גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סוחר השלדים" כפיר זילברמן שם את חברת MTS על הכוונת

אחרי שנים של דשדוש במניית החברה המספקת פתרונות טכנולוגיים לספקיות תקשורת, מתחילת 2021 היא מזנקת בכ-48% ● הסיבה: התעניינות מצד זילברמן וכן מצד משקיע אקטיביסטי זר - חברת CUSTODIAN VENTURES בראשות דיוויד אליוט לזר, המחזיקה כבר ב-9.6% ממניות MTS ● מאבק השליטה בדרך?

קהילת מסחר אוטומטי באינטרנט / צילום: חגי אהרון
קהילת מסחר אוטומטי באינטרנט / צילום: חגי אהרון

עשרות חברות ישראליות נסחרות בנאסד"ק, ובין אלה הוותיקות יותר נמצאת גם MTS - מר טלמנג'מנט , שנסחרת בארה"ב כבר משנת 1997. בשנים האחרונות, מניית החברה דשדשה ולא עוררה הרבה עניין בקרב המשקיעים, אולם בימים שחלפו מאז תחילת 2021, מניית MTS זינקה בכ-48%. הסיבה לכך היא עניין שמעוררת החברה אצל "סוחר השלדים" כפיר זילברמן מצד אחד, ומשקיע אקטיביסטי זר מהצד השני. גם לאחר הזינוק, שווי החברה עדיין צנוע, כ-10 מיליון דולר בלבד.

MTS מנוהלת על-ידי רועי הס ובין בעלי המניות הוותיקים בה נמצא חיים מר, המחזיק יחד עם אשתו דורה מר ב-14.2% מהמניות ומכהן כיו"ר הדירקטוריון. MTS מספקת פתרונות טכנולוגיים לספקיות תקשורת, בהם פתרונות תוכנה לניהול הוצאות בתחום הטלקום (TEM), ונכון לסוף 2019 היא העסיקה 34 עובדים, לאחר שקיצצה את מצבת כוח האדם שלה בחצי בשנתיים.

הכנסות החברה צנועות למדי: במחצית הראשונה של 2020 הן הסתכמו ב-2.1 מיליון דולר (ירידה של 19.1% לעומת התקופה המקבילה ב-2019) וההפסד הנקי הסתכם ב-661 אלף דולר, או 29 אלף דולר על בסיס Non-GAAP. בקופת החברה היו בסוף המחצית הראשונה 2.2 מיליון דולר.

בשבוע שעבר נודע כי חברת Pure Ca pital שבבעלותו של כפיר זילברמן הפכה לבעלת עניין בחברה, עם החזקה של 5.7% במניות MTS. השווי הנוכחי של ההחזקה עומד על 580 אלף דולר, וסביר להניח שהמניות נרכשו בסכום נמוך יותר.

זילברמן ו-Pure לא פרסמו בדיווח מה בכוונתם לעשות עם המניות שבידיהם, אם כי על בסיס מקרים בעבר אפשר להניח שהמטרה תהיה ניסיון השתלטות על החברה. אמנם MTS אינה שלד בורסאי ויש לה פעילות, אך בהנחה שעלות שלד בורסאי בוול סטריט גבוהה יותר משווי החברה, ייתכן שלזילברמן יש ע בורה תוכניות המתאימות לחברת שלד. רק לפני כשנתיים ניסה זילברמן להשתלט על חברה ישראלית קטנה אחרת בנאסד"ק, BOS, אך נהדף על-ידי בעלי המניות. לפי הערכות, זילברמן כבר החל בשיחות בנוגע ל-MTS ויש משקיע נוסף בחברה, גוף מוסדי שתומך בתוכניותיו.

קסטודיאן האקטיביסטית בוחנת דרכי פעולה

לאחרונה הפכה העלילה ב-MTS להיות מורכבת יותר: יומיים לאחר הדיווח של Pure Capital פורסם דיווח נוסף על החזקה במניות MTS. לפי הדיווח, חברת CUSTODIAN VENTURES בראשותו של דיוויד אליוט לזר מחזיקה ב-9.6% ממניות MTS. מדובר במניות שהשווי שלהן כיום הוא כ-973 אלף דולר, בעוד שקסטודיאן שילמה עבורן כ-719 אלף דולר, בשורת עסקאות שבוצעו בשבועות האחרונים במחיר ממוצע של 1.69 דולר למניה, לעומת המחיר הנוכחי שמגיע ל-2.29 דולר.

קסטודיאן מוכרת כמשקיעה אקטיביסטית בחברות, המחפשת "סיפורי turnaround" וחברות במצוקה (distress). לפי הדיווח, המשקיע מעריך כי המניה מוערכת בחסר ומהווה הזדמנות השקעה אטרקטיבית. הדיווח כולל דרכי פעולה פוטנציאליות ובהן שיחות עם ההנהלה והדירקטוריון, שיחות עם בעלי מניות אחרים, ניסיון למצוא השקעה או מיזוג עם צד שלישי ועוד.

ההערכות הן שזילברמן ולזר זיה ו כל אחד בנפרד הזדמנות במניות MTS, אך מרגע ששניהם דיווחו על ההחזקות, ייתכנו שיחות בין השניים לתיאום עמדות. בשלב זה עוד מוקדם לדעת לאן יתפתח הסיפור, וגם האפשרות שכל משקיע ימשיך לפעול באופן עצמאי קיימת; במקרה כזה עשוי להתפתח מאבק שליטה בחברה.

מיומנו של סוחר שלדים: תחילת הדרך והצפות הערך

בכתבה אודות זילברמן שפורסמה במגזין G של גלובס ב-2018, הוא תואר על ידי אנשים המכירים אותו כ"ג'ינג'י אמיתי", תזזיתי ויזם בנשמתו. "לכפיר יש יכולות תקשורת בינאישית מצוינות ואינטואיציה מעולה לאנשים ולעסקאות, בעיקר לאנשים", אמר אחד מהם. באותה כתבה תואר כיצד החלה הקריירה של זילברמן, כשהכיר את איש העסקים צבי ימיני אשר ביקש ממנו לאמן אותו בטניס שולחן, וזילברמן הסכים בתנאי שימיני יאפשר לו לעבוד איתו.

בהמשך, החל משנת 2014, זילברמן החל לבצע עסקאות באופן פרטי, בעיקר של איתור ורכישת שלדים בורסאיים ומיזוג לתוכם של פעילויות עסקיות (בתחומי הטכנולוגיה, הביומד והקנאביס) כנגד הקצאת מניות. הרווח שלו נגזר בדרך כלל מהשבחת שווי החזקותיו בחברה, שבמקרים אחדים זינק במאות ואלפי אחוזים לאחר המיזוג.

ברקורד של זילברמן רשומים מהלכי רכישה ויציקת פעילות במספר דו ספרתי של חברות בורסאיות שהיו במצב של שלד, או עם פעילות עסקית זניחה. בכמה מהבולטות שביניהן הוא שיתף פעולה עם הפיננסייר הוותיק יצחק שרם. אחד משיתופי הפעולה המוכרים והמוצלחים שלהם היה בננו דיימנשן, בעת שהייתה חברת סטארט-אפ שחיפשה מימון ללא הצלחה (ראו מסגרת). 

מיזוג אחר לשלד בורסאי שזילברמן הוביל היה של חברת פורסייט, שעוסקת בתחום מערכות ראייה ממוחשבות לרכב. זילברמן ושרם מיזגו את פעילותה עם השלד אסיה פיתוח שהיה בשליטתם ב-2015. בעקבות אותו מיזוג, זילברמן קיבל דמי תיווך של 1.8 מיליון שקל, הבטיח 5% מכל גיוס שיבוצע בחברה וקיבל שכר חודשי של 27 אלף שקל עבור ייעוץ לחברה ב-40% משרה. נכון להיום, זילברמן אינו בעל עניין בחברה, שנסחרת בנאסד"ק ובת"א בשווי של 356 מיליון דולר.

בינואר 2017 רכשו זילברמן ושרם את השליטה בחברת אור סיטי החזקות, מכונס הנכסים של יזמת הנדל"ן ענבל אור שקרסה, תמורת 1.1 מיליון שקל. לשלד של אור סיטי הם יצקו את הפעילות של אפולו פאוור, העוסקת בפיתוח טכנולוגיות לתחום האנרגיה הסולארית וכיום שווה 438 מיליון שקל. 

גולת הכותרת של מפעלות זילברמן:
השלד שצמח לחברה בשווי 1.4 מיליארד דולר

את הסטארט-אפ ננו דיימנשן, שפעל לפתח מדפסות תלת-ממד להדפסת רכיבים אלקטרוניים, יצקו כפיר זילברמן ויצחק שרם בשנת 2014 לשלד הבורסאי זד.בי.איי, שנרכש מידי אלכסנדר גרנובסקי (לשעבר בעל השליטה בחברת המזון ויליפוד) תמורת 2 מיליון שקל בלבד.

הקשרים של זילברמן ושרם בשוק ההון המקומי הביאו לחברה את המימון הנדרש לפיתוח פעילותה, ונכון להיום, כשהשניים כבר אינם בעלי עניין בה, היא נסחרת בנאסד"ק בשווי מדהים של 1.4 מיליארד דולר.

בחודשים האחרונים הצטיידה ננו דיימנשן במזומנים בהיקף יוצא דופן, תוך ניצול המומנטום החיובי ממנו נהנות חברות הטכנולוגיה בבורסה האמריקאית. לאחר שגייסה במהלך הרבעון הרביעי של 2020 סכום מצטבר של 657 מיליון דולר, הודיעה החברה בשבוע שעבר על גיוס נוסף - הפעם בסך כ-333 מיליון דולר.

כאמור שווי השוק של החברה, בניהולו של יואב שטרן, עומד כיום על 1.4 מיליארד דולר, וזאת לאחר שהשלימה כאמור גיוס של כמיליארד דולר בתקופה של ארבעה חודשים בלבד. בד בבד, מניית ננו דיימנשן הוסיפה לערכה 353% בשנה האחרונה (מהשפל של חודש מרץ 2020 היא עלתה ב-1,473%).

לעלייה החדה במחיר המניה תרמו משקיעים פרטיים שמשתמשים באפליקציית "רובין הוד" - שבה הוזכרה ננו דיימנשן כמניה מומלצת במהלך השנה החולפת, וכן משקיעים העוקבים אחר המלצותיה של קאת'י ווד, מנהלת קרנות גידור. מי שהחמיצו את העלייה הם המשקיעים בבורסת ת"א, לאחר שהחברה נמחקה מהמסחר בה לפני מספר חודשים.

העלייה החדה במניה מגיעה למרות שמדובר בחברה בעלת פעילות בוסרית ומפסידה, שבשלושת הרבעונים הראשונים של 2020 הכנסותיה התכווצו ב-72% ל-1.4 מיליון דולר והיא רשמה הפסד נקי של 31 מיליון דולר, לעומת הפסד של 7 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2019.

החברה מייעדת את הסכום שגויס לצרכים עסקיים ולחיפוש הזדמנויות אסטרטגיות. לפני מספר חודשים הודיעה ננו דיימנשן על שכירת בנק ההשקעות האמריקאי Needham כדי שייעץ לה בעניין רכישות, בפרט בארה"ב, וזאת במטרה להוסיף מוצרים משלימים או טכנולוגיות מתחום האלקטרוניקה, להרחבת ערוצי ההפצה שלה. ייתכן שבכוונתה אף לבצע רכישה משמעותית. 

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?