גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

30 שנה לטבח טיאננמן: אסונן של סין ושל דמוקרטיות בעולם הלא–מערבי

שלושה עשורים אחרי הטבח בכיכר טיאננמן בסין, הרבה יותר מדי מאוחר לקצץ את כנפיו של משטר דיכוי ברוטלי, המשתמש בלאומנות, מיליטריזם ושנאת זרים כדי לכפר על חטאיו ● אבל אין זה מאוחר מדי לדבר על איומיו ועל שאיפותיו. גם בישראל

הטבח בכיכר טיאננמן/  צילום:רויטרס
הטבח בכיכר טיאננמן/ צילום:רויטרס

אחרי האביב בא הסתיו, לפחות בלוח השנה של הציפיות האופוריות לתיקון עולם. האביב מתחיל כמעט ללא סיבה נראית לעין, כאשר ההמון מתעורר מפסיביות ממושכת, ויוצא אל הרחובות להקים בריקדות, ולקרוא תיגר על המשטר הישן.

זה היה יכול להיות אביב-כל-האביבים. הואיל וזה כמעט קרה, אפשר לשאול ללא כל התחכמות מה היה קורה אלמלא החליטו זקני המפלגה הקומוניסטית של סין להיאחז בשלטון ויהי מה. השבוע לפני 30 שנה הם שיסו את צבאם בסטודנטים ובפועלים של כיכר השלום השמיימי בואכה העיר האסורה. איש אינו יודע אל נכון כמה בני אדם הרג המשטר בשבוע ההוא, מפני שטבח טיאננמן נקבר יחד עם מתיו. כמו "מקונדו" הפיקטיבית ב"מאה שנים של בדידות", גם הטבח הזה נמחק מן הזיכרון בהוראת השליטים.

דמוקרטיזציה של סין, אילו יצאה אל הפועל, הייתה נותנת תוקף מיוחד במינו לגל הליברלי של סוף שנות ה-80. תארו לעצמכם שהמשטרים הקומוניסטיים בברית המועצות, במזרח אירופה ובסין היו מתמוטטים פחות או יותר באותו הזמן. או-אז אומנם היה מגיע "סוף ההיסטוריה", והדמוקרטיה הליברלית הייתה נעשית ברירת המחדל.

הסילוף הלוגי

השבוע, במפתיע, שר ההגנה של סין דיבר בפומבי על טיאננמן בוועידה בינלאומית בסינגפור. הוא לא גילה שמץ של חרטה. 30 שנה לא ריככו את המפלגה ולא עיגלו את קצותיה. היא נוקמת ונוטרת. היא לא תסלח לנערים ולנערות ההם את חטא העזתם. הם היו פושעים, והם היו ראויים לעונשם.

ובכלל, התריס הגנרל הסיני, תראו מה מאוד הרחיקה סין מאז 1989. היא הרחיקה בזכות ידה הקשה של המפלגה. אלמלא הודברו המסיתים והמדיחים ההם, סין כמובן לא הייתה מעפילה אל הפסגה שממנה היא מתבוננת עכשיו בשאר כדור הארץ, נאום הגנרל.

ובכן, טיאננמן לא הייתה רק אסונה של הדמוקרטיה הסינית. היא הייתה אסונן של דמוקרטיות בכל העולם הלא-מערבי, ואפילו בחלקים של זה הנחשב למערבי. הסילוף הלוגי - זה הקושר את ההצלחה הכלכלית במרחץ הדמים - נעשה נכס צאן ברזל לא רק של עריצים המחפשים תירוצים לעריצותם, אלא גם של אינטלקטואלים מערביים המסבירים בכובד ראש שאיננו יכולים או צריכים להחיל את אמות המידה שלנו על תרבויות אחרות.

כביכול, חירות הפרט טבעית רק לאנשים היושבים במערב אירופה ובצפון אמריקה. מה נוח לשכוח את מיליון שוחרי החירות בכיכר טיאננמן, שהרעידו את נימי העולם בשידורי טלוויזיה חיים במאי 1989. הם אפילו הקימו שם רפליקה של פסל החירות. רגלם לא דרכה על אדמת אמריקה, רובם התקשו לדבר אנגלית, אבל האוניברסליות של סמלי החירות הייתה בשבילם עניין מובן מאליו.

ביוני 1989 הוחמצה ההזדמנות להעניש את משטר הדיכוי בסין, לבודד אותו, ולהכריח אותו להשתנות. הרפורמות הכלכליות עמדו בשלביהן הראשונים. רצונו הטוב של המערב היה תנאי ולא יעבור להצלחתן. ממשל ג'ורג' בוש האב בוושינגטון בחר אז לפייס את סין. האזרח הפרטי הנרי קיסינג’ר התנדב אז להסביר שאין מה להתלונן על הסינים, "אנחנו היינו עושים בדיוק אותו דבר" אילו מיליון מפגינים היו מתנחלים במרכז וושינגטון.

עריצי סין קיבלו רישיון עריצות מן המערב. ביסודו עמדה ההנחה שאם סין תוסיף להתפתח, ותהיה יום אחד כלכלת שוק מודרנית, ממילא התנהגותה כלפי אזרחיה תשתנה; והיא תתנהג יפה גם כלפי שכניה. ג'ורג' בוש הבן אומנם הכריז במסע הבחירות שלו לנשיאות ב-2000 כי "סין אינה שותפתנו האסטרטגית, היא יריבתנו", אבל ההכרה בחומרת היריבות זחלה אל התודעה המערבית באיטיות עצלה.

"המנדט השמיימי"

באביב הדמים של 1989 התנבא היסטוריון אמריקאי ידוע של סין, כי המשטר לא יאריך ימים מפני שהוא "יאבד את המנדט השמיימי", מקור הלגיטימיות בהיסטוריה הפוליטית של סין. אבל המשטר מצא מקור חלופי של לגיטימיות: לאומנות קיצונית, מיליטריזם, צחצוח חרבות.

אף כי דונלד טראמפ מעדיף להעמיד את גירעון הסחר עם סין במרכז תלונותיו על התנהגותה, ארה"ב הגיעה למסקנה, עוד בימי ברק אובמה, שאיום ממשי נשקף מסין לא רק לכלכלת ארה"ב, אלא לביטחון המערב וליציבות העולם. נאומו של שר ההגנה הסיני השבוע בסינגפור היה שזור איומים "להילחם עד הסוף" אם לא יכובדו זכויותיה הריבוניות של סין.

הזכויות האלה כוללות לא רק מחנות ריכוז להמוני מוסלמים בשינגיאנג, ודיכוי חסר רחמים של בודהיסטים בטיבט, אלא גם סיפוח כמעט מלא של ים סין הדרומי ושל ים סין המזרחי, שבו עוברים נתיבי הסחר העמוסים ביותר של העולם. הזכויות כוללות "איחוד" עם טייוואן, בלי שים לב לרצון הטייוואנים, המוכיחים שסינים יכולים לחיות בדמוקרטיה ואפילו לשגשג בה.

המכנה המשותף הוא זכותה של סין, לפחות בעיני עצמה, לכפות את רצונה. ספק אם איזושהי ארץ נקטה לשון איומים כזאת מאז שנות ה-30 של המאה ה-20. סין הייתה אז קורבן מובהק.

איך לנהוג בסין אינה שאלה רק למעצמות-על. היא מונחת על שולחנן של כמעט כל ארצות העולם, קטנות כבינוניות כגדולות. היא טורדת אפילו את מנוחתם של איים זערוריים בדרום האוקיאנוס השקט ובאוקיאנוס ההודי ושל מדינות קטנות באפריקה המשוונית.

מן הדין שהיא תטרוד גם את מנוחתם של ישראלים. רטינותיהם של בכירים בממשל טראמפ על מעשיה של סין בנמל חיפה אינן נלקחות ברצינות היאה להן. בחירות הן זמן טוב לשיחה ולליבון. הבה נראה אם יימצא פוליטיקאי אחד, שיסכים להעניק טרמפ לנושא הלא-מדובר הזה. לא פעם נדמה שהיעדר הליבון אינו מקרי, וקשר של שתיקה נרקם והולך.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי