הגדולה היא למה".

למרות ששיחות פירוז גרעיני נגררו בשנים האחרונות, צפון קוריאה לא הפסיקה בפיתוח כלי נשק. המדינה עשתה ניסויים במגוון טילים לטווחים קצרים בשבועות האחרונים ומתקדמת בייצור חומר בקיע.

מנהיג צפון קוריאה קים איים לאחרונה להמשיך לפתח כלי נשק על-מנת להתמודד עם האיום של ארה"ב ודרום קוריאה - שאת שתיהן האשים במדיניות עוינת.

ניתן לכרות אורניום במקומות רבים בעולם, ובאופן טיפוסי הוא משמש כדלק לכורי חשמל גרעיניים אבל בהעשרה לטוהר המתאים לייצור כלי נשק, כ־90%, ניתן להשתמש בחומר גם להתחלת פעולת שרשרת שבסופה יש פיצוץ גרעיני.

בפיונגסאן מרסקים את מרבצי האורניום, ממיינים אותם ומעבדים אותם, לפני שהאורניום מזוקק, מטוהר ומיובש לצורת אורניה (yellowcake) שאחר-כך נלקחת למקום אחר להמשך העשרה, על-פי הדוח של סטנפורד. באורניום ניתן להשתמש גם בכורים לייצור פלוטוניום. 

יותר מ־20 פצצות גרעיניות כל שנה

על-פי הערכות בנות כמה עשרות שנים לגבי תוצרת האורניום השנתית של צפון קוריאה, המדינה מייצרת כ־30 אלף טונות מעוקבות בשנה, על-פי הניתוח של סטנפורד, שלקח בחשבון את תשתית העיבוד בפיונגסאן, את גודל המתקן ואת סוג הציוד שיש בו. ההערכה הזו מבוססת על פעילות אופטימלית במשך 300 ימים בשנה.

כדי להעריך את איכות המחצבים, פארק, שהיא גיאולוגית, אספה דגימות בדרום קוריאה, וכן ניתחה סלעים ממקומות אחרים בעולם שיש בהם תצורות גיאולוגיות דומות.

הממצאים מצביעים על כך שמשטר קים יכול לעבד מספיק אורניה לייצור 340 קילו של אורניום מועשר כל שנה - מספיק ליותר מ־20 פצצות גרעיניות כל שנה. בהערכה מ־2020, צבא ארה"ב אמר שלצפון קוריאה אפשרות לייצר שש פצצות גרעיניות כל שנה.

הדוח של סטנפורד ציין מחקרים אחרים שהעריכו כי צפון קוריאה יכולה להעשיר כמות המספיקה לייצור 6 עד 10 פצצות גרעיניות כל שנה. המשמעות של זה שאפילו אם פיונגיאנג תפיק כמות אורניה הרבה יותר גדולה, הרחבת ייצור החומר הבקיע תתמודד עם מגבלות במתקן יונגביון בצפון קוריאה, שם מאמינים שנעשית מלאכת ההעשרה.

"פיונגסאן היא התחנה הראשונה בתוכנית הגרעין של צפון קוריאה בגלל ששם ישנו המכרה המזוהה היחיד שאנו מכירים", אמר דייב שמרלר, עמית מחקר בכיר במכון ג'יימס מרטין ללימודי אי־הפצה של נשק גרעיני, שביצע ניתוח של צילומי לוויין של פיונגסאן, אם כי לא היה מעורב במחקר של סטנפורד.

פירוק מפעל האורניום בפיונגסאן אמור להיות נדבך מרכזי בכל שיחות פירוז בין ארה"ב וצפון קוריאה, כך אומרים במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים, מכון מחקר מוושינגטון שפרסם דוח"ות על צילומי לוויין של מתקני הכרייה.

צפון קוריאה לא אפשרה לפקחי גרעין ממדינות אחרות להיכנס לתחום המדינה כבר יותר מעשור. פיונגסאן היה אחד מהאתרים המרכזיים, כולל יונגביון, שאנשי סוכנות האנרגיה האטומית ביקרו בתחילת שנות ה־90.

ההערכות של סטנפורד היו מוגבלות בגלל הסתמכותן על צילומי לוויין, אמרה פארק. איסוף דגימות מפיונגסאן עצמה היה מאפשר לה לבחון את החתך של הסלע טוב יותר כדי לקבוע את איכות המחצבים. בדיקות נקודתיות יכולת לספק ביטחון רב יותר לגבי השינויים בטופוגרפיה של פיונגסאן קרו בגלל כרייה ולא בגלל כל סיבה אחרת.

הסוכנות האטומית של האו"ם, בדוח שהוגש באוגוסט, קבעה שנראה כי צפון קוריאה החלה שוב להפעיל את כור ייצור הפלוטוניום במתקן שלה ביונגביון. הכור לא היה פעיל מאז דצמבר 2018 ועד תחילת יולי 2021. מעבדה סמוכה המפרידה פלוטוניום מדלק משומש גם היא ככל הנראה הייתה פעילה בתקופה זו.

פעילות הכרייה המשיכה בפיונגסאן, אפילו בשנה שעברה כשצפון קוריאה הייתה אחת המדינות הראשונות בעולם שסגרו את גבולותיהן בגלל שבסין השכנה החלו לדווח על מקרי קורונה רבים.

הניתוח של סטנפורד, בניגוד לדיווחים קודמים שהתמקדו יותר בפרצי הפעילות מאשר במדע הגיאולוגי, עקבו אחר בירוא היערות ופיתוחי השימוש בקרקע על-ידי שימוש באלגוריתם שפותח על-ידי Orbital Insight, חברה שהתוכנה שלה יכולה לזהות באופן אוטומטי שינויים כאלה. לרוב לניתוחים מסוג זה לוקחים שעות רבות עד שניתן לאפיין מה יש בכל צילום, אם כי האלגוריתם מקצר את התהליך לשניות ספורות, כך אמרה אוליביה קוסקי, עובדת ב־Orbital Insight שהייתה מעורבת במחקר של סטנפורד.

במחקרים עתידיים שישתמשו בכלי ההדמיה של Orbital, ניתוחים של פעילות קרונות על מסילות ברזל בין פיונגסאן למתקן יונגביון בצפון קוריאה עשויים לספק מדידות אפילו יותר מדויקות לגבי כמות האורניה שמפיקה המדינה, כך אמרה פארק. פעילות כרייה ומסילות ברזל נראתה לאחרונה בפיונגסאן בחודש האחרון, אמרה פארק.

"הפעילות באתר הזה מעולם לא באמת האיטה בזמן הקורונה", אמרה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו