גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קים ג'ונג און מנסה לתת פוש לכלכלה באמצעות פרויקט דיור בבירה

כלכלת המדינה הוכתה על ידי השילוב של נגיף הקורונה וסנקציות בינלאומיות, והמנהיג רוצה לשדר כוח בעזרת פרויקט הדיור

שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און / צילום: Reuters, KCNA
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און / צילום: Reuters, KCNA

בבירת צפון קוריאה, הנכסים על גדת הנהר נזנחו במשך עשורים. פעם היה שם בית ספר מיסיונרי אמריקאי, אחר כך המבנה הפך לזמן קצר למעונו של מייסד המדינה קים איל סונג, אבל כעת, זה האתר של פיתוח הבנייה למגורים הלוהט ביותר בפיונגיאנג. בלוק הדירות המודרניות מייצג חלק קטן מהאסטרטגיה של קים ג'ונג און לשדר כוח מתוך מצב של משבר כלכלי, סנקציות וסגרים עקב המגפה.

לצפון קוריאה יש מעט מנופים להפעיל בבקשתה לחדש את הכלכלה מבלי לשאת ולתת עם ארה"ב. זה גורם לקים לתת עדיפות לפרויקטים מקומיים המציגים את הדימוי העצמי של המשטר הרואה עצמו כמדינה הטובה ביותר בעולם.

בפרויקט הבנייה במרכז פיונגיאנג יהיו עשרות בניינים נמוכים עם סך כולל של 800 דירות, לכשיושלם. קים ביקר במקום פעמיים בשבועות האחרונים. הבתים יינתנו כ"מתנה לאנשים עובדים", נכתב בתקשורת המדינתית של צפון קוריאה, והם יהיו שמורים לבעלי מקצועות כמו מדענים, מחנכים וכותבים.

הדירות המודרניות האלה הן המרכיב המפואר ביותר בתוכנית בת חמש שנים להגדיל את מספר הדירות הקיימות בפיונגיאנג בעוד 50 אלף יחידות, ואפילו יותר ברחבי המדינה שיש בה מחסור חמור בדיור. קים יכול גם להשתמש בפרויקט הנוצץ כדי להתגאות בו, אחרי שהודה בכשלים בכלכלה וקרא לבני עמו להיות מוכנים יותר לקורבנות אישיים.

בתים שבעבר גרו בהם מנהיגים צפון קוריאניים נחשבים לאתרים היסטוריים שיש לשמר, אמר לי צ'ול, בכיר צפון קוריאני בדימוס שכיום מתגורר בדרום קוריאה. לכן, הוסיף לי, הריסת האתר של ביתו של סבו של קים שולחת מסר חזק לאזרחים: "הוא שם את העם ראשון". לי אמר שזה גם מראה שקים מבכר פרגמטיזם על פני אידיאולוגיה.

בפגישה נדירה של קונגרס מפלגת הפועלים בינואר, דיבר קים על תיקונים נועזים, אם כי לא ברורים לגמרי, לכלכלה של צפון קוריאה, שסבלה את השנה הגרועה ביותר מזה דור. בחמש השנים הבאות יהיה פיתוח רדיקלי, אמר קים במכתב מהעת האחרונה לחברים הצעירים במפלגת השלטון, והבטיח ליצור "מדינה סוציאליסטית משגשגת בה כולם נהנים מאושר".

מבחינות רבות, המדדים הכלכליים יכולים רק לעלות. המסחר עם סין, שותפת המסחר הגדולה ביותר של משטר קים, ירד מאוד בשנה שעברה כשצפון קוריאה סגרה את הגבולות. מסחר דו צדדי במרץ עבר את רף 10 מיליון דולר בפעם הראשונה מזה חצי שנה, כך לפי איגוד המסחר הבינלאומי שמושבו בדרום קוריאה. מדובר בסכום שהוא שבריר זעיר מהרמה שהייתה לפני המגפה. השנה, הכלכלה של פיונגיאנג צפויה לגדול ב־0.5%, על פי Fitch Solutions, אחרי שנפלה לפחות 8.5% ב־2020.

זה לא חריג בזמני משבר לאומי שצפון קוריאה תבקש פרויקטים גדולים בתחום הבנייה על מנת לייצב את המוראל ולשמור על הכלכלה עובדת. אפילו בתוך הסנקציות, קים פיקח על בניית אתר סקי, שני אזורים תיירותיים, שני בתי חולים גדולים ושדרוגים למנורות הרחוב בפיונגיאנג. אבל בשביל תוכנית החומש של קים, פרויקט הבנייה האחרון לדיור הוא מקרה נדיר של מדיניות מוצקה שנוסחה בבהירות.

"זה קים שמנסה להוכיח לצפון קוריאנים שהוא עדיין יכול לספק את הסחורה, לבצע הישג הנדסי על אף הקורונה והסנקציות", אמר קים ביונג־יאון מאוניברסיטת סיאול, מומחה לכלכלה של משטר קים. "דירות חדשות ומודרניות יהוו הוכחה מוחשית לאנשים האלה שהמשטר נותר חזק".

בניית בתים הייתה כלי מנצח מבחינה פוליטית וכלכלית בשלושה דורות של מנהיגים לבית קים. קים איל סונג בנה יותר מ־4 מיליון דירות לאורך ארבעת העשורים בהם שלט במדינה, ממוצע של כ־100 אלף בשנה, לפי צ'וי סאנג הי, עמיתת מחקר במכון לאדמות ולדיור, חברה לאומית בדרום קוריאה. היא השתמשה בהודעות מהתקשורת בבעלות המדינה על מנת לספור את הדירות.

בתקופה ההיא, הממשלה חילקה כמעט את כל הדירות לאזרחים חינם או בזול מאוד, כך אומרים עריקים ומוחים כלכליים אחרים מצפון קוריאה. תחת משטרו של קים ג'ונג איל, אביו של הדיקטטור הנוכחי ששלט מ־1994 עד 2011, צפון קוריאה ביקשה לבנות כ־30 אלף בתים בשנה בממוצע, כך גילתה צ'וי במחקר.

שוק לא רשמי של נכסים, עם קונים ומוכרים, לא הופיע עד שנות ה־90 כשהייתה בצורת במדינה. צפון קוריאנים נואשים החלו למכור דירות כדי לקנות מזון, אמרו החוקרים. הממשל עדיין לא מכיר בבעלות על בתים, אומרים החוקרים, אך מצד שני גם לא מחפש בנרות עסקאות מסוג זה על מנת לחסום אותן.

קים ג'ונג און בנה פחות בתים, כ־20 אלף בשנה, אמרה צ'וי. לאנשים עם כסף, שמספרם גדל במחצית הראשונה של העשור הקודם לפני שהסנקציות נכנסו לתוקף, בעלות על בתים הפכה להשקעה אטרקטיבית, משום שהמחירים עלו באופן קבוע, כך מעידים עריקים. צפון קוריאה היא עדיין אחת המדינות העניות ביותר בעולם, עם משכורת של פחות מ־1,300 דולר לאדם.

בית ברמה בינונית בפיונגיאנג עולה בין 30 ל־50 אלף דולר, על פי דו"ח מחודש פברואר על מחירי בתים בצפון קוריאה שנכתב על ידי לים סונג, עריקה שעבדה ככלכלנית בבנק המרכזי של סיאול. בשביל הדו"ח, ציינה לים עדויות של עריקים ויותר מ־30 מחקרים קודמים על הנכסים בדרום קוריאה, המערכת הפיננסית הבינלאומית וגיאופוליטיקה.

בתקשורת המדינתית של צפון קוריאה מתגאים לעתים קרובות בכך שיש מספיק בתים לאוכלוסייה המדינה, שיש בה כ־25 מיליון נפש. אך לפי המחקר של לים, היצע הדירות מהווה רק 60%-80% ממה שצריך, ומשפחות מורחבות חיות ביחד או משכירות חדרים לאנשים זרים.

תצלומי לוויין מהעת האחרונה הראו דירות יוקרה לאורך נהר הפותונג. האתר קרוב למטה של מפלגת הפועלים של קוריאה, כיכר קים איל סונג ובניין האספה הלאומית. אוסף בנייני הדירות נראים כבניינים של 15 קומות, שלחלקם מרפסת, כך מראים צילומים מהתקשורת המדינתית וניתוח שנעשה על ידי חברת 38 North, אתר העוקב אחרי צפון קוריאה.

לפני הבנייה הנוכחית, האתר היה אחד השרידים האחרונים של החיים האמריקאים שנזנחו בפיונגיאנג. זה היה המושב של בית הספר לזרים פיינג יאנג, שניהלו מיסיונרים אמריקאים עד שנת 1940. יותר מ־500 אמריקאים פעם למדו שם.

בקבוצה הזו היו ההורים ושני דודים של וויליאם בראון, מומחה לכלכלת צפון קוריאה וחבר דירקטוריון במכון הכלכלי של קוריאה, מכון מחקר מוושינגטון. בראון לא כועס על צפון קוריאה על כך שהרסה את בניין בית הספר הישן, אם כי עצוב לו לראות את ההיסטוריה מושמדת.

"הדבר העצוב הוא שצפון קוריאנים לא יודעים שהאמריקאים היו שם פעם", אמר בראון.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר