גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet
מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

"ההפקעה אינה חוקתית, אינה חוקית, אינה מידתית ואינה סבירה" - כך טוענים ארבעה בעלי קרקעות, שהגישו בימים האחרונים עתירה לבג"ץ נגד הפקעת הקרקעות בדרום העיר ראשון לציון לטובת הקמת הדיפו (מרכז התחזוקה) לרכבת המטרו המתוכננת - שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית של שטחי מגורים, תעסוקה ומסחר.

העותרים מחזיקים בידם טענה אחת מרכזית בעניין: החוק הקיים כיום אינו מאפשר להפקיע קרקעות לשימושים סחירים, אלא רק לשימוש ציבורי. 

הנכס שלכם צפוי להיות מופקע בגלל המטרו. כך תגדילו את הפיצוי שתקבלו 
הפקעת הקרקעות לטובת המטרו יוצאת לדרך: באילו ערים זה יקרה?

תוכנית דיפו ראשונים, המתוכננת בצמוד לכביש 431 מצפון, מתווה "מסגרת תכנונית להקמתו של רובע עירוני הכולל כ־2,700 יחידות דיור, כ־323,000 מ"ר לתעסוקה, כ־20,000 מ"ר למסחר וכ־27,700 מ"ר למבני ציבור, מעל דיפו 'ראשונים' של קו המטרו M1 ובשטחים שסביבו, הכולל דיפו וכן מתקנים ותשתיות הדרושים להפעלת ותחזוקת המטרו".

מדובר בתוכנית ראשונה מסוגה, אשר מנצלת את הקרקע להקמת הדיפו לשימושים שבוודאי יכניסו לבעלי הקרקעות, ובעיקר למדינה, כסף רב. הבעיה היא שהסדרת העניין בחקיקה טרם הושלמה - ועל עניין זה בדיוק מתבססת העתירה. נציין כי בעבר הוגש בג"ץ אחר סביב המטרו, נגד התוואי המתוכנן ברמת גן, שנדחה.

"סמכות ההפקעה היא אך ורק לצורך מטרה ציבורית"

העותרים הגישו את עתירתם לבית המשפט באמצעות עו"ד אריאל קמנקוביץ ממשרד עו"ד קמנקוביץ זלמנוביץ נגד שרת התחבורה מירי רגב ונגד נת"ע, האמונה על ניהול הליכי ההפקעה בפועל.

הם טוענים כי בהחלטה על ההפקעות במתחם הדיפו "נפלו פגמים וכשלים חמורים ביותר, וזאת מן הטעם שמרביתה אינו מיועד לצורך הציבורי שלשם מימושו מתיר הדין הפקעה, אלא לשימושים סחירים שאינם מצדיקים הפקעת קרקע פרטית לשם מימושם. סמכות ההפקעה שניתנה בדין לשרת התחבורה מירי רגב, וממילא גם ההרשאה שהעניקה לנת"ע לנהל את הליכי ההפקעה, היא אך ורק לצורך מטרה ציבורית של הקמת הדיפו (מרכז תחזוקה לרכבת) במסגרת פרויקט המטרו".

העותרים מציינים כי קיבלו הודעות הפקעה מנת"ע הנוגעות לקרקעות שלהם במתחם הדיפו הייעודי בחודשים פברואר ומרץ השנה. לדבריהם, הם פנו במכתב לשרה רגב ולנת"ע ובו טענו כי ההפקעה אינה חוקית, ובהתאם לכך הודיעו על סירובם למסירת הזכויות וההחזקה במקרקעין - אך לא נענו.

העותרים מזכירים בעתירתם את סעיף 188 לחוק התכנון והבנייה, אשר קובע, ביחס להפקעה מצד הרשות המקומית, כי "מותר לוועדה המקומית להפקיע על־פי חוק זה מקרקעין שנועדו בתוכנית לצורכי ציבור".

עוד הם מציינים כי פקודת הקרקעות אינה מתירה הפקעה במקרה שבו, נוסף על הצורך הציבורי בהפקעה, מיועדים המקרקעין לשמש לצרכים משמעותיים נוספים שאינם לצורך כזה.

"שימוש בהיקף עצום למגורים ולתעסוקה המתוכנן במתחם הדיפו אינו פרופורציונלי לשימוש לצרכים ציבוריים במתחם ואינו מקיים כל זיקה למטרה הציבורית שלמימושה נדרשת ההפקעה", נטען בעתירה.

העותרים מוסיפים ומצטטים את דבריה של המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד כרמית יוליס, בדיון בוועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים שהתקיים בשנת 2022, ושם היא אמרה: "אם מפקיעים לטובת תשתית, לכל היותר אפשר לעשות שימוש מאוד זניח של שימושים סחירים, כי ההבנה היא שהפקענו לטובת תשתית, אז אנחנו לא יכולים עכשיו לפתח בקומה שמעל קניון או כמה קומות לצורכי מסחר או משרדים. זה יהיה בלתי אפשרי".

המטרו מתקדם - אך החקיקה עוד לא הושלמה

העתירה שהגישו בעלי הקרקעות במתחם הדיפו חושפת את האנדרלמוסיה ואת הרשלנות שבקידום השלמת החקיקה של חוק המטרו: על אף שמבחינות מסוימות התוכנית מתקדמת קדימה - בין היתר מבחינת האפשרות להפקיע קרקעות לטובת הקמתה - החקיקה שלה טרם הושלמה, ולמעשה המצב נכון גם בהיבט התכנוני.

בימים אלה מתקיימים דיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בתיקון חוק המטרו, אשר אמור להתייחס גם לנושא ההפקעות - וספציפית להפקעות סביב מתחם הדיפו, שלו ככל הנראה יגובש הסדר מיוחד; תמ"א 70, אשר מיועדת להסדר את הפיתוח סביב תחנות המטרו, טרם אושרה, וגם כל קווי המטרו טרם זכו לאישור סופי; ארבע תוכניות מתוך חמש עבור קווי המטרו כבר אושרו (ומתוך כך מתאפשרת ההפקעה, בין היתר במתחם הדיפו) - אחת מהן, קו M2, רק אתמול (ד') - אך המקטע השלישי בקו M1, באזור השרון, טרם אושר בשל התנגדויות תושבים.

העותרים נגד הפקעת הקרקעות בראשון לציון למעשה מנצלים את הלקונה שנוצרה בחוק בשל העובדה שטרם נוסחה חקיקה מסודרת בנוגע למתחם הדיפו, גם אם כוונת המדינה העתידית היא לאפשר הפקעה לשימושים סחירים במקום. הם מתייחסים לכך בעתירתם ואומרים: "מתן אפשרות למשיבות להסתמך על חקיקה עתידית אינה ראויה, שכן היא תכשיר במשמע הפרת חוק מכוונת מצד המשיבות".

בהתאם לכך הם מבקשים מבית המשפט לקבל את עתירתם, להוציא צו על־תנאי לביטולם של הליכי ההפקעה - בין אם בנוגע לכל הקרקעות ובין אם רק בנוגע לאלה שיוקמו מעל לדיפו, ולהפוך את הצב למוחלט לאחר קבלת תשובת המשיבות, קרי השרה רגב ונת"ע.

מנת"ע נמסר בתגובה: "נת"ע היא חברה ממשלתית הפועלת בהתאם לחוק ולהחלטות הממשלה. פרויקט המטרו הוא פרויקט תשתיות חסר תקדים בהיקפו, המבוסס בחלקו גם על הפקעת קרקעות, כפי שנעשה בעולם כולו. נת"ע פועלת לצמצם את הפגיעה בנפגעים ואף הקימה מערך סיוע ייעודי לעניין. כל פנייה לנת"ע בעניין הפקעות נבחנת בכובד־ראש, כמו גם עתירה זו שנבחנת כעת על־ידי הגורמים המקצועיים". 

ממשרד התחבורה והבטיחות בדרכים נמסר: "המשרד ישיב על העתירה בבית המשפט כמקובל". 

עוד כתבות

הגנרל האמריקאי הבכיר בביקורת נדירה: זו השגיאה הגדולה של צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בית הדין הפלילי מסתכן באיבוד לגטימיות אם יוצא צו מעצר לנתניהו, גנרל בכיר בצבא ארה"ב בביקורת נדירה על צה"ל, האם ישראל תהיה חלק מההסכם עם סעודיה והסופר המפורסם סלמאן רושדי נגד מדינה פלסטינית בראשות חמאס ● כותרות העיתונים בעולם 

דודי אמסלם, הליכוד / צילום: יוסי זמיר

המספרים החשובים מאחורי תוצאות המכרז להפרטת הדואר

הממשלה התגאתה בהשלמת הפרטת דואר ישראל. הנה כמה מהנתונים מאחוריה ● המשרוקית של גלובס

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

פסק דין תקדימי בעליון: אישה לא מחויבת לגלות לבן זוגה כי איננו האב הביולוגי

ביהמ"ש המחוזי קבע כי בן הזוג אינו זכאי לפיצויים, והעליון דחה את ערעורו ● הנימוק המרכזי: "בירור התביעות ללא קשר לתוצאות ההליך עלול להעביר מסר לקטין כי הוא אינו רצוי" ● מומחית בדיני משפחה: "העליון ממשיך לשמור על ניתוק בין תחום דיני המשפחה ותחום הנזיקין"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'י.פי מורגן / צילום: Associated Press, Michel Euler

הפרישה קרובה מתמיד: מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב הפתיע את השווקים

"לוח הזמנים הוא כבר לא חמש שנים", הפתיע המנכ"ל הוותיק של ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון את משתתפי פגישת המשקיעים השנתית ● דיימון צפוי להשאר בבנק כיו"ר ומחליפו יגיע ככל הנראה מתוך הבנק ● דיימון בן ה-68 מנהל את הבנק כ-20 שנה, ומניית הבנק השיאה בתקופתו 700%

רועי ורמוס, קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

נוקד הפכה לבעלת עניין בשופרסל: שווי החזקותיה – 362 מיליון שקל

המניות נרכשו במחיר נמוך ב-3% מהמחיר שבו נסחרה שופרסל הבוקר ● בנוסף, הדיווח מגלה את היקף ההחזקות של רועי ורמוס ורעייתו טל בקרן הגידור

תחנת דלק של פז. בעיגול: זוהר לוי / צילומים: תמר מצפי, יח''צ

מסמר נוסף בארון שלטון המנהלים? מה צפוי לפז בעידן הבעלות של זוהר לוי

בעלי חברת הנדל"ן המניב סאמיט הפך השבוע לבעל המניות הגדול ברשת תחנות הדלק כשהגדיל את החזקותיו ל־16% וכבר מונה לדירקטור ● האם אנחנו בדרך לשידור חוזר של נוסח האחים אמיר?

שר המשפטים יריב לוין בבית המשפט היום (ג') / צילום: תמונה פרטית

לוין מעיד במשפט נתניהו: מוזס ראה בהגבלת "ישראל היום" עניין קיומי

שר המשפטים יריב לוין מעיד היום במשפטו של רה"מ בנימין נתניהו בנוגע לתיק 2000 ● לטענת לוין, נתניהו אמר כי אם החוק להגבלת התפוצה של "ישראל היום" יעבור בקריאה ראשונה בכנסת, "אני עוצר אותו בוועדת הכנסת ולא נותן לו להתקדם"

ניר צוק, מייסד פאלו אלטו / צילום: טל גבעוני

פאלו אלטו נטוורקס בעוד תחזית נמוכה - המניה צנחה במסחר המאוחר

החברה פרסמה תחזיות לקצב צמיחה שנתי בהכנסות ברבעון הבא שעשוי לנוע בטווח שבין 10%-11% - נמוך מהקצב אליו הורגלו המשקיעים בשנים האחרונות ● עבור הרבעון השני של השנה הציגה פאלו אלטו תוצאות לא רעות: ההכנסות ברבעון עמדו על 2 מיליארד דולר, צמיחה של 15% משנה לשנה

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

וולט מייבאת לישראל את פיצ׳ר ההזמנה הכפולה

פיצ'ר ההזמנה הכפולה ממסעדות (Double Order) מושק כעת בישראל ● הפיצ'ר החדש מהווה חלק משורה של פיצ'רים טכנולוגיים שמציגה החברה, והוא מאפשר הזמנה משני בתי עסק במקביל ללא תוספת דמי משלוח ● בשלב זה מתקיים פיילוט באזור המרכז, ובמהלך הקיץ צפויה התרחבות לכלל הארץ

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מזהיר: "שיעור האשראי בפיגור דומה לתקופת הקורונה, חשש לעלייה בסיכון"

בנק ישראל מתייחס להשפעות סביבת הריבית והמלחמה על תיק האשראי של הבנקים, ומספק אזהרה לקראת העתיד ● וגם: סקר בנק ישראל בקרב צמרת מערכת הבנקאות וחברות כרטיסי אשראי מגלה כי האיום הפוליטי " זכה" למקום השני בקרב הסיכונים המטרידים ● הסייבר דורג שוב במקום הראשון ● על מניות הבנקים אמרו בבנק ישראל: "ציבור המשקיעים מאמין כי הבנקים חשופים יותר למגמות המאקרו כלכליות מאשר שאר המשק"

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

הרחבת תחנת הרכבת בנתב"ג נעצרה כדי לא לפגוע בחניות העובדים

רשות שדות התעופה עצרה את העבודות להרחבת התחנה בנתב"ג בטענה לפגיעה בנגישות לטרמינל מהחניונים ● גורמים המעורים בפרטים טוענים שהסיבה נוגעת לצמצום חניות העובדים במהלך הפרויקט ● בענף חוששים מהיווצרות צוואר בקבוק בתפעול רשת הרכבות

ירידה בשיעור החרדים המועסקים / צילום: יוסי זמיר

נתוני למ"ס מגלים: שיעור התעסוקה של גברים חרדים ממשיך לרדת

שיעור תעסוקת הגברים החרדים על פי נתוני הלמ"ס ירד ב-2.4% ברבעון האחרון ● תעסוקת יהודים שאינם חרדים נשארה יציבה יחסית, כאשר שיעור התעסוקה של גברים עלה ב-0.5%

רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

איך הופכים 15 אלף שקל למיליון: טיפ הזהב של מנהלת ההשקעות

העצה המרכזית של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים היא לא לעשות יותר מדי שינויים בתיק: "משקיע מצליח הוא כזה שיושב על מניה לאורך שנים" ● למה האינפלציה והריבית לדעתה דווקא תומכות בהמשך עליות בשווקים, ומה הסיכוי למשבר חוב

לקראת אישור תקציב 2025 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אילו גזרות יוטלו על הציבור? הישיבה המכריעה בשבוע הבא

בעקבות המלחמה והבור התקציבי שמוערך בלפחות 30 מיליארד שקל בשנה הבאה, שוקלים באוצר וברשות המסים צעדים דרסטיים למילוי הקופה ● מהתייקרות הרכבים החשמליים, דרך שחיקת השכר ועד לאפשרות שמשכירי דירות ייאלצו לשלם יותר ● בשבוע הבא תיערך הישיבה בה יוחלט איזה גזרות בפנים, ואילו בחוץ

בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: אסף שילה ישראל סאן

760 מיליון דולר: חוזה ענק לאלביט ממשרד הביטחון

החברה דיווחה היום לבורסה כי קיבלה מספר חוזים בהיקף מצטבר של כ-760 מיליון דולר ● בסוף שנת 2023 הגיע צבר ההזמנות של אלביט לשיא של 17.8 מיליארד דולר ● אלביט נסחרת בשווי שוק של 8.7 מיליארד דולר ובמחיר דומה לזה שבו נסחרה לפני פרוץ המלחמה

מדד s&p 500 / אילוסטרציה: Shutterstock

מפחדים מהתיקון? המחקרים שבדקו מה קורה כשמשקיעים במדד S&P 500 בשיא

מדד הדגל האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים 24 פעמים מתחילת השנה, פי שניים מהממוצע ההיסטורי ● לעתים ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שהתיקון לא בהכרח מגיע

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

המחיר והסיכון של מבצעי המימון הגיעו לדוחות יזמיות הנדל"ן ובנק ישראל

צמח המרמן דיווחה על תזרים מזומנים שלילי, כתוצאה ממכירות במבצעי שיווק 20/80 שלא מגובות בכניסת כסף מצד הרוכשים ● גם בבנק ישראל מזהירים מהסיכון בשיטה הפופולארית ● מנכ"ל החברה: "האתגר של המבצעים לא פשוט, ואולם לצמח המרמן האיתנות הפיננסית כדי לעמוד בהם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה המקומית ננעלה בירידות; פורמולה מערכות ומג'יק ירדו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● או.פי.סי אנרגיה תקים לאינטל תחנת כח ● חוזה גדול לאלביט ממשרד הביטחון ● זוהר לוי, בעל השליטה בסאמיט הופך לבעל המניות הגדול בפז ● IBI: "ללא התאמות מצד הממשלה, צפוי גירעון של לפחות 8%-7.5% ● וגם, בגולדמן זאקס אומרים שהמושג "שבע המופלאות" צריך לצאת לגמלאות

חברת BYD הסינית. מנעה מחוקרי נציבות האיחוד האירופי גישה למידע חיוני? / צילום: ap, Ng Han Guan

ארה"ב לא לבד: גם באירופה רוצים לחסום את כלי הרכב החשמליים מסין

תהליך הפוליטיזציה של תעשיית הרכב הוקצן לאחר שארה"ב הטילה מכסים על כלי רכב חשמליים וסוללות מסין - ואירופה סימנה שבכוונתה להצטרף למגמה ● בישראל, גובר החשש בשוק הרכב שהממשל האמריקאי יעצור בקרוב את המכירות והשת"פים מול הסינים