גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההובלה בסכנה? שטראוס מצמצת הפער מתנובה לכ-3%

מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי בסוף חמשת החודשים האחרונים של 2018 אסם ושטראוס גדלו ביחס לשוק, בזמן שנתחי השוק של תנובה ושל החברה המרכזית עם טרה קטנו ● במקביל, למרות המבצעים העמוקים שנרשמו בחג השבועות, בקטגוריות רבות נרשמה עליות מחירים

גדי לסין / צלם: תמר מצפי
גדי לסין / צלם: תמר מצפי

האם ההובלה ההיסטורית של תנובה בשוק מוצרי הצריכה נמצאת בפני איום בטווח הנראה לעין? על-פי נתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס", קבוצת שטראוס בניהולו של גדי לסין החזיקה בסוף חמשת החודשים הראשונים של 2018 בנתח שוק של 10.3%, בעוד שתנובה בניהולו של אייל מליס החזיקה בנתח שוק של 13.6%, זאת לעומת נתח שוק של 13.8% בתקופה המקבילה אשתקד. 

ככל הידוע, מדובר בפער הנמוך ביותר בין שתי החברות ב-5 השנים האחרונות לפחות, כשהמגמה הברורה היא של גידול בחלקה של שטראוס בשוק הישראלי לעומת קיטון נמשך בחלקה היחסי של תנובה. שתי החברות הללו פועלות בתחומי המזון והמשקאות שמהווים חלק מרכזי משוק מוצרי הצריכה.

מנתוני סטורנקסט לשוק המזון והמשקאות עולה כי בחמשת החודשים הראשונים של 2018 הסתכמו המכירות בכ-15.45 מיליארד שקל - גידול של כ-3.1% ביחס לתקופה המקבילה ב-2017. זאת, בין היתר, הודות לכך שבחודש מאי הסתכמו המכירות בשוק ביותר מ-3.3 מיליארד שקל. מדובר במכירות הגבוהות ביותר לחודש מאי במונחים כספיים, לפחות מאז 2015. נציין, כי בחודשי מאי שחלו ב-2015, 2016 ו-2017, נעו המכירות בשוק המזון והמשקאות בטווח שבין 3 מיליארד שקל עד 3.2 מיליארד שקל. 

נתחי השוק של שש הספקיות הגדולות בשוק מוצרי הצריכה

עוד עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס", כי הגידול במכירות הורגש בכל יצרניות וספקיות המזון הגדולות בשוק, כשכולן רשמו מתחילת השנה עלייה במכירות הכספיות - החל מגידול של 0.4% "בלבד" שמציגה נטו (ללא בשר ודגים טריים), ועד לעליות של יותר מ-8% במכירות הכספיות של דיפלומט ושל יפאורה תבורי, שעשויה למצוא את עצמה בקרוב כחברה כמעט-בורסאית, כשהמניות שלה שבידי כלל תעשיות יונפקו בבורסה. כמו כן, נרשמו עליות של יותר מ-6% במכירות של קבוצת אסם-נסטלה, ושל כ-5% באלה של קבוצת שטראוס.

ומה עם יצרנית המזון הגדולה בישראל? על-פי נתוני סטורנקסט, בחודש מאי האחרון הציגה תנובה, שיצאה ב"מבצעים אגרסיביים מאוד", גידול במכירות בשיעור של כ-2.5% לכ-2.46 מיליארד שקל. עם זאת, הדבר לא מונע ממנה להמשיך ולאבד נתחי שוק ביחס למתחרות המרכזיות, ובראשן שטראוס וגם אסם, שבחמשת החודשים הראשונים של השנה הגדילו את הנתח שלהן מהשוק בכ-1.7% ו-3.2%, בהתאמה.

תנובה, נציין, מחזיקה בסיכום התקופה בנתח שוק של 15.9%, זאת לעומת נתח שוק של 16% שבו החזיקה בתקופה המקבילה אשתקד. בחודש הנוכחי נראה כי תנובה הפסיקה את המבצעים האגרסיביים וניתן יהיה לבחון כיצד אלה ישפיעו על תוצאותיה בחודש הבא.

חברה גדולה נוספת שיורדת בנתחי השוק היא החברה המרכזית למשקאות קלים, שגם מחזיקה במחלבת טרה. בחמשת החודשים הראשונים של השנה ירד החלק של הקבוצה הפרטית הגדולה הזו בכ-1.4% לנתח שוק של 6.9%. נזכיר, כי בתקופה המקבילה אשתקד אחזה החברה המרכזית בנתח שוק של 7%.

חג החלב עזר למכירות 

ומה לגבי חודש מאי בלבד? במאי האחרון חל חג השבועות - "חג החלב" - שנחשב לחודש חגיגי במיוחד ליצרניות המזון שמחזיקות במחלבות, אך גם ליבואניות של מוצרי גבינה. כך, בחודש שעבר בלבד, שכאמור היה הטוב ביותר לפחות מאז מאי 2015, גדל חלקן של שלוש הקבוצות שמחזיקות במחלבות הגדולות במשק - תנובה, שטראוס והחברה המרכזית (טרה) - ב-3.7%, ב-7.1% וב-4.4%, בהתאמה. מדובר בשיעורי צמיחה גבוהים יותר משהציגו מאז תחילת השנה ועד היום, במכירות מצטברות. עם זאת, חודש מאי היטיב מאוד גם עם אסם, שמכירותיה הכספיות היו גבוהות בכ-6.5% מאלה שרשמה במאי אשתקד, וזאת בהתאם לקצב הגידול שלה מתחילת השנה.

לגבי היצרניות הגדולות, נציין כי הנתונים של סטורנקסט מצביעים על כך שהמכירות החודשיות של תנובה הסתכמו במאי בכ-558 מיליון שקל, זאת לעומת מכירות של 387 מיליון שקל לשטראוס, כ-337 מיליון שקל לאסם ו-247 מיליון שקל לחברה המרכזית. שתי החברות הנוספות שמכרו במאי בסכום תלת-ספרתי במיליוני שקלים הן יוניליוור ונטו (ללא בשר ודגים טריים), שהציגו גידול חודשי של פחות מ-2% ביחס למאי 2017.

אגב, מחלבה נוספת בולטת היא גד, שגם היא נהנתה מחודש מאי חזק. מנתוני סטורנקסט עולה כי בחודש שעבר הסתכמו המכירות של החברה ב-40 מיליון שקל - גידול של כ-4.4% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, כך שבחודש שעבר היא אחזה בנתח שוק של 1.2%. מדובר על נתח שוק גבוה יותר מ"הרגיל" עבורה, מאחר שמתחילת השנה ועד היום היא מחזיקה בנתח שוק ברמה של 0.9% - בדומה לזה שהחזיקה בו בחמשת החודשים הראשונים של שנת 2017.

גבינות השמנת התייקרו ביותר מ-15%

ומה לגבי המחירים? מדד המחירים של סטורנקסט ממשיך לרשום עלייה מצטברת של 0.7 נקודות מדד בחמשת החודשים הראשונים של 2018 ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. ואולם, על אף המבצעים העמוקים במהלך חג השבועות, בקטגוריות רבות נרשמה התייקרות מחירים. בכלל עולם החלב נרשמה צמיחה כספית לצד עליות מחירים, בעוד שקטגוריות המעדנייה נחלשות.

מחיר הגבינות הצהובות ביחס לחג אשתקד התייקר ב-0.4%, אבל זו רק ההתחלה. מחירן של הגבינות המלוחות התייקר ב-2%, מחיר החמאה התייקר ב-4.7%, ואפילו תחליפי החלב היו יקרים יותר ורשמו עלייה של כמעט 3%. המוצרים שרשמו את ההתייקרות הדרמטית ביותר הם גבינות השמנת במדף שהתייקרו בלמעלה מ-15%, והקצפות שהתייקרו ב-19%.

ומה לא התייקר ואף הוזל בחג? גבינות במרקם שמנת שרשמו ירידה של פחות מאחוז, גבינות מיוחדות וגבינות לבנות ורכות שרשמו ירידה של 2% וכמעט 4% בהתאמה, בין היתר כאמור בזכות המבצעים העמוקים של תנובה.

כל ההתייקרויות הללו בשוק החלב מתרחשות על רקע הלחץ של שר החקלאות ושל תנובה להעלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים בעקבות עליית מחיר המטרה (המחיר שבו קונות המחלבות את החלב הגולמי). לאחרונה נחשף ב"גלובס" כי שר החקלאות, אורי אריאל, קרא לשר האוצר, משה כחלון, להעביר את מנגנון קבלת ההחלטות לידי הגורמים המקצועיים, כדי שלא יצטרך להיות מי שחתום על התייקרות מחירי החלב. כך או כך, נראה כי התייקרויות נוספות צפויות בקרוב. 

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון