גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לא הצליחו הרחפנים האמריקנים לחולל מפנה באוקראינה

רחפנים של חברות סטארט-אפ אמריקניות נחשבים יקרים ונוטים לתקלות, ולכן אוקראינה פונה לחלופות מסין

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service
חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

חברת Skydio האמריקאית שלחה מאות מהרחפנים הטובים ביותר שלה לאוקראינה כדי לעזור למלחמה ברוסים. זאת לא הייתה הצלחה. כתוצאה מהלוחמה האלקטרונית של רוסיה, הרחפנים של Skydio עפו ממסלולם ואבדו. החברה חזרה מאז אל שולחן השרטוטים כדי לבנות צי חדש.

כותרות העיתונים בעולם | חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה
WSJ | כך פעלה הברית האזורית להדיפת המתקפה של איראן ברגעי האמת
בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה מאיראן והצלחת ישראל

רוב הרחפנים הקטנים של חברות סטארט־אפ אמריקאיות נכשלו בביצועיהם בלחימה, וכך נגוזו תקוותיהן של החברות שהצלחה בקרב תגדיל את המכירות שלהן ואת תשומת־הלב אליהן. אלה הן גם חדשות רעות עבור הפנטגון, שזקוק לאספקה אמינה של אלפי כלי טיס קטנים ובלתי מאוישים.

לדברי בכירי חברות הרחפנים, אוקראינים הנמצאים בחזית, גורמי ממשל אוקראינים וגורמי הגנה אמריקאים לשעבר, רחפנים מתוצרת אמריקה הם בדרך־כלל יקרים, נוטים לתקלות וקשים לתיקון. בהיעדר פתרונות מן המערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים יותר כדי למלא את ארסנל הרחפנים שלה. "המוניטין של כל רחפן אמריקאי באוקראינה הוא שהם אינם משתווים בעבודתם למערכות אחרות", אמר מנכ"ל Skydio, אדם בריי. לדבריו, הרחפן שלו מהווה "פלטפורמה לא מצליחה במיוחד בחזית".

פגיעים מול רוסיה

מבול של הון סיכון הושקע בחברות סטארט־אפ שמנסות לבנות כלי טיס קטנים, המונעים באמצעות בינה מלאכותית, בתקווה למכור אותם לממשלת ארה"ב. חברות סטארט־אפ התמקדו ברחפנים מסחריים שניתן לבנות במהירות ובזול, זאת ביחס למל"טים הצבאיים הגדולים המיוצרים על ידי החברות הקבלניות שעובדות בדרך־כלל עם משרד ההגנה. קרוב ל־300 חברות של טכנולוגיית רחפנים שבסיסן בארה"ב גייסו סך של כ־2.5 מיליארד דולר במימון הון סיכון בשנתיים האחרונות, לפי חברת הנתונים PitchBook.

אולם גורמים רשמיים מאוקראינה מצאו שרחפנים תוצרת ארה"ב הם פגיעים ואינם מסוגלים להתגבר על טכנולוגיית שיבוש רוסית והשבתת GPS. היו מקרים שבהם הם לא הצליחו להמריא, להשלים משימות או לחזור הביתה. רחפנים אמריקאים לעתים קרובות אינם מצליחים לטוס למרחקים שפרסמו היצרנים או לשאת מטענים משמעותיים.

לדברי מיקולה בייליסקוב, אנליסטית בכירה בארגון הצדקה Come Back Alive באוקראינה, שסיפק יותר מ־30 אלף רחפנים לצבא, רחפנים אמריקאים קטנים המיועדים לשדה הקרב "לא פותחו באופן מספק".

מנהלי חברות רחפנים אמריקאיות אומרים כי לא צפו את הלוחמה האלקטרונית באוקראינה. במקרה של Skydio, הרחפן שלה תוכנן ב־2019 כדי לעמוד בתקני תקשורת שנקבעו על ידי צבא ארה"ב. כמה מנהלי סטארט־אפ אמרו שההגבלות של ארה"ב על חלקי רחפנים והבדיקות שהם עוברים מגבילות את מה שהם יכולים לבנות ואת המהירות שבה הם יכולים לבנות זאת.

הגבלות אלו הוכחו כבעיה בקרבות הרחפנים, שלעתים דורשים עדכונים ושדרוגים יומיומיים, אמר ג'ורג'י דובינסקי, סגן השר לטרנספורמציה דיגיטלית של אוקראינה, הסוכנות המפקחת על תוכנית הרחפנים של המדינה. "מה שטס היום לא יוכל לטוס מחר", אמר. "עלינו להסתגל במהירות לטכנולוגיות החדשות המופיעות. מחזור החדשנות במלחמה הזו קצר מאוד".

שימוש ברחפנים סיניים

אוקראינה מצאה דרכים להשיג עשרות אלפי רחפנים וכן חלקי רחפנים מסין. הצבא משתמש ברחפנים סיניים מהמדף, בעיקר מתוצרת SZ DJI Technology. אוקראינה פיתחה גם תעשיית רחפנים מקומית הנשענת על רכיבים סיניים. מפעלים אוקראינים מייצרים מאות אלפי רחפנים קטנים וזולים המסוגלים לשאת חומרי נפץ. היא גם מייצרת מל"טים גדולים יותר שיכולים לפגוע בעומק שטח האויב ולהגיע לספינות רוסיות בים השחור.

לדברי דובינסקי, אוקראינה רוצה לבדוק רחפנים אמריקאים נוספים ולהשתמש בהם, "עם זאת, אנחנו מחפשים פתרונות חסכוניים", אמר. ב־Skydio אומרים שביקשו שוב ושוב משוב מאוקראינה על המל"טים שהחברה מייצרת.

כוחות אוקראינים שורפים כ־10,000 רחפנים בחודש - דבר שלא יכלו להרשות לעצמם לו היו צריכים לקנות רחפנים יקרים מארה"ב. רחפנים מסחריים אמריקאים רבים עולים עשרות אלפי דולרים יותר, כל אחד, ביחס לדגם סיני.

פחות מחודש לאחר הפלישה המורחבת של רוסיה לאוקראינה ב־2022, אישר הפנטגון אספקה של רחפנים מסוג 300 Switchblade, של חברת ההגנה מווירג'יניה AeroVironment. ה־Switchblades התמודדו עם אתגרים ראשוניים מול מערכות הלוחמה האלקטרונית של רוסיה, לדברי חייל אמריקאי לשעבר שעבד עם הרחפנים באוקראינה. דוברת AeroVironment מסרה כי השיבוש הרוסי השפיע על כולם וכי הרחפנים של החברה מעודכנים באופן המאפשר להם להתמודד עמה.

דוברת חברת הסטארט־אפ האמריקאית־יוונית Velos Rotors אמרה כי רחפן המסוק הדו־מנועי V3 שלהם נכשל בבדיקה בהפגנה מחוץ לקייב בדצמבר. היא אמרה שהכוחות האוקראינים משתמשים ב־V3 ושהחברה מקווה לשלוח דגמים נוספים השנה אם היא תוכל לקבל הזמנות מממשלת ארה"ב.

ל־AeroVironment, אחת מיצרניות המל"טים הבודדות בארה"ב שזכו בחוזה של משרד ההגנה לאוקראינה, הצטרפה Cyberlux, יצרנית מצפון קרוליינה של מזל"טים להפקת סרטים שהותאמו לנשיאת חומר נפץ. בעדכון משקיעים הודיעה Cyberlux כי הצליחה לעמוד ביעדי הייצור והאספקה של המל"טים. המנכ"ל מארק שמידט אמר שהחברה לא הפרה את החוזה שלה עם משרד ההגנה, בסך של עד 79 מיליון דולר.

היו גם הצלחות. צילומי מזל"ט Skydio סייעו לחקירות האוקראיניות של פשעי מלחמה רוסיים לכאורה, לרבות התקפות על אזרחים ועל מתקן גרעיני, כך לפי משרד התובע הכללי של אוקראינה. כ־60 רחפנים של חברת Brinc מסיאטל נפרשו לחילוץ והצלה ולסריקה אחר רוסים בתוך מבנים. אך הסטארט־אפ לייצור רחפנים לא בטוח שהוא רוצה להיות בעסקי המלחמות. "האם זו הזדמנות ענקית עבור חברות רחפנים אמריקאיות באופן כללי?", אמר מנכ"ל Brinc בלייק רזניק. "אני לא בטוח".

"אנחנו לא יכולים לפספס את זה"

חברת DJI הסינית הוכיחה את עצמה כמותג הרחפנים המועדף על צבא אוקראינה. DJI אמרה בהצהרה כי היא מנסה להגביל את השימוש ברחפנים שלה במלחמה אך אינה יכולה לשלוט על אופן השימוש ברחפנים לאחר רכישתם. "DJI מוקיעה ומגנה לחלוטין את השימוש במוצרים שלה כדי לגרום נזק בכל מקום בעולם", נכתב בהצהרה.

ארה"ב כינתה את DJI חברה צבאית סינית וכלי מעקב עבור בייג'ינג, אך DJI מכחישה זאת. הפנטגון אסר על רחפנים של DJI בצבא ארה"ב, וחקיקה של הקונגרס תאסור מוצרי DJI חדשים בארה"ב. בהצהרתה כינתה DJI את האיסור "מונע ממניעים פוליטיים ותוצר של שדלנות (lobbying) של חברות רחפנים אמריקאיות המנסות לחסל את התחרות".

החסרונות של יצרני הרחפנים בארה"ב הם בחלקם תוצאה של תגובת המדיניות של ממשלת ארה"ב לסין, כך על פי בכירים בתחום הרחפנים וגורמי הגנה רשמיים לשעבר. משרד ההגנה קבע דרישות מחמירות ליצרני הרחפנים, לרבות איסור על רכיבים סיניים, שהקשו על בניית הרחפנים הקטנים והפכו אותה ליקרה יותר, אמרו המנהלים והגורמים לשעבר.

תוכנית של משרד ההגנה שהושקה ב־2020 כדי לסייע לרחפנים של חברות סטארט־אפ להימכר לצבא ארה"ב אינה מאפשרת ליצרני רחפנים לעדכן את התוכנה שלהם ללא אישור ממשלתי. דרישה זו עלולה לחשוף את הרחפנים שיוצרו על פי תקנות ארה"ב לשיטות מתפתחות של התקפות סייבר ולוחמה אלקטרונית.

יחידת החדשנות בהגנה, המוצב של מחלקת ההגנה בעמק הסיליקון, מפעילה את תוכנית הסטארט־אפים של הרחפנים התומכת ב־Skydio ובחברות סטארט־אפ אחרות. דוברת היחידה אומרת כי יש להעריך שינויים בתוכנות הרחפנים לצורך אבטחה. לדבריה היחידה מנסה לשפר את התהליך כדי לספק אישור תוכנה תוך מספר ימים.

עובדי Skydio חזרו לאוקראינה 17 פעמים כדי לקבל משוב, אמר בריי. הרחפן החדש שלה בנוי סביב הצרכים הצבאיים של אוקראינה וניזון ממשוב מסוכנויות לביטחון הציבור ומלקוחות אחרים, הוא אמר, במקום מדרישות משרד ההגנה האמריקאי שלעתים מנותקות מהמציאות בשדה הקרב.

אוקראינה ביקשה אלפים מדגם Skydio X10 החדש, הכולל רדיו שיכול להחליף תדרים בעצמו ברגע שהאות שלו משובש על ידי הפרעות אלקטרוניות. יש לו גם יכולות ניווט טובות יותר כך שהוא יכול לטוס בגובה רב ללא GPS, אמר Skydio.

"עבור Skydio, ואני חושב שעבור תעשיית הרחפנים בארה"ב בכללותה, קריטי שנגרום ל־X10 להצליח בקנה מידה משמעותי בשדה הקרב באוקראינה", אמר ברי. "אין אלטרנטיבה. כמדינה, אנחנו לא יכולים לפספס את זה". Skydio אומרת שהיא שיכללה את הרחפנים שלה כך שיהיו להם יכולות ניווט טובות יותר.

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס