גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיכר שמשנה את הכלכלה הכפרית עם מטבע קריפטוגרפי

מטבע וירטואלי שהושק בכפר זעיר הפך להיות האמצעי המועדף בעסקאות שונות

ביטקוין / איור: רויטרס - Dado Ruvic
ביטקוין / איור: רויטרס - Dado Ruvic

האיכר הרוסי מיכאיל שליאפניקוב טוען שהדרך הטובה ביותר להחיות את הכלכלה המקרטעת בכפרו המרוחק היא לקטוע את הקשרים הפיננסיים עם מוסקבה.

שליאפניקוב השיק מטבע קריפטוגרפי שמכונה קוליון, על שם הכפר הזעיר קוליונובו, השוכן במרחק של כ-129 ק"מ דרום-מזרחית למוסקבה. המטבע כבר זכה להשקעה ראשונית בסך חצי מיליון דולר ממשקיעים רוסים וזרים.

מאז השקתו אשתקד, הופך הקוליון בהדרגה למטבע המועדף בקוליונובו ובעיירות הסמוכות לביצוע עסקאות שונות - מחלב ועד טרקטורים.

"לא רואים כאן הרבה רובלים", אמר שליאפניקוב בריאיון שהעניק לאחרונה ליד בית העץ שבו הוא מתגורר. "יש לנו כאן מדינה משלנו ומטבע משלנו. אנחנו מסתדרים טוב מאוד בעצמנו".

בדומה למדינות רבות אחרות, רוסיה שוקלת אם לאמץ או לאסור את המטבעות הקריפטוגרפיים, והנשיא ולדימיר פוטין הורה לחבר עד הקיץ תקנות לתעשיית המטבעות הקריפטוגרפיים הלא-מפוקחת. במסגרת מאמצים אלה, עוקבים פקידי ממשלה אחר הניסוי של שליאפניקוב כדי להבין כיצד מתפקדים מטבעות קריפטוגרפיים.

מיכאיל שליאפניקוב / איור: גיל ג'יבלי

"הדוד מישה" ניצל את הפירצה

שליאפניקוב, המכנה את עצמו אגרו-אנרכיסט, נכנס דרך הפירצה הרגולטורית הזו כדי לערוך ניסוי ייחודי של אוטונומיה כלכלית באזור הכפרי שאותו הזניחה מוסקבה במשך זמן רב, לדבריו.

מאמציו ממחישים את הפער הקיים ברוסיה בין ערים משגשגות לבין קהילות כפריות מבודדות. הכסף ממכירות הגז והנפט שזרם לרוסיה בעשרים השנים האחרונות יצר במרכזים העירוניים מעמד ביניים שמשתמש בטכנולוגיה מיובאת ויוצא לחופשות בחו"ל. אך בכפרים הקטנים שורר עוני בשל התשתיות המתפוררות, האוכלוסייה המידלדלת והשירותים הממשלתיים הגרועים.

שליאפניקוב, גבר מוצק וכבד בעל זקן אפור, שאותו מכנים בכפר "הדוד מישה", רוצה להרחיב את השימוש בקוליון, כדי שתושבי קוליונובו וכפרים סמוכים יוכלו לשלם זה לזה עבור שירותים מוניציפליים כמו פינוי שלג ואשפה, שאת רובם כבר מבצעים התושבים בעצמם.

הוא אומר שכבר הצליח לשכנע 100 תושבים אחרים להשתמש במטבע שלו, בעיקר לצורך מכירת ורכישת ירקות ומוצרי חלב באזור עני זה.

הוא הרחיב את השימוש בקוליון בכלכלה המקומית באמצעות מערכת הלוואות שבמסגרתה הוא מספק לאיכרים שאפתניים אינקובטור ו-50 אפרוחות. האפרוחות הופכים לתרנגולות שמתחילות להטיל ביצים. האיכר מוסר את מחצית הביצים לשליאפניקוב, ואת המחצית השנייה הוא מוכר כראות עיניו. התנאי היחידי שמציב שליאפניקוב הוא שעסקאות אלה יבוצעו בקוליון.

"הבנקים לא רוצים להלוות לאיכרים זעירים", אומר שליאפניקוב. "אז יצרנו את המטבע של עצמנו". הוא הוסיף כי אינו רושם רווח אישי, ועל פניו הוא אכן חי בצניעות.

שיטה זו פופולרית בחלק מהאזורים הכפריים ברוסיה, שבהם אין לתושבים גישה לאשראי בנקאי בעלות נמוכה. הבנקים הרוסיים ניסו להרחיב את חדירתם בעיירות ובכפרים הקטנים, וב-2016 שירות הדואר של רוסיה אף פתח בנק בתקווה לענות על צורך זה. אך הריבית במרבית הבנקים המסחריים גבוהה לעתים קרובות מ-10%.

בשל חוסר היציבות הפיננסית לאחר קריסת ברית המועצות ב-1991, ניסו אזרחי רוסיה מגוון של חלופות להשקעות פיננסיות מסורתיות, אך לחלופות אלה היה סוף רע, כמו למשל השוברים שהנפיקו המפעלים הסובייטיים לעובדיהם ותוכנית הפונזי הענקית MMM של שנות התשעים.

המטבעות הקריפטוגרפיים הציתו עניין חדש באפשרות לפעול מחוץ למערכת הפיננסית הרוסית ולהימנע משימוש ברובל התנודתי שאיבד מחצית מערכו ב-2014 עקב הצניחה במחירי הנפט.

"הדוד מישה ניצל את ההזדמנות", אמר יואן וורונין, מומחה למטבעות קריפטוגרפיים ומייסד פלטפורמת המסחר Tradisys. "כשהוא השיק את הקוליון היה בקרב המשקיעים עניין אדיר במטבעות קריפטוגרפיים, והוא עושה מאמצים להפוך את הקוליון לחלק מהכלכלה האמיתית".

מטבע חלופי פופולרי

מטבעות קריפטוגרפיים, שבהם נעשה שימוש באמצעות פרוטוקול קריפטוגרפי מבוזר ומקוון למעקב אחר עסקאות, הפכו למטבע חלופי פופולרי גם לביצוע השקעות וגם בכלכלה האמיתית. מוכרים מקוונים משיקים מספר הולך וגדל של מטבעות קריפטוגרפיים משלהם שבהם ניתן להשתמש לתשלום עבור המוצרים והשירותים שמספקים אותם מוכרים.

מאז השקתו של הקוליון, שיקף ערכו את אותו המסלול המזגזג שרשם גם הביטקוין - המטבע הדיגיטלי המבוזר העולמי הראשון, אך שליאפניקוב אינו חושש.

"במסחר יש עליות ומורדות, אך בסופו של דבר בקוליונובו תמיד אפשר לקנות באמצעות הקוליון חלב ובשר", אמר שליאפניקוב.

איגור לוויטין, לשעבר פועל בחווה קולקטיבית, מספר כי הצטרף לכלכלת הקוליון של שליאפניקוב, ושכעת יש לו שתי עיזים ו-300 תרנגולות שכולן נרכשו בקוליון. חלק מהתרנגולות סופקו בידי שליאפניקוב כהלוואה. כעת הוא מעביר חלק מהביצים לשליאפניקוב, ואת החלק האחר הוא מוכר תמורת רובלים או קוליונים.

"כשאתה חי בשממה, אתה מנסה לשרוד אפילו באמצעות מטבעות קריפטוגרפיים", מציין לוויטין.אשתקד הצליח שליאפניקוב לקנות אפילו טרקטור משומש באמצעות הקוליון. הוא שילם 4,500 קוליון, שהיו שווים באותו הזמן ל-10,000 רובל.

שליאפניקוב מקווה שהתקנות שמגבש כעת הקרמלין יאפשרו לו להמשיך בניסוי שלו. אחרי ככלות הכול, כבר היו לו בעבר התכתשויות עם רשויות החוק.

ב-2015 שמו הרשויות הרוסיות קץ לניסיונו להשיק באזור שטרות כסף משלו, שגם הן זכו לשם 'קוליון'. בניגוד למטבע הקריפטוגרפי, היה ערכו של שטר הכסף 'קוליון' שווה ל-1 קילוגרם תפוחי אדמה. לאחר שנודע לרשויות על שטר הכסף של שליאפניקוב, הטיל אחד מאנשי התביעה הציבורית המקומית איסור על השימוש בשטר הקוליון, בטענה שהוא עלול לערער את היציבות החוקתית של רוסיה. שטרות הקוליון הוחרמו, ושליאפניקוב נאלץ להסכים לחדול מהשימוש בהם.

"זאת הסיבה שקפצתי על ההזדמנות להשיק מטבע קריפטוגרפי. העדר הרגולציה הוא הזדמנות, וניצלתי אותה", מצהיר שליאפניקוב.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר