גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תפסו אתכם על עבירות תנועה? המחקר שכדאי לכם להכיר

"רבים היו בוחרים להישפט לו ידעו כמה קל לבטל כך נקודות", אומר ד"ר רביע עאסי מאוניברסיטת חיפה ● המחקר שערך נועד לבדוק את השפעת הייצוג המשפטי, ומצא כי כשנעזרים בעו"ד עולה הסיכוי לביטול נקודות - אך גם להגדלת קנס ● וגם: מי לוקח עו"ד ומי הולך לבד

תמרור הגבלת מהירות בכביש מהיר / צילום: אייל פישר
תמרור הגבלת מהירות בכביש מהיר / צילום: אייל פישר

כאשר אדם נתפס בעבירות תעבורה קלות ונרשמות לו נקודות, הוא יכול לבקש להישפט. קרוב ל-7% בלבד מהנהגים בוחרים לעשות כן, אך להם, מתברר, זה משתלם מאוד. נתונים אלה עולים ממחקר חדש של ד"ר רביע עאסי, מרצה בכיר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. לפי המחקר, הסיכוי של אדם שנשפט בעבירות תעבורה להגיע להסדר טיעון, שבמסגרתו יבוטלו לו הנקודות שקיבל בשל העבירה שעבר, עומד על 94.7%. 

"אם אנשים יידעו כמה קל להם לבטל את הנקודות במקרה שילכו להישפט, אני מאמין שרבים מהם יבחרו באפשרות הזאת", העריך עאסי, והזכיר כי דיונים כאלה מסתיימים בישיבה אחת בלבד - חצי יום חופש וזהו.

ראיון | המומחה שמרגיע: "תרחיש של 5,000 טילים ביום ועלטה של חודשים? אני לא חושב שנגיע למצב כזה" 
● בכיר שמעריך: איך הנקמה האיראנית עשויה להיראות
שאלות ותשובות | צה"ל מגייס מילואים, וזה האיום המרכזי מכיוון איראן

המחקר של עאסי, שאת הדוקטורט שלו עשה באוניברסיטת אוקספורד, התמקד בעבירות תעבורה וכלל 1,597 תיקים שנבחרו באקראי, שבהם היה נאשם יחיד שהואשם באחת משתי עבירות: עבירות מהירות, הגוררות קנס בסך של 750 שקל, ועבירת שימוש בטלפון סלולרי, שהקנס בגינה עומד על סך של 1,000 שקל. שתי העבירות הללו גוררות צבירה של 8 נקודות תעבורה.

המאמר עבר ביקורת עמיתים ופורסם בכתב-העת "משפטים", והשאלה שעליה נסב מלכתחילה נגעה להשפעה של ייצוג בידי עורכי דין על תוצאות ההליך, גם בעבירות קלות. במסגרת המחקר התגלה גם הנתון החד-משמעי בדבר הסיכוי להגיע להסדרי טיעון שיפחיתו את הנקודות.

איך מסבירים את זה? עאסי סבור כי התשובה טמונה בעומס. "גם 6.9% הנהגים שבוחרים להישפט הם הרבה מאוד תיקים על המערכת, והתביעה לא יכולה לנהל כל תיק", הוא מסביר. "נקודת המוצא היא ככל הנראה שהעונש הוא פחות משמעותי מעצם ההגעה לבית המשפט - שהיא המרתיעה".

"יש שופטים שיש להם 100 תיקים ביום"

עו"ד שלומי בר, מומחה לדיני תעבורה, המרבה להופיע בבתי המשפט לתעבורה, מציין כי לא תמיד זה היה המצב. "פעם היה קשה הרבה יותר להגיע להסדרים כאלה", הוא מסביר. "העומס בבתי המשפט מגיע לרמות כאלה שיש שופטים שיש להם 100 תיקים ביום".

בין התיקים האלה, מזכיר עו"ד בר, יש גם מקרים מורכבים יותר, דיוני הוכחות ותיקים נוספים שמחכים לכתיבה, ובבתי משפט מסוימים אפשר לחכות לדיון שנים.

"מחוז מרכז למשל, שכולל ערים כמו נתניה, פתח תקווה ורחובות, ויש בו המון כבישים בין-עירוניים, הוא עמוס ביותר, ואין מספיק שופטים. הוועדה לבחירת שופטים מעוקרת ומסורסת ולא מתקדמת עם מינויים, והאזרחים סובלים", אומר בר.

"הסדר טיעון הוא הדרך להתמודד עם העומס. כנראה במשטרה מודעים לעניין הזה ונותנים להם (למי שמנהל את התיק, נ' ס') יד יותר קלה". גם אם יש דוחות פגומים, הוא אומר, ברור שזה לא מה שקורה ב-95% מהמקרים.

עאסי מוסיף כי התביעה המשטרתית, שמנהלת את התיקים הללו, מתעדפת קנסות על נקודות, ולכן אם היא צריכה להגיע להסדר טיעון, היא תוותר במרבית המקרים על הנקודות, שהן מה שחשוב למרבית הנהגים, מאחר ששם טמון החופש שלהם להישאר על הכביש.

שיטת הנקודות מבוססת על מדרג: אחרי 12 נקודות צריך לעבור קורס, ב-24 נקודות - קורס נוסף, וב-36 נקודות - פסילת רישיון לשלושה חודשים.

"זו מכה קשה עבור נהגים", מסביר עו"ד בר, ומזכיר כי כאשר מגיעים ל-72 נקודות, כבר צריך לעבור שוב תאוריה וטסט, הרישיון נפסל לתשעה חודשים, ומקבלים הפניה למכון הרפואי.

הבדל נוסף נוגע למחיקה: שנתיים לאחר שאדם לא צובר נקודות נוספות, הגיליון שלו נמחק, "אבל אם יש 'פלט' - כלומר 22 נקודות ויותר, הן יימחקו רק לאחר ארבע שנים", מסביר בר.

חלק מן הנהגים הם כאלה שמוטב היה שלא יהיו יותר על הכביש, ובמקרים של שכרות למשל, אומר בר, בתי המשפט והתביעה המשטרתית גמישים הרבה פחות. אולם במקרים מסוימים, הוא מציין, צבירה של נקודות בשל מהירות או אחיזת טלפון יכולה להתרחש בפרקי זמן קצרים ביותר, עוד לפני שהדוחות הספיקו בכלל להגיע לנהגים, מה שלא באמת מאפשר להם לתקן את ההתנהגות שלהם לפני שהדבר הופך מאוחר מדי מבחינתם.

ומה לגבי הייצוג - הסיבה שבשלה יצא עאסי לדרך מלכתחילה? תוצאות המחקר מצאו כי אכן הייתה השפעה של עורכי דין על תוצאות ההליך, אך לא בהכרח זו שציפו לה.

כך עלה, למשל, כי אם הנהג או הנהגת מייצגים בהליך את עצמם, הסיכוי לביטול הנקודות עומד על 88.8%, ואם הם מיוצגים בידי עורך דין, הסיכוי עולה ל-97.9%. כלומר, הסיכוי לביטול הנקודות עולה ב-9.1 נקודות אחוז. ואולם במקרה שבו הנהג נעזר בעורך דין, עלה גם הסיכוי שלו לצאת מבית המשפט עם קנס מוגדל.

"במחקר הזה ראינו שהייצוג המשפטי כן השפיע, למרות שמלכתחילה מאוד קל להוריד את הנקודות", אומר עאסי. "הפער לכאורה קטן, 9% בלבד, אבל זה מושפע מהעובדה שמראש, כפי שהעלה המחקר, הסיכוי לבטל את הנקודות היה גבוה".

רביע עאסי / צילום: יח''צ אוניברסיטת חיפה

ובכל זאת, באופן פרדוקסלי המחקר מראה שלא כדאי בהכרח לקחת עורך דין. "אנשים בהחלט יכולים לשאול למה לשלם כמה אלפי שקלים לייצוג, כשהם יכולים ללכת לבד - וקרוב לוודאי להגיע לתוצאה שהם רוצים, שהיא ביטול הנקודות", אמר.

על נשים, גברים וייצוג על-ידי עורכי דין

מהמחקר עולים נתונים מעניינים נוספים, שבשלב זה קשה עד הסוף להסביר. "מצאנו שגברים וערבים נוטים להיות מיוצגים יותר על-ידי עורכי דין מאשר נשים ויהודים", מסביר עאסי.

על-פי המחקר, למעלה מ-60% מהגברים נטלו ייצוג משפטי, בעוד שבמקרה של נשים עומד הנתון על 41.8% בלבד. הנתון הזה גם הביא לכך שנאשמים גברים הצליחו יותר בביטול נקודות מנשים ב-3.4%.

אשר לייצוג, במקרה של נאשמים ערבים, הנתון עשוי להיות מוסבר בפער שפתי, ובמקרה של הגברים, אולי הנטייה להסתבך יותר בעבירות תעבורה מנשים מלכתחילה, מה שיביא בחלק מהמקרים ללקיחת ייצוג על רקע של עבר עמוס בעבירות תעבורה.

אולם אלה רק השערות, ומכל מקום לא ברור שהן מספרות את כל הסיפור.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום