גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock
בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

מתחת לרדאר הופכת ירושלים מבירת ישראל גם לעיר הנדל"ן המרכזית במדינה. אם עד לפני שנתיים תל אביב הובילה בפעילות הבנייה, החל מ־2022 נוטה הכף לטובת ירושלים. בשנה שעברה נרשמו בעיר למעלה מ־5,700 דירות שהחלה בנייתן - שיא לאומי מאז תחילת המאה הנוכחית לפחות, ונראה כי מדובר בפירות ראשונים של מדיניות המרצת הבנייה של ראש העיר משה ליאון.

בדיקת גלובס | קניתם דירה חדשה מקבלן? כנראה שלא תקבלו אותה בזמן
הפתיעו לטובה למרות המלחמה: מה קרה להתחלות הבנייה ברבעון האחרון של 2023?

הבנייה בישראל מבוזרת כיום באזורים מגוונים בהרבה ביחס לעבר, וזאת הרבה הודות לותמ"ל ולתוכנית מחיר למשתכן וממשיכותיה. אלה הביאו בנייה חדשה לאזורי הפריפריה וליישובים במרכז הארץ שנשכחו במשך עשורים ע"י ענף הבנייה.

ואולם לאורך כל השנים הללו, לא היה ספק בשלטון הדו־ראשי של ירושלים ותל אביב, בכל הקשור לפעילות הבנייה. גם ב־2023, אחת משש דירות שהוחל בהקמתן - נמצאו בירושלים או בתל אביב, שמתחרות ביניהן על תואר "העיר הנבנית בישראל", בדרך כלל בפערים גדולים מהערים שמגיעות אחריהן.

קפיצת מדרגה

הפעילות הנדל"נית המואצת בתל אביב הביאה לכך שמ־2016 ועד 2021 היא הובילה בהתחלות הבנייה, ואולם כאמור מ־2022 המגמה השתנתה לטובת ירושלים. מנתוני הלמ"ס עולה כי היקפי הבנייה בתל אביב הוסיפו להיות גבוהים, אבל בירושלים הם פשוט קפצו מדרגה. ולפירוט: בשתי הערים נקבעו בשנה שעברה שיאי התחלות בנייה של לפחות 18 שנים - בתל אביב הוחל בהקמת 5,083 דירות, ובירושלים נקבע שיא שכאמור לא מצאנו מאז תחילת המאה הנוכחית - 5,781 דירות. רק לסבר את הדעת, מדובר בתוספת של 2.5% למספר הדירות הקיימות בעיר.

 

תופעה זו אינה יכולה להיות מוסברת כאירוע נקודתי, אלא כחלק מתהליך. ואכן, בשנים האחרונות מנחיל ראש העיר, משה ליאון, מדיניות של דלת פתוחה בפני יזמי נדל"ן שמעוניינים לבנות אצלו בעיר, ואף יותר מזה. לא פעם יזמים מוצאים שהעירייה היא שלוחצת עליהם להתחיל לבנות.

ליאון מספר כי אחד מהדברים שהבין בקדנציה הראשונה שלו היה שהבנייה אז לא ענתה על הביקושים. "לירושלים יש ביקוש קשיח מזוגות צעירים שמחפשים דירות, מכאלה שרוצים לעבור דירות בעיר, וקיימים גם ביקושים ערים מחו"ל", הוא מספר. "בשנה האחרונה ובמיוחד בחודשים האחרונים אנו נתקלים בביקושים רבים מחו"ל, בעיקר מארה"ב, אנגליה וצרפת. כל אלה נתקלו בעבר במחסור חמור של דירות. מהפכת זירוז הבנייה שמונהגת בשנים האחרונות מצד מהנדס העיר ומנהל אגף הרישוי בעירייה, הוציאה לעיר שם טוב".

בין היתר, הוקם אגף לפיתוח, שתפקידו להסיר חסמים ולקדם מתן היתרי בנייה לפרויקטים. כשהפרויקטים יוצאים מהאגף, הם מגיעים לאגף הרישוי, שאף הוא לוחץ להאצת הליכים. מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן אומר כי לא הופתע מהנתונים. "אנחנו מתקשרים ליזמים ולוחצים עליהם להתחיל, שואלים היכן יש בעיות שצריך לפתור, עושים שולחנות עגולים - והכל במטרה להסיר חסמים. בסופו של דבר יש תוצאות", הוא מפרט.

משה ליאון, ראש עיריית ירושלים / צילום: ראובן קופיצ'ינסקי

האטה אבל לא הוזלה

מדובר בגישה הפוכה לגישה המקובלת ביישובים רבים בארץ, ובמיוחד בערים גדולות וותיקות, ששם התושבים מקרינים גישה שלילית לתוספת בנייה בעיר, במיוחד בתמ"א 38 ובפינוי־בינוי, והעיריות פועלות בעצלתיים. "יש עיריות שפועלות בצורה פסיבית ונותנות לבירוקרטיה לנהל אותן. אנחנו שינינו את הגישה", מסכם אבן.

כשמדובר במספר עסקאות לרכישת דירות, אין כמעט תחרות בין ירושלים לתל אביב. במשך השנים האחרונות ירושלים הובילה את מספר העסקאות, ואילו תל אביב הגיעה רק למקום השלישי, אחרי חיפה; על פי הלמ"ס, בשנה שעברה תל אביב ירדה למקום החמישי, לאחר שבאר שבע ואשקלון עקפו אותה. רק 2,620 דירות נמכרו בעיר, בעוד שבירושלים נמכרו 4,915 דירות, בחיפה 3,707, בבאר שבע 3,498 ובאשקלון 2,694.

בין 2022 ל־2023 מספר העסקאות הכללי ירד בשליש, בירושלים הוא ירד ב־18%, ואילו בתל אביב הוא צנח ב־40%; ואולם זה רק חלק קטן מהדרמה שעוברת על שוק הנדל"ן בתל אביב בשנתיים האחרונות. ללמ"ס אין אומנם נתונים על כלל העסקאות שבוצעו בערים מאז 2021, אלא רק על עסקאות בדירות חדשות, אך גם התמונה החלקית הזו יכולה לספק תיאור מהימן של המשבר החריף שבו נתונה העיר: ירידה של 70% ברכישת הדירות החדשות בתוך שנתיים. בירושלים, לעומת זאת מספר הדירות החדשות שנרכשו ב־2023 דומה לזה של 2021 (2,476 לעומת 2,491).

עניין זה מוסבר בשני פרמטרים: הראשון הוא מחירי הדירות בשתי הערים. כאן תל אביב מובילה ללא תחרות, ומחירי הדירות בה גבוהים בעשרות אחוזים מאלה בירושלים, במיוחד בדירות הגדולות של חמישה חדרים ומעלה, שבתל אביב מגיעות ל־6.7 מיליון שקל בממוצע, ובירושלים ל־3.9 מיליון שקל. לא פלא גם שהדירה הממוצעת שנרכשת בתל אביב מגיעה לגודל חציוני של 2.5 חדרים בעוד שזו הירושלמית מגיעה ל־3.5 חדרים. הפרמטר השני הוא הקשר שבין המצב הכלכלי לשוק הנדל"ן בתל אביב, שהוא הדוק במיוחד, עקב היותה הבירה הפיננסית והעסקית של ישראל. מאז משבר ההייטק ועליית הריבית ב־2022 מורגשת בעיר האטה חריפה במספר העסקאות, שלפחות עד עכשיו אינה מלווה בירידות מחירים.

רון חולדאי, ראש עיריית ת"א / צילום: איל יצהר

הדירות לא נמכרות

בחזרה לבנייה, אבן מספר כי בשנתיים האחרונות הנפיקה העירייה היתרי בנייה ל־4,000 דירות במסגרת התחדשות עירונית, מה שמבטיח נתונים גבוהים גם בשנים הבאות. ליאון אומר כי הבעיות אליהן נקלע ענף הבנייה מורגשות גם בעירו, אך הוא בטוח שהנתונים מ־2022־2023 הם רק ההתחלה: "אני מעריך שהנתונים הטובים יבואו לידי ביטוי גם בעתיד. זה יפתור גם את הבעיה של ההגירה השלילית שאפיינה את העיר".

ומה לגבי תל אביב? כאמור, התלות שלה במצב הכלכלי והעסקי הלאומי, אינו מבטיח טובות לשוק הנדל"ן שלה לשנים הקרובות. פעילות הבנייה בעיר עדיין גבוהה, וכאמור התחלות הבנייה מ־2023 שברו שיאים. אך יחד עם זה, העיר מחזיקה גם בשיא היצע הדירות החדשות הלא מכורות (כ־7,400), ונראה כי קצב הבנייה בעיר יירד.

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף