גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלב הבא של הרצף המוסדי: רשות ני"ע תתיר לקרנות הנאמנות להשקיע בחברות פרטיות

ברשות מבקשים להקל על השקעת כספי הציבור בחברות מחקר ופיתוח בתחומי ההייטק ● הרצף מותג לאחרונה מחדש תחת השם TASE UP

יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה  / צילום: ענבל מרמרי
יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה / צילום: ענבל מרמרי

גם קרנות הנאמנות המסורתיות יורשו להשקיע במניות בפלטפורמת המסחר בחברות פרטיות של שנקראת "רצף מוסדיים", דבר אשר צפוי להזרים ביקושים של מיליארדי שקלים לפלטפורמת מסחר זו.

ל"גלובס" נודע כי רשות ניירות ערך ממשיכה לנסות ולהקל על השקעת כספי הציבור באפיקים שבעבר היו חסומים להשקעה לציבור הרחב, ובעיקר בחברות מחקר ופיתוח בתחומי ההייטק, ובימים הקרובים היא צפויה להשיק מהלך שיתיר לקרנות הנאמנות להשקיע ברצף, שמותג לאחרונה מחדש תחת השם TASE UP.

פחות מחצית שנה לאחר שהרשות, בראשות היו"רית ענת גואטה, הרחיבה את מערכת המסחר "רצף מוסדיים" כך שיוכלו להיסחר בה מספר סוגי ני"ע חדשים ושל חברות מתחומים חדשים, היא תאפשר בקרוב גם למשקיעי קרנות הנאמנות להשקיע דרך ה"רצף" בחברות פרטיות שלא עברו הליך של IPO (הנפקה ראשונית). ככל הידוע הרשות צפויה לפרסם הוראות בנושא זה בימים הקרובים, ואז יעלה הנושא לאישור מליאת הרשות.

מדובר בצעד המשך לשני מהלכים מרכזיים שנעשו בחודשים האחרונים על ידי הרשות ועל ידי הבורסה, במטרה להרחיב את מערכת המסחר למוסדיים ממערכת שפועלת רק באג"ח למערכת שבה נסחרים ניירות ערך נוספים, ובראשם מניות. במסגרת זאת הרשות גם הרחיבה בחודש מאי השנה את הפלטפורמה גם לסטראט-אפים, נותני אשראי לעסקים קטנים ובינוניים וגופי השקעה בנדל"ן .

כעבור שלושה חודשים הבורסה, שבניהול איתי בן זאב, ניצלה את הפלטפורמה המורחבת שיצרה הרשות ויצאה בקמפיין ל-TASE UP - מיצוב מחדש של רצף המוסדיים כמערכת מסחר שהינה כביש עוקף הנפקה לחברות שרוצות להיסחר אך עדיין להיות חברות פרטיות - שאינן מעוניינות לפרסם תשקיף ולא לשלם אגרות - ושמכוונת למעשה לחברות טכנולוגיה. במסגרת זו השיקה הבורסה קמפיין והודיעה על יצירת שיתופי פעולה עם בנק ההשקעות ג'פריס, פאנד-איט, נובוס וחברת המחקר IVC.

מהלכים אלה מצטרפים למהלך חשוב שמובילה רשות החדשנות, יחד עם גורמי רגולציה וממשל אחרים, לעידוד פעילות המוסדיים הישראלים בהשקעות הסטארט-אפים וחברות טכנולוגיה, שעד כה הסתפקו בעיקר במימון משוק ההון סיכון, דרך מתן הגנה למוסדיים מכספי המדינה בהשקעות אלה. ברשויות ובבורסה מקווים כי שילוב המהלכים הללו יחזק את הקשר בין חברות הטכנולוגיה הצעירות בישראל לבין הציבור הרחב, שמשקיע בעיקר דרך קרנות הפנסיה, קופות הגמל, חברות הביטוח ומנהלי קרנות הנאמנות. 

פוטנציאל ביקושים בהיקף 16 מיליארד שקל

הרצף המוסדי, שהפך כאמור ל-TASE UP, נוסד ב-2004 במערכת מסחר בין מוסדיים ומשקיעים כשירים באיגרות חוב ובאג"ח להמרה. רק ב-2020 הרשות הרחיבה את היצע הניירות בפלטפורמה גם למניות וגם לחברות קטנות שבעבר היו חסומות מלהגיע לרצף. עתה מרחיבה הרשות את הביקוש לני"ע שייסחרו ב-TASE UP, דרך צירוף קרנות הנאמנות המסורתיות לשוק זה.

ואולם, יהיו מגבלות על ההשקעה של קרנות הנאמנות בניירות שנסחרים ב-TASE UP. ראשית, הקרנות המחקות, קרנות הסל והקרנות הכספיות לא יהיו חלק מעולם הרצף, שאינו רלוונטי להן. לכן רק הקרנות המסורתיות "הרגילות" יורשו להשקיע דרך פלטפורמת הרצף. לקרנות אלה יותר להשקיע בני"ע הנסחרים ברצף שיעור של עד 10% מנכסיהן, כשבמקביל תוגבל החשיפה לחברה מסוימת ללא יותר מ-2.5% מנכסי הקרן. לצד זאת, "קרנות סגורות" ו"קרן מועדים קבועים", שבהן הפדיון בפועל לא נעשה על בסיס יומי אלא בעיתוי קבוע מראש, יוכלו להשקיע ברצף עד 20% מנכסיהן ולהחזיק בחשיפה של עד 5% מנכסיהן בתאגיד מסוים.

לאור סייגים אלה, נראה כי הכנסת קרנות הנאמנות לרצף יכולה להזרים לפלטפורמת ה-TASE UP פוטנציאל ביקושים נוסף של כ-16 מיליארד שקל. קרנות הנאמנות דינמיות בשוק ויוצרות הרבה מסחר, בשונה מהגופים המוסדיים שמתאפיינים לרוב בקנייה והחזקה לזמן ארוך. לכן ברשות מקווים כי הכנסת קרנות הנאמנות תשפר את "עומק השוק" ברצף. ככל הידוע ברשות לא פוסלים הקלה עתידית במגבלות שיעורי ההשקעה של קרנות הנאמנות ב-TASE UP, והגדלת פוטנציאל ההשקעה שלהן בני"ע ברצף מוסדיים.

היו"רית גואטה שואפת להנגשת השוק המוסדי לקהלי יעד חדשים, ובראשם חברות ההייטק, וגם לעסקים הקטנים והבינוניים (בדגש על קרנות וגופים שמסייעים במימון העסקים הללו), כמו גם לחיבור חברות הטכנולוגיה להשקעות הציבור ולפיתוח המסחר בבורסה. הטיפול בנושא זה הואץ לאחרונה לנוכח האתגרים שיצר משבר הקורונה. 

עיקרי המהלך של הרשות

● יותר לקרנות נאמנות להשקיע בניירות ערך של חברות פרטיות
● הקרנות המסורתיות יוכלו להשקיע עד 10% מנכסיהן דרך פלטפורמת ה-TASE UP
● המהלך יוסיף פוטנציאל ביקושים של 16 מיליארד שקל למסחר בפלטפורמה
● ברשות ובבורסה מכוונים את הפלטפורמה לחברות טכנולוגיה שעדיין לא רוצות IPO

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"