גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חייבים לדאוג כבר עכשיו להצלת שנת הלימודים

הדרך האפקטיבית ביותר הוא לפצות על הנזק הקיים לתלמידים, בייחוד בכיתות י'־י"ב, באמצעות ביטול חופשת הקיץ

כיתה ריקה בבית ספר בבת ים / צילום: אביבה גנצר, גלובס
כיתה ריקה בבית ספר בבת ים / צילום: אביבה גנצר, גלובס

הריחוק החברתי וההגבלות שנועדו להתמודד עם מגפת הקורונה פגעו מאוד במערכת החינוך - גרמו לאובדן ימי לימודים רבים וחייבו מעבר ללמידה מרחוק, על כל האתגרים והקשיים הכרוכים בה. בשנת הלימודים הקודמת (תש"פ) הופסקו הלימודים באמצע חודש מרץ, ורק באמצע מאי החל תהליך של חזרה הדרגתית ללמידה פרונטלית (כפוף להגבלות).

שנת הלימודים הנוכחית (תשפ"א) נפתחה אמנם בהוראה פרונטלית לכל שכבות הגיל, אבל עד חגי תשרי היא הופסקה שוב, ורק במהלך חודש נובמבר החל תהליך של חזרה להוראה פרונטלית, בקפסולות ובמתכונת מצומצמת. כיתות א'־ד' היו הראשונות לחזור, לאחר מכן שבו כיתות ה'־ו', ובתחילת דצמבר חזרו ללימודים גם הכיתות הגבוהות יותר. מאז חלפו שבועות אחדים בלבד, אך למרבה הצער התקיימה הפסקה נוספת של הלימודים הפרונטליים.

גם בקצב מיטבי של התחסנות סביר שתמשיך המערכת להתמודד עם אותם קשיים, לפחות עד תום שנת הלימודים הנוכחית. זאת ועוד, כאשר הייתה הוראה מקוונת וגם כאשר הייתה הוראה פרונטלית במהלך המשבר - נאלצו המורים, התלמידים וההורים להתמודד עם מערכת שעות ותנאי למידה שמשתנים כל כמה שבועות, עם סכנות הדבקה ועם קשיים לוגיסטיים שהתקיימו הן בעת למידה מרחוק הן בעת הוראה פרונטלית.

בתנאים אלה סביר שרוב הילדים, בייחוד בשכבות הגיל שבהן הושבתו הלימודים הפרונטליים לזמן רב, לא הצליחו לרכוש את אותם ידע וכישורים שתלמידים בגילם מצליחים לרכוש בדרך כלל, ונוצרו פערים גדולים בינם לבין מה שיזדקקו לו בעתיד כדי לרכוש מקצוע או השכלה גבוהה.

מהי הדרך הטובה ביותר לסגור את הפערים האלה?

האפשרות הראשונה היא לראות בתשפ"א שנת לימודים "אבודה", ולחייב את התלמידים שלימודיהם נפגעו באורח משמעותי לחזור על אותה השנה - תלמידי כיתה ז' ילמדו שוב בכיתה ז', תלמידי כיתה ח' ילמדו שוב בכיתה ח' וכן הלאה. היתרון הברור בכך הוא שתתאפשר השלמה מלאה של חומר הלימוד ושל החוויות שהפסידו התלמידים. אך למהלך זה יש חסרונות רבים שהופכים אותו לבלתי ישים:

ראשית, לא כולם נפגעו באותה המידה, אפילו באותה שכבת גיל ואפילו באותו בית ספר ובאותה כיתה, ויהיה קושי גדול למקד את המדיניות במי שזקוק לה ביותר. הדבר נכון בעיקר בשכבות הגבוהות, שבהן יש מגבלות זמן הקשורות למועדי בחינות הבגרות, לשירות הצבאי וללימודי ההשכלה הגבוהה.

גם אם נצליח בכל זאת למקד את המדיניות בתלמידים הרלוונטיים - התלמידים ש"יישארו כיתה" יזדקקו לשעות הוראה, לכיתות ולתשומות אחרות, שבמצב רגיל היו מתפנות לטובת התלמידים בשכבת הגיל שאחריהם. צעד כזה יגדיל בשנים הקרובות את מספרם של כלל התלמידים במערכת, שגם כך סובלת ממחסור במורים ובכיתות.

לפיכך עדיף להשאיר למורים ולמנהלים את שיקול הדעת הפדגוגי אילו תלמידים ייאלצו "להישאר כיתה" (אף שמובן כי מספרם יהיה גדול יותר לעומת השנים הקודמות), במקום להנחית החלטה מלמעלה שתחול על כל התלמידים בשכבות גיל מסוימות.

האפשרות השנייה היא להמשיך במסלול הלימודים בשנים הבאות כרגיל, בלא שינוי (סביר שכך יקרה אם לא יתקבלו החלטות מיוחדות בנושא). אפשרות זו מבוססת על אחת משתי הנחות: 1. שהתלמידים קלטו את כל החומר שהועבר בלמידה המקוונת. 2. התלמידים לא קלטו את כל החומר אך יצליחו להשלים את החסר בשנים הבאות.

ההנחות האלה בעייתיות. כל מורה או הורה לילדים שלמדו בהוראה מקוונת נתקל בחסרונות שלה, גם במצב אידיאלי שבו לכל המעורבים יש תשתית הולמת והיכרות טכנית עם מערכת הלמידה (מצב שאינו חל היום אפילו על רוב התלמידים בישראל).

נוסיף לכך את הקשיים החומריים והנפשיים האישיים שחוו תלמידים רבים ובני משפחותיהם באותה התקופה עקב המגפה, ונקבל סביבה שקשה מאוד ללמוד בה, ולכן סביר שתלמידים רבים ייאלצו להשלים בכוחות עצמם את השנה הזו או חלקים ניכרים ממנה, והדבר יעכב את המשך רכישת הכישורים שלהם ואת התקדמותם בשוק העבודה בעתיד. גם לאובדן של שנת השכלה אחת עלולה להיות השפעה גדולה על ההון האנושי.

ב־2007 העריך רוני פריש, חוקר בבנק ישראל, את תשואת השכר הממוצעת לשנת לימוד אחת ב־8% בקירוב. יש אם כן חשיבות להקדשת זמן ומשאבים לפצות על הנזק שנגרם לתלמידים, אך לא באמצעות "השארת כיתה" בקנה מידה לאומי.

הפתרון הטוב ביותר הוא דרך האמצע - לפצות על הנזק הקיים לתלמידים, בייחוד בכיתות י'־י"ב באמצעות ביטול חופשת הקיץ של שנת הלימודים תשפ"א (תלמידים בכיתה י' ומטה יוכלו להשלים בהדרגה את החומר במשך השנים). המעמסה העיקרית בפתרון זה תיפול על כתפי המורים. גם כשבתי הספר היו סגורים עבדו המורים לא פחות קשה (אם לא קשה יותר), מאשר במצב רגיל.

עבודה מלאה בחודשי הקיץ תגביר את קצב שחיקת המורים ותקשה עליהם בשנת הלימודים שתבוא לאחר מכן. עקב כך כדאי יהיה לשקול שלא לחייב את כל המורים ללמד כרגיל, אלא לאפשר רק למורים המעוניינים בכך ללמד בקיץ בשכר מוגדל, במתכונת הדומה ל"בתי הספר של החופש הגדול", אך בדגש על השלמת התכנים שאבדו עקב המשבר ובמימון ממשלתי מלא.

כמה עשוי לעלות פתרון זה? לפי נתונים שנאספו על ידי מרכז המידע והמחקר של הכנסת, בשנת תשס"ט לימדו בחטיבות העליונות בכל הארץ כ־54 אלף מורים בסך הכול. לפי נתוני משרד החינוך מ־2017, השכר השנתי הממוצע בפועל למורה בחטיבה העליונה העובד במשרה מלאה היה כ־180 אלף שקל, או כ־15 אלף שקל בחודש. בחישוב מהיר, העסקת מספר כזה של מורים במשרה מלאה במשך חודש בשכר כפול, תעלה כ־1.62 מיליארד שקל, בלי לכלול עלויות נוספות הדרושות ללימוד.

אף על פי שסכום זה קטן מסכומי כסף רבים אחרים שהוציאה הממשלה בשנה האחרונה עקב המשבר, מדובר בכל זאת בסכום לא מבוטל. אך האם הוא משתווה לנזק שיצטבר עקב הפגיעה בהון האנושי הטמון בתלמידים אשר לעולם לא ישלימו את החומר שאיבדו?

כך או כך, יש לדאוג לפתרון מראש ולא בדיעבד, שכן את הנזק שנעשה להון האנושי בשלב מוקדם בחיים - קשה מאוד לתקן בהמשך.

הכותב הוא חוקר בחוג ללימודי עבודה, אוניברסיטת תל אביב, החוג לממשל ומדיניות, אוניברסיטת אוקספורד. מנכ"ל הפורום הכלכלי הערבי

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון