גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המשפיענים הישראלי מגלגל 60 מיליון דולר בשנה, ויש מי שמרוויחות יותר

בשנה החולפת הרוויחו נשים פי 14 מגברים ברשתות החברתיות - כך עולה מדוח Humanz על פערי השכר בקרב המשפיענים בישראל ● מנכ"ל Humanz, ליאב רפאל חן: "הן מגיעות להכנסות של מאות אלפי שקלים בחודש, וזה קורה הודות לשתי תכונות: אותנטיות ושיתופיות"

יוצרות תוכן שעובדות עם יומנז: אן זיוי, ליאל אלי ומרין נידם / צילום: צילומי מסך מאינסטגרם
יוצרות תוכן שעובדות עם יומנז: אן זיוי, ליאל אלי ומרין נידם / צילום: צילומי מסך מאינסטגרם

בענפים רבים בישראל, גם כיום קיים פער בין נשים לגברים: הן באיוש עמדות ההשפעה, והן בגובה השכר. אבל יש מקום אחד שבו הדומיננטיות הנשית בולטת בכל פרמטר: ענף המשפיענים. על פי נתוני חברת Humanz הישראלית, שפיתחה פלטפורמה המחברת בין משפיענים לחברות ומותגים, ב-2023 היוו יוצרות התוכן 90% ממובילי הקמפיינים ברשתות החברתיות, ומדובר במגמת עלייה לעומת שנים קודמות. 

השוק הזה מגלגל 250 מיליארד דולר בשנה. מה חושבים עליו בגולדמן זאקס?

לא רק שנשים הן הרוב המוחלט בתחום, הן גם מרוויחות יותר. נתוני יומנז מראים כי מבין 100 יוצרי ויוצרות התוכן המרוויחים ביותר בשנה האחרונה, 97 הן נשים. הגבר הראשון שמופיע ברשימה מגיע רק במקום 21 (בחברה סירבו לומר במי מדובר). אם בשנים 2020־2021 סך כל ההכנסות של יוצרות נשים הגיעו לפי 8 מסך כל ההכנסות של יוצרים גברים, בשנת 2022 הפער גדל לפי 10, ובשנת 2023 עמד על שיא של פי 14.

"בכל שנה, 80%-90% מהיוצרים החדשים הן נשים, ולכן לדעתי ב־2024 פער ההכנסות יעמוד על פי 20", מסביר מנכ"ל יומנז, ליאב רפאל חן. "זה קורה הודות לשתי תכונות: אותנטיות ושיתופיות. נשים מייצרות תוכן אמיתי לקהילה שלהן, ויודעות לדבר אליה באופן אותנטי.

"עבודה עם משפיענים היא לא עוד שיטת פרסום, זו לא מודעה שעומדת בפני עצמה, אלא מקום שבו מתקיימת שיחה. משפיעניות מדברות עם הקהל שלהן על בעיה, חושפות אותו לפתרון שהן מאמינות בו, מקבלות פידבקים, ואז מציעות את הפתרון שעבד עבורן - והן עושות את זה ממש טוב".

כל כך טוב, שבשנים האחרונות גם מותגים שמשיקים מוצרים לגברים - בשמים, למשל - מקדמים אותם דרך נשים. "ברמת החשיפה והמעורבות רואים שזה עובד, בזכות כוח הקנייה המשמעותי של יוצרות התוכן והקהל שלהן", מסביר חן. "בהרבה מאוד נישות, הן מתחלפות קריאת מאמרים בגוגל וחיפוש המלצות, כי הכול מגובה בניסיון אישי".

נשות העסקים החדשות

יומנז נוסדה ב־2017 על ידי חן, רועי נעמן, אלירן מויאל, קובי דלל ושמואל גולדפרב. החברה מעסיקה כ-100 עובדים, מרכז הפיתוח שלה נמצא בתל אביב, ויש לה גם משרדים בברזיל, ארה"ב, טורקיה ודרום אפריקה. כ־250 אלף יוצרי תוכן בעולם פועלים באמצעות האפליקציה של יומנז, כאשר השווקים הגדולים ביותר הם ברזיל וטורקיה. עד כה גייסה החברה כ-17 מיליון דולר, ובין לקוחותיה הבולטים בארץ נמנים קבוצת לוריאל, סמסונג, מייבן, רנואר וטרמינל X.

מנתונים שפורסמו בסטטיסטה לאחרונה עולה כי ב־2023 הגיע שוק הפרסום הישראלי באמצעות משפיענים להיקף של כ־61 מיליון דולר. התחזית היא שב־2024 יגיע היקף השוק לכ־70 מיליון דולר, וב־2028 ל־107 מיליון דולר. לפי נתוני יומנז, בארץ יש כיום 50 אלף יוצרי תוכן, מתוכם החברה עובדת מדי חודש עם 5,000־6,000.

בין יוצרות התוכן המובילות מונה חן את דניאל גרינברג, יובל כספית, עינב בובליל ודנית גרינברג. לצדן טאלנטיות כמו לירן כוהנר, ירדן הראל, יעל גולדמן, ריף נאמן ועדן פינס; יזמות כמו אן זיוי (Anze) וליקי רוזנברג־מיכאלי (likys); וקומיקאיות כמו ליאל אלי, מיה דגן ושירלי לוי.

יש גם יוצרות עם יחסית מעט עוקבות, כמו עדי כהנים, רותם דבש ומרין נידם, שלדבריו "צמחו מהרשת, בנו סביבן קהילה אדוקה ומצליחות לקדם קמפיינים ברמות הכי גבוהות".

אז איך עובד המודל העסקי? באופן רשמי, משפיעניות המדורגות כ"A ליסט" מרוויחות עשרות אלפי שקלים בחודש, בעוד שמיקרו וננו משפיעניות מרוויחות כמה אלפי שקלים בחודש. בפועל, המטרה היא לבסס שיתופי־פעולה מבוססי ביצועים לאורך זמן, כך שהמשפיענית מרוויחה מהמכירות, ויכולה להגיע לכמה מאות אלפי שקלים בחודש - גם אם אין לה מאות אלפי עוקבים.

"בשיטה הזו אין פיקס פרייז גבוה בהתחלה, אבל זה מאפשר ליהנות מההצלחות", מחדד חן. "המשפיעניות הופכות לנשות עסקים שלא רק מפרסמות, אלא ממש עונות על שאלות של לקוחות. אם מסתכלים על השוק הגלובלי, אז השלב הבא הוא להקים מותגים משל עצמן. זה בעצם ווייט לייבל שמשפיעניות לוקחות, כל אחת בנישה שלה - אוכל, ביוטי, טיולים או אופנה - והן הופכות להיות המותג עצמו".

ביצועים בזמן אמת

עבור המותגים עצמם פיתחו בשנה שעברה ביומנז פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית, המאפיינת את מסע הלקוח באתרי מכירות, ויודעת למדוד ולשקף בזמן אמת את הנתונים עד לרמת הרכישות בקופה.

"הפיצ'ר הזה פותר נושאים כואבים של בעבודה עם משפיענים, למשל איך לייצר שיתופי־פעולה אפקטיביים", מסביר חן. "עם הכלי שפיתחנו אפשר לרדת לרמת הרזולוציה - למשל, למצוא משפיענית אופנה בלוס אנג'לס שמתעניינת בנייקי. אחרי שכבר עבדת איתה, תוכלי להשתמש בכלי כדי למצוא משפיעניות דומות.

"המערכת הזו מאפשרת קפיצת מדרגה בכל הנוגע לביצועים בזמן אמת. ברגע שהתוכן עולה לרשת, אפשר לראות האם העוקבים מתחברים למוצרים, כמה נכנסו, האם התכנים מניעים לפעולה והאם יש התעניינות בעוד תכנים כאלה. כלומר, הכול מוכוון דאטה וביצועים, וזה מה שישנה את פני התחום".

ליווי ליוצרות מתחילות

לאחרונה הוחלט ביומנז להקים יחד עם אן זיוי קהילה המלווה יוצרות מתחילות, ומסייעת להן בצעדיהן הראשונים בתעשייה. "מתוך הבנה שהכוח הנשי משמש כמנוע צמיחה לחברות בישראל, וששיתופיות היא חלק מהמשחק, הגענו למסקנה שמשפיענית טובה היא אחת שמגלה את סודותיה, ונותנת מהידע והניסיון שלה לקהל שלה", מספר חן. "כרגע הקהילה מונה כ־150 יוצרות מתחילות, שכבר השתלבו בשמונה קמפיינים".

מה קורה בקהילה הזו? "היוצרות מגיעות עם אלף עוקבים, ולומדות איך לדבר טוב ונכון יותר ברשת, כל אחת לפי הנישה שלה. אנחנו משקיעים היום בשכבת יוצרות התוכן של השנה הבאה. למעשה, הקשר איתן יהיה מוטמע בתפקיד של מנהל השיווק העתידי.

"במעגל הזה יש עוד הרבה לאן לגדול ולשפר, ולכן בנינו פורום מצומצם של יוצרות שמגיעות אלינו למשרדים ומביאות אינסייטים, ואנחנו הופכים את זה לפיצ'רים שישפרו את החוויה שלהן ושל המותגים. האחרון שהכנסנו נועד להראות כמה אנשים הוסיפו את המוצר לעגלה, כדי שאפשר יהיה לתת הנחה יותר גדולה על מוצר שמתעניינים בו.

"עד היום, המידע הזה היה זמין רק למותג, שקיבל דוח יומי או שבועי, אבל לא ליוצרות התוכן שעובדות איתנו - אלא אם שולחים להן כל שבוע. אבל זה מייצר ניהול לא יעיל, שמבזבז הרבה זמן. באפליקציה הן מקבלות את המידע בזמן אמת, ועושות אופטימיזציה".

האם קרב היום שבו כלי בינה מלאכותית יחליפו משפיענים? לא לפי חן. "אנחנו מאמינים באותנטיות של הפרסונה עצמה, שמייצרת את התוכן ומדברת למצלמה. בינתיים לא נתקלתי בפתרון טכנולוגי שיחליף אותן".­

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר