גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 שאלות על הגרעין האיראני

אין לי צל של מושג מה התשובות - אבל לפי הגיונם של הדברים, אלה השאלות

אין לי צל של מושג מה הן התשובות האמיתיות והנכונות ל-4 שאלות-מפתח בכל הקשור לגרעין האיראני; אבל אני סבור שלפי הגיונם של דברים השאלות הן אלה.

1. האם איראן אכן מפתחת יכולת גרעינית למטרות צבאיות? ואם כן, מהו לוח-הזמנים לכך?

לפי עמדת הממשל האמריקני, הפרסומים הזרים וגם לפי עמדת גורמי מודיעין ישראליים, משטר האייתוללות טרם הכריע אם לפתח יכולת גרעינית צבאית, ועדיין יש למערב פסק-זמן "לשדל" אותם לא לעשות כן, על-ידי נקיטת סנקציות כלכליות בינלאומיות חריפות.

האיראנים עשויים (כתוצאה מהסנקציות) להסכים לפיקוח בינלאומי ו"לרדת" מהאופציה הגרעינית, תוך דרישה להדדיות עם ישראל - דבר מסוכן ומסובך כשלעצמו, שעלול להביא ללחץ בין לאומי על ישראל.

אם התשובה לשאלת-מפתח זו היא שלילית - לשון אחר, אם טרם נפלה הכרעה ועדיין קיים חלון זמן - אין מקום למהר בתקיפה צבאית על כל הנגזר ומשתמע מכך. אם, לעומת זאת, נפלה ההכרעה - יש לעבור לשאלה השנייה.

2. האם גרעין איראני למטרות צבאיות כשהוא מצוי בידי משטר האייתוללות מהווה סכנה קיומית לישראל?

איראן אינה דנמרק. המשטר האסלאמי הקיצוני קורא להכחדתה של מדינת ישראל. מנהיגיו אינם קוראים להשמדת מדינה הנמנית עם האיחוד האירופי או להשמדתה של ארה"ב. יש חכמים ויודעי דבר הטוענים כי נשק גרעיני עלול לזלוג לארגוני טרור בינלאומיים, וכי בנסיבות מסוימות איראן עצמה עלולה ללחוץ על ההדק ולהפעילו נגד ישראל, תוך "ספיגת" המכה השנייה של ישראל, שתבוא עליהם (לפי פרסומים זרים) מהאוויר וממעמקי הים.

ויש חכמים ויודעי דבר אחרים הטוענים כי איחרנו את הרכבת, וכי לא יהא "אסון" אם לאיראן תהיה יכולת גרעינית צבאית (כמו לפקיסטן), ושבמקרה קיצון כזה יתקיים מאזן-אימה הדדי. דבר אחד ברור: קיומה של יכולת צבאית גרעינית בידי איראן תגרום במישרין לאובדן חופש הפעולה הצבאי של ישראל, והיא אף עלולה להאיץ פיתוח של יכולות צבאיות גרעיניות במדינות אחרות במזרח-התיכון כמו טורקיה, מצרים וערב הסעודית.

ישראל השמידה את הכור הגרעיני העיראקי, ולפי מקורות זרים גם את הכור הגרעיני הסורי. מבחינת ההיגיון שהיה מונח ביסוד פעולות אלה, דין המתקנים והכורים האיראניים חייב להיות זהה. אותו היגיון היה מנחה את ארה"ב אם קובה או ונצואלה (שאינן מאיימות "לחסל" אותה) היו מנסות לפתח יכולת גרעינית צבאית. זה היה לוקח לאמריקנים 24 שעות להשמיד מן היסוד את הכורים והמתקנים שלהן.

אם התשובה לשאלת-מפתח שנייה זו היא חיובית - לשון אחר, אם יכולת צבאית גרעינית בידי איראן מהווה סכנה קיומית לישראל - יש לעבור לשאלה השלישית.

3. בהנחה שגרעין איראני למטרות צבאיות אכן מהווה סכנה קיומית לישראל, האם יש לישראל יכולת עצמאית (ללא השתתפות ארה"ב ומדינות נאט"ו מסוימות) לחסל לבדה את המתקנים והכורים האיראניים, שחלקם מצויים על פני האדמה וחלקם מצויים בעומקי האדמה?

למתקפה ישראלית עצמאית (ללא אור ירוק אמריקני) עלול להיות מחיר כבד: נתק פוליטי מידידות ישראל ובראשן ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי, עקב ההשלכות הקשות שיהיו למתקפה על הכלכלה העולמית; ומכת טילים איראניים על מרכזי הערים בישראל ועל מתקנים אסטרטגיים שלה, לרבות דימונה; ומכת טילים אפשרית מצד החמאס, הג'יהאד האסלאמי וחיזבאללה, דבר שעלול לחייב את ישראל לכניסה קרקעית לעזה וגם לדרום לבנון; והפיכת איראן למדינה נוקמת שתנסה לשקם את מתקני הגרעין שלה.

אם התשובה לשאלת-מפתח שלישית זו היא שלילית - לשון אחר, אם אין לישראל לבדה יכולת צבאית כזו - אין טעם בהמשך הדיון העיוני-אקדמי, ויש לקוות שארה"ב תעשה את העבודה (עם או בלי ישראל). אולם אם התשובה היא חיובית (לאחר שיובאו בחשבון כל תוצאות הלוואי של התקיפה) - יש לעבור לשאלת-המפתח הרביעית והאחרונה.

4. בהנחה שיש לישראל יכולת צבאית עצמאית לחסל לבדה את מתקני וכורי הגרעין האיראניים - כמה זמן יחלוף עד לשיקום מתקני הגרעין (על רקע הביקורת הבינלאומית הקשה על ישראל) ולנקמה?

אם התשובה לשאלת-מפתח זו היא "תקופה קצרה של שנתיים-שלוש", קיים סימן שאלה מובהק לגבי התועלת שבתקיפה (בשים לב לתוצאות הלוואי שלה). אם, לעומת זאת, השיקום יארך 5 או 10 שנים, יש לשקול בחיוב את התקיפה - חרף המחיר הכבד שישראל תשלם ומתוך תקווה שבמהלך תקופת ביניים זו, ובעקבות הסנקציות הכלכליות הבין לאומיות (אם ימשיכו לעמוד בתוקפן), יחול שינוי פוליטי פנימי באיראן. עלינו לזכור תמיד שאין לישראל ריב עם העם האיראני, אלא עם משטר האייתוללות ששולט בו.

לסיכום, איני מקנא בראש הממשלה בנימין נתניהו, בשר הביטחון אהוד ברק, ובחברי הקבינט שאמורים לקבל את אחת מההחלטות הקשות והגורליות מאז קום המדינה. להבדיל מרבים וטובים אחרים, אני סומך עליהם שיקבלו החלטה עניינית, שקולה ומושכלת, שתבטיח את קיומה של ישראל לעד.

הכותב הוא ראש משרד עורכי הדין כספי ושות'.

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש