גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עליות המחירים וחגיגת הרווחים: המספרים שחשפו הדוחות של ענקיות המזון

דוחות הקמעונאיות הגדולות בישראל וספקיות מזון מרכזיות חושפים זינוק בשורת ההכנסות וקפיצה של עשרות אחוזים ברווחיות ● ברקע, גל העלאות מחירים ומהלכי התייעלות ● האם ההתייקרויות היו מוצדקות? "כשהפוקוס הציבורי ממוקד בלחימה, הוא נמוך יותר לגבי מה שאנחנו רוכשים בסופר. זו סביבה יותר נוחה להעלאות מחירים"

איורים: גיל ג'יבלי, עיצוב: טלי בוגדנובסקי
איורים: גיל ג'יבלי, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המלחמה בעזה, היחלשות השקל ומחירי ההובלה שקפצו לאחרונה פגעו במגזרי פעילות רבים במשק, אך לא ברשתות המזון המובילות ובספקיות המרכזיות שלהן - כך עולה מדוחות הסיכום של אותן חברות לשנת 2023. הודות למהלכים של התייעלות והעלאות מחירים, שמורגשות היטב בכיסם של הצרכנים, הגדילו אותם גופים את שורת הכנסותיהם והובילו לקפיצה של עשרות אחוזים ברווחים שרשמו רובם אשתקד.

ניתוח | האח הבכור של ה־S&P 500 והנאסד"ק משתרך מאחור. האם זו הזדמנות?
האיש החזק בשופרסל: בן 39, מקורב למיליארדרים ובכיר לשעבר בלשכת שר האוצר 

הרווחים קופצים עם העלאות המחירים

גלובס בחן את תוצאות שש הספקיות הבולטות של מוצרי מזון וצריכה שמניותיהן נסחרות בבורסה (שטראוס, דיפלומט, ויליפוד, סנו, נטו מלינדה וביכורי שדה), לצד אלה של שש רשתות המזון הגדולות (שופרסל, רמי לוי, יוחננוף, טיב טעם, ויקטורי וקרפור).

מהבדיקה עולה כי הכנסות הספקיות (יצרניות ויבואניות מזון) עלו אשתקד ב־10% לסכום מצרפי של 15 מיליארד שקל, בעוד הרווח התפעולי שלהן קפץ בלא פחות מ־89% ל־971 מיליון שקל - קפיצה שחלק משמעותי בה נובע מסיום משבר הסלמונלה בשוקולד שהכה בתוצאות קבוצת שטראוס ב־2022. אצל הרשתות הגדולות נרשמה עלייה מתונה יותר, של 5% בהכנסות המצרפיות לכ־34 מיליארד שקל, ושל 46% ברווח התפעולי שעמד על 1.4 מיליארד שקל (והושפע אף הוא מאירוע חד־פעמי: הוצאות חריגות בגין התייעלות שרשמה שופרסל ב־2022).

 

כאמור, אחת הסיבות לגידול שנרשם במכירות וברווחי הגופים הפועלים בענף המזון בישראל היא עליות המחירים עליהן הכריזו שוב ושוב במהלך השנתיים האחרונות, לנוכח התפרצות אינפלציונית בשנת 2022 שפגעה ברווחיותם. אותן התייקרויות הובילו לביקורת ציבורית רבה ואף לניסיון של שר הכלכלה, ניר ברקת, לגבש לאחרונה "רשימה שחורה" של חברות שמעלות מחירים - שלא ברור עד כמה הוא מסייע בבלימת ההתייקרויות.

מי שמצאה את עצמה בעין הסערה היא יבואנית מוצרי המזון והצריכה דיפלומט , שעם מותגיה נמנים בין היתר סכיני הגילוח של ג'ילט, טונה סטארקיסט ועוגיות אוריו. דיפלומט, הנמצאת בשליטת משפחת מנדל והיו"ר נעם וימן, רשמה מכירות של 2 מיליארד שקל בפעילותה בישראל בשנה שעברה, עלייה של 14% בתוך שנה. החברה ציינה בדוחות כי חוותה אשתקד עליות במחירי המוצרים אותם היא מייבאת, בין היתר בשל "עלייה בשיעורי האינפלציה בעולם והיחלשות השקל אל מול המטבעות המובילים".

דיפלומט הוסיפה כי העלתה מחירים, במהלך הרבעון השני והשלישי של 2023, בעיקר משום שהספקים שלה ייקרו את המחירים מצדם. היא הוסיפה כי מאז פרוץ המלחמה בעזה הצליחה החברה למנוע מהספקים העלאות מחירים נוספות, אך נוכח התייקרות התשומות וגורמים נוספים, רווחיותה הגולמית נשחקה.

דיפלומט מעריכה כי הספקים שלה מתכננים את המשך העלאות המחירים במהלך 2024, ולכן "החברה צופה שתאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה". הרווח התפעולי שהציגה דיפלומט מפעילותה בישראל קפץ ב־23%, לעומת ל־87 מיליון שקל בסיכום השנה.

 

שירה אחיעז, אנליסטית קמעונאות בבית ההשקעות אי.בי.אי, סבורה כי עליות המחירים בשנה שעברה היו נדרשות לחברות הפועלות בשוק המזון בשל ההתייקרות בתשומות הייצור: "קצב עליית המחירים במשק עמד אשתקד על 5% אשתקד והיה דומה לשנה שלפני כן. מתחילת 2024, מגמת עליית המחירים במשק המשיכה, אבל בקצב יותר נמוך ממה שראינו בשנתיים הקודמות".

"האינפלציה עלתה, עלות שכר העבודה טיפסה, וכך גם שכר דירה, הארנונה, ובחלק מחומרי הגלם נרשמה עלייה. בנוסף, מחיר החלב הגולמי טיפס, ומוצרים בפיקוח ממשלתי התייקרו. עם פרוץ המלחמה, היה אירוע נוסף, נקודתי של עליית מחירים בקטגוריית המוצרים טריים, משום שנוצר קושי להפעיל את השטחים החקלאיים בדרום וצפון, לצד הירידה ביבוא מטורקיה".

עד כמה מוצדקות היו עליות המחירים שאנו משלמים עבור קניית המזון? אחיעז מודה כי "כשהפוקוס הציבורי ממוקד בלחימה, הוא נמוך יותר לגבי מה שאנחנו רוכשים בסופר. המצב הזה מהווה סביבה יותר נוחה לחברות להעלות מחירים. אבל עדיין, העלאות היו נדרשות. צריך לזכור גם את מה שקורה בחודשים האחרונים, עם האיום של החות'ים - הוא ייקר את נתיבי התובלה לישראל מהמזרח הרחוק".

שטראוס: הסלמונלה הרחק בעבר

יצרנית המזון הגדולה שנסחרת בבורסה בתל אביב היא קבוצת שטראוס , בניהלו של שי באב"ד. החברה סיכמה את פעילותה בארץ אשתקד עם הכנסות של 4 מיליארד שקל, עלייה של 16.5% בתוך שנה. הגידול נבע בעיקר בעבות מהלך "ריקול" חסר תקדים בו נקטה ב־2022 בשל פרשת הסלמונלה שהתגלתה במפעל השוקולד שלה בצפון. באותה שנה שובשו המכירות, ורווחי שטראוס נפגעו בצורה קשה. ב־2023 חזרה שטראוס למספרים המוכרים ורשמה רווח תפעולי (בישראל) של 382 מיליון שקל, מול הפסד של 22 מיליון שקל שנה קודם.

גם ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל, שופרסל , נרשמו טלטלות משמעותיות בשנתיים האחרונות, כולל רכישת השליטה ברשת לאחרונה על־ידי האחים יוסי ושלומי אמיר, שכבר הספיקו להחליף בתפקידיהם את יו"ר ומנכ"ל הרשת.

עם זאת, עוד בשנת 2023, שבה עדיין כיהנו איציק אברכהן ואורי וטרמן בתפקידים אלה, בהתאמה, גדלו הכנסות שופרסל ב־4% ל־15.1 מיליארד שקל - כמעט מחצית מהמחזור המצרפי של הרשתות הנסחרות בבורסה. הרווח התפעולי של הרשת זינק בשיעור חד של 150% ל־707 מיליון שקל בסיכום השנה שחלפה, לאחר שב-2022 יישמה הרשת תוכנית התייעלות שכללה פיטורי עובדים וסגירת סניפים שפגעה ברווחיה.

סנו בלטה ברווחיות, ויליפוד בלטה בשחיקה

ספקית מוצרי צריכה שבולטת בשיפור משמעותי ברווחיותה בסיכום השנה שחלפה הייתה חברת סנו , שבשליטת משפחת לנדבסרג ובניהולו של יובל לנדסברג. יצרנית מוצרי הטואלטיקה וחומרי הניקיון רשמה עלייה דו־ספרתית (11%) במכירות שהסתכמו ב־2.1 מיליארד שקל אשתקד. זאת לצד שיפור בשיעור הרווחיות הגולמית שעמדה על 37% לעומת כ־33% ב־2022, שמוסבר בפעילות תחום מוצרי הניקוי ואחזקת הבית וכן תחום מוצרי הנייר - כתוצאה מהוזלה במחירי חומרי הגלם. הרווח התפעולי של סנו זינק ב־51% אשתקד ועמד על 284 מיליון שקל.

מי שסבלה במיוחד בקרב הספקיות מההתייקרות התשומות היא ויליפוד , בשליטת האחים צביקה ויוסי ויליגר. בעוד שהכנסות החברה עלו ב־9% ל־543 מיליון שקל בסיום השנה, הודות להשקת מוצרים חדשים, הרווחיות הגולמית שלה נחתכה, משיעור של 28.7% בשנת 2022 ל־22.2% ב־2023. הסיבה הייתה "התייקרות במחירי חומרי הגלם ובמחירם של המוצרים הנרכשים". ויליפוד מציינת גם את החלשות השקל מול הדולר והאירו כגורם שהוביל להתייקרות המוצרים ולכן פגע בשיעור הרווח הגולמי שלה. במקרה הזה היא בולטת בתור ספקית עם נפילה ברווח התפעולי בשיעור של 56% ל־19 מיליון שקל.

בקרב רשתות המזון, מי שסיכמה את השנה החולפת באופן מאכזב הייתה קרפור ישראל (לשעבר יינות ביתן) שבשליטת אלקטרה מוצרי צריכה . המותג הצרפתי הבטיח מוצרים אטרקטיביים ומחירים נוחים, אך לפחות בינתיים הוא רחוק מלספק זאת. הכנסות הרשת הסתכמו ב־3 מיליארד שקל ב־2023, עלייה של 9% שהוסברה בכך ששנה קודם לכן נסגרו חלק מהסניפים לצורך שיפוצם והסבתם למותג הצרפתי.

ועדיין קרפור רשמה הפסד תפעולי של 37 מיליון שקל בסיכום השנה. נקודת האור היא שמדובר בקיטון ביחס להפסד תפעולי כבד יותר של 100 מיליון שקל בשנת 2022. בקרפור מקווים שברבעונים הקרובים תעלה הרשת על פסי רווחיות.

הדיבידנדים משקפים את השיפור

עדות נוספת לשיפור במצבן של החברות הפועלות בענפי המזון ומוצרי הצריכה בישראל מגיעה מהכרזות על דיבידנדים נדיבים שיחלקו לבעלי המניות שלהן בעקבות הדוח השנתי. כך רשת שופרסל הודיעה כי תחלק 180 מיליון שקל (רבה מהסכום לבעלי הבית החדשים, האחים אמיר), גם רמי לוי הודיעה כי תחלק 50 מיליון שקל. בקרב הספקיות יחגוג בעלי המניות בשטראוס עם דיבידנד ענק של 270 מיליון שקל, בעוד דיפלומט הודיעה על חלוקה של 40 מיליון שקל בהמשך החודש.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

המסר של הנייה למצרים ולקטאר: "בוחנים את ההצעה ברוח חיובית"

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?