גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית טויוטה זינקה ב־40% מתחילת השנה בעוד טסלה צונחת: במי מהן כדאי להשקיע?

טויוטה מוכרת פי 6 מכוניות יותר מטסלה ומרוויחה הרבה יותר, אך גם לאחר הזינוק במניה בשנה האחרונה - היא שווה כ־200 מיליארד דולר פחות ● בשוק מעריכים כי מניית הרכב החשמלי של אילון מאסק עדיין "יקרה" ביחס למתחרה היפנית - אך מזכירים שהיא לא חברת רכב רגילה אלא "סופר הייטק"

טסלה מול טויוטה / צילומים: shutterstock
טסלה מול טויוטה / צילומים: shutterstock

רוב הציבור הישראלי מכיר את שמו של אילון מאסק, מנכ"ל טסלה, חברת כלי הרכב החשמליים הגדולה בעולם מבחינת שווי, והאיש הצבעוני עם הפה הגדול שרכש את הרשת החברתית טוויטר, ומספק שערוריות חדשות לבקרים. מנגד, לא רבים יודעים להגיד מיהו מנכ"ל טויוטה, יצרנית כלי הרכב הגדולה בעולם שמוכרת פי 6 מכוניות מאשר טסלה. מדובר על קוג'י סאטו, שהחליף לפני שנה את המנכ"ל הקודם אקיו טויודה, נכד של מייסדי החברה.

● בארה"ב מפחדים מהמכוניות הסיניות. בארץ מחלקים אותן לקצינים 
ראיון | המחקר הישראלי שעלה למאסק בחבילת שכר של 56 מיליארד דולר 
בלעדי | קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל 

וזה רק הבדל אחד קטן המלמד על השוני בין שתי החברות. טסלה וטויוטה מייצגות בשנים האחרונות את שני הקטבים של תעשיית הרכב. טויוטה  היא חברת ענק שמרנית שדוגלת בפילוסופיה יפנית שמכונה "קאייזן", כלומר שיפור הדרגתי, איטי ויסודי, ששם דגש על מצוינות הנדסית בטכנולוגיית הייצור והסתמכות על הנדסת רכב קלאסית. האמינות נמצאת בראש סדר העדיפויות שלה, וגם כשהיא מציגה פריצת דרך טכנולוגית אסטרטגית, כמו ההנעה ההיברידית שהמציאה לפני שני עשורים, המטרה היא לא חדשנות לשמה אלא הפיכת הטכנולוגיה לרווחית בטווח הארוך.

 

לעומתה, טסלה  מחזיקה בפילוסופיה עסקית הפוכה לחלוטין של "שיבוש" (Disruption). כלומר שבירת כל המוסכמות הקיימות באמצעות קפיצות דרך טכנולוגיות ועסקיות, שמשנות את השוק ואת המוסכמות הישנות.

כך למשל, שינתה טסלה את עולם שיווק הרכב באמצעות AHY, שיווק ישיר ומקוון מהיצרן לצרכן. היא אינה משקיעה כלל בפרסום מקובל והגישה שלה ביחס לבאגים ובעיות, שעלולים להופיע בכלי הרכב שלה - וכאלה היו לא מעט לאורך הדרך - היא "נפתור את הבעיה תוך כדי תנועה".

מבחינת טסלה המכונית היא רק "מעטפת ניידת" להנעה החשמלית ולמערכות הממוחשבות שלה. "הסיפור" של טסלה, מובילת מהפכת הרכבים החשמליים, מעורר התלהבות גדולה ואפשר לראות זאת אפילו בכך ש־51 אנליסטים מסקרים אותה, לעומת 22 בלבד לטויוטה, כך על פי נתוני הוול סטריט ג'ורנל.

טסלה חתומה על אין ספור פטנטים פורצי דרך בתחום התוכנה, המנועים, טכנולוגיות ייצור ומה לא, שהפכו בשנים האחרונות למודל לחיקוי בתעשיית הרכב. ובזכות שיטות הייצור המתקדמות שלה היא גם רשמה, לפחות לפרק זמן מסוים, את שיעור הרווח הגדול ביותר פר כלי רכב נמכר.

רכבת הרים במניית טסלה

בשנים קודמות היה די ברור לטובת מי נוטה השוק. מי שלא הכיר את טסלה עד אז, גילה אותה ב-2020, כשהמניה רשמה זינוק מדהים של 743% בשנה אחת. המשקיעים והלקוחות של טסלה, שלעיתים קרובות היה קשה להבדיל ביניהם, נהרו אחרי החברה באדיקות. כל הכרזת כוונות מעורפלת של מאסק הקפיצה את המניה ושווי החברה, וכל הבטחה ותחזית נכזבת, ולא חסרו כאלה, זכו לסלחנות יתרה משוק ההון.

טויוטה נאלצה לצפות מהצד כיצד החברה האמריקאית הצעירה, שמוכרת בשנה מספר כלי רכב דומה למה שהיא מוכרת בחודשיים, מותירה אותה הרחק מאחור בשווי השוק.

אלא שמי שנכנס למניית טסלה אחרי ההייפ הגדול של שנת 2020 נחל בינתיים אכזבה. למרות צמיחה מרשימה ברווחים, מניית החברה איבדה מתחילת 2021 כ־40% מערכה, בעוד זו של טויוטה טיפסה ביותר מ־60%. לעומת העלייה היציבה של מניית טויוטה, העבירה טסלה את המשקיעים שלה רכבת הרים, כשהמניה מתרסקת ב־70% מהשיא שרשמה לקראת סוף שנת 2021, אחר כך מזנקת במחצית הראשונה של 2023 בלא פחות מ־150%, ומאז שוב מוחקת כ־40% מערכה.

איום סיני מעבר לכתפה

בעוד שבמספרים מוחלטים שמייצרים עסקי הרכב שלהן, טויוטה מרשימה בהרבה, הרי שבמונחי צמיחה טסלה מובילה בגדול: טויוטה מכרה בשנה האחרונה את מספר המכוניות הגדול בעולם - 11.2 מיליון, ששיקפו צמיחה של 7%; טסלה מכרה 1.81 מיליון מכוניות - צמיחה של 38%.

"הבעיה" של טויוטה היא שלמרות שהיא מוכרת ומרוויחה הרבה יותר, המשקיעים מסתכלים על העתיד ועל הצמיחה המרשימה של טסלה, כשבשוק מניחים שהמכוניות החשמליות שלה הן העתיד, בעוד מכוניות הבנזין (ואולי גם ההיברידיות) של טויוטה הן העבר.

טויוטה, שבתחילה ניסתה להיאבק בטרנד החשמלי וטענה שהטכנולוגיה עדיין אינה בשלה, נאלצה בסופו של דבר להיכנע וליישם אסטרטגיה של מעבר מואץ לחשמל, שעודנו בעיצומו.

אלא שבחודשים האחרונים נראה שמרוב השקעה בחדשנות, ביטחון עצמי וזלזול במתחרים, טסלה שכחה להסתכל מעבר לכתף. יצרני הרכב הסינים משכפלים את ספרי הלימוד של טסלה עצמה ומציעים רכבים איכותיים בהרבה פחות כסף. חברת BYD למשל מוסרת 50% יותר כלי רכב בשנה מאשר טסלה, אבל היא הרבה פחות רווחית, פחות מלהיבה את המשקיעים (למעט כנראה וורן באפט) ונסחרת בשביעית מהשווי של טסלה.

זאת ועוד: קו הדגמים של טסלה הולך ומזדקן במהירות - המשפחתית מודל 3 למשל כמעט לא השתנתה חיצונית מהשקתה ב־2017, ואילו הלקוחות בסין ובשווקים אחרים מחפשים יותר גיוון.

רווחי טויוטה מזנקים

טסלה גם נאלצה לחתוך מחירים בשנה האחרונה בסין, אירופה ואפילו בארה"ב, דבר שהשתקף בדוחות הכספיים שלה. היא פספסה פעמיים ברציפות את תחזיות האנליסטים הן בשורה העליונה והן בתחתונה, והמשקיעים מתקשים לזכור מתי זה קרה בעבר. הללו ראו לראשונה כיצד הרווח השנתי (המתואם) של טסלה צלל לעומת שנה קודמת, בשיעור של 23%, לסכום של 10.9 מיליארד דולר אשתקד. זאת בשעה שטויוטה רשמה דווקא זינוק של 72% ברווח לכמעט 32 מיליארד דולר (כשהיא נהנית מהיחלשות הין היפני לשפל של 34 שנה, מה שהוזיל משמעותית את העלויות שלה והקפיץ את הרווחים).

טסלה אף נאלצה להוריד את התחזיות שלה, כשלדבריה "קצב הגידול בייצור עשוי להיות נמוך משמעותית מקצב הצמיחה שהושג בשנת 2023". בחברה הסבירו שהיא עובדת על השקת רכב הדור הבא שלה.

את התוצאה ניתן לראות בשטח. טויוטה, נציגת "העולם הישן" בתעשיית הרכב, הולכת ומתחזקת בכל השווקים ועם כל סוגי הרכבים, והמשקיעים תגמלו אותה בתשואה של 85% בשנה האחרונה. מנגד, מניית טסלה השלימה ירידה של 7%, כששאר 6 "המופלאות" של וול סטריט (מניות הטכנולוגיה מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, גוגל ומטא) מזנקות בעשרות אחוזים. מתחילת 2024 הפערים בולטים אף יותר: זינוק של 40% במניית טויוטה מול ירידה של כ־30% בטסלה.

בשיא, בסוף שנת 2021, שווי השוק של טסלה (שעלה מעל 1.23 טריליון דולר) היה גבוה מזה של 10 חברות הרכב הגדולות בעולם, מלבדה, גם יחד. היום, כשהיא נסחרת בשווי של 560 מיליארד דולר, מספיק השווי של חמש חברות כדי לעקוף אותה: טויוטה (הנסחרת בשווי שיא של 343 מיליארד דולר), BYD, פולקסווגן, ג'נרל מוטורס ופורד.

"לא רק חברת מכוניות"

אם תשאלו את האנליסטים, מניית טסלה לא אמורה לעלות בינתיים ואילו זו של טויוטה צריכה להמשיך ולטפס, לפחות בטווח הקצר. קונצנזוס האנליסטים על טויוטה הוא המלצת "קנייה" ואילו על טסלה המלצת "החזק" בלבד. מניית טסלה גם נחשבת "יקרה", עם מכפיל רווח של 65 לעומת מכפיל של 11 בלבד לטויוטה.

אבל ייתכן גם שהגלגל יתהפך שוב. מאסק, מי שנחשב לאיש העשיר בעולם עד לפני חודשים ספורים, הוכיח לאורך השנים שהוא יודע להפתיע. השאלה היא כמה שפנים עוד נותרו לו בכובע.

בשיחת המשקיעים האחרונה אמר מאסק שהרכב החדש, טסלה 2, יושק במחצית השנייה של 2025, ולדברי יאיר לפידות, מייסד ובעלים משותף של בית ההשקעות ילין לפידות, זה מה שעשוי להוביל לזינוק הבא במניית החברה: "מדובר בגרסה מוקטנת שאמורה להיות מאוד מהפכנית, וזולה משמעותית מהדגמים הנוכחיים. טסלה תוכל למכור גם 5-6 מיליון יחידות כאלה בשנה, בנוסף לדגמים הקיימים". לדברי לפידות, מדובר בחברה שהיא "סופר הייטק, והשוק טעה כשהתייחס אליה כאל חברת רכב בלבד".

דורי זרמי, סגן מנהל אגף השקעות עמיתים בכלל ביטוח ופיננסים, מחזק את הדברים: "לטווח הארוך יש לטסלה עוד הרבה סגמנטים שאינם רכב - ישנן הבטריות הכי טובות ויעילות לתחום האנרגיה המתחדשת, ובנוסף היא מפתחת רובוטים דמויי אדם, לסיוע בפעולות יומיומיות. היא גם מקשרת את הרכבים לתחום ה־AI כדי להגדיל הבטיחות ולאפשר מידע על הנסיעה. גם אם רק חלק מהתוכניות יתממשו - טסלה תרוויח מכך מאוד".

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

דיווחים על הסכמות במו"מ בין ישראל לחמאס, גורם מדיני: "ניכנס לרפיח, עם הפוגה או בלי"

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות