גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפון קוריאה פותחת קו חם לתקשורת עם דרום קוריאה, אחרי שנה של הדממה

הצעד של ממשל קים ג'ונג און עשוי לסמן שפיונגיאנג מוכנה שוב לדיפלומטיה

שליט  צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service
שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service

צפון קוריאה פתחה מחדש קווי תקשורת עם דרום קוריאה, מה שמצביע על האפשרות שמשטרו של קים ג'ונג און עשוי להיות מוכן לדיאלוג, לאחר תקופה ממושכת של דממה דיפלומטית.

קו הטלפון שבין שתי המדינות הופעל בשעה 10 בבוקר לפי השעון המקומי ביום שלישי, כך הודיעו שתי הקוריאות בהודעות נפרדות. פיונגיאנג הפסיקה כל תקשורת עם הממשלה בסיאולביוני 2020, אחרי שקים יו ג'ונג, אחותו של הרודן, גינתה פעילים מדרום קוריאה ששלחו עלונים נגד המשטר לצד הצפוני של הגבול.

בכך שפתחו מחדש את קווי התקשורת, קים ונשיא דרום קוריאה מון ג'יי אין עושים "תעד גדול" לפיוס ולחידוש האמון ההדדי בין שתי המדינות, כך נכתב בתקשורת של צפון קוריאה.

"שני המנהיגים הסכימו להחיות את האמון ולקדם את מערכת היחסים הפנים־קוריאנית מוקדם ככל האפשר", על־פי הודעה מהבית הכחול, מעון הנשיאות בדרום קוריאה.

בשעה 11:04 נערכה שיחה באורך שלוש דקות, כך נמסר ממשרד האיחוד של דרום קוריאה. בצפון קוריאה הסכימו לדבר בקו החם פעמיים ביום, נמסר מהמשרד.

בשיחה הראשונית בקו החם, משרד האיחוד הודיע שהנציג של הצפון מסר ברכות חמות: "אנחנו שמחים להתחבר שוב אחרי יותר משנה".

עד יום חמישי, צפון קוריאה גינתה ניסיונות לתקשר על־ידי ממשלתו של מון ועל־ידי ממשל ביידן. שיחות גרעין עם ארה"ב נעצרו ומאז אוקטובר 2019 לא נערך משא ומתן רשמי.

לא ברור עדיין איך ממשל קים יתקדם מול וושינגטון, אם בכלל. פיונגיאנג לא פסלה באופן מפורש חזרה לדיפלומטיה, אם כי בכירים שוב ושוב הטילו ספק בכך ששיחות עשויות להועיל.

אבל במה שנראה כסיפתח לפסגות הגרעיניות בסינגפור ב־2018 ובוייטנאם ב־2019, ההתחלה מחדש של דיאלוג בין הקוריאותשיחקה תפקיד חשוב בהכנת השטח למפגשים בין קים ונשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ.

צפון קוריאה מתמודדת עם אתגרים קשים בחזית הלאומית -כאשר קים הגדיר את התקופה הנוכחית כמשבר החמור ביותר אי פעם שחוותה המדינה שלו. בצפון סגרו את הגבול בתוך הפחד מהקורונה, וזה פגע במסחר עם סין. אזהרות לגבי מחסור במזון הפכו לבולטות יותר. ללא שיחות הגרעין, פיונגיאנג לא יכולה להיפטר מסנקציות שהטילו עול על הכלכלה.

"זה אופטימלי שקווי התקשורת חודשו, אבל יש אפשרות שצפון קוריאה מתחילה מחדש שיחות באופן אסטרטגי בעת שהם מתמודדים עם קשיים כלכליים", אמר צ'און סאונג־וון, פקיד ביטחון דרום קוריאני בדימוס.

בחודשים האחרונים, שני המנהיגים הקוריאנים החליפו ביניהם מכתבים. מון, שביקש לחמם את היחסים עם הצפון, חיפש לעתים קרובות דרכים להחיות את הדיאלוג בין הקוריאות, ואמר שהוא מוכן להיפגש עם כל אחד בכל מקום. המנהיג הדרום קוריאני לפני כן הזכיר חיסוני קורונה כדרך אחת לחדש את הקשרים בין הקוריאות.

הקו החם בין הצבאות של שתי המדינות קיים כבר עשרות שנים, אם כי פיונגיאנג לעתים קרובות עצרה את התקשורת כביטוי לחוסר שביעות הרצון שלה. לבכירים מסיאול, משמש הקו החם כערוץ תקשורת שימושי להימנעות מבלבול או פירוש שגוי של האזור המפורז שהוא מבוצר מאוד ושתי המדינות מחזיקות בו כוחות צבא.

אבל שחזור תקשורת בקו יישאר במידה רבה מחווה סמלית, אלא אם פיונגיאנג תראה גם מחויבות לפיוס או תבצע צעדים נוספים, כך אמר סו קים, מומחה לצפון קוריאה בתאגיד ראנד, מכון מחקר למדיניות.

"זו לא דינמיקה 'ששני הצדדים נושאים בעול'", אמר קים, לשעבר אנליסט של ה־ CIA . "סיאול ממשיכה לעשות את כל העבודה בזמן שפיונגיאנג קופצת מדי פעם להנהן, להרוס את הקשר או לתת מכת שוט".

קשרים בין הקוריאות היו לאחרונה מתוחים, אבל בשנה שעברה הגיעו לשפל של ממש. זמן קצר לאחר שהפסיקה תקשורת בקו החם שכעת נפתח מחדש, בשנת 2020, פוצצה פיונגיאנג משרד ליחסים בין הקוריאות שהיה ממוקם בעיירה צפון קוריאנית קרוב לגבול בין שתי המדינות. מון אמר שכל מתקפה צבאית תיענה בתגובה. קים לבסוף הודיע שכל הפעולות הצבאיות יופסקו.

נותרות אי־וודאויות רבות, כמו איך והאם צפון קוריאה תגיב לתרגילים מתוכננים בין דרום קוריאה לצבא ארה"ב בחודש הבא, כך אמרה רייצ'ל לי, חוקרת שאינה עמיתה באתר 38 North , המתמקד בצפון קוריאה. משטר קים לעתים קרובות תפש את התרגילים המשותפים כסימן לעוינות.

אבל השפה בה השתמשו בצפון קוריאה לתיאור חידוש הקשר בקו החם היא חיובית, אמרה לי.

במושב של ממשלתו ביוני, אמר קים ג'ונג און בהתייחסות ראשונה ליחסים עם ארה"ב מאז שהנשיא ג'ו ביידן נכנס לשלטון שצפון קוריאה תהיה מוכנה גם לדיאלוג וגם לעימות. הוא הדגיש בפני בכירי מפלגתו שהמטרה צריכה להיות "יצירת אקלים חיצוני חיובי לגבי היוזמות שלנו".

אבל לא עברו יותר מימים בודדים לפני ששר החוץ של פיונגיאנג אמר שבכירים אמריקאים פירשו לא נכון את דבריו של קיםוהצפון לא שוקל חזרה לשיחות הגרעין.

אבל על־ידי שחזור חלק מהדיאלוג בין הקוריאות, פיונגיאנג יכולה להרוויח מכך שתיתן למפלגה הדמוקרטית של מון חיזוק לקראת הבחירות לנשיאות בשנה הבאה, כך אמר פארק וון־גון, פרופסור ללימודים צפון קוריאניים באוניברסיטת אווהה בסיאול.

הקדנציה בת חמש השנים הבודדת של הנשיא מון, הנוטה לשמאל, נגמרת באביב הבא. שמרנים בדרום קוריאה באופן היסטורי נקטו בגישה יותר מתעמתת ליחסים בין הקוריאות.

"בצפון קוריאה רוצים לשמור על כוחה של המפלגה השלטת", אמר פארק.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם