גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרופה שנכשלה בניסוי קליני רק אחרי שאושרה לשיווק

השמועות על מותה של אמנדו היו מוקדמות ● כישלון תרופת ה-ALS שכבר אושרה ● והמחקר שתומך בשימוש בפטריות הזיה בשלמותן בטיפול בהפרעות נפשיות ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock
חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אמנדו ביו שכבר הוספדה עדיין חיה, וכעת החברה-האם היפנית מסבירה את הפיטורים המסיביים 

בדצמבר 2023 דווח במספר כלי תקשורת כי חברת הביוטק אנג'ס (Anges) היפנית שרכשה ב-2020 את חברת העריכה הגנטית אמנדו ביו (Emendo Bio) הישראלית תמורת 250 מיליון דולר, החליטה לסגור את החברה. במציאות, הסיפור היה קצת פחות עצוב. החברה לא נסגרה, אף כי כן פוטרו עובדים רבים.

הפרויקט החדש שמסייע לאחיות להתמודד עם טכנולוגיות חדשות במקום עבודתן
התחלה חדשה לדריו הלת' ומכה לא צפויה לחברת אלי לילי 

אמנדו פיתחה פלטפורמה לחיפוש ואופטימיזציה של מולקולות שנועדו לבצע עריכה גנטית, כמו ה-CRISPR Cas9 שעשה מהפיכה בתחום, אך מולקולות נוספות, אחרות, שמצליחות לערוך בצורה מדויקת יותר (ולכן בטוחה יותר), ולא פחות חשוב: בלי להפר פטנטים הקשורים ל-CRISPR Cas9. 

בהודעה שפרסמה אנג'ס לפני כשבוע, היא מסבירה את השיקולים למהלך. המלחמה בעזה מופיעה לראשונה כהסבר רשמי, אם כי לא היחיד, למהלך מסוג זה. "בהתחשב בסיכונים הגיאופוליטיים שעלו כתוצאה מהתפרצות הקונפליקט בעזה באוקטובר 2023", הוחלט לבצע את השינויים, מסביר התאגיד. 

מהודעת התאגיד היפני נאמר כי החברה שהגיעה לשלב הקליני בפיתוח שלה, תתבסס יותר על הידע הקיים שלה, תתבסס יותר על יכולות חישוביות ופחות על "תהליכי גילוי תרופות אינטנסיביים בכוח אדם", וכן תבצע רישוי של המוצרים שכבר גילתה לחברות אחרות. למשל, היא חושפת הסכם חדש עם חברת אנוקה (Annoca) השוודית, העוסקת בטיפול באמצעות תאי גזע. במסגרת ההסכם אנוקה תשתמש בטכנולוגיה של אמנדו ביו כדי לערוך תאים חיסוניים לשם טיפול בסרטן אגרסיבי. 

"לאור העובדה שאנחנו מתמקדים כעת בפיתוח קליני ורישוי של המוצרים לצדדים שלישיים, אנג'ס עצמה, שהיא בעלת המומחיות בתחומים האלה, תיקח על עצמה את ניהול החברה", מסבירים במסמך. לכן הוחלף המנכ"ל והמייסד דוד ברעם במנכ"ל שהוא גם מנהל באנג'ס, נאויה סאטו. בנוסף, כבר החל להיבנות מרכז פיתוח בארה"ב, כאשר עד כה כל עובדי החברה היו ברחובות. בישראל יוותרו 30 עובדים, מתוך 105 שהיו בחברה בדצמבר לפני ההכרזה על המהלך, כלומר 75 עזבו או יעזבו. 

יש להניח כי גם לצניחה של כ-95% במחיר המניה של אנג'ס, בהתאם לדינמיקה בשוק הביומד וספציפית בשוק הגנטיקה, היה גם כן קשר לעניין. מניית החברה צנחה בעקבות ירידה בעניין של שוק ההון כולו בחברות עם מוצרים בפיתוח בתחום התרפיה הגנטית, במקביל לירידה בכמות המזומן שהייתה זמינה להשקעה בעקבות שינויי הריבית, וגם לאור התקדמות איטית של החברה. אנג'ס פיתחה גם חיסון קורונה, והפסיקה את הפרויקט הזה רק השנה. הכנסות החברה עמדו על כמיליון דולר בלבד ב-2023. ככל הנראה המלחמה בעזה היא משנית לרצון של החברה לצמצם את השקעתה באמנדו ביו, על רקע מחסור מזומנים, אם כי זה לא ההסבר שניתן. גורמים מקורבים לחברה מציינים כי ההחלטה החלה להבשיל כבר בספטמבר. 

עד לרכישתה גייסה אמנדו ביו 73 מיליון דולר, שחלקם הגדול הגיע מלכתחילה מאנג'ס. אחרי הרכישה, אנג'ס השקיעה עוד 150 מיליון דולר נוספים בשלוש שנים, והכפילה את כמות כוח האדם, טרם החל תהליך הפיטורים הנוכחי.

כישלון תרופת ה-ALS שכבר אושרה מעלה שאלות אתיות כבדות

קהילת חולי ניוון השרירים מסוג ALS ומקורביהם קיבלו בצער את ההודעה על כישלון ניסוי שלב III של התרופה שרקחה חברת Amylyx בשלב III של הניסויים הקליניים במחלה. התרופה לא השיגה אף אחד מיעדיה, מסרה החברה.

אלה חדשות רעות בכל מצב, אבל עוד יותר בהתחשב בכך שהתרופה כבר נמצאת בשוק. ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, אישר את התרופה לשיווק ב-2022, על בסיס תוצאות טובות מניסוי שלב II , ובתנאי שהחברה תשלים את ניסוי שלב III שכבר החלה לבצע.

כעת, עם כישלון הניסוי, ייתכן והחברה תפסיק את שיווק המוצר, החלטה לא טריוויאלית משום שישנם מטופלים שנוטלים את התרופה ומאמינים שהיא עוזרת להם. ואמנם ייתכן כי היא עוזרת לאנשים מסוימים, אבל לא מספיק כדי שהתוצאה תעלה כמובהקת בניסויים הקליניים. החברה מסרה כי תקבל את ההחלטה תוך שמונה שבועות, תוך דיון עם קהילת חולי ה-ALS , וכנראה תוך ניתוח מידע לגבי המטופלים הללו בעולם האמיתי. ייתכן שאם אמליקס לא תפסיק את שיווק המוצר מרצונה החופשי, ה-FDA ידרוש זאת ממנה.

כ-4,000 מטופלים בארה"ב נוטלים את התרופה היום, וסביר להניח שרובם ירצו להפסיק להשתמש בה לאור התוצאות, אך עולה השאלה מה יקרה עם המטופלים שכבר נוטלים את התרופה ומעוניינים להמשיך בכך. ייתכן שתהיה לחברה אחריות מסוימת לספק להם את התרופה כל עוד המטופלים הקיימים ורופאיהם יעריכו כי יש בה תועלת. קיימות עוד שלוש תרופות בשוק, אך שתיים מהן מעניקות, על פי הניסויים הקליניים, תועלת צנועה מאוד לחולים, והשלישית פונה לפלח קטן מאוד בשוק. תרופות נוספות נמצאות בניסויים קליניים.

בשנים האחרונות ה-FDA גמיש יותר באישור של תרופות למחלות נדירות או מחלות קשות מאוד כמו ALS, גם לפני ביצוע ניסוי שלב III היקר והארוך המקובל כנחוץ לאישור התרופה. ישנו לחץ עצום ממטופלים במחלות כמו ALS, לאשר טיפולים במהירות כי עד שהתרופה תעבור את כל הניסויים הקליניים הדרושים בדרך כלל במסלול האישור הרשמי, מטופלים עלולים ללכת לעולמם או להינזק באופן בלתי הפיך.

מקרה כזה שבו כבר אושרה התרופה ובסופו של דבר הסתבר שהיא לא עומדת ביעדים, עלול להוות תמריץ שלילי עבור ה-FDA לאישור מהיר בעתיד של תרופות למחלות נדירות או קשות. זה יהיה כנראה נכון במיוחד, אם יידרש מאבק משפטי כדי לגרום לאמליקס להסיר את המוצר מן המדפים. אמנם אמליקס לא רמזה כי היא מתכוננת למאבק כזה, אבל התרופה הייתה אחראית לרוב הכנסות החברה בשנת 2023, ונמכרה בכמה מאות מיליוני דולרים. כעת הסכומים הללו ייחסכו לחברות הביטוח, שייתכן ששילמו על תרופה לא יעילה כלל במקום על מוצר יעיל יותר למחלה אחרת. 

האוניברסיטה העברית: יעילות פטריות בטיפול במחלות נפשיות

מחקר חדש שנערך באוניברסיטה העברית מציע כי השימוש בפטריות המכילות את החומר הפסיכדלי פסילוסיבין, מחזק קשרים במוחן של חיות מעבדה, טוב יותר מאשר פסילוסיבין סינטטי. מכאן מעריכים החוקרים כי החומר הטבעי עשוי להיות יעיל יותר בטיפול בהפרעות נפשיות שונות מאשר פסילוסיבין סינטטי, אשר נמצא בבסיס חלק מהמוצרים הנמצאים כעת בניסויים קליניים בתקווה לקבל אישור כתרופות לטיפול בהפרעות הללו. 

את המחקר הוביל הדוקטורט אור שחר בהנחייתם של פרופ' בנימין לרר, ד"ר אלכסנדר בוטוויניק, ד"ר צורי ליפשיץ ופרופ' ברנרד לרר מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית והמרכז הרפואי הדסה. הוא בוצע בחיות מעבדה ופורסם בכתב העת Molecular Psychiatry.

העולם הרפואי נוטה להעדיף חומרים מבודדים שניתן לייצר במעבדה, וכך לדעת במדוייק כי הרכב ותכונות החומר הם זהים ממתן למתן, תכונה הנקראת "הדירות". על חומרים סינטטיים שאינם זהים לחומר המצוי בטבע, ניתן גם בקלות רבה יותר לרשום פטנט. אולם לדברי שחר, ניתן לגדל את הפטריות ולמצות אותן באופן מבוקר במעבדה. "גידול כזה מאפשר ייצור של תמציות אחידות מבחינת ריכוז החומרים הפעילים, וזה יקל על הרופאים לקבוע את המינון המתאים לטיפול".

לדבריו, ישנו היגיון מדעי להעדיף את הפטריות השלמות. "הן מכילות, מלבד החומר הפעיל - הפסילוציבין, גם חומרים נוספים שעל פי המחקר עשויים לתרום ליעילות הטיפולית. תופעה זו, המכונה "אפקט הפמליה" (Entourage Effect), נצפתה גם במחקר הקנאביס, שם התברר כי שילוב של קנבינואידים שונים יעיל יותר מטיפול בחומר בודד (THC או CBD)".

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים