גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקבוקים, זה מה שחשוב?

על כף המאזניים עתיד המדינה. כל השאר - קטנוניות מיותרת

עם כל ההערכה האישית שיש לי לראש הממשלה בנימין נתניהו, איני נמנה עם אלה שתומכים בו או במפלגתו. מעולם לא הצבעתי לליכוד, אולם מכאן ועד ההתלהמות התקשורתית והציבורית בקשר למעשיה ולמחדליה הנטענים של אשתו שרה - הדרך עוד ארוכה. זה מספר ימים שמדינת ישראל עוסקת בתופעת הבקבוקים ובעימות (המיותר) בין מבקר המדינה לבין היועץ המשפטי לממשלה, כאילו יתר הבעיות הקיומיות שלנו כבר נפתרו.

ערב הבחירות הכלליות, שעה שעם ישראל אמור להכריע בגורלו ולבחור באלה הראויים להנהיגו, אנו עוסקים בזוטי דברים - האם שרה נתניהו החזירה מיוזמתה שלה את כל או חלק מכספי הפדיון של פיקדונות הבקבוקים.

עובדה ניצחת היא שהחשב של משרד ראש הממשלה עשה את החישובים הכספיים וקבע את אשר קבע. גם אם טעה (ואיני בטוח שכך), ברור שלא הייתה לגברת נתניהו כוונה כלשהי "לגנוב" או "לנשל" את הציבור מכספיו.

ההתעסקות הקטנונית והמיותרת עם הבקבוקים ועם עלות הרכישה של בקבוקי היין, מסיטה את הציבור מבעיות האמת אשר להן ממשלת ישראל, והעומד בראשה, אחראים במישרין - והן: האם אנו רוצים לכונן ולבסס מדינה דו-לאומית בימינו אנו? כיצד ניתן למנוע סגר בינלאומי על ישראל? האם ניתן למנוע איראן גרעינית? כיצד פותרים את הפערים החברתיים? את מחירי הדיור ויוקר המחיה? ואת מצוקתם של ערביי ישראל?

אלה הם הנושאים המרכזיים, ולאו דווקא לפי סדר החשיבות שלהם - שבהם עלינו לעסוק.

סגר מדיני, כלכלי ואקדמאי בינלאומי

לא לכל השאלות המהותיות יש תשובות הולמות ונאותות, אבל לחלק מהן התשובה ברורה: אם המצב הנוכחי יימשך, אנו מכוננים ומבססים במו-ידינו מדינה דו-לאומית או מדינת אפרטהייד, הקיפאון במשא-ומתן עם הפלסטינים עלול להוליך אותנו לסגר מדיני, כלכלי ואקדמאי בינלאומי.

חידוש המשא-ומתן הוא צו השעה והוא יצליח רק אם ישראל ומנהיגי העם הפלסטיני יגלו נחישות, גמישות ונכונות לוויתורים כואבים הדדיים (שלא זו העת לפרטם). בכל מקרה, אם נחדש את המשא-ומתן, נקבל תמיכה מדינית משמעותית מקהילת העמים וממדינות ערב המתונות למהלך חשוב זה.

לשם מניעת איראן גרעינית או סף-גרעינית, יש לפרק אותה מיכולות אלה ולמטרה זו על המעצמות ובראשן ארצות-הברית, האיחוד האירופאי יפן וסין, להעמיק את משטר הסנקציות. עלינו מוטלת החובה להימנע ממריבות מיותרות עם הנשיא ברק אובמה.

אינני בטוח שבמצב שנוצר ניתן עדיין להשיג יעד זה ללא מהלומה צבאית בינלאומית על מתקני הגרעין של איראן, וגם אז תישאל השאלה - איזה מחיר ישראל תשלם וכמה זמן יחלוף עד שאיראן תקים מחדש את המתקנים.

להבדיל מסוגיית איראן והמשא-ומתן עם הפלסטינים, יתר הנושאים מצויים בידינו ובשליטתנו. אנו חייבים ויכולים לפתור את סוגיית הפערים החברתיים, שהתשובה המוחצת לה היא אחת: תקציבי רווחה, בריאות, חינוך ועוד פעם חינוך; אנו חייבים ויכולים לפתור את יוקר מחירי הדיור בדרך של הצפת השוק במקרקעין זמינים לבנייה על-ידי חקיקת חירום ושינוי הייעוד של קרקעות חקלאיות באזורי הביקוש. אנו חייבים ויכולים לפתור את יוקר המחיה על-ידי העלאת השכר והפריון, ואנו יכולים וחייבים לפתור את מצוקתם של ערביי ישראל על-ידי שילובם בחיי הכלכלה תוך מתן הזדמנויות שוות.

לכל נושאי הליבה האלה אין פתרון קסם של "זבנג וגמרנו". הדברים לא יתבצעו ביום אחד, אבל יש להתחיל ורצוי כבר אתמול.

ממשלה שתורכב על-ידי גוש הימין וחלק ממפלגות המרכז והסיעות הדתיות, תכניס אותנו לקיפאון מתמשך ולמבוי סתום עם העולם כולו; וממשלה שתורכב על-ידי גוש השמאל וחלק ממפלגות המרכז והסיעות הדתיות, לא תוכל לעמוד לבדה באתגרים הקשים שיתחייבו מהסדר השלום עם העם הפלסטיני.

זה לא "הם או אנחנו" (המחנה הציוני) וגם לא "אנחנו או הם" (הליכוד), אלא כולנו ביחד, כולנו עם אחד. כולנו ציונים. לשון אחר, יש לכונן ממשלת אחדות לאומית מקיר אל קיר, שתורכב מכל המפלגות הציוניות עם הנהגה אחת שתחרות על דגלה לכונן מהפך היסטורי בכל נושאי הליבה, לעשות סדר אחת ולתמיד ולתת תקווה לעם ישראל לדורי דורות.

כולם כמעט דוגלים באחדות, אבל איש אינו מוכן לשלם את מחירה בתואנות שונות. כמו למשל: היעדר "קווי יסוד" מוסכמים. כדי להתגבר על קושי מלאכותי זה, יש לנסח את הקווים באופן רחב על מנת שכל אחד ממרכיבי ממשלת האחדות הלאומית יוכל "לחיות" עימם. לדוגמה: "הממשלה דוגלת בכל עקרונות העל-חוקתיים המעוגנים במגילת העצמאות, והיא מושיטה את ידה לכל עמי האזור ובכללם לעם הפלסטיני, לכונן שלום בר-קיימא בין 'שתי מדינות לשני עמים' בגבולות מוכרים ובטוחים".

בסופו של יום, הסוגייה של "קווי היסוד" אינה מהותית אלא פרסונלית, כמו למשל: מי יכהן כראש הממשלה? האם תהיה רוטציה ומתי? איני חפץ לקלקל את המסיבה, ומטעם זה אגנוז (בשלב זה) את רעיונותיי.

ולסיום: מספיק ודי עם הבקבוקים, ואליהם יש להכניס את כל זוטי הדברים ולגרוס אותם. הבחירות הן גורליות, וכפועל נגזר מכך, חובה על כל אחד מאיתנו לממש את זכותו להצביע.

אני מצפה ממנהיגי המפלגות להיאבק באופן ענייני ובלתי מתלהם ולגלות אחריות, גדלות-נפש ונכונות לוותר שעה שנגיע למלאכת הרכבת ממשלת האחדות הלאומית.

■ הכותב הוא עורך דין.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לפני הכניסה לרפיח: השקל צונח אל מול סל המטבעות

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי