גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images
מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

חברות הטכנולוגיה הגדולות מצמצות שטחי משרד בערים גדולות במזרח ובמערב ארה"ב, וחושפות יותר בעלי נכסים לשטחים פנויים ולהפסדים.

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה 
ראיון | הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי 

הצמצום מסמן שינוי חריף לאחר שנים שבהן חברות כמו אמזון, מטא ואלפאבית הגדילו את השטחים שלהן והוסיפו מיליוני רגל רבועה של משרדים.

ההתרחבות שלהן המשיכה לאחר שהמגפה התפרצה ועובדים רבים עברו לעבוד מהבית. חברות הטכנולוגיה היו שוכרות דומיננטיות בערי החוף המערבי בהן סיאטל וסן פרנסיסקו, וב־2021 כבר התמודדו מול חברות מתעשיית הפיננסים במנהטן על תואר השוכרות עם הכי הרבה שטחים.

כעת, חברות הטכנולוגיה הגדולות נותנות לחוזים לפקוע ומחפשות להיפטר משטחים נוספים.

אמזון זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם, ובשנה שעבר עצרה את הבנייה של המטה השני שלה בצפון וירג'יניה. גוגל הציעה לשכירות משנה משרדים בעמק הסיליקון, כך לפי חברת שירותי המידע CoStar. מטא ויתרה גם היא על שירותי משרד ושוכרת כעת פחות שטחים מאשר היו לה בתחילת המגפה.

Salesforce, חברת התוכנה לענן, הודיעה לאחרונה במסמכים שהגישה כי היו לה - בשכירות או בבעלות - 900 אלף רגל רבועה של שטחי משרד בסן פרנסיסקו בינואר. זה בקושי חצי מ־1.6 מיליון רגל רבועה שטחי משרד שעליהם דיווחה שנה קודם לכן.

לענקיות הטק שמבקשות להוריד חלק מהמשרדים שלהן יש תחרות רצינית. שטחי המשרד שהוצעו להשכרת משנה בשלושים ערים שיש בהן הרבה חברות טכנולוגיה עלו לשיעור הגבוה ביותר זה עשור, לפי חברת CBRE. 168.4 מיליון רגל רבועה הוצעו להשכרת משנה ברבעון הראשון, היוו ירידה קטנה מהשיא שנרשם ברבעון הראשון של 2023, אבל כמעט פי שלושה מתחילת 2019.

יציאת אמזון מפילה את מחיר הבניין

אפילו חברות טכנולוגיה שמחדשות או מוסיפות שטחים לוקחות פחות ממה שלקחו בעבר. היקף השטחים החדשים שחברות טכנולוגיה לקחו נפל בכמעט חצי ברבעון הרביעי של השנה שעברה בהשוואה ל־2019, אומרים ב־CBRE.

התיאבון של חברות הטק למשרדים ולשטחי מסחר הוביל לשגשוג בערים. חללי המשרדים החדשים הביאו בדרך כלל לשטף של עובדים עם משכורות גבוהות, הביא לעלייה בהכנסות של הערים ממס על הנכסים, והיתרגם ליותר הכנסות לעסקים המקומיים ולבעלי החנויות.

כעת, התיאבון הירוד הוא מכה לערים בתקופה שבה קשה למצוא שוכרים חדשים. עבור בעלי הנכסים שכבר נאבקים עם שיעורי הריבית הגבוהים וירידה בביקוש מצד חברות בתעשיית הפיננסים, משרדי עורכי דין ושוכרים אחרים, הירידה בביקוש מצד חברות הטק כואבת במיוחד.

במקרים מסוימים, הביקוש היורד במגזר הטק יכול להוביל לירידה בהערכת השווי של הנדל"ן. קחו לדוגמה את 1800, השדרה התשיעית, מגדל משרדים בן 15 קומות בסיאטל. תשלומי השכירות של אמזון סייעו כמעט לשלש את שווי הבניין בעשור שאחרי המשבר הכלכלי של 2008-2009.

ב־2013, אמזון עברה לשני שלישים מהבניין. בסוף אותה שנה, הבניין נמכר תמורת 150 מיליון דולר - כמעט כפול ממחיר של 77 מיליון דולר שבו נמכר שנתיים קודם לכן. המחיר שלו המשיך לטפס נוכח הביקוש נחזק מצד חברות טק ונוכח שיעור הריבית הנמוך שמשכו חברות השקעה לשוק הנדל"ן המניב בסיאטל. ב־2019, J.P. Morgan Asset Management קנתה את הבניין תמורת 206 מיליון דולר. החוזה של אמזון נגמר השנה, והחברה עוברת משם. כעת הבניין צפוי להימכר במחיר שלו מ־2019, לפי אנשים המכירים את הנכס.

"אנחנו מעריכים כל הזמן את הפורטפוליו שלנו בהתבסס על הצרכים הדינמיים והמגוונים של אמזון, ומסתכלים על טרנדים ועל איך העובדים שלנו משתמשים במשרדים", מסר דובר אמזון בהודעה.

כשהמגפה הכתה בשוק המשרדים בארה"ב, חברות הטק הגדולות היו בגדר נקודת אור. הם המשיכו את החוזים, והימרו על כך שבסופו של דבר הם יצטרכו לגייס עוד עובדים שיחזרו למשרדים בהדרגה.

"חברות הטק הגדולות היו די חסינות", אומר ברוקס האוף, מנהל בכיר בחברת אביסון יאנג. זה השתנה ב־2022. העבודה מרחוק המשיכה להיות פופולרית, וחלק מחברות הטק פיטרו עובדים ולכן הצטרכו פחות שטחים, אומר קולין ישוקוצ'י, מנהל בחברת CBRE. שיעור השכירות של חברות טק נפל בערך בחצי בין הרבעון השלישי של 2021 לרבעון השלישי של 2022, לפי CBRE.

מאז, החברות שקשורות לתחום הבינה המלאכותית שכרו יותר שטחים בסן פרנסיסקו ובערים אחרות, אבל זה לא היה מספיק כדי לתת תנופה לשוק המשרדים. שיעור המשרדים הפנויים בסן פרנסיסקו הגיע לשיא של 36.7% ברבעון הראשון, לפי CBRE, עלייה מ־3.6% בתחילת 2019.

עוד כתבות

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"