גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לוחמה של כטב"מים וטילים מעמידה במבחן מערכות הגנה שאספקתן מוגבלת

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages
עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

התבוסה הכמעט מוחלטת של מטח הכטב"מים והטילים של איראן נגד ישראל בשבת הייתה הצלחה עבור מערכות ההגנה האווירית, אך גם תזכורת מפוכחת לכך שיש מחסור בנשק המסוגל ליירט תקיפות מסוג זה.

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה? 
סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת 

מדינות ברחבי העולם החלו לחזק את ההגנה האווירית שלהן בשנים האחרונות, בעקבות המלחמה של רוסיה באוקראינה, החששות מפני המתיחות באזור אסיה-פסיפיק והסכסוך המחודש במזרח התיכון. עם זאת, החברות המייצרות מערכות הגנה אווירית מתקשות לעמוד בביקוש הגואה, ומדינות המזמינות את הטכנולוגיה מתמודדות עם המתנה ארוכה ועלויות גבוהות.

לאחר שנים של השקעה מצומצמת, רדיפה עולמית אחרי טילים גרמה לכך שנדרשות כעת כשנתיים או יותר כדי לספק כמה מיירטי הגנה אווירית. מחסור ברכיבים מסוימים, כמו מנועים רקטיים, תורם לעיכוב הזה.

"אני מודאג מכך שהיינו בסוג של חופש ועכשיו אנחנו משחקים בתופסת", אמר למחוקקים ג'ון היל, סגן מזכיר החלל וההגנה מפני טילים, בשבוע שעבר.

לייצור מערכות הגנה אוויריות - והטילים שהן יורות - נדרש בדרך כלל זמן רב ולעיתים קרובות הן עולות הרבה יותר מן המטרות שהן שואפות להפיל, במיוחד במקרה של כטב"מים. הפוטנציאל של נחילי כטב"מים אוטונומיים קטנים מציב אתגרים נוספים לציוד של היום, וטכנולוגיות חדשות להתמודדות עם האיומים המתפתחים הללו נמצאות עדיין בפיתוח.

ישראל כנראה תתקשה להתמודד אם תעמוד בפני מתקפות רבות

המתקפה של איראן על ישראל בסוף השבוע בלטה בהיקף העצום שלה: יותר מ-120 טילים בליסטיים, למעלה מ-30 טילי שיוט וכ-170 כטב"מים. הישראלים יירטו את רוב הטילים הבליסטיים באמצעות מערכות הגנה אווירית של חץ, אמרו בכירים בארה"ב. כארבעה עד שישה טילים הופלו על ידי משחתות אמריקאיות, ואחד יורט על ידי סוללת הגנה אווירית אמריקנית מסוג פטריוט.

את רוב הכטב"מים הפילו מטוסי קרב אמריקנים, אם כי חלקם הושמדו על ידי מטוסים בריטיים, צרפתים וישראלים.

תבוסת המטח האיראני התאפשרה בזכות מערכת ההגנה האווירית המתוחכמת והרב-שכבתית של ישראל, וסיוע שסיפקו ארה"ב ושותפים מערביים וערבים אחרים. אך ישראל כנראה תתקשה להתמודד אם תעמוד בפני גלים רבים של מתקפות, כפי שחוותה אוקראינה במשך יותר משנתיים של מלחמתה עם רוסיה, אומרים אנליסטים בתחום ההגנה.

"נראה היה שישראל די הצליחה, אבל החיסרון הוא שכמות גדולה של מיירטים הושקעה בתהליך", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים. "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם".

במהלך השנים האחרונות הסתמכה אוקראינה במידה רבה על ציוד שסופק ממדינות המערב כדי ליירט יותר מ-2,000 טילים בליסטיים, טילי שיוט וסוגים אחרים של טילים, כמו גם אלפי כטב"מים. עם זאת, שיעורי היירוט של קייב יורדים והולכים ככל שאוזלים לה הטילים.

השבוע, אמר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ל-PBS שרוסיה הצליחה להרוס לאחרונה תחנת כוח גדולה משום שלכוחות הצבא של קייב אזלו הטילים כדי להגן עליה. רוסיה ירתה 11 טילים, ולאוקראינה היו רק שבעה להתמודד נגדם.

אך למערב לא נותרו כמויות גדולות של טילים ומערכות הגנה לתת לאוקראינה. קיימת כבר רשימת המתנה ארוכה למערכות פטריוט, שנועדו ליירט טילים בליסטיים. שווייץ, לדוגמה, הזמינה חמש סוללות פטריוט בשנת 2022, אך הראשונה תגיע רק בעוד שש שנים, ותחלוף עוד שנה עד שהיא תפעל, אומרים בממשלה.

גורמים במערב חוששים שהעלויות רק יגדלו

המערכות גם אינן זולות: כל סוללת פטריוט, שניתן לחמש ב-32 טילים, עולה בסביבות מיליארד דולר.

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל, או יותר מ-550 מיליון דולר, לדברי יהושע קליסקי, חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב.

גורמים במערב חוששים שהעלויות רק יגדלו, משום שהם נאלצים להפיל כטב"מים זולים יותר עם טילים בשווי מיליון דולר, וההוצאה הזו תגדל אם האויבים יפעילו נחילים של כלי טיס בלתי מאוישים אלה.

רוסיה כבר נוקטת אסטרטגיה זו, ויורה כטב"מים ארוכי טווח לעבר ערים אוקראיניות כדי לבזבז טילי הגנה אווירית אוקראינים שהמלאי שלהם דליל. קצינים אוקראינים מתלוננים שחסר להם ציוד כדי להתמודד עם המטח המתמיד של כטב"מים בקו החזית.

גורמים רשמיים בפנטגון אמרו שהם רוצים שהייצור של אמצעי הגנה נגד כטב"מים יגבר באופן דרמטי, מתוך הכרה בכך שירי טילים של מיליוני דולרים ליירוט משהו שעולה רק אלפי דולרים אינו בר קיימה.

"אי אפשר לחסל כטב"מים זולים בלי מיירטים זולים", אמר לכתבים כריס ברוס, סמנכ"ל האסטרטגיה ב- Anduril Industries, בכינוס שנערך לאחרונה כדי לחשוף את המיירט האוטונומי החדש של החברה, Roadrunner.

כטב"מים קטנים, שמילאו תפקיד גדול יותר באוקראינה, מציבים אתגרים ייחודיים למערכות ההגנה המסורתיות.

"יכולת הזיהוי היא בעיה גדולה"

"קשה יותר לזהות את הקטנים יותר מאשר את הגדולים יותר. אתה יכול לראות גמל ממרחק אבל כנראה לא עכבר", אתמרה אדיטיה דבארקונדה, מנכ"לית Dedrone, סטארט-אפ המפתח טכנולוגיה לסיכול כטב"מים על ידי שיבוש קישורי התקשורת שלהם. "יכולת הזיהוי היא בעיה גדולה, גדולה, גדולה".

כוחות ארה"ב הסתמכו במידה רבה על מערכת ההגנה שלה מפני טילים, Aegis, הממוקמת על ספינה, כדי להגן על כלי השיט והספנות המסחרית שלהם בים האדום, כמו גם על מערכת ה- Phalanx, המשתמשת במקלעים כדי לפוצץ כטב"מים שמגיעים.

עדיין אין פתרון טכני טוב להתמודדות עם נחיל של כטב"מים זולים ואוטונומיים, אומרים גורמים בצבא ובתעשייה.

ארה"ב וישראל בוחנות כעת מערכות מיקרוגל ולייזר נגד כטב"מים שפותחו על ידי חברות פרטיות, המציעות את היכולת להמשיך לירות כל עוד יש הן טעונות. זה יאפשר למערכת, באופן תיאורטי, לסייע בהורדת נחיל של כטב"מים מבלי שתאזל התחמושת.

Epirus, סטארט-אפ אמריקני המתמחה בנשק מיקרוגל עוצמתי, אמר שהוא עשוי להפעיל חלק מהמערכות שלו במזרח התיכון עד הקיץ אם צבא ארה"ב ייתן את האישור לכך, ו-10 מערכות עד לסוף השנה. ליחידת ה- Raytheon של RTX, אחת מחברות ההגנה האמריקניות הגדולות ביותר, יש חוזה עם צבא ארה"ב למערכות מיקרוגל בעוצמה גבוהה נגד כטב"מים, כאשר אבות הטיפוס הראשונים מתוכננים למסירה בשנה הבאה.

המערכות החדשות הללו עוד לא נבדקו בקרב והן מוגבלות בטווח, אך תומכי הטכנולוגיה אומרים שהן מציעות את ההגנה הטובה ביותר נגד נחילי כטב"מים.

"בעימותים עתידיים, ככל הנראה, ידרשו מערכות נגד כטב"מים מערכות עתירות אנרגיה, מערכות בעלות אנרגיה מכוונת או מערכות נשק לייזר כדי להיות מסוגלות לעשות זאת", אומר תומס הנדריקס, איש הון סיכון בקבוצת Decisive Point וקצין לשעבר בכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב. "לא ראיתי כל כך הרבה פתרונות בני קיימא לכך".

לכתבה זו תרמו ענת פלד ומיכאל ר' גורדון.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר