גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

שרית פירון וחמוטל מרידור בשיחה עם מיטל וייזברג בכנס TECH IL של גלובס / צילום: תמר מצפי
שרית פירון וחמוטל מרידור בשיחה עם מיטל וייזברג בכנס TECH IL של גלובס / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו" - כך אמרה היום (ג') שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, בכנס TECH IL של גלובס, בפאנל המשקיעות הבולטות בישראל. בפאנל השתתפו פירון וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', והוא נערך בהנחיית מיטל וייזנברג, כתבת ההייטק של גלובס.

כנס TECH IL | גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא" 
כנס TECH IL | גל בר דעה: "לבנקים יש אחריות לרווחה הכלכלית של הציבור, יש מקום לדירקטיבה מצד הפיקוח שתקדם זאת" 

בפאנל הוצגו נתונים על ירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה.

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו"

לדברי פירון, "גייסנו שלוש קרנות, הקרן שאני אחראית עליה גויסה לפני המלחמה, אחרות גייסו גם במהלכה. היה קשה, הסנטימנט העולמי לא לטובתנו. מה שהציל אותנו זה המוניטין של הקרן. בתחילת דרכי בקרן ב-2019 הסנטימנט היה מאוד שונה, השוק היה מאוד בעדנו".

מרידור הזכירה שמדובר במגמה עולמית מאז 2021, לכן להרבה קרנות טובות בעולם, זו המגמה. לדבריה, "כן, כאן יותר קשה. בדיוק אמרתי לשרית שהדבר הכי מפחיד זה מה שאנו לא שומעים מהמשקיעים שלנו. הם לא יגידו לא נשקיע בישראל כי הממשלה עושה דברים שאנו לא מבינים או כי מלחמה - אבל לאורך השנה-שנתיים הקרובות אני חוששת שיש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן. אני אופטימית, אני אגיד שרואים התעניינות ממשפחות יהודיות בעולם שמסיטות כספים לישראל".  

האם נראה חזרה להנפקות?
פירון: "המגמה לא קשורה ישירות רק למצב בישראל. בתקופות בועה אנו רואים רכישות רבות והנפקות. בשנים האחרונות הבורסה בארה"ב הייתה סגורה להנפקות - קורונה, הדפסת כסף ואלואציות של בועה ואז התפוצצות. מצד שני, יש הרבה יוניקורנים שהם בהחלט בתור להנפיק. נראה כי השנה הבורסות בארה"ב ייפתחו להנפקות, ונראה גם ישראליות שמונפקות.

"יכול להיות שיש חברות ישראליות שמעדיפות להימכר, כי הן מעדיפות ודאות, וקשה להן לחכות שהשוק הציבורי ייפתח. שנית, הרבה רוכשים פוטנציאליים זיהו איזושהי חולשה בישראל, חשבו שאולי זה זמן לקנות חברות בזול, ופגשו פה נחישות ישראלית - כשרוב החברות לא היו מוכנות להימכר בזול. ראינו עסקאות מצוינות לאחרונה, טאלון ואחרות.

"בסוף השאלה למכור או להנפיק מבוססת על המון דברים, ולפעמים כשיש הצעה טובה, הדבר הנכון הוא למכור - זה לא סימן של חולשה. כמי שהייתה בחברה ציבורית, זה לא כיף".

מה לגבי תחומים אחרים מלבד סייבר?
מרידור: "שני תחומים שאני מתעסקת בהם זה AI ודאטה. הישראלים קצת נמצאים מאחור בהם, רוב החוקרים נמצאים או באוניברסיטאות אמריקאיות או בגוגל ומטא, ולא בארץ. מי שכן בתחום הזה יהיו חברות שפותרות בעיות. וואן זירו הוא דוגמה מעולה, הם מפתחים טכנולוגיית AI, ויש הרבה הנדסה. אני חושבת שאם יש משהו שהישראלים טובים בו, זה לזהות ולפתור ראשונים בעיות ולרוץ לפתרון. איחרנו את הרכבת? אולי, אבל אני חושבת שנראה פיתוחים.

"תחום שני שמאוד מעניין הוא דיפנס-טק, בו עוסקת חברת פלנטיר בה עבדתי. זה תחום שהיסטורית לצערי לא היינו חזקים בו מספיק, וזה נורא מוזר. הסייבר קצת שתה את כל אנשי הצבא, אבל אני חושבת שאחרי ה-7 באוקטובר והמילואימנקים שראו את שדה הקרב - וכבר פגשתי הרבה צוותים שחזרו ויודעים מה שבור - אנחנו מבינים שאנו תחת איום, ויש מקום לתחום הזה. יהיה גל של חברות מדהימות שיקומו, וחלק מהן יהיו הפלנטיר הישראליות הבאות. דיפנס-טק זה תחום סופר מעניין".

בתקופות של משבר חברות צריכות להתאים את עצמן. רואים את זה בחברות הפורטפוליו שלכן?
פירון: "הייתי בהרבה מאוד משברים כלכליים בחיי, במשבר 2000 הייתי בסיליקון ואלי, חברה רצתה להנפיק במיליארד וחצי דולר, והתפוצצה הבועה. ב-2008 תכננו הנפקה עם ליהמן ברדרס, אחר-כך הגיעה הקורונה. חברות מקבלות בחזרה צניעות ומתייעלות.

"בתקופות של בועה הדבר שהיה לי חשוב בחברות שעבדתי בהן, זה להתנהל בצורה מאוד אחראית - בהוצאות להיות מאוד חסכן, ובהשקעות להיות מאוד אגרסיבי. את זה הבאתי גם לחברות שהשקעתי בהן, ולמזלי השקעתי ביזמים שמאוד הבינו את זה. בתקופות בועה יותר קשה לשמור על המשמעת, אבל זה אפשרי. 

"במלחמה ההייטק הישראלי והעם התגלו במלוא תפארתם" 

"לגבי המלחמה, בחברות המקומיות כ-20% מהעובדים גויסו למילואים. כולל מנכ"לים. זה פגע במאמצי פיתוח ובכל מיני תוכניות יותר אסטרטגיות. ההייטק הישראלי והעם התגלו במלוא תפארתם. היה ניכר החוסן. העובדים שנשארו עבדו פי 2 מקודם. לכן אני חושבת שהפגיעה בטווח הקצר הייתה מינימלית. נעשה מאמץ אדיר ומאוד אפקטיבי להראות ללקוחות ולמשקיעים שהכול בסדר.

"אני יכולה להגיד שרק לאחרונה רואים מעט דברים לא נעימים שמגיעים מלקוחות, שלא נאמרים בריש-גלי, נניח לקוח מדרום אפריקה שלא מחדש חוזה. זה מאוד בשוליים ורק לאחרונה. אבל הנחישות של החברות, היזמים והעובדים מדהימה.

"בסוף, כשמסתכלים על משקיעים, הם אנשים מאוד חכמים, ואם הם חושבים שבישראל תצמח החברה הכי מעניינת, הם ישקיעו פה. לאחרונה כמה חברות גייסו מעל 100 מיליון דולר בתקופה הכי קשה. הטאלנט המדהים ישמור עלינו. אני מקווה שנראה גם אופק מדיני, כי חייבים בשביל הכלכלה לצאת מחוסר הוודאות".

ראינו סנטימנט שלילי נגד ישראל. כמה זה מחלחל לביזנס?
מרידור: "אנחנו משקיעים בקרנות אמריקאיות, חלק הורידו ווליום. יש משקיע שאמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו, וזה נכון אפילו אחרי ה-7 באוקטובר, ואנחנו רואים בדוחות שהחברות מצליחות לעקוף את התחזיות. כמובן שיש קולות שהם לא כאלה, אבל יש הרבה קולות בעדנו, מעטים כי האווירה קשה, יש מכונת פרופוגנדה טובה נגד".

פירון: "פרופ' אבי ג'וזף כהן, שהייתה שותפה בגולדמן זאקס, סיפרה שאחרי ה-7 באוקטובר עשו סקר באוניברסיטת קולומביה ובפקולטות למתמטיקה, ביזנס וכו', ונמצא כי 92% הם פרו-ישראל. היא אמרה שכל מי שצורת החשיבה שלו מבוססת נתונים הוא פרו-ישראלי. גם משקיעים נמצאים בצד הזה, ורואים שמשקיעים ממשיכים להשקיע. חלקם מעדיפים לחכות, משיקולים כלכליים - גם אם זה לא מגיע מאנטי לישראל - זה קורה. אני חושבת שכשהמצב יתייצב, הם יחזרו בהמוניהם, כי הם עשו פה הרבה כסף".

 ***גילוי מלא: הכנס בחסות בנק ONE ZERO, מיקרוסופט, KPMG, HP Indigo, AT&T, ובהשתתפות מקורות ורשות החדשנות. 

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג קפץ בכ-2.5%

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; קסטרו קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה