גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

שיגור מיירט ה"חץ" במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון
שיגור מיירט ה"חץ" במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

באירופה כולה הסתכלו בהתפעלות על נתוני היירוט של מערכות ההגנה האווירית הישראליות - בשיתוף חילות האוויר של ארה"ב, בריטניה וירדן - מול המתקפה המסיבית של איראן בליל שבת. אולם בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה עד כה את מערכת חץ 3, אפשר היה להתרשם משביעות הרצון על ההחלטה, ובעיקר לשמוע את השאלה: "מתי כבר המערכת תגן עלינו?".

הלכו לאיבוד או התרסקו: רבים מהטילים ששוגרו לישראל נפלו בדרך, וזו הסיבה 
בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית 

"כיצד מערכות ההגנה האווירית של ישראל - "כיפת ברזל" ו"חץ 3"- עובדות, ומתי גרמניה תקבל אחת מהן?", הכריזה בבוקר יום שני הכותרת בעיתון הגרמני "טאגסשפיגל". בניגוד לפינלנד, למשל, גרמניה לא רכשה את מערכת כיפת ברזל.

"מערכות ההגנה של ה'חץ' מילאו תפקיד מרכזי ביירוט 99% מהאיומים שנשלחו מאיראן", כתב ה"פרנקפורטר רונדשאו", והזכיר לקוראיו: "גרמניה רכשה את מערכת החץ 3 להגנה מפני טילים ארוכי טווח, כחלק משינוי תפיסת הביטחון שלה על רקע המלחמה באוקראינה". ברשתות ובטלוויזיה הציגו מה שנראה כיירוט של המערכת על גבול האטמוספירה, שיצר פיצוץ בגוונים כחולים.

התעניינות בינלאומית בהיקף יוצא מהרגיל

גם במדינות אחרות באירופה זכו ביצועי ההגנה האווירית לסיקור תקשורתי. לצד העובדה כי הכטב"מים האיראניים יורטו בין היתר בעזרת חיל האוויר האמריקאי, שזקף לזכותו כ־80 הפלות, העובדה כי 99% מהאיומים האוויריים נוטרלו, וכי לא נרשמו פגיעות משמעותיות, זכתה לכותרת באיטליה, בצרפת וגם בבריטניה.

באחרונה ציינו אומנם כלי התקשורת כי חיל האוויר הבריטי "לקח חלק במבצע הצבאי הגדול ביותר מאז המלחמה באיי פוקלנד", אך הקדישו כתבות ל"שכבות ההגנה המרובות של ישראל". "זו הטכנולוגיה שבה ישראל השתמשה כדי לנטרל את האיומים האיראניים", כתב ה"טיימס" הלונדוני בבוקר יום שני.

לגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות הגדולות, שנמנות על מערך ההגנה האווירית של ישראל, נתקלו בהתעניינות בינלאומית לטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים - בהיקף שלא זוכרים במסדרוניהן מאירוע שכזה. היקף היירוטים ההיסטורי של המתקפה העוצמתית עשה ככל הנראה את שלו.

"מחיר נמוך עבור הגנה על 83 מיליון בני אדם"

ההתלהבות הנוכחית בגרמניה נובעת בין היתר מהעובדה כי כאשר הם חתמו סופית על העסקה לרכישת מערכת חץ 3, כולל מכ"ם "אורן אדיר" שאמור לאתר שיגורים בטווח של אלפי קילומטרים, מערכת ה"חץ" הייתה עדיין הצלחה בניסויים בלבד.

בניגוד למערכת כיפת ברזל, שהוכיחה את עצמה פעם אחר פעם באופן פומבי והיתה מוכרת אפילו לציבור הרחב בגרמניה, המערכת הייחודית שפיתחה ישראל בשיתוף חברת "בואינג" האמריקאית ליירוט טילים בליסטיים בעודם באטמוספירה, הוכיחה את עצמה בניסויים ספורים בלבד.

הגרמנים, מבחינתם, לא היססו עם הרכש. כמעט מהרגע שבו פרצה מלחמת אוקראינה שאפה ברלין להתקדם עם הרכש כמה שיותר מהר. "האמת היא שאנחנו באירופה לחלוטין בלתי־מוגנים מפני התקפות מן האוויר", אמרה הפוליטיקאית ממפלגת FDP מארי־אגנס שטראק־צימרמן, שהיתה אחד מהכוחות המרכזיים שדחפו לרכש, בתפקידה הקודם כיושבת ראש ועדת הביטחון של הבונדסטאג. היא דנה בסוגיה עם עמיתיה הישראלים כבר באפריל 2022.

כחלק מהמאמץ להתקדם כמה שיותר מהר, הגרמנים אף הקצו כ־500 מיליון אירו לצד הישראלי ביוני 2023, לפני שבכלל קיבלו אישור סופי לרכש המערכת מהרשויות האמריקאיות. עוד לפני כן, כאשר וושינגטון היססה להעניק את אותו אישור, ביצע הקנצלר אולף שולץ צעד אקטיבי נדיר, וטס לארה"ב בינואר 2023, כדי לבקש מהנשיא ג'ו ביידן אישית לקבל "אור ירוק" לביצוע המכירה.

אישור כזה היה נחוץ לאור המעורבות האמריקאית בפיתוח החץ. לאחר מכן, הדרישה שהגיעה מהצד הגרמני הייתה שלמרות העיכוב שנגרם בשל ההתלבטות האמריקאית במשך קרוב לשנה, המערכת תיפרש ותהפוך למבצעית כמה שיותר מהר.

קנצלר גרמניה, אולף שולץ / צילום: Reuters

הגרמנים גם לא היססו לפתוח את הכיס ולשלם בנדיבות. עלות רכש המערכת, כולל המכ"ם, קרונות שליטה ורכיבים נוספים, עומדת על שלושה מיליארד אירו. יחד עם הוצאות פנים־גרמניות נוספות, או סוגיות של הכשרה ואימון, המחיר עשוי לטפס לארבעה מיליארד אירו. זאת, מבלי לקחת בחשבון את עלויות הטילים המיירטים. בכל מקרה, מדובר בעסקה הביטחונית הגדולה בהיסטוריה של מדינת ישראל. "זה מחיר נמוך עבור הגנה על 83 מיליון בני אדם", אמר מומחה צבאי לערוץ החדשות NTV השבוע.

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק"

לכן, מבחינת גרמניה, הביצועים של מערכת החץ מול הטילים הבליסטיים של איראן ששוגרו במספרים גדולים השבוע הם ההוכחה כי ההשקעה שלהם היתה נבונה. אפילו אם הדיווחים האמריקאים על כך שמחצית מהטילים הבליסטיים לא הגיעו ליעדם, סטו מהמסלול או התפוצצו, יירוט של יותר מ־50 טילים בליסטים במקביל לאיומי מל"טים וטילי שיוט הוא הישג בקנה מידה היסטורי.

זו הסיבה שאנדראס שוורץ, הפוליטיקאי הסוציאל־דמוקרטי העומד כיום בראש ועדת תקציב הביטחון, אמר ביום שני לתקשורת הגרמנית כי אירועי הימים האחרונים מוכיחים שעל גרמניה להגן על עצמה "טוב יותר, וכדי לעשות זאת, אנחנו זקוקים במהירות להגנה אירופית מטילים בראשות גרמניה". הוא עדכן את הציבור, בתשובה לתהיות בעניין, כי "למרות המלחמה בעזה, ישראל מתכננת לספק את מערכת חץ 3 בזמן שהוסכם". התוכנית היא להפוך אותה למבצעית בסתיו 2025.

כהרגלה, גרמניה אינה נוקטת צעד זה בתחום מדיניות הביטחון לבדה, אלא גיבשה סביבה קואליציה של מדינות, החברות באותה יוזמה קולקטיבית להגנה אווירית שהזכיר שוורץ, בשם "סקיי שילד" (European Sky Shield Initiative). התפיסה מאחוריה היא שמערכת ההגנה האווירית שגרמניה בונה לעצמה, שחלקה מבוססת על ה"חץ", ה"פטריוט", טילי IRIS-T ועוד, תאפשר לחלוק עלויות על ידי הגנה על אזור נרחב של אירופה מפני איומים בליסטיים.

גרמניה אולי היא זאת שקנתה את המכ"ם המשוכלל, קרונות הבקרה והמיירטים הראשונים, אולם כל מדינה תוכל בשלב השני של היוזמה לרכוש מיירטים "וליהנות" מההגנה הגרמנית, שפותחה למעשה בישראל. מקור מדיני בכיר ישראלי אמר בעבר לגלובס כי ישראל מנהלת מדיניות של "גרמניה תחילה", וכי מדינות אחרות אולי יצטרפו בעתיד.

יותר מ־20 מדינות אירופית כבר הצטרפו ליוזמה, כולל חברות נאט"ו כמו יוון וטורקיה ומדינות ניטרליות כמו שווייץ, אף שנרשמה התנגדות משמעותית מצד צרפת ואיטליה. שתי המדינות מתנגדות לגישה הגרמנית של רכש מערכות נשק חיצוני לאיחוד האירופי, ודורשות להשקיע בפיתוח מערכות דומות באופן עצמאי.

הגרמנים כבר בחרו מקום בעבור סוללת המיירטים הראשונה של המערכת - בסיס חיל האוויר הולצדורף שבמזרח המדינה. בעבור שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס, לא היו ספקות בנוגע לרכש כבר בטקס החתימה בספטמר 2023. "אנחנו קונים את המערכת הזאת כי היא הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק", אמר בביקור בישראל, "כל עוד אנחנו נהיה בשלטון, נדבק ב'חץ 3', כי זו מערכת מעולה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

יש תאריך: "זה המועד שבו תושלם בניית הרציף בעזה"

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה