גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרחבה כמותית לנצח? המחזוריות של התנהלות השווקים הפיננסיים

אנשי פיננסים רבים כותבים זה שנים ששוק ההון מווסת ע"י בנקים מרכזיים, ושהדבר יוביל למשבר בלתי נמנע ● בינתיים משבר אין, אבל השאלה תהפוך לרלוונטית ברגע שבנקים מרכזיים יפסיקו לתמוך בשווקים ● האם המסקנה היא שאנחנו נמצאים בתהליך כלכלי שיימשך לעד?

נגיד הבנק המרכזי של יפן, הרוהיקו קורודה (מימין), ויו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: BEN NELMS, רויטרס
נגיד הבנק המרכזי של יפן, הרוהיקו קורודה (מימין), ויו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: BEN NELMS, רויטרס

יֵשׁ כּוֹחַ? - יֵשׁ עֲבוֹדָה.

יֵשׁ עֲבוֹדָה? - יֵשׁ כֶּסֶף.

יֵשׁ כֶּסֶף? - יֵשׁ אִשָּׁה.

יֵשׁ אִשָּׁה? - אֵין כּוֹחַ.

אֵין כּוֹחַ - אֵין עֲבוֹדָה.

אֵין עֲבוֹדָה - אֵין כֶּסֶף.

אֵין כֶּסֶף - אֵין אִשָּׁה.

אֵין אִשָּׁה? - יֵשׁ כּוֹחַ.

קצת יותר מ-60 שנים חלפו מאז כתב דן אלמגור את השיר יש כוח - יש עבודה. בתי השיר בנויים באופן מעגלי שמוביל לתהליך אינסופי. כל פעולה מייצרת פעולה אחרת, שבתורה מייצרת פעולה אחרת, וחוזר חלילה. התנהלות השווקים הפיננסיים בשנים האחרונות לא שונה באופן מהותי מהמחזוריות הזו - ברגע שיש משבר שופכים כסף על השווקים, ברגע ששופכים כסף על השווקים פותרים את המשבר, אבל מייצרים משבר אחר שעליו שוב צריך לשפוך כסף, וחוזר חלילה. לאור המצב הקיים, שבו מרבית הבנקים המרכזיים בעולם כבר הזרימו הון עתק לתחזוקה של השווקים, אנחנו נמצאים במצב של הכ"ל או כלום - הרחבה כמותית לנצח - או הפסקת התמיכה בשווקים והגדלת הסיכון למשבר פיננסי כתוצאה.

אחת הדרכים של בנק מרכזי לווסת את שערי המחירים במשק היא באמצעות כלי הריבית. כאשר בנק מרכזי מוריד את שיעור הריבית, המטרה שלו היא שבמקום לחסוך, אנשים יוציאו את הכסף. כאשר אזרחים רוצים להפקיד כסף, הם יפקידו אותו לרוב בבנקים מסחריים, במקרה של מוסדות פיננסיים - הם מפקידים את כספם בבנק המרכזי.

כאשר הבנק המרכזי מוריד את הריבית, הוא מעוניין שבמקום שבנקים מסחריים יפקידו את כספם אצלו, הריבית הנמוכה תעודד אותם לחפש דרכים אחרות להשיא תשואה על ההון, כשהמשמעות היא להעניק עוד אשראי ועוד הלוואות שבתורן יתרמו להשקעות של כספים ולעידוד של הצמיחה. כאשר בנק מרכזי מעלה את הריבית, הכוונה היא הפוכה - יש חשש שהמשק צומח מהר מדי ושהמחירים עולים מהר מדי, ואז יש רצון "לקרר" את עליות המחירים באמצעות הגדלת הכדאיות של חיסכון. כאשר הריבית היא אפסית ולעתים שלילית, כפי שמתקיים בחלק ממדינות המערב, השפעת הריבית הופכת לפחות מהותית במסגרת השיקולים לקבלת החלטה.

כאשר בנק מקבל תמריץ שלילי להפקיד כסף בבנק מרכזי בדמות ריבית שלילית, זה לא משנה אם מדובר בריבית שלילית של מינוס 0.1% או מינוס 1%. מכאן נולד הצורך של בנקים מרכזיים למצוא דרכים נוספים להגדיל את נזילות הבנקים כדי שאלו יעניקו יותר אשראי - אשראי שמטרתו לעודד צמיחה.

הרחבה כמותית היא מרכיב בארגז הכלים המצוי בידי בנק מרכזי, המאפשר להגדיל את נזילות הבנקים באמצעות רכישת נכסים מהם - בין אם הבנק המרכזי רוכש מהבנק המסחרי איגרות חוב ממשלתיות, איגרות חוב מגובות משכנתאות, או כפי שמתרחש בשנים האחרונות - כשבנקים מרכזיים קונים הכול, לרבות אג"ח קונצרניות, מניות ומוצרים מובנים. התפיסה מאחורי המהלך היא שהבנק המרכזי הוא לא גוף שנמדד בתשואות יומיות, ולכן אין בעיה להחזיק נכסים גם לפרקי זמן ארוכים בלי ביקורת מצד ה"עמיתים".

מעגל הקסמים מתחיל ברגע שמתאהבים ברעיון של הרחבה כמותית, ואז הבנק המרכזי הופך להיות שחקן משמעותי בשווקים הפיננסיים. שחקן כזה שברגע שהוא מחליט למכור את החזקותיו, או אפילו רק להפסיק לרכוש, השווקים הפיננסיים עלולים לחוות ירידות שערים חדות.

כשבוחנים את התנהלות מדד S&P 500 למול היקף המאזן המצרפי של הבנקים המרכזיים של ארה"ב, אירופה ויפן, ניתן לראות כי בכל פעם שהושקה תוכנית הרחבה כמותית השוק עלה בחדות ובכל פעם שחל קיטון בהיקף המאזן, שוק המניות עבר לירידות. עוצמת הירידה תלויה בצפי של הפעילים בשוק ההון באותה נקודת זמן לגבי המשך הקטנת המאזן.

היקף מאזני בנקים מרכזיים

כשהבנק המרכזי הופך לשחקן המשמעותי בשוק

לפני שנשאלת השאלה איך אפשר לעצור את תהליך ההרחבה הכמותית בלי להפיל בחדות את השווקים הפיננסיים, ויחד אתם את שווי החסכונות והפנסיות של הציבור הרחב, כדאי לברר האם התהליך של הרחבה כמותית הוא רצוי. בספר משלי נכתב שאכילת יותר מדי דבש זה לא טוב - משום שברמת הפשט, כאשר אוכלים יותר מדי דבש זה גורם לכאב בטן; אבל פרשנות נוספת היא שאכילת הדבש מתייחסת גם ללימוד תורה ושאדם שמשקיע רק בלימוד תורה ולא בדברים נוספים - זה לא טוב.

כאשר בנקים מבצעים רק פעולה אחת של הרחבה כמותית משום שזה עובד בטווח הקצר - זה גם לא טוב. בטווח הקצר, הגדלת מאזן הבנק המרכזי אכן מווסתת את השוק ומונעת משבר פיננסי, אבל אם לא קיימת תוכנית יציאה, אזי מאזן הבנק המרכזי ימשיך לגדול לרמה שבה הבנק המרכזי הופך להיות השחקן הכי משמעותי בשוק ההון, כפי שקורה כבר היום ביפן - שם הבנק המרכזי מחזיק בקרנות נאמנות מנייתיות בהיקף של כרבע טריליון דולר.

החזקות הבנק המרכזי של יפן בקרנות מנייתיות

הפיכת הבנק המרכזי לשחקן הכי חשוב במגזר הפיננסי גורמת לכך שעלות התמיכה בשווקים היום, כדי למנוע מפולת ממי שיוצא היום לפנסיה, תשולם על ידי מי שייצא לפנסיה בעתיד. שיעור התשלום ושיעור הפגיעה בדורות הבאים תלויים בהיקף המשך התמיכה כיום.

בלא מעט מובנים ניתן להקביל זאת לתהליך ויסות מניות הבנקים בישראל בשנות ה-80. בהתחלה, כולם הרוויחו מכך שהבנקים סייעו לרכישה עצמית של המניות שלהם, בין אם באופן ישיר ובין אם באמצעות חשבונות הלקוחות. השלב הבעייתי הגיע כאשר כבר לא ניתן היה לרכוש יותר - ואז גל המכירות הראשון הצית מפולת.

כשבנקים מרכזיים הם הקונים המרכזיים, אם בנק מרכזי לא יוכל יותר לרכוש נכסים פיננסיים, ההשפעה תהיה שלילית. הטענה הנגדית היא שבנק מרכזי מדפיס את הכסף של עצמו ולכן הוא יכול לרכוש כאוות רצונו - אבל זו טענה שמתיימרת להציג "פרפטום מובילה" - מכונת הנעה נצחית המייצרת אנרגיה באופן תמידי בלי לכלות משאבים כלל. אם בנק מרכזי יכול להדפיס כסף כאוות נפשו ולרכוש נכסים בכמות בלתי מוגבלת - אז מה מונע מאותו בנק מרכזי להמשיך להדפיס כסף' ולשלם לכל האזרחים הכנסה חודשית במקום ללכת לעבודה התשובה היא שזה לא אפשרי משום שבנקודה כלשהי לאורך שרשרת הייצור, יש צורך ובכן, לייצר. כפי שזה לא אפשרי בכלכלה הריאלית, כך גם בכלכלה הפיננסית הדבר אפשרי כפעולה נקודתית ולפרק זמן מוגבל (גם אם לאורך שנים), אבל לא ניתן לבצע הרחבה כמותית בהיקף נרחב עד קץ הדורות.

כאשר כלכלנים מדברים על "משבר בפתח" ולא על ירידה של 10%-20% בשוק המניות (ירידה כואבת, אבל לא קריסה), הם מדברים על תרחיש שבו הבנקים המרכזיים יאמרו "איני יכול עוד". כרגע אנחנו עוד רחוקים מהמצב הזה, ובנוסף המערכת הפוליטית תומכת במהלך של הרחבה כמותית משום שהוא מוריד את נטל נקיטת הפעולה מהפוליטיקאים, שכן ה"פרפטום מובילה" של הבנק המרכזי מתמודדת באופן סביר לעת עתה.

אם הסביבה הפוליטית תשתנה, או לחלופין, אם נגיע לסף הקיבולת של הבנקים המרכזיים לספוג נכסים פיננסיים, אזי ניתן יהיה לדבר על מפולת. "ולך תצא מזה עכשיו, איך תצא מזה עכשיו, מוצץ גבעול תחת איזה גשר. מי צריך אותך עכשיו? מי בכלל זוכר אותך עכשיו? לך תתחיל למצוא שוב את הקשר", כתב מאיר אריאל - אבל כשהבנקים מדפיסים המוזות שותקות. חודש טוב ובהצלחה עם הסליחות למתפללים ולמשקיעים.

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלה שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק