גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעיוותי הצדק הגדולים

קובעי המדיניות מקווים לצאת בשלום ממצבת החוב המעיקה - והחוסכים סובלים

הפעם לא מדובר בתופעת לוואי לא רצויה. מדובר במהלך מתוכנן ואגרסיבי במיוחד. מדובר גם בחלק אינטגראלי ממה שהצגתי כאן תחת המושג ה-Financial Repression. כזכור, אותו מושג המתאר מדיניות כלכלית הוא הכלי שבעזרתו קובעי המדיניות מקווים לצאת בשלום ממצבת החוב המעיקה על המדינות כל כך. נושא דיוננו כאן השבוע הוא החלק הפחות מדובר של אותה מדיניות.

לפנינו אחד מעיוותי הצדק הגדולים שנעשים בימינו. זאת, כלפי אחת מן האוכלוסיות הפגיעות ביותר: אוכלוסיית החוסכים, הפנסיונרים, ואלו שאינן מוכנים להיות חלק מן הקרוסלה של וול סטריט, או כל מרכז פיננסי אחר.

למרות, או בגלל, המיוחדות באופיים של מרכיבי ציבור זה, ניחתה עליהם עכשיו חובת בחירה מייסרת. הבחירה מתמצת בשלוש אפשרויות בלתי סבירות:

- הראשונה לקחת סיכונים גדולים יותר בהשקעות.

- להקטין בצורה דרמטית את איכות החיים שלהם.

- לחזור לעבודה, כאשר זה בכלל אפשרי.

ולמה הם חייבים להחליט? הגרף הבא יאיר את השואלים יותר ביעילות מאשר אלף מילים מתוחכמות. הגרף מייצג את השינוי בהכנסה, מחסכון סולידי: ההכנסה השנתית, מהשקעה של 100 אלף דולר, במוצר דומה לפק"ם, לתקופה של חצי שנה:

משה שלום סולידי

למרות שאלו נתונים עבור האזרח האמריקאי, ניתן לעשות השלכה ישירה של המוצג עבור אזרחי כל המדינות, בהן הריביות הגיעו לרצפה. אותן מדינות המערב, אשר מנהיגיהן אומרים לנו, כל פעם מחדש, שאותה ריבית תושאר ברמת ה-0, עוד הרבה מאוד זמן.

העקומה האדומה מדברת בעד עצמה.

יש לציין שהמספרים המוצגים מועצמים על ידי אספקטים נוספים של הכלכלה הגלובלית של ימינו:

- ברוב המדינות שהזכרתי לעיל, אנו מדברים על צמיחה מאוד נמוכה, ולא במצב כלכלי משגשג.

- בגלל החוב, ובגלל הנקודה הראשונה, מדברים על תקופה בה המיסים עולים ללא הרף.

- כמו כן, האינפלציה האמיתית (זו המכילה מזון, ואנרגיה) הרבה יותר גבוהה מאשר המדווחת.

וכך, לפנינו, המצב העגום של החוסך הפורש. זה אשר שיחק על פי הכללים, עבד כל חייו, שילם את מיסיו, ניסה להגן על עצמו מכל הסכנות הפיננסיות, ושאף להגיע לימי גיל הזהב, בשלום.

זוהי תפנית דרמטית ביכולת של ציבור ענק זה, לקיים את עצמו בכבוד, כאשר המכה של 2007 יצרה אצלו נזקים משמעותיים בנכס העיקרי של חייו: ביתו. ומה אומרים לנו קובעי המדיניות? "מדיניות ריבית האפס מיועדת לחזרה לצמיחה, שבה כולם ייהנו, כולל ציבור החוסכים".

האם יש לאנשים האלה זמן לחכות לתוצאות של הניסוי הפיננסי הזה? ומה בינתיים? איך בדיוק צמיחה חדשה תועיל להם, אם הם אמורים להיות מחוץ למעגל העבודה הפעילה? רק מצב שבו הריבית תחזור למצבה הנורמלי יכול לתת להם ישועה, ועל זה כבר נאמר: "ריבית נורמלית, זה לוקסוס שאנו לא יכולים להרשות לעצמנו!".

אבל בינתיים מה עושים? איך מייצרים קצת יותר הכנסה? כמו שציינתי לעיל, לא נותרה ברירה אלא באמת לקחת קצת יותר סיכונים, והגרף הבא מראה זאת היטב:

משה שלום חלוקת הון

הגרף מאשר את שידענו: המניות, כסקטור המגובה פסיכולוגית, ומעשית, על ידי אותם קובעי מדיניות, מהוות את נכס הסיכון הגדול יותר מבין כל הנכסים המוצגים. הוא היה ונשאר הלהיט בקרב משקיעי העולם. לאחריהן אגרות החוב (בהן מוכללות אלו המכונות "אגרות הזבל" ועליהן ניתן לקבל ריבית הרבה יותר גבוהה), והרבה מאחור נכסי הסיכון הנמוך יותר.

השילוב בין חוסר הברירה, חוסר המיומנות של אותם משקיעים "חסרי הברירה", והמצב החיובי הקיצוני שבהם נמצאים כעת רוב שוקי המניות בעולם, מעוררים חשש גדול לגבי יכולתם של אנשים אלו להתמודד עם מה שיקרה מתישהו: תיקון משמעותי במדדים.

כאשר חלקם כבר חווה את התפוצצות הבועה של הדוט-קום ב-2000, וכאשר כולם חוו את ירידת ערך הנדל"ן שלהם, מכה נוספת כזו אחרי כל כך הרבה שנים של צמצום בהכנסות הקבועות שלהם, יכול לגרום למצב די קטסטרופלי. ומי ייקח אחריות על כך, אז?

משה שלום הינו ראש מחלקת המחקר ב FXCM ישראל (חברה למסחר במטבע חוץ, מדדים וסחורות).

ניתן לפנות אליו, ולהצטרף לרשימת התפוצה שלו, דרך פניה ישירה לאימייל: Moshe.Shalom@gmail.com.

מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה - על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

עוד כתבות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מחריפות הירידות בתל אביב; אינטרקיור מזנקת ב-19%, טיב טעם ב-7%

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? מדד הבנקים יורד ב-1.8% ● השקל מוסיף ומתחזק מעט, 3.73 שקלים ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ●  נאייקס השלימה את רכישת חברת הטכנולוגיה הברזילאית VMtecnologia ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם