גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פטנט ישראלי: להטיל מס על יין מחו"ל - ולאפשר ליקבים למהול את הבקבוקים

במשרד הכלכלה פרסמו תזכיר חוק שיקל על יקבים ליצור "בלנד" של יין ישראלי עם יין אירופי ללא שקיפות ● במקביל: על יבוא בקבוקים מוטל מכס של מעל 12% ● גורמים בענף ובמשרד החקלאות מתנגדים ● מהלך דומה בשוק שמן הזית הביא לדילול מוצרים מקומיים ופגע בחקלאים

ייצור יין ישראלי / צילום: תמר מצפי
ייצור יין ישראלי / צילום: תמר מצפי

כיום כמעט לא ניתן לקנות שמן זית ישראלי. גם שמן זית שנמכר כמותג ישראלי שורשי הוא למעשה מהילה בשמן זית אירופי. על-פי אורי יוגב, לשעבר מנהל ענף הזית במועצת הצמחים, "היחידים שמשווקים שמן זית ישראלי נטו ונמכרים ברשתות זה 'חלוצה' ו'אליעד'". כל השאר משווקים למעשה בלנד: מייבאים לישראל שמן מחו"ל, מערבבים אותו ומוכרים אותו תחת מותג ישראלי.

ההמלצה שיכולה לשנות מן היסוד את שוק הרכב ולהוריד מחירים
אחרי המהלכים האגרסיביים של ארדואן - זו התגובה של ישראל

עכשיו, כך נראה, מתכוונים לעשות את אותו טריק ביין: לייבא יין בצוברים (מכלים של מעל 15 אלף ליטר), לערבב אותו ביין ישראלי - ולשווק אותו תחת מותגים ישראליים מקוריים. זאת, כאשר יבוא יין מקורי מחו"ל, תחת המותג המקורי, עדיין נתון למשטר מכס.

לדברי משרד הכלכלה, דבר זה נעשה ביוזמת מועצת גפן היין, אך בפועל - המועצה מכחישה שהתייעצו איתה או שבכלל יש בעיה, ומבהירה - "אנחנו נגד".

מומחים בתחום היין מתריעים שהמהלך עלול לפגוע ביוקרה של היין הישראלי ולגרום להטעיית הצרכנים שמעוניינים לרכוש תוצרת ישראל.

זו לא הפעם הראשונה שמשרד הכלכלה מאפשר יבוא יין בצוברים. ב-2021, בשל שנת השמיטה, יקבים המוכרים לפחות 20% יין בכשרות מהודרת (שאינה סומכת על "היתר מכירה") קיבלו היתר זמני לייבא יין בצוברים.

כעת, בשל התייקרות היין בישראל בכ-5% בשל וירוס שפגע בגפנים בישראל, "משבר הקורונה ושינויי אקלים" ואיסור עורלה הלכתי על גפנים שנשתלו בשנים האחרונות, משרד הכלכלה מתכוון להפוך את יבוא היין בצוברים לקבוע. לשם כך הוא פרסם טיוטה להערות הציבור, שפתוחה עד 10 באפריל.

במסמך הערכת השפעת הרגולציה (RIA) של משרד הכלכלה נכתב: "יובהר כי הבקשה לביצוע ההקלה הגיעה מיצרני היין ומועצת גפן היין, אשר הבהירו כי ישנו מחסור בחומר הגלם העיקרי - ענבים וגפנים, אשר הדרך להתגבר עליו ולשמור על איכות היין הנדרשת היא ביבוא יין שישולב ביין המיוצר ביקבים המקומיים". 

החשש: הטעיה ופגיעה במותגים ישראליים

אולם לדברי מנכ"ל מועצת גפן היין, צחי דותן, "לא התייעצו איתנו כלל, וההחלטה שלנו במועצה, שמורכבת מנציגי יקבים וכורמים כאחד, היא להתנגד לזה. יש פה אירוע שאני לא מבין אותו - אין חוסר בענבים ליין בישראל".

למעשה, דותן חושש ש"זו תהיה הטעיית הציבור למכור יין מהול כישראלי, וזה יפגע במעמד של היין שמיתגנו במשך שנים. זה חבל - היין הוא השגריר הכי טוב של ישראל".

אז מאיפה מגיעה התמיכה ביבוא יין בצוברים? על-פי גורמים בענף, היקב הגדול ביותר שתומך בכך הוא יקב טפרברג, ונוסף עליו גם יקבי ארזה וציון. אך לעומתם, רוב הענף מתנגד למהילת היין הישראלי ביין מחו"ל.

יאיר היידו, מבקר יין, הבעלים של חברת צ'ירז ומייסדו של בית הספר הישראלי לתרבות היין, חושש שהערבוב בין יין ישראלי ויין מחו"ל, שיימכר תחת מותגים מקומיים, יפגע ביוקרה של היין הישראלי: "יין כמותג קשור לסיפור של המקום שבו הוא ניטע, לגאוגרפיה ולשנת הבציר. יין זה לא רק מוצר צריכה אלא גם מוצר תרבות. בעולם אנשים נוסעים מאות ק"מ כדי לראות את הכרם שמענביו עשו יין מפורסם, ומתחילים לראות את זה גם בארץ. גם אזור יהודה עובר הכרה כאזור יין רשמי, כמו שקיימים היום בצרפת, באיטליה ובספרד".

לדברי היידו, "מביאים יין שאתה לא יודע מאיפה, וזה יהיה אסון. אנשים קונים יין כי הם יודעים שהוא מחובר לקרקע מסוימת, ומדובר בהטעיה של הצרכנים".

לדבריו, אין בעיה ביבוא יין בפני עצמו, אבל "חייבים לציין בבירור שמדובר ביין מהול, ולא לשווק אותו בצורה כוזבת כיין ישראלי".

בקרת רגולציה חלקית והשארת המכס

אך למרות ההשלכות הצרכניות האפשריות, למשרד הכלכלה אין עמדה רשמית בנושא, ומבחינתו זה מחוץ לתחום אחריותו. בעקבות פניית גלובס, במשרד הכלכלה הדגישו כי הנושא עדיין נמצא בבחינה ראשונית, וכי הם "יבחנו זאת מול הרגולטורים השונים". גם ברשות להגנת הצרכן עוד לא גיבשו עמדה רשמית בנושא.

ניר גל, מנכ"ל יקבי ברקן, אומר כי "ככלל, הענף מתנגד למהלך הזה. הוא יוביל לפגיעה בענף היין הישראלי. זה לא רק מוצר צריכה, זה סיפור, וזה תרבות, וזה הקשר של העם היהודי לקרקע. אין סיבה לאפשר יבוא של יין בצוברים ולמהול אותו ביין ישראלי".

הליך בקרת הרגולציה שיזם משרד הכלכלה הוא חלקי בלבד. כחלק מהתהליך, הרגולטור נדרש לתאר חלופות ושיקולים ביניהן, כדי להשיג את יעדי הרגולציה. המטרה, על-פי המשרד, היא מניעת התייקרות היין.

אך המשרד הציע שתי "חלופות" בלבד: המשך המצב הנוכחי - וההצעה לייבא יין בצוברים. כלומר, לא בוצעה השוואה בפועל בין רעיונות שונים, ולא הייתה שום התייחסות לנושא הצגת היין המהול לצרכנים.

יותר מכך, על יבוא של בקבוקי יין מחו"ל יש היום מכס משמעותי של 12% ועוד 1.41 שקלים לכל ליטר - מכס משמעותי עבור יינות זולים יחסית. כך שלמרות המטרה למנוע התייקרות, אפשרות הסרת המכסים כלל לא נשקלה.

בינתיים, גם היין ביבוא בצוברים יהיה כפוף לאותו מכס. זאת בניגוד למדיניות האירופית, שאינה מטילה מכסי יבוא כלל על יין, אך מסבסדת ותומכת באופן ישיר בענף.

ביקב טפרברג, שהוא אחד הדוחפים ליבוא היין בצוברים, אומרים שהם "מעודדים כלכלה חופשית ולצד זה תומכים גם בהטלת מס על היבוא. צריך להטיל מס גבוה על יבוא יין, כדי שברירת המחדל תהיה השקעה בכרמים בארץ".

הם מוסיפים כי "צריך להיות פיקוח על היבוא, כדי לא ליצור מצב שבו יין יבוא ייחשב ליין ישראלי. לכן המהילה של יין יבוא בתוך יין ישראלי צריכה להיות באחוזים בודדים".

אך עד כמה היין יהיה מהול בפועל, וכיצד הוא יוצג לצרכן? על כך אין עדיין תשובות. בינתיים, מותגי חו"ל המקוריים ימשיכו לעלות יותר.

משרד הכלכלה: "כל ההתייחסויות ייבחנו"

תגובת משרד הכלכלה: "בעקבות פניות רבות מיקבים בשנים האחרונות על מחסור בענבים, החל המשרד בבחינת הנושא. כיום הנוהל הקיים מסדיר יבוא בקבוקים, הנמכרים לצרכן בלבד.

"הנושא מעלה מגוון סוגיות, בהן סימון הבקבוקים, סוגיות מכס, מצב התחרות בשוק ופעילות יקבים ומגדלים מקומיים, איכות המוצרים ועוד. נוהל ראשוני הופץ להתייחסות הציבור, וכל ההתייחסויות ייבחנו".

תגובת משרד החקלאות: המשרד לא הסכים למתווה המופיע בטיוטת נוהל משרד הכלכלה אשר פורסם להערות הציבור, וביקש את הארכת מועד העברת ההערות מהציבור על-מנת ללמוד את הנושא.

"המשרד רואה בענף היין ענף חשוב המשמש ככרטיס הביקור של ישראל בעולם, משכך נכון לשמור על איכותו ולא להטעות את הציבור הישראלי והציבור בעולם ביצירת בלנד של יינות, ללא סימון מתאים".

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל