גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2023 שברה שיאים בהתחלות בנייה שאינן למגורים. איזו עיר מובילה?

היקף התחלות הבנייה למגורים ברבעון האחרון של 2023 הפתיע לטובה - אך מתברר כי בייעודים האחרים התמונה ל־2023 מפתיעה עוד יותר ● התחלות הבנייה למשרדים בת"א הן הגבוהות ביותר מאז 2017, והשיא של התחלות הבנייה מגיע דווקא מסקטור התעשייה והאחסנה

מתחם logix בכפר סבא של החברות צים וקרדן גבע / צילום: מאיר אד
מתחם logix בכפר סבא של החברות צים וקרדן גבע / צילום: מאיר אד

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) על התחלות הבנייה למגורים הפתיעו לטובה, בייחוד לגבי הרבעון האחרון של 2023. אם מסתכלים על השוק כולו, כלומר על שאר הייעודים, נגלה תמונה חיובית עוד יותר, ומפתיעה אם מביאים בחשבון את אירועי השנה המאתגרת: ב־2023 נרשמו שיאי כל הזמנים בהתחלות בנייה לשטחי משרדים, לשטחי הארחה ולשטחי תעשייה ואחסנה.

השיטה החדשה של רשות המסים לתפוס משכירי דירות שלא מדווחים על הכנסות
המגדל שהשיל 40 מיליון שקל: ההאטה בענף הנדל"ן מגיעה לדוחות 

העליות בהיקפי התחלות בנייה לתעשייה ואחסנה מעניינות במיוחד, שכן בשנתיים האחרונות הן היו גבוהות יותר מהתחלות הבנייה למשרדים - ייעוד שנחשב באופן מסורתי לפעיל ביותר בענף הבנייה, למעט מגורים.

התחלות הבנייה בכלל הייעודים דווקא לא רשמו שיא ב־2023: בשנה החולפת החלה בנייתם של 16.3 מיליון מ"ר בכל הייעודים כולל מגורים, בעוד ב־2021 הן הסתכמו בכ־16.4 מיליון מ"ר וב־2022 בכ־17.1 מיליון מ"ר - המספר השנתי הגבוה ביותר עד היום. המספרים הגבוהים בשנתיים אלו מקורם בהיקפי התחלות הבנייה הגבוהים למגורים, שהסתכמו ביותר מ־12 מיליון מ"ר בכל אחת משתי השנים האלה.

"היינו אמורים להגיע להיקפים גדולים יותר"

ניתוח נתוני הלמ"ס ל־2023 מראה כי סך־כל התחלות הבנייה שאינן למגורים בשנה החולפת עמד על 4.78 מיליון מ"ר, הגבוה ביותר אי־פעם.

ב־2022 עמד היקף זה על 4.46 מיליון מ"ר, ב־2021 על 4.37 מיליון מ"ר, וב־2020 - שנת הקורונה - על 3.83 מיליון מ"ר. בשלושה ייעודים נקבעו שיאי כל הזמנים לשנה אחת: התחלות הבנייה לתעשייה ואחסנה הסתכמו ב־2023 בכ־1.3 מיליון מ"ר, התחלות הבנייה למשרדים בכ־1.2 מיליון מ"ר והתחלות הבנייה לשטחי הארחה ב־245 אלף מ"ר.

מדובר בנתונים לא מובנים מאליהם על רקע אירועי השנה החולפת: עוד בתחילתה, הן בשל המחאה המתמשכת נגד המהפכה המשפטית והן בשל המיתון שאליו נקלעה הכלכלה העולמית, נראה היה שהפעילות בענף הבנייה הולכת ונעצרת.

ענף ההייטק, המספק את הביקוש הגבוה ביותר לשטחי משרדים בישראל, נקלע בעצמו למשבר והפעילות סביבו הצטמצמה משמעותית. ברבעון האחרון של השנה פרצה מלחמת "חרבות ברזל" שהשפיעה כמובן גם היא על הפעילות בענף - ולמרות זאת נרשמו היקפי התחלות בנייה גבוהים. בדיקת המגמה לאורך השנה מראה שקצב התחלות הבנייה נרגע מעט.

"הנתונים לא מפתיעים", מכריז איתי שפרן, יועץ כלכלי ושותף בחברת פתרונות כלכלה תכנונית. "מי שראה את הנתונים של מחצית השנה החולפת ידע לאן נושבות הרוחות, והשאלה הייתה כמה עלייה נראה במחצית השנייה.

"על פי המחצית הראשונה של השנה, היינו אמורים להגיע להיקפים גדולים עוד יותר בתחום המשרדים, למשל, עד 1.5 מיליון מ"ר התחלות בנייה. יכול להיות שרמת הריבית שנותרה גבוהה, ובעיקר המלחמה, עצרו ומיתנו את המגמה. ראינו מספרים חריגים מאוד בחצי הראשון של השנה, כך שלא מפתיע שהגענו להיקפים שנתיים גבוהים כל כך".

איתי שפרן, יועץ כלכלי ושותף בחברת פתרונות כלכלה תכנונית / צילום: פרטי

תל אביב מובילה בבניית משרדים

באילו ערים נרשמו היקפי התחלות בנייה גבוהים בתחום המשרדים ב־2023? תל אביב בראש, עם כ־202 אלף מ"ר שהחלו להיבנות בייעוד זה - ההיקף הגדול ביותר בעיר מאז 2017.

כמה מקומות שבהם התחלות הבנייה שלא למגורים היו גבוהות למדי ב־2023, נחשבו רוויים בשטחים עוד לפני תחילת השנה החולפת - ובעיקר ענף המשרדים. בחולון, שבה החלה ב־2023 בנייתם של 80,147 מ"ר למשרדים, כבר היום ישנם בנייני משרדים מוכנים שאינם מאוכלסים (מגדל "אמות קמפוס חולון", למשל, מושכר בשיעור של 33% בלבד נכון לסוף שנת 2023, על אף שהושלם כבר בתחילת 2022); ובפתח תקווה החלה בנייתם של 65,458 מ"ר משרדים - ועל פי ההערכות כ־500 אלף מ"ר של שטחי משרדים נמצאים כבר בעיצומה של הבנייה.

באשר לתל אביב, אומר שפרן, המספרים הגיוניים: "זו עיר שדורשת בשנה רגילה 150 עד 200 אלף מ"ר של שטחי משרדים, ומאחר שהתחלות הבנייה של 2023 יהפכו לשטחים מוכנים לאכלוס רק בעוד שנתיים עד ארבע שנים, המספר הזה לא צפוי לייצר עודף - ודאי אם נביא בחשבון שעל פי התכנונים, בתום התקופה הזו אמור להתחיל לפעול גם הקו הירוק של הרכבת הקלה בתל אביב".

בערים אחרות המספרים נמוכים בהרבה: ברמת השרון, שם רוב התחלות הבנייה הן בעיקר בשני פרויקטים - מתחם סולאראדג' שבונה עזריאלי ומגדל אלייד וביג במתחם גלילות - החלה ב־2023 בנייתם של כ־96 אלף מ"ר; מספר דומה נרשם גם בראשון לציון, ובירושלים - כ־93 אלף מ"ר התחלות בנייה למשרדים.

2.6 מיליון מ"ר שטחי תעשייה ואחסנה בשנתיים

הנתונים הגבוהים ביותר דווקא לא מגיעים מכיוון שוק המשרדים, וזאת אף שזהו הסקטור אשר מוביל, באופן מסורתי, את "טבלת" היקפי התחלות הבנייה לאורך השנים - למעט תחום המגורים, שם המספרים גבוהים הרבה יותר מכל הייעודים האחרים גם יחד.

כפי שניתן לראות ב־2023 וגם ב־2022, הייעוד שהציג את היקפי התחלות הבנייה הגבוהים ביותר היה דווקא ייעוד התעשייה והאחסנה.

בשנתיים האחרונות, ובניגוד למגמה שהחלה מ־2010, היו יותר התחלות בנייה לתעשייה ולאחסנה מאשר התחלות בנייה למשרדים. בסך־הכול, בשנתיים האחרונות הסתכמו התחלות הבנייה בייעוד תעשייה ואחסנה בכ־2.6 מיליון מ"ר, מספר דומה להתחלות הבנייה הכולל בשלוש השנים שלפני כן (2019 עד 2021). בחמש השנים האחרונות הסתכמו התחלות הבנייה בתחום בכ־5.2 מיליון מ"ר.

מגמה בולטת מאוד בהקשר זה נראית בפילוח הנתונים לערים: מתברר שהעיר המובילה את תחום התעשייה והאחסנה בשלוש השנים האחרונות היא דווקא העיר קריית גת, שב־2023 החלו להיבנות בה יותר מ־200 אלף מ"ר בייעוד זה, ובשלוש השנים האחרונות - כ־633 אלף מ"ר. זהו המספר הגבוה ביותר מבין כל הערים שנכללו בנתוני הלמ"ס.

גם בפתח תקווה נרשמו התחלות בנייה בהיקפים גבוהים ב־2023, כ־115 אלף מ"ר, אך בשנים שלפני כן כמעט שלא החלו להיבנות שטחים בייעוד זה בעיר.

"אזור התעשייה של קריית גת מאוד מפותח, ואני מניח שמשם מגיעים המספרים הגבוהים - בייחוד מאינטל ומההרחבה המתמדת של המפעלים שלה", אומר ד"ר חיים גולובנציץ, מנכ"ל חברת אתגר נדל"ן הפועלת בין היתר בתחום הלוגיסטיקה. "לכן במקרה של קריית גת מדובר בעיקר על שטחי תעשייה חדשים - עניין לא נפוץ במיוחד בישראל, שאינה מדינה תעשייתית.

חיים גולובנציץ, מנכ''ל חברת אתר נדל''ן / צילום: איתמר סיידא

"התחלות הבנייה הללו יכולות בהחלט לתרום לעיר ולקופת העירייה: העיר בונה ומתפתחת בקצב אדיר בשנים האחרונות, גם בשטחי מגורים חדשים. הארנונה למגורים אינה רווחית לעיריות, אך אזור תעשייה חזק, פורח ומשגשג יכול להביא את העירייה לאיזון ואני מניח שלשם הרשות שואפת".

ומה הסיבה לגידול המשמעותי בהיקפים הכוללים של התחלות הבנייה בייעוד תעשייה ואחסנה? "זה שוק מתפתח מאוד", אומר גולובנציץ. "הקורונה חידדה את הצורך באחסנה ובלוגיסטיקה, גם בחברות הגדולות וגם אצל משתמשי קצה קטנים יותר, וכיום אין־ספור חברות עוסקות בתחום, מיבוא ועד השכרת שטחים לוגיסטיים, ואין ספק שהמגמה הזו עולה, בכל העולם.

"אם בעבר, למשל, השכרת שטחי לוגיסטיקה קטנים, 300 עד 500 מ"ר ליחידה, היה עניין של קבוצות רכישה בלבד, היום גם חברות יזמיות גדולות נכנסו לתחום - כולל 'הקונבנציונליות' שעד היום עסקו רק במגורים. זה שוק שהולך ותופס תאוצה".

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים