גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתקפה האיראנית יצרה ברית אזורית עם שותפות מפתיעות

לצד ההתמודדות של מערכת הביטחון מול המתקפה מטהרן, שורת מדינות עמדו לצד ישראל בלילה שבין שבת לראשון ● אחת הבולטות מהן היא ירדן, שהשתתפה בפעולה חרף הביקורת הפנימית על המלחמה בעזה ● מהו האינטרס של הממלכה ואילו עוד מדינות משתתפות בברית האזורית?

המלך עבדאללה השני, שליט ירדן משמאל ונשיא ארה''ב ביידן מימין ברקע / צילום: ap, Andrew Harnik
המלך עבדאללה השני, שליט ירדן משמאל ונשיא ארה''ב ביידן מימין ברקע / צילום: ap, Andrew Harnik

במבצע מרשים, מערך ההגנה האווירית של ישראל הצליח לבלום את ההתקפה האיראנית. אולם, לצד היכולות המבצעיות של מערכת הביטחון, מעורבות ארה"ב, בריטניה, צרפת, ירדן וייתכן גם של ערב הסעודית, סייעו רבות לישראל. "הברית הזאת מרכזית מאוד, בעיקר בתחום הכטב"מים, שיורטו רחוק מישראל", אומרת בכירה לשעבר במערכת הביטחון. "זה מה שמאפשר 'שקט' במערכות לקראת יירוט הטילים".

WSJ | ביידן לוחץ - כך צריכה להיראות התגובה למתקפה האיראנית
פרשנות | כך הביאה שרשרת הערכות שגויות את ישראל, איראן וארה"ב למקום מסוכן
"לזרוע כאוס": כך הגיבו באירופה למתקפה נגד ישראל

הברית בין ישראל לחלק מידידותיה אינה חדשה. היא קיימת שנים רבות - עוד מראשית דרכה של ישראל כמדינה - וחשיבותה באה לידי ביטוי בלילה שבין שבת לראשון. לדברי פרופ' יוסי שיין, מומחה ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת ג'ורג'טאון, מי שמתחזקת את הברית הזאת היא ארה"ב. "אמריקה שומרת על הברית, שעלולה הייתה להיפגם קשות בזמן המלחמה בעזה. ישראל תלויה אמנם בראש ובראשונה בארה"ב, אבל יש לה כמובן אינטרס מובהק להרחיב בריתות באזור שיצמצמו עויינות וסכנות ובעיקר למול האיום האירני".

ארה"ב, בריטניה וצרפת "פגיעה מאיימת עליהן"

הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן הצהיר מספר פעמים שהמחויבות של ארה"ב לביטחון ישראל היא "מברזל" (Ironclad). בעת ההתקפה, ביידן אף השתתף בישיבת בכירי ביטחון אמריקאים לניטור המתקפה האיראנית. "אחרי ה־7 באוקטובר, ארה"ב מבינה שפגיעה בישראל מאיימת עליה, ולכן צריך לחזק אותה", אומר פרופ' שיין. "בעת ההתקפה, ישראל הוכיחה את החוסן שלה בשמי המזרח התיכון, את הפיתוחים שלה, והיכולת שלה להגן גם על בעלות הברית והבסיסים האמריקאים באזור.

"מצד שני", מבהיר פרופ' שיין, "ארה"ב מזהירה את ישראל מהרחבת הזירות בהן היא נלחמת ולהקפיד על הסוגיה ההומניטרית בעזה, כי אמריקה מפסידה דיבידנדים מזה. בנוסף, האמריקאים לא רוצים שנתמקד ברפיח, אלא באיראן ובשאר גרורותיה. יהיה מתח בין הצורך להגיב על הפגיעה בריבונות שלנו לבין הרצון של ארה"ב לפתור את הבעיה איך שהם רוצים. קצת כמו במלחמת המפרץ הראשונה כשירו על ישראל מעיראק, אבל ירושלים לא הגיבה. גם כאן מבקשים מאתנו להיות סבלניים, ולהגיב בתיאום".

על פי ערוץ BFM הצרפתי, גם צרפת יירטה כטב"מים איראניים בשטח ירדן ועיראק, ובאמצעי תקשורת אחרים דווח כי בריטניה שלחה מטוסים מבסיסיה בקפריסין. לדברי פרופ' שיין, "בעלות הברית המערביות האחרות, בריטניה וצרפת, מבינות את הסכנה בדומיננטיות איראנית במזרח התיכון, והסכנה בחולשה של ישראל בהפרת האיזון בין הכוחות הרדיקליים לבין המערביים. לכן, חשוב שישראל תתאם עם בעלות הברית ולא תריב איתן כפי שקרה בסוגיות בעזה".

ירדן "הוכיחו ריבונות ונחיצות"

מעבר לבעלות הברית המערביות של ישראל, גם ירדן כאמור השתתפה בפעולה נגד המתקפה האיראנית. הממלכה ההאשמית פינתה במהירות את המרחב האווירי שלה, ועל פי דיווחים זרים, חיל האוויר הירדני עצמו השתתף אקטיבית ביירוטים של כטב"מים. מאז ה־7 באוקטובר, ירדן מתמודדת עם הפגנות נגד ישראל וקריאות תמיכה בחמאס, לרבות מול השגרירות הישראלית בממלכה, ומציבות את השלטון בדילמה: מצד אחד, מחויבותה למדינות המערב איתן היא בברית, ומן הצד השני, חלק ניכר מאוכלוסייתה הוא פלסטיני.

ד"ר עידו זלקוביץ', ראש התוכנית ללימודי מזרח התיכון באקדמית עמק יזרעאל וחוקר בקתדרת חייקין לגאו־אסטרטגיה באוניברסיטת חיפה, מסביר כי המעורבות הירדנית באירוע התקיפה האיראני, נועדה קודם כל כדי להגן על תושבי הממלכה ההאשמית. "המהלך נועד לשמר את הריבונות על המרחב האווירי שלהם", הוא אומר. מעבר לכך, "חיל האוויר הירדני רצה להוכיח את יכולותיו כלפי השכנות באזור. אין לכוחות הירדנים אפשרות מבצעית לתרגל קרבות וליירט עצמים בכל יום, כמו לחיל האוויר הישראלי. ייתכן שלא רק מטוסים ירדניים השתתפו ביירוט מעל ירדן; מטוסים בריטיים הוקפצו מקפריסין, וייתכן שגם הם יירטו בשטח ירדן. הם הוכיחו ריבונות כלפי עצמם, והראו נחיצות לברית. כשאתה חלק מקואליציה בינלאומית רחבה ואתה מקבל כסף בריטי ואמריקאי רב, צריך להראות נחיצות ברגע האמת".

המזרחן פרופ' עוזי רבי מאוניברסיטת תל אביב מוסיף כי "פה אנחנו נחשפים לארכיטקטורה הגאופוליטית: יש מדינות ערביות שיודעות איפה מצוי 'הברנש הרע', שזה איראן. איימן א־ספאדי (סגן רה"מ ושר החוץ הירדני, ע"א) יוצא השכם וערב נגד ישראל במילים הכי קשות, אבל הוא אומר היום ואתמול - כשמדובר באינטרס קיומי של ירדן, היא יודעת על איזה צד מרוחה החמאה. מדינות ערביות, בריטניה, צרפת וארה"ב, כל אלה מבינות שמזרח תיכון שיש בו שמיים יותר בהירים, הוא כזה שאיראן מורתעת ומשלמת מחירים".

ערב הסעודית "חלק חשוב בקואליציה"

על פי דיווחים שונים, גורם נוסף שמעורב במשוואה מול איראן, הוא ערב הסעודית, שהביעה "דאגה עמוקה" מההסלמה הצבאית באזור. "אמנם אין עדות ממשית למעורבות של ערב הסעודית באירוע, אבל הם חלק חשוב בקואליציה: המיקום הגאוגרפי בין תימן לירדן, בין המפרץ הפרסי לים האדום", מדגיש ד"ר זלקוביץ'. "כל עצם זר שמשוגר מאיראן יעבור דרך או סמוך למרחב האווירי הסעודי.

"הסעודים עושים זאת בזהירות, כי מבחינתם איראן היא האיום העיקרי על הביטחון הלאומי שלהם. יש התייצבות של מדינות סוניות, מלוכניות ושמרניות מול השיעים הרדיקלים בראשות איראן. זו גם התנגשות בין תפיסות עולם, מכיוון שהם רוצים להשתלב במערכת מערבית, לעומת מי שרוצה לקדם את תפיסת העולם הדתית שלו במרחב, תוך התנגשות עם ישראל ועם כל המערב". פרופ' שיין מוסיף כי ערב הסעודית, כמו גם ירדן, חוששות מאיראן: "סעודיה התמודדה עם מתקפת כטב"מים מתימן וישירות מאיראן ב־2019".

בשונה מערב הסעודית וירדן, איחוד האמירויות לא לוקחים חלק פעיל בקואליציה הבינלאומית. על פי ד"ר זלקוביץ', איחוד האמירויות נפקדת מהברית האזורית למרות הסכמי אברהם. "המדינה המוסלמית סמוכה מאוד לאיראן, והיא מקיימת איתה קשרים כלכליים ענפים", הוא מסביר.

התדמית הבינלאומית "מקבלים הטיה חיובית"

בשל המאמץ הבינלאומי הנרחב לבלימת המתקפה האיראנית, צפה בחודשים האחרונים שאלת מעמדה הבינלאומי של ישראל. "ישראל סבלה ב־7 באוקטובר משחיקה בקרדיט ובמוניטין שלה", מדגיש פרופ' רבי. "מדינות שאלו כיצד ישראל הגדולה לא מסוגלת למגר את ארגון הטרור חמאס. אבל התקיפה האיראנית שיקמה את התדמית של ישראל. בכלל, ה־14 באפריל הוכיח שעזה היא רק סימפטום, והבעיה היא איראן. טהרן הסיטה את תשומת הלב מישראל אליהם כשתקפה באמצעות 300 טילים מדינה אחרת. בכך אנחנו מקבלים הטיה חיובית לכיוון של ישראל.

פרופ' שיין: "סכנת השחיקה בברית האזורית הפכה בעייתית בשבועות האחרונים בעקבות העימות בין וושינגטון לראש הממשלה בנימין נתניהו. ההישענות של ישראל על ארה"ב גברה ברגע שההרתעה נפרצה והפלישה של חמאס העמידה את ישראל בסכנה קיומית ממש".

עוד כתבות

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"