גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי לאחר שוויתרה על הסדר עם ארה"ב

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI
טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

במשך שני עשורים, נשארה איראן בצללים והסתמכה על מיליציות שמימנה ברחבי המזרח התיכון כדי שילחמו נגד ישראל. המתקפה הישירה שלה על ישראל בסוף השבוע שעבר סימנה תפנית אסטרטגית, והימור גדול.

איראן יודעת שהצבא הרשמי שלה חלש יותר בהשוואה לישראל ולבעלת בריתה העיקרית, ארה"ב. במשך רוב שנות קיומה מאז המהפכה האסלאמית ב-1979, רוב בנות הברית של טהראן בעולם לא תמכו בהתקפה ישירה על בעלת ברית של ארה"ב.

התבצרות במשרדים ומפגינים עצורים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב
WSJ | תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה
WSJ | רשימות המתנה ועלות של מיליארדרים: ההצלחה של ישראל מקפיצה את הביקוש למערכות הגנה

מתקפת הכטב"מים והטילים האדירה של איראן על ישראל - שצבא איראן קיבל את מלוא האחריות עליה ונשבע לחזור עליה אם ישראל תגיב - הגיעה לאחר שנים של בניית קשרים דיפלומטיים חזקים יותר עם יריבות של ארה"ב כמו רוסיה וסין, שיפור היחסים עם שכנות כמו ערב הסעודית ופיתוח הכלכלה באמצעות מכירת נפט, למרות הסנקציות שהטילו עליה במערב. ההתקפה המחישה באופן דרמטי את המעבר של טהראן מניסיון להסדר עם המערב לעימות גלוי עם ארה"ב ובעלות בריתה.

כעת, איראן וישראל עומדות על סף הסלמה של מעגל האלימות, שטמונות בה סכנות קיצוניות לשני הצדדים. חברי קבינט המלחמה הישראלי אמרו שהמדינה תגיב בזמן ובמקום שתבחר, וגורמים אמריקנים רשמיים אמרו כי התגובה צפויה להגיע בקרוב.

מתגברות הקריאות באיראן לפעולה נגד ישראל

פלג הולך וגדל של קיצוניים באיראן קרא לפעולה קשה יותר נגד ישראל, שכן היא גרמה נזק כבד לרשת המיליציות של טהראן, לרבות תקיפה החודש של מתקן דיפלומטי בדמשק שהרגה קציני צבא בכירים. עבור רבים מן הלוחמים האיראנים, המתקפה הזו דרשה תגובה משנת פרדיגמה.

"החלטנו ליצור משוואה חדשה", אמר האלוף חוסיין סלאמי, ראש משמרות המהפכה האסלאמית של איראן, הארגון הצבאי למחצה שביצע את התקפת הטילים בשבת. "מעתה והלאה אם המשטר הציוני יתקוף את האינטרסים, הנכסים, הדמויות והאזרחים שלנו בכל מקום שהוא, נתקוף אותו בתגובה מאיראן", אמר לטלוויזיה הממלכתית ביום ראשון.

התפנית טומנת בחובה סיכונים עצומים עבור טהראן, מעניקה לישראל הזדמנות להסיט את השיח מן המלחמה הלא-פופולרית בעזה, ומעמידה במבחן את היכולות הצבאיות של איראן, וייתכן שהיא לא תעמוד בו.

"האיראנים לא מחפשים פופולריות. הם מחפשים מינוף", אמר ג'ון אלתרמן, סגן נשיא בכיר במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון. 

"האיראנים מרגישים שאין זה משנה מה יעשו, הם בכל מקרה נמצאים בקרב קיומי עם ארה"ב, בעלות בריתה ושותפיה. אז הם לא רואים ברירה אלא לקחת סיכון. והם רואים את המשך הישרדותם כניצחון", אמר.

התקיפה מגיעה לאחר שאיראן החלה לספק לרוסיה כטב"מים ששימשו כדי לתקוף את אוקראינה ואף סייעו בבניית מפעל כטב"מים על אדמת רוסיה - מהלכים שהבהילו את הגורמים הרשמיים בארה"ב ועזרו למוסקבה להשיג יתרון במלחמה באוקראינה. איראן גם המשיכה בפיתוח תוכנית הגרעין שלה, מאז שפרשה ארה"ב מההסכם עם טהראן ב-2018, מה שעורר דאגה כי המדינה קרובה יותר להשלמת נשק כזה - דבר שאיראן מכחישה. פקידים אמריקנים אומרים שהם לא מאמינים שאיראן עובדת כעת על בניית נשק גרעיני.

בחודש פברואר האחרון אמרו גורמים איראנים כי הגדירו שני קווים אדומים שחצייתם תגרום למתקפה רחבת היקף על ישראל: פגיעה ישירה בנכסים האסטרטגיים בתוך איראן, כמו מתקני הגרעין והפטרוכימיה שלה, או מתקפה קרקעית נגד המיליציה הלבנונית חיזבאללה, בעלת ברית יקרת ערך של איראן, ואחד האויבים המסוכנים של ישראל.

אפילו כשפגעה ישראל בבניין שאירח פעילות קונסולרית איראנית, תגובה צבאית לא הייתה מובנת מאליה, אמרו יועצי משמרות המהפכה וממשלת סוריה. איראן הייתה יכולה להחליט שלא להגיב, אמרו אותם האנשים. היא יכלה להחליט שלא להתייחס אל הבניין כאל חלק מן הטריטוריה שלה ולהתעלם ממותם של המפקדים בו, כפי שעשתה במשך שנים של התקפות קודמות על נכסיה בסוריה.

ישראל לא קיבלה אחריות על התקיפה בדמשק, ובכירים ישראלים אמרו כי המודיעין הראה כי הבניין אינו מתקן דיפלומטי אמיתי, אלא בניין המשמש למטרות צבאיות איראניות.

איראן רוצה להוכיח שהיא עדיין מובילה את ציר ההתנגדות

איראן החליטה להתערב בלחץ של 'ציר ההתנגדות' קבוצת מיליציות בעלות בריתה, שהותקפה שוב ושוב על ידי ישראל וארה"ב, לדברי יועץ למשמרות המהפכה.

בפגישה של מנהיגי משמרות המהפכה ביום שני, אמר עלי אכבר אחמדיאן, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, כי "ההחלטה התקבלה בשל התסכול הגובר של החות'ים ואחרים בציר ההתנגדות מכך שאיראן לא עשתה דבר," אמר היועץ.

"ברקע המלחמה בעזה, גבר הלחץ של איראן להראות שהיא עדיין מובילה את ציר ההתנגדות, זה היה סוג של עימות עם ישראל", אומרת דליה דאסה קיי, עמיתה בכירה במרכז בארקל ליחסים בין-לאומיים של UCLA. "אני חושבת שהייתה תחושה שישראל מחזיקה בהגה, והם היו צריכים להפוך את היוצרות".

אף שהמתקפה האיראנית גרמה לנזק מועט ולפציעות מועטות, היקף התקיפות היה בגדר שינוי עבור איראן. עד כה היא התאפיינה בקבוצות חמושות שיכלו ללחוץ על אויבים כמו ישראל בעוד שאיראן עצמה שומרת על מרחק.

במהלך מלחמת הצללים הזו, ישראל, כך מאמינים רבים, הרגה מדעני גרעין איראניים, פתחה במתקפות סייבר על טהראן וביצעה יותר מ-400 תקיפות אוויריות נגד מטרות הקשורות לאיראן בסוריה ובמקומות אחרים באזור, כך דווח בעבר ב"וול סטריט ג'ורנל".

ישראל הגבירה את התקיפות על מטרות איראניות בעקבות התקפת חמאס ב-7 באוקטובר ובמהלך המלחמה בעזה. תקיפות המיוחסות לישראל הרגו לפחות 18 חברי משמרות המהפכה בחודשים האחרונים, ושיאן היה במתקפת ה-1 באפריל בדמשק, שהרגה גנרל איראני בכיר והביאה לתגובת איראן.

"זהו שינוי מאסיבי תקשורת בין המדינות, ואני חושב שזה כמובן מכוון כדי לשרטט כמה קווים אדומים מאוד ברורים בסכסוך שלהם עם ישראל", אמר סנאם וקיל, מנהל תוכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה ב- Chatham House בלונדון.

איראן הזהירה מראש כי מתקפה מגיעה, ועדכנה את עומאן ואת שוויץ, שתי מדינות שבאופן מסורתי מתווכות בין איראן למערב, ונתנה לישראל ולשותפותיה המערביות והאזוריות זמן להתכונן, צעד שככל הנראה הגביל את הנזק מהתקיפה.

ובכל זאת, בניגוד לסבבי ההסלמה הקודמים, היקף התקיפה הצביע על ניסיון להסב נזק ממשי בתוך ישראל, אמרו אנליסטים צבאיים, עם יותר מ-300 טילים וכטב"מים מסוגים שונים. נדרשה פעולה משותפת ומורכבת עם ארה"ב ועם השכנות הערביות כדי להפיל את מרבית הטילים.

"אם הם רצו לערוך מתקפה סמלית, למה להשתמש בכל כך הרבה מערכות? אם זה רק סמלי, איך נראית מתקפה אמיתית? הם לא יכולים לשגר אלף טילים בבת אחת", אמר פביאן הינץ, מומחה לטילים ולמל"טים איראניים מהמכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים.

שאלה אסטרטגית מרכזית כעת היא איזה תפקיד, אם בכלל, ישחק חיזבאללה בהסלמה בין ישראל לאיראן. הקבוצה הלבנונית מנהלת עם ישראל סכסוך שמתחמם באיטיות מאז תחילת המלחמה בעזה, מחליפה ללא הרף אש עם כוחות ישראליים, אך ממתינה עם ארסנל הטילים המדויקים המתוחכם יותר שלה.

"מלחמת הצללים תימשך", אומר צ'אק פרייליך, לשעבר סגן היועץ לביטחון לאומי בישראל. "השאלה היא אם יהיה עימות גלוי".

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר