גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדואן: אין שלום בתוך טורקיה ואין שלום מחוץ לה

ראשוני יועציו של ארדואן ניסו לשכנע אותו לחתור למדיניות חוץ של "אפס בעיות". הם סולקו

הנשיא ארדואן / צילום: רויטרס, Alexei Nikolsky
הנשיא ארדואן / צילום: רויטרס, Alexei Nikolsky

השאלה היא מה הוא בעצם רוצה. הוא מנהל את טורקיה זו השנה ה-17, ביד מתברזלת והולכת, ולא ברור כלל מדוע הוא עושה חלק ניכר מן הדברים שהוא עושה, בוודאי במדיניות חוץ. טאייפ ארדואן מעורר את הרושם שהוא חושב את הקפריזה לכלי מרכזי של פוליטיקה ושל דיפלומטיה.

גבולות האפקטיביות של הקפריזה התחוורו לו בחודשים האחרונים. התעקשותו על בחירות חוזרות לראש העיר של איסטנבול הנחילה למועמדו תבוסה ניצחת, המחישה את חולשותיו, והעניקה נסיוב מרץ לאופוזיציה. ההסתייגות משיטותיו היא עכשיו נחלת רבים בתוך מפלגתו שלו.

"עבדאי", קוראים לו חסידיו בהערצה. נאמן לדימויו, לא זו בלבד שאין הוא מסוגל להתפשר עם המציאות, אלא שהתרסה בלתי פוסקת נגד המציאות היא אפיון מרכזי של שיטותיו.

מה שמביא אותנו אל המשבר העצום מעשה ידיו ביחסים עם ארה"ב ועם נאט"ו. טילי הנ"מ הרוסיים, ה-400-S, התחילו להגיע בסוף השבוע שעבר, יחד עם צוותיהם הרוסיים. התוצאה המיידית הצפויה: בסוף החודש תוקפא השתתפותה של טורקיה בפרויקט

ה-35-F, העומד במרכז המודרניזציה של חיל האוויר שלה.

חמש סנקציות, בבקשה

חוק אמריקאי, שאומץ לפני שנתיים, מחייב את הנשיא להטיל לפחות חמש סנקציות נוספות על טורקיה. החוק הזה מעניש כל מדינה, שתרכוש ציוד צבאי מרוסיה, חלק ממערך הסנקציות של ארה"ב בגין סיפוח חצי האי קרים והפלישה למזרח אוקראינה.

החוק אינו מעניק לנשיא ארה"ב סמכות להשעות את החלת החוק, אם כי אינו נוקב בלוח זמנים להחלתו. דונלד טראמפ כבר הפגין את יכולתו ואת רצונו לעקוף חוקים. אבל כאן, בניגוד לרוב המקרים הקודמים, הוא ייתקל בחומה בצורה של הסכמה דו-מפלגתית רחבה בקונגרס.

שני הרפובליקאים העומדים בראש ועדות החוץ וההגנה של הסנאט עשו יד אחת עם שני החברים הדמוקרטיים הבכירים ביותר בוועדות האלה, ופרסמו הודעה משותפת שבה הזהירו את טורקיה מפני התוצאות של עסקת הטילים עם רוסיה.

ברית אינה בר סלטים

זה חודשים שטורקיה חוזרת ומוזהרת לא סתם מסנקציות, אלא מפני הפרת האמון וכללי ההתנהגות הנובעים מחברותה בברית נאט"ו. אין זו "פגיעה בריבונות" להזכיר לטורקיה, ששותפות בברית צבאית אינה משולה לבר סלטים. אי אפשר לבחור את מרכיבי ההשתתפות בברית על פי טעם אישי או העדפות אסתטיות.

חלק הכרחי של השותפות הוא סטנדרטיזציה של ציוד צבאי. זו הייתה בעיה, כאשר נאט"ו הורחבה במהירות לאחר התמוטטות ברית המועצות, וצבאות חמושים בנשק סובייטי הצטרפו אל הברית ממרכז אירופה וממזרחה. אבל זה היה נשק מתיישן, שהוחלף בקלות.

כאן מדובר ברכישה של הנשק החדיש ביותר, ממקור שהמערב חושב כיום לעוין ומאיים. יתר על כן, הנשק הזה מיועד מעיקרו לפגוע במטוסים מערביים. נוכחות של צוותים רוסיים על אדמת טורקיה תעניק למוסקבה אשנב הצצה טכנולוגי אל כרעיה של נאט"ו, ובייחוד אל ה-35-F, אילו טורקיה הורשתה להצטייד בו.

זה רווח צדדי של החדירה הרוסית. מועט הספק בין משקיפים מערביים, שהיעד העיקרי הוא להרבות חיכוכים בין חברות נאט"ו. טורקיה אינה כאחת החברות. צבאה הוא השני בגודלו בברית לאחר זה של ארה"ב. את חשיבותה הפנומנלית אין צורך לנחש. די להתבונן במפה.

לא מליצה שדופה

אבל טורקיה אינה יכולה רק לסמוך על חשיבותה האסטרטגית. כדי להסתמך בהצלחה על בעלות בריתה היא צריכה לשמור על אמונן. היא התחילה להסתופף תחת מטריית ההגנה האמריקאית ב-1947, עוד לפני ייסוד נאט"ו. האיום עליה היה אז מצד ברית המועצות, שהיו לה תביעות טריטוריאליות ויומרות אימפריאליות.

"מצפון תיפתח הרעה" לא הייתה מליצה שדופה במקרה של טורקיה. איום רוסי התארך מעל שלמותה של המדינה הטורקית עוד מן המאה ה-18. אפילו ב-1917, כאשר רוסיה התמוטטה והלכה במלחמת העולם הראשונה, שר חוץ רוסי ליברלי הכריז שסיפוח קונסטנטינופול/איסטנבול הוא יעד מרכזי של מדיניות החוץ הרוסית.

ארדואן, הנוטף אסוציאציות אימפריאליות, ומציף את טורקיה זה שנים בנוסטלגיה ניאו-עות׳מנית, החליט שפלירט אסטרטגי עם ולדימיר פוטין חשוב יותר מן היסודות, שעליהם התפתחה אסטרטגיית ההגנה והשיור של טורקיה המודרנית.

לא רצה ללמוד מאטאטורק

אנשים שנהגו להיות המוציאים-והמביאים בממשלותיו תולשים את שערם לנוכח מעשיו. בהם אפשר לכלול שניים ששימשו שרי חוץ וראשי ממשלה במשטרו: עבדאללה גול, שכיהן גם כנשיא חסר סמכויות לפני שארדואן הפקיע את הכהונה לשימושו, ואהמט דבוטואולו שגם היה יועצו הראשי של ארדואן לענייני חוץ.

שניהם, גול ודבוטואולו, ניסו להנחות את ארדואן בדרכים המפותלות של הדיפלומטיה הבינלאומית והאזורית. סוף סוף, ארדואן היה פוליטיקאי פנימי, ללא הבנת העולם וללא ניסיון בינלאומי. הוא אינו דובר שום לשון זולת טורקית.

דבוטואולו היה האיש שהגדיר את היעד של מדיניות החוץ הטורקית בעשור הראשון של המאה כ"אפס בעיות".

זו הייתה גרסה בת-ימינו של סיסמת אטאטורק, האב המייסד של הרפובליקה הטורקית, "שלום מבית ושלום מחוץ". אטאטורק טבע את המוטו ההוא בהשראת הנסיבות שבהן קרסה הקיסרות העות׳מנית, שהוא היה מאנשי הצבא הבולטים שלה. היא בילתה את שנותיה האחרונות באוסף מצמרר של הרפתקאות צבאיות ומדיניות ובניסיונות שווא להתפשט (למצרים ולהרי הקווקז).

אטאטורק ויורשיו הפליאו עשות. טורקיה המודרנית בילתה את חצי המאה הראשונה שלה מחוץ למלחמות שהשתוללו בגבולותיה ומסביב לעולם. במידה מסוימת, פלישתה לקפריסין שמה קץ לשלטון המוטו ב-1974.

הרפתקן וחמום מוח

"אפס בעיות" של דבוטואולו נתקלו במכשולים לא צפויים. הוא לא יכול כמובן לחזות את ׳האביב הערבי׳ ואת מלחמת האזרחים בסוריה; והוא לא יכול לחזות את נפש בעליו. אקורד הפתיחה של ארדואן בזירה הבינלאומית היה זהיר ופייסני, אבל בהדרגה התברר והלך שה׳עבדאי׳ הנערץ מאיסטנבול הוא הרפתקן וחמום מוח.

נראה בעליל שהוא הקיף את עצמו באומרי הן. למשל, ארדואן הפקיד את חתנו על ניהול הכלכלה הלאומית בזמן משבר חמור. החתן עודד את נטיית חמיו להתלהמויות רטוריות על חשבון מדיניות שקולה.

במקום "אפס הבעיות" יש לארדואן ריב פומבי עם המשטרים במצרים ובערב הסעודית; טורקיה מסתבכת במלחמת האזרחים של לוב; היא הופכת את הכורדים במזרח התיכון לאויביה המושבעים; היא כמובן מוסיפה להיות אנטי-ישראלית לתיאבון. עכשיו היא נקלעת לעימות עם ארה"ב ועם ברית נאט"ו - אם כי ארדואן מתנחם בהבטחה ששמע מטראמפ ש"לא יהיו סנקציות".

פעם ארדואן נהג לבלות חופשות עם בני הזוג אסד מדמשק. אחר כך הוא שינה את דעתו עליהם, וייחל לקץ המשטר. עכשיו הוא חוזר ומשנה כיוון. הדעת נותנת שהוא עוד יחזור וישנה. אטאטורק ניסה להציל את טורקיה מן הטראומה של הרפתקניה. ההרפתקנים חוזרים ומושלים בכיפה ערב השנה המאה לרפובליקה שהוא חילץ מהריסות המלחמה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?