גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזכות הקנאביס הרפואי: כך הפכו בתי המרקחת לעסק בשווי של מיליוני שקלים

סדרת עסקאות של חברות קנאביס מקומיות לרכישת והקמת בתי מרקחת מעניקה חיים חדשים לתחום, שנחשב לאפור ולא רווחי במיוחד ● סמנכ"ל הפיתוח של חברת לאון פארם, שבית המרקחת שלה בפתח תקווה ייצר אשתקד הכנסות של כ-20 מיליון שקל: "אנחנו מחזירים את הרוקח למעמדו"

בית מרקחת מוכר קנאביס מרשת קוקיז / צילום: רשת גבעול
בית מרקחת מוכר קנאביס מרשת קוקיז / צילום: רשת גבעול

בשבוע שעבר הודיעה חברת שיח מדיקל , העוסקת בגידול ושיווק של קנאביס רפואי, על רכישה של בית מרקחת מתמחה בקנאביס, כדי להיכנס גם לפעילות קמעונית בתחום. השליטה בבית המרקחת נרכשה ב-3 מיליון שקל באמצעות מזומן ומניות, כלומר לפי שווי של כ-6 מיליון שקל לסניף.

מדובר בחוליה נוספת בשרשרת של עסקאות רכישה, המעידות כי לאחר עשור שבו בתי המרקחת הפרטיים נאבקו על קיומם, תחום הקנאביס הרפואי מהווה עבורם קרש הצלה והזדמנות ייחודית.

"קנאביס הוא עסק טוב, והוא עזר מאוד לכמה בתי מרקחת פרטיים למשוך את עצמם מעלה. אין פלא שהיום יש כבר 160 בתי מרקחת עם רישיונות לקנאביס לעומת 120 בתחילת השנה", אומר יוגב שריד, מנכ"ל שיח.

יוגב שריד, מנכ"ל שיח / צילום: יח"צ

מי שמובילה את המגמה מבין חברות הקנאביס היא חברת אינטרקיור (בראשות היו"ר אהוד ברק, ראש הממשלה לשעבר) שכבר מפעילה, על פי דוחותיה האחרונים, יותר מעשרה בתי מרקחת תחת המותגים "גבעול" (בעיקר), "קוקיז" ו"למונייד", וממשיכה להקים סניפים במרץ. חלוצה נוספת בתחום הייתה חברת קאנומד , שרכשה בתי מרקחת ב-2020 - עוד לפני שהשיקה מוצרים משלה.

גם יתר החברות הפועלות בתחום אינן קופאות על השמרים: חברת IMC הודיעה על רכישת בית מרקחת בלוד מידי חברת הקנאביס פנאקסיה; קאנומד רכשה 55% מבית מרקחת בחולון תמורת 2 מיליון שקל; טוגדר יצרה שותפות עם רשת גוד פארם להקמת רשת בתי מרקחת ייעודיים; פארמוקן שותפה להקמת בית מרקחת באילת; יוניבו רכשה בית מרקחת במרכז הארץ; ואילו חברת לאון פארם הפרטית, שממוקדת בעולם בתי המרקחת לקנאביס, החלה במיזוג עם חברת וונטייז הבורסאית.

לאון פארם, עולה מהדיווח לבורסה, הייתה בית המרקחת הפרטי הראשון בישראל שקיבל רישיון לממכר קנאביס, בתחילת 2019. בית המרקחת בפתח תקווה נחשב לגדול בישראל בתחום, משרת מעל 3,000 מטופלי קנאביס בחודש ומייצר הכנסות של 18-20 מיליון שקל בשנה החולפת.

שמירה על נקודת מפגש עם הלקוח

עליית הפופולריות של בתי המרקחת קשורה בכמה מגמות: רצון של חברות הקנאביס לשמור על נקודת מפגש עם הלקוח, נדידה הדרגתית של הלקוחות מבתי מרקחת כלליים לכאלה המתמחים בתחום ומיקוד של החברות בשוק הישראלי לאור הקושי לפעול בחו"ל, ואולי גם הכנה ללגליזציה.

לדברי שריד: "עד כניסתה לתוקף של אסדרת הקנאביס החדשה (באפריל 2019, ג' ו'), חברות הגידול פעלו ישירות מול הלקוח. ראינו ושמענו אילו מוצרים עשו לו טוב יותר או פחות. יצרנו מאגר מידע של 10,000 מטופלים, וזה עזר לנו להגיע לאיכות מוצרים טובה.

"אסדרת הקנאביס חייבה להעביר את הקמעונות לבתי המרקחת. הרגשנו שזו נקודה שחשוב לנו לחזור אליה ולתת טיפול ללקוח הסופי. בנוסף, בתי המרקחת לקנאביס הם שוק בצמיחה".

הייתם אחת החברות הראשונות שמוצריה שווקו בסופרפארם. האם כוחן של הרשתות הגדולות בשוק הקנאביס ירד?
"אנחנו עדיין חזקים מאוד בכל הרשתות, כולל סופרפארם, אבל למדנו את הכוח של בתי המרקחת הפרטיים הממוקדים בתחום הזה. בבית מרקחת ייעודי יש קשר בין הרוקח והלקוח ויש אהבה של הרוקח לתחום הזה. 

בבתי המרקחת המתמחים בקנאביס עדיין כ-50% מההכנסות מגיעות ממוצרים אחרים. "אני מאמין שתהיה התמקצעות נוספת", אומר שריד, "בסופו של דבר בתי המרקחת המתמחים ירשמו 85%-90% מההכנסות שלהם מקנאביס, וייראו פחות כמו בית ממכר לתרופות". 

בתי המרקחת גוזרים עמלה של כ-20%-30% ממחיר הקנאביס לצרכן. יתר ההכנסות מתחלקות בין היצרניות (ריבוי, גידול, עיבוד, שינוע והפצה). בתחילת הדרך, כל אחת מן החברות התמחתה באחד או שניים מן השלבים. היום רבות יותר רוצות לשלוט בכל שרשרת הערך.

השוק הישראלי הפך אטרקטיבי יותר

אם בעבר ההערכה הייתה כי רוב ההכנסה של חברות הקנאביס המקומיות תגיע משיווק של מוצרים לחו"ל, והשוק הישראלי יהיה רק הערת אגב, הרי שהיום התפיסה הזו השתנתה מאוד. היצוא לחו"ל התעכב, וגם כשהוא נפתח, לא ניכרה התנפלות על כל מוצר של כל חברה ישראלית. בהשוואה לאיטיות במימוש האופציה הבינלאומית, השוק הישראלי הפך יותר אטרקטיבי.

אינטרקיור הכריזה על הקמת רשת בתי מרקחת לפני כשנה אבל המשא-ומתן החל זמן רב לפני כן, בערך במקביל לכניסתה לתחום. רמי לוי, מנהל הפעילות בישראל, טוען: "זיהינו שאין רשת בתי מרקחת מתמחה בקנאביס לא רק בארץ אלה בכל בעולם, וכחלק ממהלך האינטגרציה החלטנו להקים אותה ובהמשך להתמקד בגבעול ובמותגים הנוספים של רשת בתי המרקחת שלנו, קוקיז ולמונאייד. הרשת היא חלק מאסטרטגיית הצמיחה והמובילות של אינטרקיור מהגנטיקה עד למטופל, והיא ממשיכה לצמוח בקצב גבוה ומצרפת עוד בתי מרקחת. לעומת רשתות הפארם שלצד פעילותן גם מוכרות קנאביס, גבעול ממוקדת במטופלי הקנאביס, ובה ניתן למצוא את המלאי המקצועי והרחב ביותר, והסניף בנוי לתת שירות ברמה הכי גבוהה". 

אתם נותנים עדיפות לזנים שלכם בבית המרקחת שלכם?
"יש בגבעול מבחר של כל הזנים המובילים, ואין העדפה לזנים ספציפיים. משפחת קוקיז המבוקשת ביותר נמכרת כרגע בבלעדית ברשת בית המרקחת גבעול". 

המטרה: רשת ארצית עם 25 סניפים

התוכניות למיזוג רשת לאון פארם לתוך חברת וונטייז מאפשרות להביט על פעילות רשת בתי המרקחת בנפרד משאר המרכיבים של חברת הקנאביס. הבעלים, לאון גרנט, היה בעל בית מרקחת בפתח תקווה, שנלחם על קיומו, עד שהפך לאחד ממובילי התחום.

לדברי מנכ"ל הרשת עקיבא טישלר, "נכנסו משקיעים שאמרו שהם רוצים 'כמו לאון' אבל בפריסה ארצית". מדיווח החברה עולה כי אייל זילברמן, שייסד ומכר בעבר את חברת קוואליטסט במאות מיליוני דולרים, השקיע כ-10 מיליון שקל עבור 65% מהמניות.

כיום פועלת החברה להפוך לרשת ארצית, עם הקמה של 11 סניפים נוספים, ומטרתה להגיע ל-25 סניפים ברחבי הארץ, במטרה להחזיק לפחות 10% מהשוק, עם יעד רווח תפעולי של 6%-8% מהמחזור.

סמנכ"ל הפיתוח של החברה, מקס גאוזמן: "התחלנו את הפרויקט לפני ארבע שנים, זיהינו את המגמה לפני כולם. חשוב לנו לבנות את העסק סביב המטופל. ברשת פארם אתה מקבל שירות ולא ייעוץ. אנחנו מחזירים את הרוקח למעמדו".

עקיבא טישלר, מנכ"ל החברה: "בתור רשת ריטייל מתמקצעת בקנאביס, אנחנו יוצרים את החנויות קצת יותר כיפיות. אנחנו מכוונים את עצמנו לאפשרות של לגליזציה עתידית ומייצרים בזהירות תרבות סביב הנושא. בגדול, עד 2025 אנחנו מדברים פה על שוק קנאביס של 2 מיליארד שקל".

תעודת זהות - לאון פארם

עיסוק: רשת בתי מרקחת מתמחה בקנאביס
היסטוריה: בית המרקחת הוקם על ידי לאון גרנט, והיה אחת הראשונים למכור קנאביס. כיום עם סניף דגל בפתח תקווה ו-11 סניפים נוספים בהקמה
נתונים: הסניף משרת כיום מעל 3,000 מטופלי קנאביס בחודש, וייצר ב-2020 הכנסות של 18-20 מיליון שקל. איש העסקים אייל זילברמן השקיע 9.9 שקל תמורת 65% מהחברה
עוד משהו: שואפת ליעד של רווח תפעולי של 6%-8% מהמחזור

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות