גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה של התכווצות: ירידה בהתחלות בנייה בהתחדשות עירונית

נתוני 2023 והמציאות הנוכחית מסמנים שנים קרובות של ירידה בממדי ההתחדשות העירונית בישראל ● ריביות גבוהות, חוסר ודאות לגבי יכולת לסיים פרויקטים במועד ומחסור חמור בכוח אדם משפיעים על כל הפרויקטים הנדל"ניים, ובמיוחד בפרויקטים מורכבים

תמ''א 38 בנהריה. העיר הכמעט יחידה בצפון עם פרויקטי תמ''א 38 / צילום: פאול אורלייב
תמ''א 38 בנהריה. העיר הכמעט יחידה בצפון עם פרויקטי תמ''א 38 / צילום: פאול אורלייב

מספר התחלות הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית קטן במידה משמעותית יותר מאשר בבנייה רגילה, כך עולה מנתוני התחלות הבנייה של הלמ"ס שפורסמו בשבוע שעבר.

2023 שברה שיאים בהתחלות בנייה שאינן למגורים. איזו עיר מובילה?
המחוזי ביטל ערבות בנקאית של יזם ומתח ביקורת חריגה: "מקרה של חוסר תום־לב"

הריבית הגבוהה, משבר כוח האדם וחוסר הוודאות ששורר כיום בענף הבנייה מאיימים על הענף הזה הרבה יותר מאשר על בנייה רגילה.

על פי נתוני הלמ"ס, בשנה שעברה הוחל בהקמת 62 אלף דירות, מהן כ־14 אלף בפרויקטים של התחדשות עירונית: פינוי־בינוי, תמ"א 38/1, תמ"א 38/2 וסוגים אחרים של בניית חדש במקום ישן. אולם מנתונים אלה יש לנכות את כל הדירות שנהרסו במסגרת הפרויקטים הללו. לאחר הניכוי יוצא, שנטו התחלות הבנייה בשנה שעברה הגיעו ל־58 אלף דירות, והתחלות הבנייה במסגרת התחדשות עירונית - ל־9,800, כ־16%.

כשמדובר בעתות מלחמה, שבהן קיים צורך דחוף בהחלפת מאות אלפי דירות ישנות בדירות ממוגנות - אפשר בהחלט להתאכזב מהנתונים. כבר כתבנו בעבר כי קצב התחלות הבנייה הנוכחי נותן מענה של פחות מ־1% בשנה לכל הדירות הישנות, וזה ודאי שלא יכול להשביע רצון.

ולא נראה שיש תקווה לשינוי בענף הזה בעתיד הקרוב. בדיקת מספר התחלות הבנייה נטו (כלומר בקיזוז היחידות שנהרסו) מעלה כי ב־2023 חלה ירידה של 9% לעומת 2022; כשמדובר בהתחדשות עירונית הירידה מגיעה כבר ל־14.5%.

האזור הבולט ביותר בירידות היה מחוז הדרום, שבו סביר להניח כי המלחמה השביתה חלק ניכר מאתרי הבנייה ודחתה התחלות בנייה מתוכננות, ועל כן סך התחלות הבנייה ירדו ב־20% והתחלות בנייה במסגרת התחדשות עירונית ירדו בשליש.

 

השכירות לדיירים עולה מאות אלפי שקלים

מדוע התחלות הבנייה במסגרת התחדשות עירונית יורדות בקצב מהיר יותר מאשר התחלות בנייה רגילות? משום שמדובר בפרויקטים מורכבים יותר, ועתירי סיכונים ליזמים. אלה הרי מתכננים להרוויח מהפרויקטים הללו, כתוצאה ממכירת חלק מהדירות בשוק החופשי, בעוד שהיתרה תוקצה לדיירים הוותיקים, שבין מועד ההריסה של המבנים הישנים לאכלוס המבנים החדשים, עתידים לשכור דירות על חשבון היזמים - עלויות של מאות אלפי שקלים בחודש. די ליזמים באיחורים של מספר חודשים במסירת הדירות, כדי להפוך את הפרויקטים הללו להפסדיים.

המנוף התכנוני של הפיכת הפרויקטים הללו לכלכליים הוא "המכפיל", כלומר מספר הדירות החדשות, שמכירתן תביא את הפרויקט לרווח. בשנים האחרונות נקבעו לפרויקטים מכפילים נמוכים, כלומר מספר דירות קטן, שכן נראה היה שהריביות הנמוכות יקטינו בהוצאות היזמים, ומחירי הדירות הגבוהים יעלו את ההכנסות שלהם.

אולם הריביות טסו למעלה וההוצאות הפיננסיות שמוטלות כיום על היזמים גבוהות לאין שיעור מהחישובים שבוצעו בטרם החלו להקים את הפרויקטים. במצב שבו אין כוח אדם והעבודות באתרים מבוצעות בצורה חלקית, הפיגורים במסירת הדירות מובטחים, כשהשאלה היחידה שעל הפרק, מה יהיה אורכם. כל פיגור כזה משמעו מאות אלפי שקלים נוספים תשלומים לדיירים המתגוררים בשכירות, וכורח לפצות את רוכשי הדירות החדשים.

מצד שני, בפרויקטים של התחדשות עירונית, היזמים מחויבים בחוזים כלפי הדיירים ואינם חופשיים לדחות את תחילת הפרויקטים כאוות נפשם. לאור זאת, סביר להניח שלפחות במהלך השנתיים הקרובות אנו צפויים לראות מגמה של ירידות בהתחלות הבנייה בפרויקטים הללו, ובעיכובים במשא ומתן שמנהלים היזמים אל מול השכנים, דבר שעלול להשפיע על קצב הבנייה בהתחדשות העירונית עוד שנים קדימה.

אם בוחנים את הנתונים ברמה של אזורים גיאוגרפיים, המצב בדרום ובצפון הרבה יותר ממדאיג. שני המחוזות הללו, שתושביהם סופגים מכות קשות במהלך המלחמה - כמעט שלא על המפה של ההתחדשות העירונית, והפעילות הממשלתית לעידוד פרויקטים כאלה, אם קיימת כזו משולה לאפס.

במחוז הדרום הוחל בהקמת 480 יחידות דיור נטו, שליש פחות מאשר ב־2022. אין ספק שחלק מהנפילה בנתונים ניתן לייחוס למלחמה, ואולם העובדה שזו השנה השלישית ברציפות שבה ההתחדשות העירונית במחוז הדרום יורדת, מראה כי במחוז מתקיימת בעיה שורשית ועמוקה אף יותר מהבעיות הכלכליות והביטחוניות - אין היתכנות כלכלית לפרויקטים במחוז הזה, ברוב היישובים.

מהעבר אנו למדים, שבמקומות שבהם המדינה בונה באופן אינטנסיבי, וברוב ערי הדרום זה בדיוק מה שקרה בשנים האחרונות - יזמים פחות ייכנסו לפרויקטים של התחדשות עירונית.

בצפון קיימת בעיה עמוקה לא פחות. נהריה היא העיר היחידה כמעט שיש בה פרויקטים של התחדשות עירונית. ביתר ערי הצפון אין כמעט תמ"א 38 ולא פינוי־בינוי. אמנם ב־2023 נרשם גידול של 8% במספר התחלות הבנייה, אך אלה הגיעו בסך הכל ל־314.

השולטת המרכזית בבנייה במחוז ירושלים היא כמובן הבירה. בסך הכול נרשמו בשנה שעברה 990 התחלות בנייה בהתחדשות עירונית, ירידה של כ־10% לעומת 2022, אך עלייה משמעותית לעומת השנים שקדמו לה. ראש העיר משה ליאון סיפר השבוע לגלובס כי הוא מתמקד בהתחדשות עירונית בעירו, ומתנגד לבנייה בשטחים פתוחים.

אמר וגם עשה: לפני כחודש הוא התנגד לשיווק קרקעות של רמ"י להקמת 550 יחידות דיור במורדות משואה, ובשנים האחרונות התנגד גם לבנייה ברכס לבן ובמורדות הדסה עין כרם. מהנדס העיר יואל אבן מסר לגלובס כי העירייה הנפיקה ב־2022 ו־2023 היתרי בנייה ל־4,000 יחידות דיור במסגרת התחדשות עירונית. רובן המוחלט טרם באו לידי ביטוי בהתחלות בנייה, ובמצב הנוכחי סביר שהן יתעכבו עוד זמן.

במחוז חיפה נשבר שיא של התחלות בנייה, שעה שהוחל נטו בהקמת 1,024 יחידות דיור נטו במסגרת התחדשות עירונית, גידול של 20% לעומת 2022. מדובר במגמה מבורכת, אך בנתונים צנועים מאוד, שקשה מאוד להיות מרוצים מהם.

תל אביב: מלאי גדול של דירות לא מכורות

שני המחוזות המובילים מבחינת התחדשות עירונית מוסיפים להיות תל אביב והמרכז, אבל גם בהן נרשמו ירידות חדות. במחוז תל אביב נרשמו 4,753 התחלות בנייה, ירידה של כ־15% לעומת 2022. ואילו במרכז נרשמו 2,200 התחלות, ירידה של 23%.

בנוסף לבעיות הריבית והמלחמה, שני המחוזות הללו מאופיינים בהיצעי דירות גדולים. בסך הכול קיים בשני המחוזות הללו מלאי של יותר מ־37 אלף דירות חדשות לא מכורות, שמהוות כ־55% מכלל היצע הדירות בישראל.

במצב כזה יזמים רבים יעדיפו להמתין עם ייזום של פרויקטים חדשים, בטרם יימכר המלאי הקיים. כדי לסבר את האוזן, לפי קצב מכירת הדירות החדשות ב־2023, המלאי הזה יכול לספק את השוק ליותר משלוש שנים. לא בדיוק גורם שיעודד יזמים ליזום פרויקטים.

המסקנה ממצב העניינים אינה מעודדת. מציאות כלכלית וביטחונית גרועה, מביאה לירידה בהתחלות הבנייה ובמיוחד בהתחדשות עירונית. מציאות זו אינה צפויה להתפוגג בתקופה הקרובה, אך גם אם כן, יזמי ההתחדשות העירונית יהיו האחרונים לשוב לענף, והפגיעה תהיה גם בעתיד הרחוק יותר משום שהפעילות בתחום הזה מתחילה שנים לפני ההריסה.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג קפץ בכ-2.5%

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"