גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ לא נזהר, וגם בקרב הרפובליקנים כבר חוששים משובו של המיתון

כלכלן רפובליקאי בכיר מזהיר שההתאוששות בארה״ב מתקרבת אל קיצה ועלולה להפוך למיתון "אם הממשלה לא תיזהר" ● טראמפ אינו נזהר. הוא מסרב להכחיש ידיעה, שהוא שוקל להדיח את נגיד הבנק המרכזי ● אבל מצד שני הוא משמח את הבורסה בהודעה שייפגש עם נשיא סין לדבר על סחר ● פרשנות

הנשיא טראמפ משיק רשמית את מסע הבחירות שלו לנשיאות ב־2020/ צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ משיק רשמית את מסע הבחירות שלו לנשיאות ב־2020/ צילום: רויטרס

הדיפלומטיה האישית של דונלד טראמפ מדגדגת את נחירי וול סטריט. האם הוא מפויס? האם הוא כועס? האם לא אצה לו הדרך? האם הוא קצר רוח?

קצת קשה להיזכר אימתי לוח הפגישות של נשיא ארה"ב הקפיץ את המדדים בדרמטיות כזאת. כל חמשת המדדים העיקריים קפצו באחוז אחד ויותר אתמול, כאשר נודע שהנשיא פיטפט בטלפון עם נשיא סין, והם החליטו להיפגש פנים אל פנים בוועידת הפיסגה הממשמשת ובאה של קבוצת ה-20G, באוסאקה, יפן.

נשיא ארה"ב אוהב להיות הבעלים של הדיפלומטיה האמריקאית. היא מתנהלת מכוח חיבותיו וטינותיו. כשהוא מחבב, הוא סלחן גדול מאין כמותו. כשהוא מתעב, אפילו בריתות היסטוריות רבות שנים לא יעזרו לבני שיחו.

אתמול הוא הראה את נחת זרועו וציוציו. בשעה שפלירטט עם שי ג׳ינפינג, הוא צייץ ציוצים עוינים לעבר נגיד הבנק המרכזי של אירופה (ECB), מריו דראגי. זה האחרון רמז על כוונתו להפחית בחודש הבא את שערי הריבית קצרת המועד באזור האירו, מה שהוריד מיד את שער האירו לעומת הדולר והפחית את תשואת איגרות החוב הממשלתיות באירופה. רק זה היה חסר לנשיא ארה"ב, הבוחן את יחסי החוץ של ארה"ב דרך הפריזמה של "השורה התחתונה". הוא משוכנע שכל שותפי הסחר העיקריים של אמריקה מזייפים את שערי החליפין של מטבעותיהם. "הם הורשו לעשות את זה במשך שנים", הוא צייץ ב-6:53 לפנות בוקר.

זה גם בסיס תלונותיו על סין, אבל את נשיא סין הוא מחבב, והוא מתפעל בפומבי מהצלחתו לכונן דיקטטורה אישית ללא הגבלת זמן. את הביורוקרטים האירופיים הוא מעולם לא סבל. והוא במיוחד אינו סובל נגידים של בנקים מרכזיים.

איך מורידים נגיד בדרגה

אתמול צנחה פצצה בוושינגטון, כאשר שירות החדשות של בלומברג דיווח על כוונת הנשיא "להוריד בדרגה" את הנגיד האמריקאי, ג׳רום פאואל. הנשיא רוצה להיות הבעלים גם של הבנק המרכזי, אף כי החוק בן 105 השנים מעניק לפדרל ריזרב עצמאות מוחלטת. הנשיא אמנם ממנה את יושב ראש הפד (תוארו הרשמי של הנגיד) לתקופה של חמש שנים, אבל אינו מוסמך לפטר אותו. נשיאים כמעט תמיד חרקו שיניים לנוכח עצמאותו של הבנק, אבל איש לא השתעשע בגלוי במחשבות על הדחה.

איך מורידים בדרגה את הנגיד? משאירים אותו בחבר המנהלים של הבנק. המנהלים מתמנים לתקופת כהונה של 14 שנה. אבל שום נגיד לא נשאר בחבר המנהלים לאחר סיום נגידותו. לפני שנתיים הנשיא סירב להאריך את כהונתה של ג׳נט ילן, מפני שמינה אותה קודמו השנוא, ברק אובמה. ילן התפטרה מיד גם מחבר המנהלים, וחזרה מיד לאקדמיה, שממנה הגיעה.

לנשיא ניתנה אתמול ההזדמנות להכחיש שהוא מתכוון לפגוע בעצמאותו של הבנק. הוא סירב. "נראה מה הוא יעשה", אמר הנשיא על הנגיד. הוא כמובן לא הסתיר את רצונו שהבנק יחזור ויפחית את הריבית, ואפילו הציע זה לא כבר קיצוץ של אחוז שלם.

זה כמובן לא ייתכן בנסיבות נורמליות. הרבית מקוצצת ברבעי אחוזים, אם בכלל, אלא אם כן מדובר בתנאי משבר חמורים במיוחד (הפעם האחרונה שבה הפד הפחית את הריבית בשיעורים גדולים מרבע אחוז הייתה בסוף 2008, בימי השיא של משבר הסאב-פריים, כאשר התחיל מה שהכלכלנים מכנים "המיתון הגדול").

"פגישה רחבת יריעה"

נראה מה יהיה לשווקים להגיד היום על איומי הנשיא נגד הבנק המרכזי. בדרך כלל דיבורים כאלה גורמים לפחות מידה של חרדה. השווקים נהגו לסגוד לנגידים קודמים, אם כי הנגיד הנוכחי אינו נהנה מאותו היחס, והשווקים התרגלו לרמת הדציבלים של טראמפ.

הם מעדיפים לשאת את עיניהם אל הפגישה באוסאקה עם שי. הנשיא, מסיבות השמורות איתו, החליט להעלות את רמת הציפיות. "תהיה לנו פגישה רחבת יריעה", הוא צייץ. "צוותינו יתחילו שיחות לפני הפגישה".

צוותיהם לא חדלו לדבר בחודשים האחרונים. טראמפ עורר בשעתו את הציפיות לפסגה עם שי במועדון הגולף שלו בפלורידה במרץ. אבל השיחות עלו על שרטון פעם אחר פעם, ונקלעו למבוי סתום בתחילת החודש שעבר. באמצע מאי צייץ טראמפ, שהסכם עם סין יבוא "כאשר תכשר השעה". עד אז יהיו מכסים, הוא אמר, והם יתרבו וילכו, מפני שהם מזיקים רק לסין, ומכניסים הון עתק לאוצר האמריקאי.

הוא הניח לכל אורך הדרך שיש לו יתרון ברור בתהליך ההתמקחות וההשהיה, מפני שהמשק האמריקאי עולה לו כפורח וכלכלת סין נמצאת בנסיגה. ההערכות האלה הועמדו בשבועות האחרונים במבחן. הפתעה לא נעימה באה בשישה ביוני, כאשר סטטיסטיקה חדשה הראתה שבחודש מאי נוספו רק 75,000 מקומות עבודה, הרבה פחות מ-180,000 המקומות שחזו כלכלנים.

מספרים של סוף התאוששות

פרופ׳ אדוארד לאזיר (Lazear) מאוניברסיטת סטנפורד, שהיה יועצו הכלכלי הראשי של הנשיא ג׳ורג׳ בוש הבן, כותב היום ב"וול סטריט ג׳ורנל", כי "ההתאוששות הכלכלית מתקרבת אל קיצה". הוא מבסס את ההערכה הזו על הנתון המוזכר למעלה וכן על התייצבות רמת השכר. התמעטות מקומות העבודה מראה שהמשק הגיע פחות או יותר אל תעסוקה מלאה. אלה איפיונים של סוף מחזור ההתאוששות, העומד עכשיו, לפחות נומינלית, בשנה העשירית שלו.

אין זאת אומרת, לפי פרופ׳ לאזיר, שהכלכלה בהכרח תיקלע למשבר. הפאזה הנוכחית, של צמיחה מתונה ותעסוקה מלאה, יכולה להימשך, ובלבד ש"החלטות הממשלה" לא "ימנעו מצב כלכלי חיובי מלהפוך למיתון לא-נחוץ".

הוא משתמש ב"ממשלה" במובנה האמריקאי הרחב, וכולל בה הן את הממשל והן את הבנק המרכזי. אין צורך בדמיון מפותח כדי להבין למה הוא מתכוון. הממשל צריך להיזהר מלהמשיך את מלחמות הסחר שלו, והפד צריך לשקול את מדיניות הריבית המחמירה שלו. כמעט משעשע שפרופסור בקליפורניה נוקט ניסוחים יותר זהירים מן הנשיא בוושינגטון.

סוחרי הצעצועים מזהירים

הדעה המתפשטת היא שנזקי מלחמת הסחר למשק האמריקאי גדולים ממה שהנשיא וחלק מיועציו הקדימו להניח, או העמידו פנים שהם מניחים.

השבוע מתרחש בוושינגטון מאורע יוצא דופן: מנהלים ונציגים של 300 חברות אמריקאיות מכל הגדלים והמינים מתייצבים בעיר הבירה, כדי למסור עדות בפני המשרד לסחר חוץ ("נציג הסחר של ארה"ב", בתוארו הרשמי) על המידה שבה המכסים החדשים עומדים לפגוע בעסקיהם - ובלקוחותיהם, הלוא הם הצרכנים האמריקאיים.

בין העדים נמצאים סוחרי צעצועים, המזכירים לאמריקה שעונת הקניות של חגי סוף השנה אינה רחוקה. "אתם אוהבים את יום שישי השחור (של סוף נובמבר)? אתם אוהבים את חג המולד? יבוא מסין הוא שאיפשר את המחירים הנמוכים שלהם התרגלו הצרכנים".

הנשיא טראמפ פתח אתמול רשמית את מסע הבחירות שלו לתקופת כהונה שנייה. עצת פרופ׳ לאזיר והזהרותיהם של סוחרי הצעצועים מהדהדות באוזניו. בהכרח, הסיכוי להסכם עם סין גדל והולך. הוא אינו יכול להרשות לעצמו "מיתון לא נחוץ" בשנת בחירות. את הריב עם סין הוא יכול לדחות לשנה החמישית של נשיאותו. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד