גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד הפכו כוכבי הרשת לאלילים החדשים של סצנת הקולינריה

כיצד הפכו כוכבי הרשת והבלוגספירה לאלילים החדשים של סצנת הקולינריה הישראלית, ואיך זה שיש להם לא פחות, אם לא יותר, עוקבים מאשר לרוב השפים המפורסמים? ● קחו לדוגמה את המקרה של אלון שבו, שבכלל למד רפואת שיניים (כי צריך שיהיה מקצוע ביד)

קינוחי רושם יפהפיים  / צילום: מתן כץ
קינוחי רושם יפהפיים / צילום: מתן כץ

ים של דסקיות בצבעי פסטל ממלא את הצג של מסך הטלפון, חובק עוגות כשריון קשקשים יפהפה. מאחורי היצירה הענוגה והמעוטרת בעיגולי שוקולד מוקפדים עומד הקונדיטור אלון שבו. "אהבת חיי, הדסקיות", הוא צוחק. "הן נהיו קטע. מי שרואה אותן בתמונה שלי פעם אחת, כבר יידע לומר בפעם הבאה שייתקל בהן - שהן שלי. ברשתות החברתיות חייבים ייחוד וחתימה אישית, לא רק לצלם קינוח או מנה יפה, ועל הצורך הזה הדסקיות עונות מעולה. משהו כיפי למראה שגם קל לעשות. רק צריך קורצנים ודפי 'גיטרה' (דפי ניילון עבים לעיצוב) - וזהו", הוא אומר בהתלהבות.

לי זה נשמע יותר מסובך מאשר קל, אני ממלמל מבויש. "בסדר, כמובן שהכול יחסי", הוא עונה במבוכה. "אבל אני כזה - אין לי את היכולת להכין משהו משני מרכיבים בחצי דקה. בגלל זה גם בבית אני לא מכין כלום - כי אני לא יודע לעשות את ההפרדה ולהכין עוגה בחושה בשלוש דקות".

קשה להישאר אדישים לתמונות מלאכת המחשבת שהם הקינוחים של שבו הצעיר (28). מינימליסטיים ולרוב בצבעי פסטל, עתירי חיתוכים גיאומטריים - ושאותם ניתן למצוא רק ברשת האינטרנט.

עוד לפני סגירתה של מסעדת "שולחן" של עומר מילר, אלון שבו, הקונדיטור לשעבר של המסעדה, הפך לכוכב וירטואלי. רבבות עוקבים אחר יצירותיו המתוקות במדיות החברתיות, בבלוג שלו ובעיקר באינסטגרם. למתכונים שהוא מעלה - מקרונים, פחזניות ונמסיס שוקולד בטוויסט אישי - יש אינספור צפיות וגם תגובות. לכולן הוא משיב בסבלנות, עונה על שאלות ומודה על המחמאות. את המתכונים הוא משתדל להקליל לטובת הבשלנים הביתיים, אבל כמובן, הכול יחסי.

אלון שבו / צילומים: מתן כץ

"נוכחות במדיה החברתית היא משרה מלאה לכל דבר. יום שאני לא מכין קינוחים לצילומים או לא מעלה בו תמונה, הוא יום שמבחינתי לא עבדתי בו. יש קהל שמפרנס אותך ועוקב אחריך. בזכות החשיפה והעובדה שראו אותי במדיה החברתית, הגעתי להעביר סדנאות קינוחים לפי בקשה בניו-יורק. זה הכוח שלו, שהוא קיים באמת ובכל מקום. ואם אתה לא מרצה את הקהל הזה ועובד בשבילו - זה בעיניי לזלזל", הוא פוסק.

פשוט, אבל מסובך

כיצד הפכו כוכבי הרשת והבלוגספירה לאלילים החדשים של סצנת הקולינריה הישראלית - בעלי סטטוס נחשק, שמשרדי פרסום ויחסי ציבור רודפים אחריהם, מושא קנאה עממי של מתבגרים ומבוגרים גם יחד, שבמעלליהם צופים לא פחות - אם לא יותר - עוקבים מאשר אחרי רוב השפים המפורסמים?

"זה נשמע פשוט, אבל זה מסובך: בזכות האמת שלהם", אומרת רחלי קרוט, עורכת פודי, ערוץ האוכל החדש שהושק החודש בסלקום טי.וי, ובו מופיע שבו בימים אלה. "בלוגרים מביאים את העולם האותנטי שלהם בגובה העיניים, ועם זמינות רבה לקוראים שלהם. זה ייחודם ויתרונם, שבא לידי ביטוי ברמת העניין וההזדהות הגבוהה מצד הצופים בתכנים שלהם. שף לא נמצא שם בעצמו כדי לענות על שאלות מהגולשים.

עניין של נראות, שלישיית טארטים / צילומים: מתן כץ

"גם המתכונים שרבים מהשפים נותנים - רובם במקור ממסעדות ומיועדים למטבח גדול עם כמויות בהתאם - לא באמת מותאמים לבית. הבלוגרים יותר מדויקים מהם ובעיניי גם יותר מהעיתונות המסורתית. שם אולי מקפידים על הגהה, אבל לא יכולים תמיד לתקן פרסומים בהתאם לפידבק של הקוראים, כמו במקרה של הבלוגים. ובכלל, באינטרנט ובאינסטגרם אין מחסומים כמו בטלוויזיה המסורתית, עם מנהלים ואינספור מקבלי החלטות שלא כל-כך קל לעבור אותם. בדיגיטל כל אחד יכול להיות כוכב ולקבל במה. צריך רק להיות רציני ועקבי, להביא את עצמך - ומשם השמיים הם הגבול".

עוד מאפיין של הבלוגספירה, הישראלית ובכלל, הוא שיש בה גם יותר ייצוג לתתי-קהלים. לנשים בפרט, אבל גם לשומרי מצוות ולקהילת הגייז, שבו למשל, וכן אור בן אוליאל, מכוכבי היוטיוב המצליחים בישראל, שמדבר על חייו בהקשר זה תכופות וגם מרבה לצלם את בן זוגו הטייס.

גם בן זוגו של שבו מעורב ביצירה. את התמונות ששבו מעלה הוא מצלם לרוב בעצמו, אבל את התכנים השיווקיים כותב מיכאל, בן זוגו זה שמונה שנים. "מעולם לא הייתי ממש בארון, אז גם לא יצאתי ממנו. אין לי סיפור פריפריאלי טרגי. הכרתי את בן זוגי בצבא, הוא היה החבר הראשון שלי, ומאז אנחנו ביחד. הכי פשוט".

בין רפואת שיניים לקונדיטוריה

"למרות שההורים שלי מחזיקים באולם אירועים ובחברת קייטרינג, לבשל לא היה חלום ילדות שלי", אומר שבו, ירושלמי במקור ("מרוקאי-כורדי. המראה הבהיר והעיניים הכחולות מטעים").

עניין של נראות, טוויסט על מילפיי  / צילומים: מתן כץ

"בתיכון רציתי ללמוד רפואה. סיימתי עם ממוצע של 114 - ישבתי בבית ולמדתי כל היום, עד שיצאתי למכינה קדם-צבאית וגיליתי - כשהייתי אחראי הקניות וזה שמחליט עבור הקומונה מה מבשלים ואילו מצרכים קונים מדי יום - שזה מה שבאמת מושך אותי. שם החלטתי לעסוק בבישול בכלל ובקונדיטוריה בפרט".

אחרי שירות צבאי במודיעין, החל לעבוד בעסק המשפחתי במושב שורש. כשעבר לתל-אביב מאוחר יותר, התקבל לעבודה במטבח של מסעדת "שולחן". "'ננסה להיות טבח, כי בקונדיטוריה קשה למצוא עבודה ואין מספיק משרות', אמרתי לעצמי. טעות. שלושת החודשים שעבדתי בפס המטבח היו עבורי מהקשים בחיים. אם אתה לא מת על העבודה במטבח בקטע קיצוני - זה סבל. המשמרות קשות וארוכות, כל הזמן יש לחץ וצעקות ברקע, ובסוף אתה חוזר הביתה מסריח מאדי בישול ועם ציפורניים שחורות ומותש. הייתי זומבי מהלך".

לקונדיטוריה הגיע בתום אותם שלושה חודשים ובתום שנה, במקביל ללימודים בבית הספר "בישולים" - עמד בראש המחלקה במסעדה.

"עומר מילר, בגלל שהוא כל-כך נוכח באינסטגרם, גם משך אותי פנימה, עודד ופרגן, ועל הדרך חשף אותי להרבה קהל. ועדיין, רק אחרי שנתיים של שימוש הרגשתי שנוצר אפקט ושאני מוכר". לפני כשלוש שנים פתח במקביל לעבודתו בלוג (alonshabo.co.il) והחל להעביר סדנאות קונדיטוריה, שבהן עברו עד כה יותר מ-3,000 איש.

"חוץ מזה, בנוסף לעבודה, לסדנאות ולבלוג, גם למדתי רפואת שיניים", הוא מספר. "'אם לא יסתדר לי, אז תמיד יהיה לי מקצוע ביד', אמרתי לעצמי. למען האמת, בעיניי יש דמיון בין רפואת שיניים לקונדיטוריה. בשתיהן יש עבודה ידנית מאוד מדויקת וצריך להקפיד הקפדה יתרה על אסתטיקה. ההבדל היחיד הוא שרפואת שיניים זה המקצוע עם שיעור ההתאבדות הגבוה בעולם - משהו שמספרים בשיעור הראשון בבית הספר לרפואת שיניים.

עניין של נראות, קינוח וניל וטונקה / צילומים: מתן כץ

הייתי בין שני עולמות. מצד אחד, קונדיטוריה - עולם צבעוני שמשמח אנשים, אבל מעורער כספית, ומהצד השני - המקצוע שמבאס הכי הרבה אנשים, אבל לפחות דואג לפרנסה של מי שבוחר בו. למזלי, לפני שנתיים כבר לא הייתי צריך לפחד מהמשך הדרך, ובתום שלוש שנות לימוד - התמסרתי לקונדיטוריה", הוא מספר.

בשבוע שעבר פתח סטודיו חדש ברחוב הקישון בתל-אביב. מלבד הסדנאות שהוא מעביר בו, ישמש החלל גם לשיתופי פעולה ולאירועי פופ-אפ. "מקום שבו יהיה אפשר לטעום את הקינוחים שלי מדי פעם, שעד עכשיו היו בעיקר ברשת".

שבו גם מככב בתוכנית טלוויזיה חדשה, ראשונה מסוגה - בערוץ פודי, שרבים מתכניו סובבים סביב כוכבי רשת ובלוגרים. "זה הגשמת החלום של כל מי שגדל בתקופה שלי - להנחות בטלוויזיה. בכלל, כשאתה נמצא על סט ויש 15 אנשים וכולם סובבים אותך, אתה מבין כמה אתה בר מזל. המפיקים פחדו ממני כי המתכונים בקונדיטוריה, ושלי בכלל, נתפסים כסופר מורכבים - אבל בסוף יצא בסדר. הכנתי כבר עוגת מוס שוקולד ב-10 דקות, מקרונים עם קיצור דרך ועוד כמה דברים סביב עיקרון של מרשים ויותר קל ממה שחושבים".

לצדו של שבו, מככבים בתוכניות הבלוגרים רותם ליברזון, קרוט, יונית צוקרמן, עז תלם, אפרת ליכטנשטט ועוד. "מביאים את הרשת לתוך הטלוויזיה. זה הדבר הבא, והוא כבר כאן", אומרת קרוט בסיפוק ובגאווה.

מתכון

נמסיס שוקולד

מרכיבים (ל-6 תבניות רינג אישיות בקוטר 10 ס"מ):

125 גרם ביצים

75 גרם סוכר

160 גרם שוקולד מריר 60%

100 גרם חמאה

לסירופ סוכר:

50 גרם סוכר

55 גרם מים

ההכנה: אוטמים רינגים בעזרת נייר אפייה ושכבה נוספת של רדיד אלומיניום. מסדרים אותם על מגש אפייה.

מקציפים ביצים עם סוכר במהירות גבוהה במשך 5 דקות או עד ליצירת קציפה תפוחה ובהירה.

במקביל, ממיסים בקערה בינונית שוקולד מריר וחמאה על בן מארי או בפולסים במיקרוגל.

מכינים את סירופ הסוכר: יוצקים לקלחת ומוסיפים את הסוכר. מביאים לרתיחה.

מוסיפים את סירופ הסוכר הרותח לתערובת השוקולד והחמאה המומסים. מערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה. מקפלים בעדינות את קציפת הביצים לתוך תערובת השוקולד עד לקבלת תערובת הומוגנית ואוורירית.

יוצקים את הבלילה ל-6 הרינגים ואופים בתנור שחומם מראש לחום נמוך של 125 (תוכנית טורבו). אופים במשך 20-15 דקות ועד להתייצבות הבלילה. מצננים בטמפרטורת החדר, רצוי לצד שמנת חמוצה.

מתכון של אלון שבו

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם