גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הייתי רוצה להקים להקה שתביא את שייקספיר לכל מקום"

יותם קושניר ינק תיאטרון מהבית, אבל עוד לפני שהוא תכנן להיות שחקן הוא כבר היה שחקן - פוטבול. ותתפלאו, יש לא מעט מן המשותף ● ראיון

יותם קושניר / צילום: כפיר זיו
יותם קושניר / צילום: כפיר זיו

לא רבים יודעים מיהם "תל-אביב פיוניר'ס", "בלאק סווארם", "חיפה אנדרדורגס" או "ירושלים ליונס", אבל יותם קושניר, שחקן תיאטרון בית ליסין, שחקן ומאמן פוטבול בשעות הפנאי, מכיר היטב את הקבוצות שמרכיבות את ה-IFL, ליגת הפוטבול המקומית. בשנים האחרונות נאלץ, לצערו, לוותר על משרת המאמן הראשי של קבוצתו ה"פיוניר'ס" ולהיות חלק מצוות של ארבעה מאמני המשנה, בגלל העומס בתיאטרון, אבל נשאר מורעל פוטבול כשהיה.

לפוטבול הגיע לגמרי במקרה. אחרי שסיים את שירותו הצבאי ב-8200, נתקל בפוסט בפייסבוק של חבר מהתיכון, שהשתפך על פוטבול. הוא הסתקרן, בא להתנסות במשחק המשלב טכניקה, מהירות והרבה אגרסיביות - ונשאר. "מה שאנשים לא יודעים", אומר קושניר - שאי אפשר לטעות בייחוסו המשפחתי, גם בגלל המראה ובעיקר בגלל חיתוך הדיבור האופייני כל-כך של אבא אבי - "שכמו שפוטבול הוא משחק פיזי ואגרסיבי, הוא מאוד חכם ומורכב. בשום ענף ספורט אחר אין תלות כזאת בשיתוף הפעולה ובתיאום המדויק בין השחקנים".

גם לא בכדורגל "שלנו"?

"זה אחרת. כדורגל הוא משחק של אלתור ואינטואיציות והפוטבול הוא ריקוד. כולם עושים מה שהוחלט מראש. יש קבוצת הגנה וקבוצת התקפה, קובעים מהלך, המאמן אומר באוזנייה לקווטרבק מה לעשות, והוא מעביר את המהלך לשחקנים האחרים ב'הדל' - המעגל הקבוצתי שכולם מכירים - והם מבצעים אותו. אחרי שהמהלך נגמר, עוצרים ועושים עוד אחד. בעיניי זה שילוב של שחמט, בלט וקדאווה".

יש דמיון בין הפוטבול למשחק על הבמה, עם החלוקה לסצנות ומערכות, המהלכים המתוכננים, הקבוצתיות. אולי לא במקרה הפכת גם לשחקן תיאטרון.

"את צודקת שיש הקבלה, חוץ מהאגרסיביות. אין ספק שהפוטבול הוא ספורט מאוד תיאטרלי באופן שבו הוא משוחק ומצולם, אבל בתיאטרון אני יכול גם לאלתר".

עכשיו אתה משחק ב"משרתם של שני אדונים" שעולה בבית ליסין.

"מחזה קלאסי, שהוא אחד האתגרים הגדולים והמעניינים ביותר לשחקן. יש בו סיטואציות דרמטיות קומיות פשוטות, אבל אין בו הוראות בימוי, כתוב רק 'נכנס ואומר' - וכך הוא נתון לפרשנות. אודי בן משה, הבמאי, הוא בעל דמיון ויצירתיות בלתי רגילה, ככה שהמחזה הוא אחר לגמרי מהגרסאות הקודמות. יניב ביטון, המבריק, שמשחק בתפקיד הראשי ואודי, עשו מאמץ לקרב אותו באמצעות השפה והדימויים למציאות שלנו. המחזה נכתב לאלתור ויניב מנגן אותו".

כדי להגיע לשליטה מוחלטת בטקסט שמאפשר אלתור, צריך הרבה ניסיון. היית יכול להתמודד עם התפקיד הראשי?

"היום לא נראה לי. אני לא במקום הזה עדיין. אני מגלם את סילביו, שמאוהב בקלריסה וזועם על ההורים, מה שהוביל להרבה הומור פיזי ועם זאת נוגע ללב".

זו כבר ההצגה השלישית שלך בבית ליסין. לא רע למי שסיים לימודים בסך הכול לפני שלוש שנים.

"אצלי זה היה הפוך. קודם עבדתי ואחר כך למדתי".

הופעת ב"שלמה המלך ושלמי הסנדלר", כיכבת ב"אליפים", שיחקת עם אבא ב"החיים זה לא הכול" וב"שולחן לשישה". בשביל מה ללמוד?

"לאליפים נכנסתי בלי ניסיון, כמו כל השחקנים בסדרה שהיו אמורים להיות בני 19. הסיבה שהלכתי ללמוד בסמינר הקיבוצים הייתה כי רציתי מסגרת לימודית. על פניו, לא היה חסר לי כלום, ובכל זאת לא הייתי מוותר על שלוש השנים האלה".

אפילו שבמקור תכננת ללמוד כלכלה ומנהל עסקים, כי באת מרקע ריאלי לגמרי. מהפך.

"כשהשתחררתי מ-8200, הייתי בשנתיים של חיפוש ואי ידיעה. המשחק לא היה משהו שהיה שווה לי אז לרדוף אחריו. הוא הפך להיות כזה ברגע שנכנסתי לחזרות של הקורוס ב'שלמה המלך', באולם שאת הרצפה שלו בנו מקרשי הבמה שעליה הופיעה רובינא".

נחשפת לתיאטרון מינקות, אמא, כרמל, מאיירת ומעצבת גרפית. לא הייתה הסללה לאמנות בבית, או שתכננת למרוד?

"זאת שאלה פסיכולוגיסטית. ההורים נתנו לי חופש מוחלט ללכת לפי הרצונות שלי ותמיד תמכו".

לא ניסו להניא אותך ממשחק, בגלל התחום הקשה והלא תמיד מתגמל?

"כשאמרתי שזה מה שאני רוצה לעשות, שוחחנו על זה לא מעט. היה ברור שזה מקצוע שהוא מרתון, שצריך אורך נשימה ולעבוד מאוד קשה. אם היה לאבא קושי, הוא לא הביא אותו הביתה. הייתי בא איתו להצגות, אבל לא הסתובבתי בתחושה ש'איזה יופי שאבא שלי שחקן'. חוויות הילדות שלי היו החברות בצופים וכדורגל".

אמרת פעם שאתה חולם להנגיש את שייקספיר לעם. זה עדיין מעסיק אותך?

"אני עדיין חולם להביא את שייקספיר למתנ"ס, להעלות אותו על דשא, במגרש כדורסל. אני אוהב את שייקספיר ומגלה בכתיבה שלו בכל פעם עוד ועוד דברים מדהימים ורבדים. אין עוד טרייד מארק, אבל הייתי רוצה להקים להקה שתיסע ותביא את שייקספיר לכל מקום, מעניין אותי לראות איך ילדים בכיתה ד' יגיבו לרומיאו ויוליה, לקליאופטרה, למקבת או לקומדיה של טעויות. אני לא בטוח שלדבר כזה יש אופק כלכלי".

בגיל 30 מטריד אותך האופק הכלכלי של המקצוע?

"לא מטריד, אבל מעסיק. אני חי במדינה הזאת וארצה משפחה וילדים, אז אני חושב על זה לא מעט. אני בר מזל שאני מתנהל באופן שבו אני יכול לסרב למה שאני לא רוצה לעשות, ומספיק ילד עם עיניים גדולות שלא רוצה להגיד לא על כלום. ופה מגיעה התפיסה הבסיסית שמדובר במרתון, ואני לא רוצה להיות תלוי במה שאחרים יחליטו בשבילי, וגם זה יגיע".

אתה מתנסה גם בבימוי. ספר על זה.

"אני מביים ערב סיום קורס שמעביר אוהד חיטמן, ואני מתפתח בעניין. בימוי מרגש ומעניין באופן אחר, עוד נדבך מבחינתי ויכולת לבוא לידי ביטוי. חוץ מזה, אני מופיע ב'ברקיע השביעי' של יעקב שבתאי, שהעלנו ב'תהל' ונעשתה על-ידי ארבעה שחקנים-במאים, שכולנו עבדנו עליה בחינם, עם תקציב הפקה של אפס שקלים. ההצגה ממוקמת בחדר ישיבות כסט, ומשהו בהעמדה הזאת הופך אותה לכזאת שלא עוברת מעל לראש של הקהל. אני מאוד גאה בה. הכיוון הוא ליצור דברים שלי ושל אחרים, לביים, אני יודע שזה נשמע ילדותי, אבל אני רוצה הכול מהכול".

זה לא עניין של רצון במציאות העכשווית, אלא כורח המציאות. אם אתה לא עושה הכול מהכול, אתה לא קיים ולא יכול להתפרנס.

"אני רואה את זה דווקא בטלוויזיה. יוצרים כמו אודי כגן ודנה פולג, השותפה שלו ליצירה, הם כותבים מוכשרים, במאים ועורכים. המולטידיספלינריות הזאת הכרחית".

ומה עם להרים ערב עם אבא, "קושניר את קושניר"?

"לא יודע, אבל אני לא פוסל את זה, למרות שזה לא בתוכניות שלנו לזמן הקרוב. עבדנו בעבר יחד בתיאטרון ובטלוויזיה, ובטח עוד נעבוד יחד".

יותם קושניר | אישי: 30, בזוגיות, מתגורר בתל-אביב | אקטואלי: שחקן תיאטרון בית ליסין. בימים אלה משחק בקומדיה "משרתם של שני אדונים" בבימויו של אודי בן משה. כמו כן משחק בהצגה "הזוג המוזר - הגרסה הנשית". 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?