גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשנדל"ן יזמי ומניב נפגשים: כיצד ניתן לשלב בין מודלים שונים להשקעה?

בשוק קיימות אפשרויות מגוונות להשקעה בנדל"ן, בין הנפוצות שבהן: נכסים מניבים ופרויקטים יזמיים ● יש מי שמציעים סינרגיה בין שני המודלים הללו, באמצעות השקעה במיזמים המתאימים לכך, כגון בתי מלון ביעדים תיירותיים

זנזיבר. "הביקוש לתיירות אדיר, אבל אין מספיק מלונות"/הדמיה: Liat Marom Studio
זנזיבר. "הביקוש לתיירות אדיר, אבל אין מספיק מלונות"/הדמיה: Liat Marom Studio

הכתבה בשיתוף RM Group

השקעות בנדל"ן הן לרוב שאלה של איתור הזדמנויות להשקעה ובחירה של המודל הנכון שישיג את התשואה הנאה ביותר. בשוק תמצאו מספר מודלים להשקעות שכאלה, אשר משפיעים על הרווח של המשקיע. מהם המודלים המובילים וכיצד ניתן לשלב ביניהם?

אחד המודלים הנפוצים בהשקעות נדל"ן הוא היזמי. במסגרת המודל הזה, המשקיע רוכש קרקע (או שותף לחלק מקבוצה שרוכשת אותה), מקים עליה מבנה קיים או משפץ אותו - משביח את הנכס - ולאחר מכן מוכר אותו ברווח גדול. זהו גם אחד היתרונות הגדולים של השקעה במודל הזה. יזם שמשכיל לנצל את מלוא אחוזי הבנייה, יוכל בטווח קצר של שנתיים-שלוש להגיע לרווח גדול מאוד על ההשקעה הראשונית. עם זאת, מאחר שבהשקעה יזמית הרווח נגזר ממכירת הנכס, אין כאן תשואה לטווח ארוך. כך שהמודל פחות נכון למי שמחפש הכנסה קבועה לאורך זמן. לאלו מתאימה יותר השקעה במודל המניב - רכישה של נכס קיים וקבלת תשואה על השכרתו.

קיימים גם מסלולי השקעה אשר משלבים בין תשואה לבין השבחת הנכס. "כשלוקחים פרויקט הכולל רכישת קרקע, הקמה של מבנה, השבחה שלו והשכרה, מדובר בשילוב היתרונות של המודל היזמי ושל המודל המניב", מסביר מתן פרטמן, מנכ"ל משותף ובעלים של RM Group, המתמחה בהשקעות נדל"ן בארץ ובחו"ל. "במקרה כזה ההשקעה מחולקת לשני שלבים. בשלב הראשון מדובר בפרויקט יזמי רק שבמקום למכור את הנכס בסוף התהליך, קיים שלב נוסף של מעבר מהמודל היזמי למודל המניב בדמות השכרה של הנכס לטווח ארוך", הוא מסביר ומדגיש כי אמנם בחיבור בין המודלים, הרווח על השבחת הנכס נשאר על הנייר מאחר שלא מוכרים אותו. אולם בכל שלב שיחליט המשקיע למכור את הנכס בעתיד הרחוק - הוא יוכל לממש את הרווח הזה.

פרטמן מביא כדוגמה למודל המשולב השקעה בנכס במסגרתה "המשקיע רוכש קרקע ולאחר תום הבנייה, הרווח היזמי שלו עולה בצורה נאה. הוא יכול להגיע גם ל-120-130 אחוז מהשקעה המקורית, גם אם בשלב הראשוני מדובר ברווח על הנייר. ברגע שמסתיים שלב ההשבחה, עוברים לשלב המניב של קבלת דמי שכירות על הנכס. אם מזהים את הנכס הנכון במיקום הנכון, החיבור בין המודל היזמי למודל המניב יכול לייצר רווח גדול יותר מהשקעה במקומות אחרים", הוא מוסיף.

רן הראל ומתן פרטמן, בעלים ומנכ"לים משותפים של חברת RM Group/צילום: אייל טואג

ארבעה שלבים בדרך להשקעה

כדי לבצע נכון השקעה במודל המשולב - היזמי והמניב, פרטמן מציג ארבעה שלבים המסייעים בכך. לדבריו, "מדובר במודל שמלווה אותנו כבר שנים והוא נכון לכל השקעה, בין אם בישראל, ארה"ב או מקומות אחרים", הוא אומר.

בשלב הראשון, חשוב להבין את כללי המשחק באותה המדינה. יש להיות בקיא בהיבטים משפטיים שונים וכן בכללי מיסוי שיכולים להיות שונים מאוד מאלה בישראל, כמו הצורך ברכישת ביטוח לבנייה, שכירת אנשי מקצוע מסוימים לעבודה, מועד תשלום המס וגובהו. "יכול להיות שבמדינה מסוימת אפשר לבנות רק מלונות נמוכי קומה בעוד שאנחנו תיכננו מלון של 20 קומות ואז נמצא את עצמנו בבעיה", הוא מסביר.

לאחר מכן, בשלב השני, יש לערוך חקר שוק ולבחון את כדאיות העסקה. במסגרת השלב הזה, חשוב להבין את נתוני המאקרו של מדינת היעד - עד כמה חזקה הכלכלה שלה, כמה כסף זר מושקע בה (דבר שיכול להעיד על פתיחות השוק וקבלה של משקיעים זרים), מהי כמות התיירים שנכנסים מדי שנה וגם אילו חודשים נחשבים לחמים ביעד. גם לנתוני המיקרו צריך להתייחס כמו קווי תעופה שמגיעים למדינה, ההעדפות של התיירים, היכן הם אוהבים להתאכלס, מה לאכול ועוד.

תשכחו מברלין, זנזיבר מחכה לכם - משקיעים במלון בוטיק באי. לפרטים הקליקו כאן>>

השלב השלישי נוגע למיקסום הרווח. ראשית נרצה להבין מהם מרכיבי הרווח בפרויקט: הרווחים מגיעים ממקורות שונים במהלך פרויקט. חלקם קשורים לשלב היזמי וחלק לשלב המניב. כך למשל, ההבנה של כללי המינוף במדינה והרחבת ההשקעה באמצעותם. "יש מדינות שמאפשרות מימון למשקיעים זרים ואחרות שלא. הדבר משפיע על הרווח מהשבחת הנכס, כי עם מימון גדול יותר אפשר להשקיע יותר ולהשביח יותר את הנכס", מסביר פרטמן.

בהמשך, מיקסום הרווחים משפיע גם על השלב המניב - על התשואה השוטפת שמקבל המשקיע מהשכירות החודשית. "צריך לבחון את ההכנסות של המלון מול ההוצאות, מאחר ויש להן השפעה על אחוז הרווח החודשי של המלון, שמשולם למשקיע. גם נתונים כמו גידול או קיטון בתיירות במדינה או תנודתיות של מטבעות, במקרה שההשקעה נעשית במטבע זר, משפיעים על מיקסום הרווחים", הוא מדגיש.

לבסוף, בשלב הרביעי, יש לנהל את הסיכונים, שכן בכל השקעה יש סיכון. גם אם היא נראית בהתחלה ורודה ומבטיחה. "זאת הסיבה שאנחנו מגייסים משקיעים רק אחרי שקיבלנו היתרי בנייה, וכן עובדים עם מפקח בנייה ישראלי שאנחנו יכולים לסמוך עליו ולתקשר איתו הכי טוב גם בחו"ל", מספר פרטמן.

מלון בזנזיבר. עלויות תפעול נמוכות לעומת מחיר שהייה גבוה/הדמיה: Liat Marom Studio

זנזיבר: מיעד לתרמילאים לאי של ירח דבש וריזורטים מפנקים

RM Group מנהלת כיום למעלה מ-800 נכסים בעולם, בישראל וארה"ב. לאחרונה, השיקה החברה מסלול השקעה ראשוני וייחודי במלון בזנזיבר, אחד מיעדי התיירות הצומחים ביותר בעולם, עם גידול של כ-28% בתיירות בממוצע מדי שנה. "מדובר בפרויקט שמשלב את המודל היזמי והמניב בהשקעה במלון בוטיק", מסביר פרטמן. "בשונה מחברות אחרות אנחנו לא מגבילים את המשקיעים שלנו לפרויקט יזמי מותנה בזמן, שבסיומו הם חייבים להשתתף במכירה שלו. כאן הם נרשמים בטאבו כבעלים של הנכס והם יכולים להחליט - האם למכור אותו או להמשיך להחזיק בו וליהנות מתשואה גבוהה הטמונה בהשקעה בתיירות וזה מה שמייחד את העסקה".

כחברה יזמית, מנהלת RM Group את כל תהליך ההשקעה עבור לקוחותיה ובשותפות עימם ועם אנשי המקצוע המתאימים. "אנחנו והלקוחות יזמים משותפים של הפרויקט. אנחנו מושקעים ב-25% לפחות מהפרויקט שנרשמים בבעלותנו. אנחנו לא משמשים מתווכים, או רק מגייסים את הכסף מהמשקיעים, אלא, כאמור, מושקעים יחד איתם בפרויקט", מציין פרטמן.

במסגרת הקמת המלון בזנזיבר נכנסים המשקיעים לשותפות ב-52 יחידות נופש במלון בוטיק במתחם אחד, כאשר הם יזכו גם לרווח היזמי וגם להכנסה שוטפת לאחר שתסתיים תקופת ההרצה של המלון, שמוערכת כיום בחצי שנה בלבד. פרטמן אומר כי מנתוני השוק הטנזני עולה כי מדובר ביעד צומח, לא רק מבחינת מספר התיירים שנמצא במגמת עלייה אלא גם מבחינה כלכלית - גידול של 33% מדי שנה בכמות הכסף הזר שנכנסת למדינה ו-6.8% בתל"ג (כך לפי חקר שוק שערכו ב-RM Group). הדבר מרמז על עליית ערך צפויה לנכסים ולענף המלונות בפרט במדינה. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא הקמתם של מלונות נוספים על ידי כמה מהרשתות הגדולות בעולם, הילטון מחזיקה כבר שני בתי מלון באי וריץ' קרלטון בונה שם בימים אלו.

"עד שנת 2010 זנזיבר היה יעד שהגיעו אליו כל מיני תרמילאים על הדרך בטיול באפריקה, ולנו בהוסטלים או במלונות של כוכב אחד. אולם מאז חל שינוי בתפיסה התיירותית המקומית והוחלט להפוך את טנזניה, ששם כאמור נמצאת זנזיבר, ליעד יוקרתי בעיקר לחופשות ירח דבש, בדומה לתהליך שעברו יעדים כמו תאילנד. מה שאומר שיש כרגע ביקוש אדיר לתיירות, אבל עדיין אין מספיק מלונות וכאן טמון פוטנציאל הרווח הגדול", מסביר פרטמן. "כדי לענות על הביקושים, אף נוסד גוף ממשלתי שמסייע בביצוע השקעות זרות במקום", הוא מוסיף. "כמו כן, בשל מזג האוויר זנזיבר הוא יעד פופולרי לתיירות במשך לפחות 10 חודשים מתוך 12 בשנה". לבסוף, הוא מדגיש כי יש פער מאוד גדול בין העלויות הנמוכות יחסית של השקעה בתיירות במדינה לבין ההכנסות. "מדובר במחירים אירופאיים לכל דבר, עם עלויות של 250 דולר ואפילו 700 דולר ללילה במלון, כשמנגד הוצאות כוח האדם מוערכות ב-100-200 דולר לחודש לעובד מקומי. "זהו פער רווחיות שלא ניתן לייצר כמעט באף מקום אחר".

אז בין אם מדובר בהשקעה בזנזיבר, או יעד תיירותי אחר ואפילו ביעד שאינו תיירותי, ניכרת חשיבות ההשקעה במודל הנכון. לעיתים, שילוב של מודל יזמי ומודל מניב, עשוי להתאים טוב יותר למשקיע. זאת, כמובן, כל עוד הוא פועל לפי השלבים הנכונים ועם אנשי המקצוע המתאימים.

לא רק נופש - אולי השקעת הנדל"ן הבאה שלכם היא מלון בוטיק בזנזיבר. לפרטים הקליקו כאן>>

פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון